O čem jsou penzijní reformy?

Petr Fejtek | | 4. 7. 2003 | 31 komentářů
Odpověď je jasná – o penězích: "Bez reformy by za deset let byly důchody poloviční a vaše mzdy také…", snažil se premiér Vladimír Špidla argumentovat odborářům. Měl či neměl k takovému tvrzení dostatečné důvody?

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

4. 7. 2003 22:46

Jedno moudre prislovi rika "optimizmus plyne z nedostatku informaci" ;-))
Ale vazne, co bude za 30 let nevi nikdo a kdo tvrdi, ze ano, tak keca.
Nicmene mam proste obavy, ze kdyz budu 30 let davat penize do vondu, ze se za tak dlouhou dobu neco dost pravdepodobne muse stat.
Nevim, jestli to bude krach fondu, znarodneni, statni bankrot, rozvrat EU, hyperinflace, valka, epidemie, socialismus, nebo nejaka nova neznama pohroma, kterou si lide vymysli behem tech triceti let.
Ale opravdu mi prijde, ze pravdepodobnost, ze vse pujde hladce a za 30 let si budu uzivat svych uspor, mi prijde VELMI NIZKA.

Zobrazit celé vlákno

+29
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

4. 7. 2003 21:38

Ze se svet zblazni si nemyslel nikdy nikdo a on se vzdy zblaznil.
Kdo si za prvni republiky setril na penzi, dostal kulovy.
Kdo si v 1968 zacal prispivat do podnikoveho fondu, taky dostal kulovy.
Kdo si za kapitalizmu koupil nemovitost, sebral mu ho bolsvik.
Kdo si za blsevika nasporil, sezrala mu to inflace po revoluci.
American, ktery si po valce postavil na Kube hotel, taky ostrouhal.
Kdo by v roce 1946 rekl, ze za dva roky tu bude komunisticka totalita?
Kdo v roce 1987 tusil, ze za dva roky to rupne?
A kdo ted tusi, co bude za 2, 5, 20 let? Nikdo.
Ale dejinny vyvoj se urychluje, prostredi je vice a vice turbulentni,
svet je cim dal vice nestabilni.
Co asi bude s duchodovym systemem za 15 let, az jeho deficit bude 300mld?
Z ceho to bude cim dal tim vice levicova vlada financovat?
Neznarodni soukrome penzijni fondy?
Nezvysi dramaticky dan z nemovitosti a kdo si nemovitost koupil jako zdroj prijmu na duchod, nebude v pytli?
Zkrachuje/rozpadne se EU za 5 let, nebo za 15?
To nikdo nevi, ale to, ze behem 30ti let, ktere mi chybi do penze se stane nekolik zasadnich dejinnych zvratu, to se mi jevi jako vice nez pravdepodobne.

Zobrazit celé vlákno

-4
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 31 komentářů)

10. 7. 2003 9:28 | Barry

Rozhovor jsem četl, je sice hodně pesimistický, ale s většinou názorů se dá bohužel souhlasit...
-3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

10. 7. 2003 9:08 | E.K.

Tricatnici klidek! rozhodovani dnes?
Proboha, to by musel byt super-stabilni stat (Svycarsko??) v nejakem super-stabilnim svete (zadny takovy neznam), aby dnesni rozhodnuti ovlivnilo (zjistitelnym zpusobem!) neco, co bude za tricet let. I kdyby nekdo (Spidla a Skromach? Hahaha!) udelal dobrou duchodovou reformu, a kdyby za tricet let duchodovy fond byl v mirnem prebytku, pokud se mezitim stat dostane blizko bankrotu (se Spidlou a Skromachem - mnohem drive!), neni duvod ocekavat, ze stat takovehle "snadne penize" z duchodoveho fondu nezabavi a neprosustruje. Muzou se panackove stokrat dusovat, ze ne. Ver jim, kdo chces.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

10. 7. 2003 9:06 | Nebelman

Penzijní fondy
Aby penzijní fond mohl vyplácet, musí být likvidní.Aby byl likvidní, musí ekonomika země být fungující a výkonná.Toto se taktně zamlčuje stejně jako neexistence pojištění vkladů do penzijních fondů.
+28
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

9. 7. 2003 8:18 | Kytka

Zapomeňte na důchody!
Žádné nebudou. Co si nenaspoříme sami, to mít nebudeme. Jestli o něčem nepochybuju, tak je to tuto.

