Diskuze - Vše o dani dědické

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Další příspěvky v diskuzi (celkem 12 komentářů)

26. 4. 2022 19:37 | Taťána

Chápu dobře dle vašeho článku, že jsem-li manželka zesnulého, tak z uložených peněz na jeho účtu neplatím daň?
+6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

2. 4. 2019 10:04 | Václav Linhart-email venca.linhart zavináč seznam.

Dobrý den,chci se zeptat,kamarád byl na invalidním vozíku, staral se o něho (nákupy,odvozy k lékaři atd.)měl dluhy na nájmu,odebrali mu čip k výtahu a chtěli odpojit radiatory nebo teplou vodu.Potřeboval 3x týdně na dialýzu a bydlel ve 4.patře.Uvěr nedostal a tak si půjčil já peníze od banky v srpnu 2017,jeho dluh zaplatil a ze zbytku peněz splácel úvěr.Měl celoživotní sbírku mandelinek (brouků),kterou chtělo zakoupit Královské muzeum v Londýně již dříve(předběžně dohodnutá cena v přepočtu 1 a půl milionu Kč)a z prodeje peníze vrátí včetně dosavadních úroků.'Ustě jsme se domluvili(před svědkem),že je kontaktuje a sbírku prodá.Sepsal smlouvu,kde pouze uvedl půjčení 185 000,- a zaručil se,že po nezaplacení 2 splátek prodá svůj byt peníze včetně úroků vrátí.V r.2018 v srpnu mu napsali,že peníze na koupi již mají vyčerpané,stále mají zájem a v r.2019 až dostanou dotace sbírku koupí.31.12.2018 hospitovali do nemocnice,následně amputovali nohu,později hrozila amputace i druhé nohy a 11.3.2019 zemřel,údajně den před smrtí sbírku věnoval své dceři se kterou se od jejích 18 let nestýkal až do cca 17 měsíců před skonáním.V té době sotva mluvil a povídal nesmysly,což může potvrdit i jeho sestra se kterou se 6.3. při návštěvě v nemocnici setkal.Poslední 2 roky kdy žil v bytě sám se staral o nákupu a vše potřebné co potřeboval.Druhý den po smrti se sešel v bytě kamaráda s jeho dcerou a jejím přítelem,byla ráda že se o něho staral,souhlasila po předložení mé smlouvy slíbila,že po vyřízení dědictví a po prodeji bytu peníze vrátí,že nyní žádné nemá a souhlasili abych si ponechal klíč od bytu a zaléval květiny a aby byt nebyl úpně opuštěný,zdůraznili že do projednání dědictví se nesmí nic z bytu odnášet.14.3.zašel do bytu zalít květiny a zjistil,že chybí v bytě plno věcí(PC,televize,luxusní pračka,vysavač Vorwerk,nějaké knihy,obrazy i část sbírky brouků atd.)Okamžitě to psal emailem dceři,ta mi později zavolala,že zaplatila kremaci z peněz na pračku a tu si odvezla,k ostatnímu se nevyjádřila a sdělila že v sobotu přijedou vyměnit fabku z vchod.dveřích.Před jejich příjezdem si vyfotografoval současný stav bytu a mohou nejméně 3 osoby dosvědčit co v bytě zůstavitel měl(bývalá manželka,budoucí snacha nevlastního syna co ho navštěvovala a dlouholetý přítel,taky broučkař.Mám dojem,že dcera chce dosáhnout aby po otci nezbyl žádný majetek,krom bytu na který jsou 2 pečeti(závazky),zřejmě na katastru(bytem ručil na 1 půjčku-zbývá doplatit kolem 60-70 tisíc,druhý nevím,pochybuji že na mojí půjčku).Nakonec se vzdá dědictví aby mne nemusela nic vracet.Byl jsem u notářky co dědictví vyřizuje informovat,ale nechtěla se moc bavit,mám si podat písemně jaká je výše dluhu ke dni úmrtí a nějaké úroky do zaplacení (ač ve smlouvě to mám)dlužné částky bance je nezajímají.Co mám dále dělat.Děkuji za brzkou odpověď
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

