Penzijní fondy: výnosná investice, o které se neví

Petr Fejtek | | 17. 6. 2003 | 63 komentářů
Mnoho lidí si myslí, že investice do penzijních fondů je nudná a nevýnosná. Jenže stačí pořádně počítat a zjistíme, že výnos penzijního připojištění může být velmi zajímavý i pro mladé.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

19. 6. 2003 9:36, axel

Vaše tvrzení je nepravdivé, pokud by majetek PF nestačil k úhradě jeho splatných závazků, byl by PF předlužen, jinými slovy v úpadku. Namístě by tedy bylo na majetek takového PF prohlásit konkurs. Likvidace je proces, kterým musí projít každá právnická osoba, která má zaniknout bez toho, že by veškerý její majetek přešel na někoho jiného (např. sloučením). Likvidace tedy nic neříká o platební schopnosti likvidovaného subjektu a rozhodně nejsou výjimkou likvidace, které skončí po uhrazení všech závazků likvidovaného subjektu přebytkem. Opatřete si lepší informace než se pustíte do takovýchto kategorických tvrzení.

Zobrazit celé vlákno

+12
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

17. 6. 2003 7:48, fmarek

Článek je to potřebný, ale je to tak nějak uchvátané a sem tam tam něco chybí. Například píšete: Další zvýhodnění se pak vztahují na příspěvek zaměstnavatele:
3) do výše 3 % vyměřovacího základu sociálního pojistného (zjednodušeně odpovídá hrubé mzdě) neplatí zaměstnavatel ani zaměstnanec odvody na sociální a zdravotní pojištění;
4) příspěvek zaměstnavatele nepřesahující 5 % mzdy není součástí zdanitelných příjmů zaměstnance.
Správně by bylo 3) do výše 3 % vyměřovacího základu sociálního pojistného (zjednodušeně odpovídá hrubé mzdě) se jedná o daňově uznatelný výdaj. U těchto příspěvků jsou odvody na sociální a zdravotní pojištění zaměstnance a zaměstnavatele osvobozeny vždy a to v jakékoliv výši. I to je zajímavý faktor. Dále v textu uvádíte, že do fondu při platu 20.000 Kč jde 2.500 Kč. Tam mi někde chybí zmínka o tom, že si zaměstnanec platí 1.000 Kč sám. K dalšímu se vrátím později.

-2
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 63 komentářů)

18. 6. 2003 9:57

Objektivita clanku? Proc se ve clanku nikde nezminujete o rizicich takove investice? Do soucasne doby zkrachovalo minimalne 11 fondu, s nekolika desitkami tisic klientu. Po zkusenosti mojich rodicu, kteri timto zpusobem prisli o cca. 80.000,- bych penize investoval jinym zpusobem. Autor se mel alespon zminit o tom ze neexistuje garance vkladu. Takhle clanek opravdu vypada jako reklama na PF.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

18. 6. 2003 9:53 | Piskot

Jestli bude, tak bude opravdu dosti maly - dozijeme-li se ho vubec. Predstava 20ti leteho sporeni je fajn pouze v pripade, ze budou nejake zaruky. Vim, ze penzijni fondy neslibuji jako kampelicky nejaky horentni urok, ale v mem pripade vice jak 20let (pokud tedy plati, ze penize lze cerpat az po nabyti urciteho veku) a ceske tunelovani je take jedna z "jistot". Pockam asi jeste pockam takovych 5 let, az budou nejake unijni zakony a take moznost pripojistit se nekde jinde, nez v Ceske republice. Tech pet let vyuziji stavebni sporeni.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

18. 6. 2003 9:11 | FejtekP

V druhé větě jste si téměř odpověděl. Lidé s nižším platem skutečně využívají vetšinou jen ten základní přímý státní příspěvek (do 500 měsíčně). Jakmile však spadají do 20% daní, již pro ně platí vše jak na obrázku. Ti v 15% skupině by měli křivku o poznání níže, ale hlavní úspory u příspěvku zaměstnavatele jsou na pojistném.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

18. 6. 2003 9:01 | VáclavK

Zajímavý článek, ale jako by byl z jiné doby, či jiného státu. Copak u nás je průměrný plat 20 či 25000 ? Zřejmě lidé s průměrným platem a té většině s podprůměrným platem se penzijní připojištění nevyplatí, neboť na ukládání tisíců do penzijních fondů prostě nemají.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