+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

9. 7. 2003 8:17 | Ladislav N

Povinně-fondové spoření - debakl "české pravice" Nikdy jsem nepochopil, jak mohli liberálně(ji) orientovaní ekonomové navrhovat "povinně-fondové" spoření. V době, kdy většina obyvatelstva má zafixován pojem "fond" ze slovního spojení "privatizační fond", komunistickou "měnovou reformu" jako okradení obyvatelstva o veškeré úspory, dále inflační ztráty hodnoty měny (nejen) z 90. let, v této době je těžko občany přesvědčit k povinně-dobrovolnému spoření za nejistých dlouhodobých podmínek.
V dnešní situaci bych považoval za rozumnější zvolit cestu "minimálního důchodu" stejného pro všechny s omezeným přerozdělováním příspěvků placených z příjmů. Kdo bude chtít důchod vyšší, musí své peníze investovat podle vlastní úvahy - třeba i do penzijního fondu.
Není nic horšího z hlediska motivace občana, než povinost odvádět "státu" podstatnou část příjmů bez možnosti dále ovlivnit, jak s nimi bude naloženo.
+26
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

5. 7. 2003 6:49 | fmarek

No to bychom se museli bavit o tom, co je to přirozený optimismus a atd. Z Vašeho pohledu máte pravdu. A třeba Váš penzijní fond zkrachuje, nebo jej někdo vytuneluje, nebo ..... Víte, je to pořád Váš, nebo můj subjektivní názor, co by se mohlo stát. Ve velké míře je to také otázka štěstí. Že máte právě ty správné informace ve správnou dobu, může být zase otázka náhody. Když máte ale dobré informace, získané včas a umíte je správné využít, tak to je zase otázka umění. Když dokážete rozlišit podstatné informace od nepodstatných je otázka intuice. Mě se to občas daří. Možná, že náš pohled na budoucnost se liší právě v tomto. Vy sledujete to, co se může stát za 30 let, když se na tuto dobu BUDETE připravovat. Já sleduji možná totéž, ale s pohledu toho, co se může stát, když se na tuto dobu NEBUDETE připravovat. Oba dva se možná chováme zodpovědně, ale každý na to máme jiný názor. Druhá skupina lidí se, možná ze stejných důvodů, chová nezodpovědně. Je to svobodná vůle každého z nás.
+10
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

4. 7. 2003 22:46

Jedno moudre prislovi rika "optimizmus plyne z nedostatku informaci" ;-)) Ale vazne, co bude za 30 let nevi nikdo a kdo tvrdi, ze ano, tak keca. Nicmene mam proste obavy, ze kdyz budu 30 let davat penize do vondu, ze se za tak dlouhou dobu neco dost pravdepodobne muse stat. Nevim, jestli to bude krach fondu, znarodneni, statni bankrot, rozvrat EU, hyperinflace, valka, epidemie, socialismus, nebo nejaka nova neznama pohroma, kterou si lide vymysli behem tech triceti let. Ale opravdu mi prijde, ze pravdepodobnost, ze vse pujde hladce a za 30 let si budu uzivat svych uspor, mi prijde VELMI NIZKA.
+29
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

