(Ne)bezpečné platby na internetu

Snad nikdo nepochybuje o tom, že je placení kartou na internetu spojeno s určitým rizikem. To se snaží banky řešit již řadu let. Po virtuálních kartách přicházejí do módy systémy, které zabezpečí i klasické karty. Ty hlavní vám dnes představíme.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

3. 7. 2003 8:56, Katerinka

ten rozdil mezi ceskymi bankami a zbytkem sveta

na rozdil od ceskych bank, ve zbytku sveta vam banky zarucuji, ze ztraty z internetoveho obchdovani uhradi. Rikaji tomu 'zdarma pojisteni proti podvodnym internetovym obchodum'
A to jeste vydavaji kreditni karty zdarma a blokovani karet je rovnez zdarma.
Asi je to tim, ze ve zybtku sveta banky neridi typky typu Salzmanna, kteri behem dulezitych schuzi managementu netravi cas u pisoaru.

+62
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

3. 7. 2003 8:59, Katerinka

Vždyť je to nesmysl

Jestli nebezpečí spočívá v tom, že můj počítač je hacknutý a dovede z klávesnice odečíst heslo, které píši, tak navr6en7 systém VISA/Mastercard nic neřeší !

-31
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 14 komentářů)

2. 7. 2009 15:35

a neznáte paysec od hellomobile?je to ted novinka.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

8. 7. 2003 10:43 | Žanka

Ale pánové nebuďte sentimentální, co jsme chtěli se jmenuje Klausismus,
to zázračné dítě, jež s bolševiky nosívalo legitimaci a milicionářskou uniformu. Otec - z komunistické vůle prognostik, později i hlava státu.
+13
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

8. 7. 2003 10:41 | jezevec

Neschopná ČSOB
Například některé banky umožňují preventivní zákaz telefonických a internetových transakcí ke kartě. Například naše slavná ČSOB to neumožňuje. Proč asi? Asi maj z toho, sráči, business.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

3. 7. 2003 9:02 | kolo@vratek

Jen hazarder plati kartou!
Platite v hospode. Typicky si personal kartu odnese, vy pak podepisete ucet. Ale oni maji cislo. Je jen otazkou slusnosti personalu, zda pouzije toto cislo napr. k nakupovani na internetu. A tak zatimco vy nemate zadny duvod blokovat kartu (nikdo ji prece neukradl), penizky z uctu odtekaji a odtekaji. A kdyz prijdete do ceske banky, tak si s vami vytrou zadek, nebot rucite do plne vyse. V USA rucite do vyse 50 USD. Citite ten rozdil? A nevite nekdo, zda je nejaka zavazna norma EU, ktera by i vychcane ceske banky donutila zlepsit podminky pro klienty?

+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

3. 7. 2003 8:59 | pišta

Vždyť je to nesmysl
Jestli nebezpečí spočívá v tom, že můj počítač je hacknutý a dovede z klávesnice odečíst heslo, které píši, tak navr6en7 systém VISA/Mastercard nic neřeší !
-31
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

3. 7. 2003 8:56 | pf

ten rozdil mezi ceskymi bankami a zbytkem sveta
na rozdil od ceskych bank, ve zbytku sveta vam banky zarucuji, ze ztraty z internetoveho obchdovani uhradi. Rikaji tomu 'zdarma pojisteni proti podvodnym internetovym obchodum' A to jeste vydavaji kreditni karty zdarma a blokovani karet je rovnez zdarma. Asi je to tim, ze ve zybtku sveta banky neridi typky typu Salzmanna, kteri behem dulezitych schuzi managementu netravi cas u pisoaru.
+62
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

3. 7. 2003 8:54 | bp

Zaplatit ještě nějak jde ale horší je to s přijímáním plateb ze zahraničí. To je v zahraničí úplně běžné, ale tady to žádná banka nedělá, jen občas na to vzala pár klientů Komerční banka, ale teď vyhrožuje, že to z důvodu nerentability zruší i těm šťastlivcům, na které se dostalo. Je to velký handicap pro české podnikatele. Zahraniční systémy jako např. populární PayPal bohužel klienty z ČR nepodporují. Nebo mi něco ušlo a někdo máte lepší zprávy?
-2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

2. 7. 2003 9:48 | Honza

Karetní transakce, o kterých byl příspěvek, nemají s HOME/INTERNET bankingem, o kterém píšete vy, nic společného. Taky si myslím, že článek nebyl o nedůvěře mezi klientem a prodejcem, protože podvodného prodejce tento systém neosdtraní, ale zabraňuje zneužití PK jinými osobami - i vaši kartu může dnes někdo ukrást a v pohodě s ní na internetu platit a pěkně vybílit vaše konto dříve než stihnete kartu zablokovat. Mimochodem u nás (předpokládám, že nežijete v Česku), trvá blokace PK minimálně do půlnoci dne nahlášení - o tom tady již články byly.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

25. 6. 2003 17:43

Porad Vam nerozumim, transakci kterou popisujete muzu prece jiz dnes udelat s pomoci homebanking/internetbanking (bezpecne). Predstava, ze si budu na kreditku kupovat auto mi neprijde moc realna, alespon pro vetsinu lidi vzhledem k vysi kreditu. Pokud jde o bezpecne platby bezneho zbozi na internetu, v soucasnosti nejvetsi problem nevidim v tom, co je popisovano v clanku (neduvera mezi klientem a prodejcem), ale v tom, ze hacker muze napadnout system prodejce a ukrast mu databazi kreditnich karet jeho zakazniku a tyto pak zneuzit. Ovsem vzhledem k univerzalnimu prijimani embosovanych karet v civilizovanych zemich, tenhle problem jen tak nevymizi, protoze i nove cipove karty budou muset mit kvuli kompatibilite magneticky prouzek a imprint a budou umoznovat placeni "postaru". Takze jeste jednou summary: problem neni mezi zakaznikem a prodejcem, tam je to o vzajemne duvere, jako v jakemkoliv jinem obchode. Slabym mistem soucasneho systemu jsou databaze karet, shromazdovane prodejci za ucelem usnadneni opakovanych nakupu. Tam nezbyva nez doufat, ze "muj" prodejce udela vse pro to, aby databazi karet zakazniku ochranil.
+31
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