18. 6. 2003 8:48

Předem děkuji za přehledný výpočet. Vyplývá z něj následující. Pokud chci mít za cca 20 let doživotní penzi v dnešních cenách ve výši 3200,-- Kč až 5100,-- Kč, tak je nutno spořit měsíčně 2500,-- Kč (někomu je zaměstnavatel ochoten přispívat někomu není). V případě, že státní důchod se bude pohybovat v pásmu 20 - 30 % hrubé mzdy, tak při dnešní výši průměrné hrubé mzdy 15000,-- Kč by státní důchod činil 3000,-- Kč až 4500,-- Kč. Za 20 let samozřejmě předpokládám podstatně vyšší průměrnou hrubou mzdu.
Myslím si, že by bylo dobré uveřejnit předpokládaný průměrný státní důchod za 10 let, za 20 let a za 30 let (předpokládaná výše bude předmětem diskuse) v dnešních cenách a k tomu doplnit přehled, kolik je potřeba spořit měsíčně do penzijního připojištění po dobu 10, 20 a 30 let tak, aby celkový důchod (státní + z penzijního připojištění) dosáhl v dnešních cenách průměrný důchod ve výši cca 7000,-- Kč (dnešní výše důchodu). Každý si potom bude moci udělat reálnou představu, kolik musí měsíčně spořit na penzijní připojištění, aby dosáhl dnešního průměrného důchodu.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

17. 6. 2003 20:47 | JirkaZ

Numericky to vychází velmi výhodně. Nicméně jsou i jiné faktory, které je nutné brát v potaz : 1. Lze PF považovat za natolik stabilní, že nezkrachují v průběhu příštích desetiletí ? 2. Kolik zaměstnavatelů zvýší zaměstnanci plat o daňovou úsporu ? 3. Opravdu lze daňové úlevy a státní příspěvky považovat do budoucna za jistotu ?
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

17. 6. 2003 20:40 | JirkaZ

Přimlouval bych se za poněkud podrobnější článek s postupným výpočtem daňových úspor. Na hodnoty uvedené v článku se nemohu dopočítat, byť rozdíly jsou malé. Úspora na straně zaměstnavatele bude poněkud jiná s ohledem na skutečnost, že část příspěvku není pro něj daňově uznatelná.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

17. 6. 2003 16:16 | TGP

Vážený pane, vím, že konspirativní teorie jsou u určitých lidí velmi oblíbené, bohužel Vás ale musím zklamat - za článek nám nikdo nezaplatil. Možná z obchodního pohledu děláme naši práci špatně (připravujeme zajímavé informace místo toho, abychom publikovali informace placené), ale je to tak. Ještě jednou se omlouvám za zklamání, ale publikovat placené informace není náš styl.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

17. 6. 2003 16:10 | FejtekP

Pane Karle, s lítostí vám sděluji, že jsem ve vztahu jen s několika málo z 2,5 milionu klientů PF. Kolik jsem za článek dostal, vám raději neřeknu, protože by vám to mohlo zničit iluze, že i počty jsou ke koupi. Ale, abych vás ukonejšil, náklonnost k PF vyplývá z toho, že máme stejný monogram.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

17. 6. 2003 15:49 | Karel

V civilizovanych zemich je zvykem, aby autor otevrene uvedl, v jakem vztahu je k osobam, pro ktere je clanek priznivy (v danem pripadne penzijni fondy) a pripadne od koho dostal za clanek zaplaceno. Tento clanek je evidentni reklama, coz samo o sobe neni nic spatneho, ale je treba to priznat.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

17. 6. 2003 15:34 | Barry

Ale kdo umí reálnou hodnotu penězza 20 let? Opravdu bych očekával, že mi fond zhodnotí tak 2 % nad inflaci a od toho bych se odrazil.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