4. 7. 2003 22:27 | fmarek

Ale jistě, to všechno může nastat. Může, ale nemusí? Kolik ale Američanů investovalo na Kubě a kolik doma? Většina doma, že? A nepřišla o nic. Vždy budou někteří prodělávat, aby zase jiní vydělali. Na tom je postaven celosvětový obchod se vším. Na rozdíl od Vás trochu více pamatuji. Narodil jsem se nějaký rok po 2 válce. Zažil jsem (jako děcko) soukromé hospodaření. Měli jsme menší statek. Byla to dřina, ale na svém. Lidé si sebe více vážili, více spolu mluvili. Připadalo mi to takové pohodovější i přes tu bídu a dřinu. Pak přišla doba kolektivizace a združstevňování. Možná ještě v těch prvních začátcích to ti lidé brali vážně. A celkem tomu i rozuměli. Stále jim to připadalo, že dělají na svém, ale jaksi kolektivně. Cítili tu vazbu na půdu, na své vlastnictví. Byli to ještě dobří hospodáři. Pak přišla další vlna - přibližování venkova městu. Do vesnic se nahrnuli "bytovkáři", kteří přišli hlavně bydlet a k tomu i pracovat. Skončilo pouto k vlastnickému majetku. Z vesnic se staly kolonie měst. To teprve začal být ten socialismus. Pak přišel krátký okamžik kolem roku 1968 a potom zase doba temna. Kdo čekal, že se komunismus zhroutí v roce 1989? Můj otec se toho dožil a měl s toho obrovskou radost, ve svých 84 letech. Mám doma zpracovaný rodokmen našeho rodu od roku 1550. Chalupa stále na stejném místě. Co vše se odehrálo za těch 453 let? Samozřejmě, že chalupa byla několikrát přestavěna, ale stále na stejném místě. Některá část je možná ještě z těch prvopočátků. Například šindelová střecha, která byla později překryta eternitem. Předpokládám, že chalupa přežije i další generace. I přesto jsem další nemovitosti raději „diverzifikoval“. Mám za sebou snad půlku života. Okolo sebe jsem také viděl hodně štěstí, ale také hodně neštěstí. Jako každý z nás. To neznamená, že budu počítat jen se samým neštěstím. Vždy jsem byl optimista a tím také zůstanu. To je moje vidění světa, nikomu jej ale nevnucuji.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

4. 7. 2003 21:55

To mate samozrejme pravdu, ze kdyz si nekdo nemuze sporit, protoze tak tak uzivi svoje deti, neni nezodpovedny. Ale je otazka, co z toho plyne. Podle me nic. Proste je vec kazdeho, kolik vydelava, kolik ma deti, kolik spori. Clovek, ktery ma 6000 hrubeho a zadne deti taky asi nespori, protoze nemuze a tudiz ho nemohu nazvat nezodpovednym. Ale ci je problem, ze ma jen 6000? Ci je problem, ze ma nekdo 4 deti, ktere sotva uzivi? Podle me jeho. Rozhodne ne muj, cili je nesmysl, aby jim to bylo nejak kompenzovano z mych prijmu. Me se to samozrejme lehce mluvi, protoze zvladam jak sporit, tak zivit rodinu. Ale za financni problemy ostatnich preci nijak nemohu. Nezavinil jsem je, nejsem nicim vinen. A proto je samozrejme nesmysl, abych mel nejakou povinnost jim ze sveho neco kompenzovat. A tim myslim cokoli. Nevidim jediny duvod, abych nekomu prispival na duchod, na pridavky na deti, na vzdelani tech deti. Kazdy by si mel rozmyslet, na co ma a na co ne. Popripade se samozrejme kazdy muze v ramci pravidel snazit svuj prijem zvysit. Tim ale myslim zvysit pomoci zvyseni kvalifikace, nebo zvyseni intenzity/kvality prace. Nemyslim tim zvyseni pomoci volani po vyssich davkach. Protoze to automaticky znamena, ze krici po vetsim okradeni svych produktivnejsich spoluobcanu.
+27
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

4. 7. 2003 21:38

Ze se svet zblazni si nemyslel nikdy nikdo a on se vzdy zblaznil. Kdo si za prvni republiky setril na penzi, dostal kulovy. Kdo si v 1968 zacal prispivat do podnikoveho fondu, taky dostal kulovy. Kdo si za kapitalizmu koupil nemovitost, sebral mu ho bolsvik. Kdo si za blsevika nasporil, sezrala mu to inflace po revoluci. American, ktery si po valce postavil na Kube hotel, taky ostrouhal. Kdo by v roce 1946 rekl, ze za dva roky tu bude komunisticka totalita? Kdo v roce 1987 tusil, ze za dva roky to rupne? A kdo ted tusi, co bude za 2, 5, 20 let? Nikdo. Ale dejinny vyvoj se urychluje, prostredi je vice a vice turbulentni, svet je cim dal vice nestabilni. Co asi bude s duchodovym systemem za 15 let, az jeho deficit bude 300mld? Z ceho to bude cim dal tim vice levicova vlada financovat? Neznarodni soukrome penzijni fondy? Nezvysi dramaticky dan z nemovitosti a kdo si nemovitost koupil jako zdroj prijmu na duchod, nebude v pytli? Zkrachuje/rozpadne se EU za 5 let, nebo za 15? To nikdo nevi, ale to, ze behem 30ti let, ktere mi chybi do penze se stane nekolik zasadnich dejinnych zvratu, to se mi jevi jako vice nez pravdepodobne.
-4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