25. 6. 2003 16:52 | Jokem

Bude volat osobnímu bankéři při každé platbě, kterou bude chtít uskutečnit? Co když bude chtít ve čtyři hodiny ráno objednat dárek pro přítelkyni na druhý den (nějakou menší zlatou "cetku"). Navíc si dovolím upozornit že popisované technologie jsou skutečné určené právě pro masy, které v součtu produkují velké finanční toky, ale jako jednotlivci nemají většinou osobního bankéře k dispozici 24h/7dní v týdnu (nutnost při Vašem řešení). Pouze pro upřesnění: "smyšlený boháč" měl ilustrovat značný počet lidí, kteří mají dobře zajištěné konto a jsou ochotní nakupovat na netu. Zároveň si však uvědomují bezpečnostní rizika, která z toho vyplývají a tudíž rádi využijí bezpečnější platební kanály. P.S. tu slevu si získal už při osobní návštěvě autosalonu jednalo se totiž o promoakci. A nejednalo se o žádnou luxusní limuzínu, ale běžnou střední třídu. ;o)
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

25. 6. 2003 15:25

Nejak nechapu k cemu pro takove klienty chcete technologie. Technologie jsou pro masy. Vas modelovy lukrativni klient ma osobniho bankere. Nez by se babral s webovym browserem a cipovou kartou, zvedne telefon a zavola svemu osobnimu bankeri. :) Jak proste mily Watsone. Krome toho takovy klient nejspis nebude nakupovat pres web, protoze kdyz pujde nakupovat osobne a bude platit hotove (myslim tim nebrat si pujcku nebo leasing) muze usmlouvat lepsi cenu. Na webu se smlouva dost tezko, pokud zrovna nejste ucastnikem aukce. ;)
-9
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

25. 6. 2003 12:13 | Jokem

Nevidím nic divného na tom že se vyvíjejí další zabezpečovací techniky pro finanční toky. Hotovost se už dávno neukládá do okované truhly, ale do trezoru (a že je to nějak piplaná technologie). Z celosvětového hlediska je podle mě "elektronická finanční" kriminalita na vzestupu a není důvod proč nenabídnou PROZÍRAVÝM klientům bezpečnější technologie. Obdobné řešení nezajistí že vás obchodník nenapálí, čili vzájemná důvěra je stále potřeba. Obdobné aktivity však snižují riziko že vám někdo vybere konto díky děravému zabezpečení komunikačních technologií. Dále vyšší stupeň bezpečnosti může zvýšit jak množství elektronických transakcí jednotlivců, tak výše plateb, které budou ochotni lidé platit. Např. odpolodne se skočíte podívat do autosalonu na dříve vyhlédnutý model auta. Testnete si v reálu interiér vozu i jízdní vlastnosti. No a pak v klídku z domova až si to promyslíte, naklikáte individuální požadavky k vozu + místo odběru, rovnou ZAPLATÍTE a v dohodnutém termínu Vám vůz dodají. Čili to nebude o exotech a nízke ceně, ale přesně opačném spektru zákazníku. Tedy těch co mají na kontě hodně nul, ale před desetinou čárkou. ;o) A takové klienty mají finanční ústavy nejraději.
+35
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

24. 6. 2003 19:32

Tenhle technokraticky pristup se mi uz vazne zajida. To si vazne myslite, ze se da bezpecne placeni zaridit technickymi prostredky? To je jako kdyz se filmovy prumysl pokousel zabranit kopirovani DVD. Pritom je to cele SOCIALNI problem a problem PRAVA a PORADKU. Prave ve zminovanych USA mi prijde, ze tyhle pseudoproblemy nikdo neresi a vsechno funguje. Jak by jinak mohlo prosperovat objednavani zbozi po telefonu? Je to preci o duvere - ja verim obchodnikovi, ze doda zbozi/sluzby a on na oplatku veri me, ze zaplatim. A je to take o duvere mezi mnou a bankou: kdyz bance jako jeji zakaznik reknu "tohle jsem nekupoval ja" tak mi prece musi verit. Svete div se, v civilizovanych zemich to funguje. U nas se porad resi technologicke zabezpeceni na spickove urovni a pritom dohromady neni co zabezpecovat, protoze vetsina lidi ma na uctech 0.000NIC. Par exotu pak nakupuje na Internetu stylem, ze najdou obchod s nejnizsi cenou a pak se divi, ze je nekdo obere, misto toho, aby nakupovali u zavedeneho obchodnika s dobrou povesti. To si vazne tihle lide mysli, ze je nejaka technologie ochrani pred jejich vlastni blbosti?
-2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

24. 6. 2003 16:55 | honzajs

Já platim všude eBankou anebo si zboží zajdu vyzvednout do nějakýho kamennýho obchodu. Je to lepší. Kámoš si objednal na netu mobil a když mu to přišlo poštou, byl dost vyděšenej. Krabička jak po ročním používání, baterie do přístroje vůbec nepasovala. Není nad to pěkně si zboží vyzkoušet a zaplatit na místě.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Spočítejte si

Výpočet RPSN

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Tomáš Březina

podnikatel, Best

Vlastimil Tlustý

politik

Tomáš Březina
ÚSPĚŠNOST
33,33 %

z 3 duelů
×
Vlastimil Tlustý
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 2 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services