31. 1. 2019 13:39 | Tomáš

Pokud za svého života daroval vše svému sourozenci, tak bohužel vše patří sourozenci. Za svého života můžete darovat cokoli komukoli bez ohledu na vztahy a linie v rodině. Když budu vlastnit dům, tak za svého života ho můžu darovat a přepsat na kohokoli, třeba na synovce, vnoučata, kamaráda, nemám povinnost ho darovat a přepisovat třeba na své děti. Různé nároky a dědictví se vztahuje až po smrti jedince. Po smrti notář zaznamená vešekerý majetek a věci zemřelého a potom podle zákona se dědí podle liní tak, jak se má. Ale když notář zjistí, že v podstatě už nic po smrti nevlastní, tak dědické řízení neproběhne, protože se nemá co dědit. Bohužel jste měla situaci řešit v době, kdy ještě váš otec žil a měl část majetku přepsat na vás.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

20. 11. 2018 16:21 | Klaudi

Dobrý večer, mohu se zeptat. Zemřel mi otec, který měl nemovité věci. Jeho sourozenec po jeho smrti, kdy jsem byla nezletilé dítě před notářkou a soudem uvedl, že neměl děti a byl svobodný. Jenže měl a to mě, nemanželské. Otec v roku 2004 do roku 2009 kdy zemřel ležel v nemocnici po CMP, byla mu odebrána mozková část a tudíž nepamatoval si. Zjístila jsem, že roku 2007 daroval veškerý majetek svému sourozenci, bratrovi. Což mi do hlavy moc nejde. Každopádně se zapomnělo na potomky. Jak to je? Když existuje darovací dědictví, mají zapomenutí potomci nárok na něco? Když byly zatajeny děti, myslím si schválně? Které by měli dědit samozřejmě v první řadě? Děkuji moc !
+11
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

15. 11. 2018 18:24

Citace - marhan jan / 03.01.2016 03:39

Chci se zeptat:když zemře jeden z manželů,který má podpisové právo pouze na účet druhého manžela,tzn.že svůj vlastní účet nemá,platí se i z tohoto dědická daň?
+19
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

3. 1. 2016 3:39 | marhan jan

Chci se zeptat:když zemře jeden z manželů,který má podpisové právo pouze na účet druhého manžela,tzn.že svůj vlastní účet nemá,platí se i z tohoto dědická daň?
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

28. 11. 2014 14:35 | Jana

Chci se zeptat:když zemře jeden z manželů,který má podpisové právo pouze na účet druhého manžela,tzn.že svůj vlastní účet nemá,platí se i z tohoto dědická daň? Děkuji.
+25
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

27. 1. 2014 11:26 | lacina Stanislav

Dobrý den, po jaké době se může prodat zděděná nemovitost??je to omezené? Děkuji
+29
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

3. 12. 2013 14:46 | Romana

Nikde se nemůžu dozvědět jaká bude daň darovací a dědická po novele zákona od 1.1.2014. Bude rovněž osovobozena pro přímé příbuzné. Děkuji
+78
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

15. 11. 2013 6:45 | o

super, ale nejak chybi udaje o dani z dedeni nemoviteho majetku
+13
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

14. 7. 2011 21:38 | Karla Navratilova

Dobry vecer,chtela bych se zepta,zda se vztahuje i dan z dedictvi na majetek nabity po zemrelem v cizine.Ktery nikdy nebyl obcanem Cr a ani nemel trvaly pobyt na uzemi Cr. Jedna se o castku prevedenou na ucet v bance ze zahranici.Osoba zemrela, byla cizincem a dedic je posledni zijici potomek. Vztahuje se dan i na tyto penize?? Dekuji.
+9
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

15. 6. 2011 21:13 | Jana

Od kterého datumu platí tento článek? A zda je ještě platný?
+15
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Informace na této stránce mají povahu diskusního fóra pro registrované uživatele. Byť je pro publikování příspěvku vyžadována registrace, vydavatel neručí za pravdivost zveřejněných informací a neověřuje jejich faktickou správnost či autenticitu. Pokud jste zaznamenali příspěvek, který by tu být neměl, napište nám na redakce@penize.cz

Spočítejte si

Výpočet čisté mzdy 2024

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Ivo Rittig

lobbista a podnikatel

Martin Jahn

manažer

Ivo Rittig
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 1 duelů
×
Martin Jahn
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 7 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services