4. 7. 2003 21:35 | CSrypatschek

...a tak možno pokračovat, zaspekulovat si můžeme i o vymizelých civilizacích, třeba ve Střední a Jižní Americe. Neřešily tehdy nakonec i ony něco podobného ?
-2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

4. 7. 2003 21:33 | CSrypatschek

O více než jeden řád odolnější a stále zdravě přirozené se mi jeví společenské vztahy v islámské společnosti. Jako jedna z variant vývoje. Zde hlavní rozpor mezi stále zvyšující se produktivitou práce obecně a zvyšujícím se stavem pro výrobní proces ( už ) nepotřebné a neproduktivní populace není tak fatální, neboť právě jen muž byl a je tradičně tím hlavním živitelem rodiny, a ekonomické a sociální vztahy ve společnosti jsou již tomu dlouhodobě, jemným předivem vztahů odvozených z Koránu, uzpůsobeny. A to včetně zacílenosti, tedy motivace lidí, s velkým důrazem na funkčnost rodiny a charitu.
+7
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

4. 7. 2003 21:31 | CSrypatschek

Jiná, nám vzdálená společenství, si diskutované problémy vývoje už dříve úspěšně vyřešila po svém. Třeba takovým kastovním komunismem, co byl, resp. ještě dnes je, k vidění někde v Indii nebo tady u Romáků. Tedy, nač spořit na důchod : co budu potřebovat ze společné mísy, byť střídmé, tak dostanu, a co se budu ještě trochu hrabat, tak mladým pomohu. A to slovo kastovní je důležité, bez něho pokusy soudruhů Lenina, Stalina, Maa atd. byly odsouzeny k neúspěchu. Letitý systém však nemusí být, jak je vidět tady na Romácích, vůči tunajším agresivním "spotřebitelským" vlivům dostatečně odolný.
-2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

4. 7. 2003 21:29 | CSrypatschek

Individuální strategie na důstojné stáří zde v současných podmínkách ( tedy bez společenských změn ) by se dle mě měla blížit již odzkoušeným evropským praktikám přežití. Vzorem můžou třeba být velmi soudržné divoké albánské rodinné klany. Nemyslíte, že je vhodný čas začít ?
+20
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

4. 7. 2003 21:27 | CSrypatschek

Já to při rozporech, které jsme si sami tady v tzv. západní společnosti nadrobili, vidím obdobně, i když se mi to osobně nemusí líbit. Ta tzv. důchodová reforma, a jistě ne zdaleka poslední, cha, chááá, vlastně jen řeší, jak přijatelně, ale bez strukturálních změn, k nějakým těmto genocidním číslům dospět ještě s měkkým přistáním, a to v nutném horizontu a bez sociálních bouří. Tedy s měkkým přistáním alespoň pro ty obeznámené se skutečným stavem věci a vývoje. No, a ti ostatní prostě nějak dožijou, nanejvýš, jejich potomci či spíše už jen stát řeknou, že dědek nebo babka měli víc spořit v České spořitelně a že po nich vlastně nic moc nezbylo ! Zanechme tedy všech nám těch dosud vnucovaných starostlivostí o druhé, jsou veskrze falešné, starejme se především sami o sebe, správněji, začněme u sebe. To je tak všechno s tou slavnou nynější důchodovou reformou.
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

