Psychika a logika investora

Petr Fejtek | | 12. 8. 2003 | 3 komentáře
Se svými penězi, a tím spíše s úsporami, bychom měli zacházet rozumně, tedy racionálně. Je to však vůbec možné?

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Další příspěvky v diskuzi (celkem 3 komentářů)

16. 8. 2003 9:22

Já si ukládám přebytky do 3 fondů. Každý je jiného druhu. Neukládám zcela pravidelně, ale průběžně to, co mi přebývá na běžných účtech. Peníze uložím vždy do toho fondu, který právě po nedávném poklesu výkonnosti slibuje vzestup. Je to pro mne současně i zábava. A jako hra je to určitě výnosnější a (alespoň pro mne) i zábavnější, než třeba Sportka. Zatím jsem nezkoušel přesun podílových listů mezi fondy, ale brzy na to také asi dojde. Do OPF investuji teprve třetí měsíc a lituji, že jsem s tím nezačal již dříve. Pane kolego, hodně štěstí!
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

15. 8. 2003 18:48 | dogous

Naprosto s vami souhlasim, jeste neni spatne zkusit diverzifikovat jak v case tak v produktech, pokud nejste insider. Urcity cas pravidelne odkladam penize do velice malo popularniho fondu akciovych indexu, tim mam zarucenou diverzifikaci, prestoze se fond propadl za rok asi o 50% diky casove diverzifikace jsem vlastne uz nekolik procent v plusu a ted doufam pujde fond dal nahoru, delam to tak jiz 1,5 roku.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

13. 8. 2003 9:44

Mám rád grafy! Ty dva uvedené v článku vystihují velmi dobře podstatu věci. Údaje o roční výkonnosti fondů nebo akcií jsou dobré pro toho, kdo investoval před rokem - ukazují, kolik vydělal, či prodělal. Spousta investorů je však bere jako měřítko kvality fondu / akcie. Podívejme se třeba na OPF ISČS Globaltrend a Sporotrend. Zdálo by se, že investovat do nich je šílenství. První měl ještě nedávno roční výkonnost cca -20%. Investovat do takového outsidera? Zkusme si vložit do jeho grafu vývoje kurzu spojnici trendu a uvidíme, že právě nyní (a hlavně v nedávné minulosti) to má větší smysl, než po několik předchozích let. Konečně se totiž objevuje vzestup a celý svět očekává blížící se oživení ekonomiky. Sporotrend naopak nyní láká výkonností okolo +20%. Že by jedna z mnoha "bublin"? Ale kdepak. Fondu se prostě jen před rokem podařilo citelně propadnout a tak to nyní vypadá, že vystřelil k výšinám. Přesto stojí za investici, třebaže to nevynese 20%, ale třeba jen 10. K vysokému výnosu je třeba nakoupit v době hlubokého propadu a pohotově prodat, pokud kurz náhle vyletí strmě vzhůru. To se však podaří málokomu. Už třeba proto, že zákon schválnosti na poslední chvíli kurz zvedne zrovna v době, kdy podáme příkaz k nákupu. Je zvláštní, že je pro mnoho lidí tak těžké pochopit to hlavní. Jaké davy se hrnou do supermarketů a na tržnice za levným nákupem, ale do CP investují nejvíce, když jsou drahé. Příčinou strachu bývá mnohdy nějaké neznámo. I strach z investice do houpajících se cenných papírů pramení z neznalosti. Jsem si jist, že taková investice dělaná s rozvahou a potřebnými znalostmi je mnohem méně riziková než třeba podnikání, či dokonce běžný život, kdy hrozí ztráta zaměstnání, nejrůznější pojistné události, zadlužení díky nerozumným nákupům na splátky, půjčkám, hypotékám atd. Investice do cenných papírů nás může dostat do skutečného mínusu jen v případě, že si na ni půjčíme, nebo si budeme muset půjčit, protože jsme investovali a ztratili příliš velkou část svých rezerv. Trpělivost přináší růže a chamtivec dostane, co si zaslouží! Na závěr bych měl dotaz na Peníze.cz: Odstraňují se z anket o oblibě jednotlivých produktů průběžně staré hlasy, nebo se akumulují od založení anket? Po delší době totiž mohou staré hlasy dosti zkreslovat vypovídací hodnotu ankety. Možná že dnes už naši investoři nejsou tak nezkušení aby slibné produkty vetovali více jak 90%?
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Spočítejte si

Finanční rezerva

měsíců
%
měsíců

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Miroslav Jansta

lobbista a podnikatel

Matěj Hollan

aktivista

Miroslav Jansta
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Matěj Hollan
ÚSPĚŠNOST
50,00 %

z 2 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services