Dluhopisy na úbytě

Petr Fejtek | | 8. 9. 2003 | 5 komentářů
Další propad dluhopisových fondů – jen za týden ztratily kolem 0,5 % – způsobil, že nové trendy v chování našich investorů se dále zvýrazňují: odchod z dluhopisů do akcií. Pouze jejich láska k peněžnímu trhu je zřejmě nehynoucí.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Další příspěvky v diskuzi (celkem 5 komentářů)

10. 9. 2003 9:15 | Eric

Ad bod 4. - :o)))))
+7
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

10. 9. 2003 9:04 | Boucek Antonin

Hezky Vam to pan velkostatkar napsal. Ja bych jen dodal, ze v posledni dobe velmi silne vzrostla zavislost evropskych (tedy i ceskych) dluhopisu na americkych a o denni volatilite Vasi investice tedy rozhoduji kazdodenni prestrelky americkych investicnich bank a hedgingovych fondu, coz, jak pisi pan Dunbar, Lewis i Talleb, nejsou zrovna lidumilove.
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

9. 9. 2003 14:35 | Velkostatkář

Víte, když trh očekává růst úrokových sazeb, rostou výnosy dluhopisů, a tedy klesají jejich ceny. Poměr pohybu ceny k pohybu výnosu je měřen tzv. modifikovanou durací (MD), která je, zjednodušeně řečeno, závislá především na datu splatnosti konkrétního dluhopisu. Čím je dluhopis delší, tím je z pohledu citlivosti na změnu výnosové křivky rizikovější, tím je MD vyšší. V tuto chvíli se děje asi to, že trh očekává oživení světového hospodářství, růst spotřebitelské poptávky, inflace, a tedy i úrokových sazeb. Proto padají ceny dluhopisů a proto klesá výkonnost dluhopisových fondů.
Co s tím? Máte více možností:
1. jste velmi konzervativní investor a přesunete své peníze do fondů peněžního trhu (MD < 1). 2. svezete se po vlně očekávané hospodářské konjunktury a zainvestujete do balancovaných nebo akciových fondů nebo přímo do akcií. 3. necháte peníze v dluhopisových fondech a počkáte si na další fázi hospodářského cyklu - (behěm této doby řada dluhopisů v portfoliu fondu zmaturuje, takže se skutečně dočkáte nominálu). 4. peníze dáte do slamníku (Eric bude mít jistě radost). 5. zavrhnete investování a peníze utratíte za cestu kolem světa. 6. napadnou Vás jistě i další možnosti.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

9. 9. 2003 13:11

Dluhopisům opravdu nerozumím. Přece by neměly klesat pod nominál, pak bych čekal, až mi bude nominál proplacen někdy ?! Mohly by přicházet v úvahu kurzové vlivy u zahr.dluhopisů, ale jinak co? Vždy se říkalo, že peněžní fondy a dluhopisové by měly být poměrně bezpečné i když s minimálním výnosem! Něco se děje :-), ale co?
+7
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

9. 9. 2003 9:02 | Boucek Antonin

K znalosti ci neznalosti dluhopisu - oni jim nerozumi jenom drobni investori, casto se to tyka i tech velkych a predevsim sefu tech velkych investoru. Nez se rozhodnete do neceho takoveho investovat sve celozivotni uspory, prectete si prosim Liar´s Poker od Michaela Lewise, abyste zjistili, jak funguje takove obchodovani s dluhopisy v praxi - prinejmensim se poucite, ze zajmy Vase jako investora a banky jako obchodnika nejsou vzdycky stejne. Pro sofistikovanejsi investory, kteri chteji spekulovat pomoci arbitraze, doporucuji Inventing Money od Nicholase Dunbara. Krome toho, ze se dozvite, jak funguji dluhopisy, akcie, financni derivaty, modely rizeni rizika (VaR, RAROC a pojisteni portfolia) Vam autor na prikladu krachu akcioveho trhu v roce 1987 (kde prakticky skoncila metoda pojisteni portfolia) a Long Term Capital Management v roce 1998 (kde ukazal sve stinne stranky model VaR) predvede, jak moc se mohou spalit i ti nejchytrejsi z nas (respektive ti, co o sobe tvrdi, ze jsou nejchytrejsi z nas). Ti, co pak chteji prijit o uplne vsechny iluze, at si prectou Fooled by Randomness od Nassima Nicholase Talleba. Vsechny tri knihy Vas pres Amazon.com prijdou na mene nez 2000 Kc, rekneme tedy castky, kterou byste dnes ztraceli, pokud byste nainvestovali pul milionu korun do dluhopisu v dobe jejich cervnoveho vrcholu a tehdejsi velmi sympaticke rocni vykonnosti portfolia.
-4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Spočítejte si

Finanční rezerva

měsíců
%
měsíců

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Petr Kellner

podnikatel, PPF

Gabriel Eichler

podnikatel a investor, Benson Oak

Petr Kellner
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Gabriel Eichler
ÚSPĚŠNOST
66,67 %

z 3 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services