4. 7. 2003 21:25 | CSrypatschek

Jistý Erazim Kohák, prý humanista, filantrop, filozof, křesťanský teolog a sociální ekolog, kýmsi dokonce zařazený do širšího výběru osob na prezidenta České republiky, to v jednom otištěném rozhovoru viděl velmi jednoznačně : tady cílově tak akorát 2 milióny domorodců ! Rovněž doporučuji k přečtení dnešní ( pátek 4.7. ) rozhovor s lékařem psychiatrem a zároveň spisovatelem Josefem Nesvadbou "Nastává inflace člověka" v příloze Hospodářských novin. Zde v rozhovoru konkrétní konečné číslo uvedeno není, ale demografický trend, tj. s cílem jít o patro níž, je totožný.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

4. 7. 2003 17:26 | fmarek

Ten celosvětový socialismus mě také překvapuje. Ale asi se s tím budeme muset smířit. Máme proti světu výhodu, už jsme to, v totalitní podobě, jednou prožili. Spíš bych se přikláněl k tomu, že po letech rozdávání a zadlužování, musí přijít zase období půstu, úspor, rozumného hospodaření a návrat liberálních a konzervativních principům. Třeba se mýlím a přijde úplně jiné uspořádání, které ještě neznáme. Nezapomeňme, že i náboženství se čím dál více zapojuje do politiky. Mnohem více než zdrávo. To nic nemění na tom, že není špatné myslet na budoucnost. Jen mě trochu překvapuje, že jste se nechal nachytat na KŽP. Pokud jej nemáte dlouho, tak s tím něco udělejte, dokud je čas.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

4. 7. 2003 16:58 | fmarek

Kdybych věděl, co bude za 25 let, tak se podle toho zařídí. Nevím to a předpokládám, že to nevíte ani Vy a ani nikdo jiný. Každý z nás může být sobě prognostikem a analytikem. Každý podle svých schopností, znalostí a informací. A umění s nimi nakládat. Mám tři děti (podle ivana.po jsem normu již překročil) a když se nám před 25 lety narodily, tak jsme neuvažovali o tom, zda je zodpovědné je přivést na svět, kde vládne totalita. Prostě jsme chtěli mít děti. Tak nějak jsme tehdy uvažovali. Nevím, ale být mladý dnes, tak bych asi neuvažoval jinak. Je to asi otázka společenského vývoje. K Vaší dedukci mohu pouze dodat, že to klidně může nastat. Nebo to také může být tak, že méně početní češi budou doplňovány jinými etniky, třeba z východu, či z jihu. Možná přijde jiná kultura, jiná morálka, jiné zvyky, jiné nemoci atd. Budeme se asimilovat. Možná, že za 100, či více let, budou "původní obyvatelé" češi v menšině. To samé slováci na Slovensku a další národy to samé. To všechno se může stát. Co je ale více pravděpodobné, je to, že vždy budou chtěl lidé někde bydlet, něco jíst a pít. Ať už tady bude jakákoliv politika, tak bez práce se to asi neobejde. Možná bude více duševní práce, možná bude větší podíl lidí ve službách, ale práce jako taková, ta asi nezmizí. To znamená, že budou asi i firmy, jejich hodnoty a že budou asi i burzy a jejich medvědí či býčí „nálady“. Prostě si nemyslím, že by se za 25 let svět zbláznil.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

4. 7. 2003 15:46 | FejtekP

Vtip je v tom Vašem "poctivě spořícím designovaným důchodcům" - oni totiž nespoří, ale odvádějí do socialistického (byť to zavedl Bismarck jako tah proti socialismu) průtokáče. Kdyby spořili, tak by naspořili a měli. Dnešní problém je, že nespoří. Proto radím: interesuj se subjekte! ale u mne si tento článek opravdu žádný neobjednal.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

4. 7. 2003 15:07 | Dickie

Chudáku. Mít vaše paranoidní vidění světa, tak se snad jdu zasamovraždit...
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

Stránka 1/2

Předchozí

1

Spočítejte si

Výpočet životního minima 2024

Počet členů rodiny

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Marek Dospiva

podnikatel, Penta

Petr Čech

fotbalová legenda a investor

Marek Dospiva
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 3 duelů
×
Petr Čech
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 1 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services