17. 6. 2003 14:51 | fmarek

Nejdříve pro pana Ivana. Váš kalkul uvádíte na všech serverech, ale je, bohužel, nepřesný. Pokud si budete sám platit 300Kč měsíčně na PP po dobu 20 let, tak můžete naspořit včetně výnosů, přibližně 162.000 Kč. Pokud využijete institut doživotní penze, tak můžete očekávat u nejlepšího fondu 1.050Kč a nejhoršího 660Kč. Nikoliv 1.400Kč. Dále mohu potvrdit názor dalších, že PP je velice zajímavý produkt, pokud je využíván spolu s příspěvky zaměstnavatele. Když vezmu první příklad z článku, tj. klient si bude sám platit 1.500 Kč měsíčně (maximum toho, aby nejlépe využil státní příspěvky) a firma mu bude přispívat 1.000 Kč měsíčně. Při HM 20.000 Kč je to pro všechny daňově uznatelné a osvobozeno od soc. a zdrav. pojištění. Pokud bude tato smlouva platit 20 let, tak bude naspořeno celkem (při čistém výnosu 2%) asi 800.000 Kč. V tomto případě by doživotní penze byla od 3.200Kč do 5.100 Kč u nejlepšího fondu. Vše je vztaženo k současným cenám. Pokud se budeme bavit o efektivním výnosu, tak ten je přibližně 7,2% (včetně přihlédnutí k současným daním a daňovým úlevám). V tomto případě by se jednalo o slušnou část penze. Pokud budeme uvažovat, že by onen klient (20.000 průměrná HM) šel nyní do důchodu, tak by mohl očekávat přibližně 8.000Kč. Pokud k tomu přičteme 5.100 Kč, tak jsme na 13.100 Kč čistého. Což bohatě odpovídá jeho současné čisté mzdě. Je tu ještě možnost příspěvku zaměstnavatele na nějaké důchodové pojištění (8.000 Kč/ročně). Což za 20 let může u některých pojišťoven znamenat měsíční doživotní penzi od 1.300 do 2.000 Kč. To už jsme na měsíční penzi cca 15.000 Kč čistého a přitom to toho klienta stálo (v dnešních cenách) „jen“ 1.500 Kč/měsíčně. A nyní k budoucnosti. Co brání každému, aby ročně indexoval své příspěvky a totéž může udělat i zaměstnavatel. Dokonce je možné příspěvek zaměstnavatele poskytovat přímo % z HM (vyměřovacího základu pro soc. poj.). Tím se, při zvýšení mzdy, automaticky zvýší i výše příspěvku. Co brání každému, aby se choval odpovědně? Pokud někdo očekává, že přijde nějaká "nová" vláda a mávnutím proutku zlikviduje státní deficit a nastartuje "bohatýrskou" penzijní reformu, tak ho lituji. Nic takového není možné. Co bude více pravděpodobné, že za dvacet let se budeme, v případě státních důchodů, pohybovat v pásmu 20 až 30% HM. A to v lepším případě. Na závěr souhlasím s tím, že by nějaký hlubší článek o těchto výhodách neškodil.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

17. 6. 2003 14:44 | TGP

No, maximálně tak na úrovni životního minima, jak je v sociálních evropských státech zvykem. Stát podle mne na víc mít nebude, takže bude zachraňovat pouze lidi hodně nad propastí. Jinak se budeme muset naučit starat se o sebe sami...
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

17. 6. 2003 14:37 | Kamil Jirsů

A myslíte, že vzhledem k současnému katastrofickému stavu důchodových systémů za 20 let vůbec nějaký státní důchod bude?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

17. 6. 2003 14:02

Při výpočtu v reálných penězích, tj. při 1-2 % ročním výnosu nad inflací je dle mých výpočtů třeba spořit minimálně 1000,-- Kč měsíčně po dobu 20 let. Potom budu dostávat reálně cca 1200,-- důchodu měsíčně. Bylo by dobré napsat článek, ve kterém bude uvedeno, kolik bude činit za cca 20 let průměrný reálný důchod a kolik si tedy lidé musí spořit, aby dostávali dnešní průměrný důchod cca 7000,-- Kč. Pokud budou reálné důchody za cca 20 let cca 60 % dnešních průměrných důchodů (7000,--) tj. budou činit reálně cca 4200,-- Kč, tak si dnes bude muset každý spořit cca 2500,-- měsíčně po dobu 20 let. U běžné rodiny to znamená spořit cca 5000,-- Kč měsíčně po dobu 20 let.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

17. 6. 2003 13:40

Delejte si vypocty v "realnych" penezich, ne v nominalu. Polopaticky: v prumeru zatim PF vydelavaji 1-2% nad inflaci (bez statnich prispevku, ulevy na dani, atd). Pri vypoctech tedy pouzivejte toto rozmezi. Cislo, ktere vam vyjde nebude kolik nasporite nominalne, ale kolik nasporite v dnesnich cenach. Z toho si pak muzete snadno zjistit (v kalkulatorech PF) kolik bude cinit vas duchod v dnesnich cenovych relacich.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

17. 6. 2003 12:46

Jsem rád, že se někdo zamýšlí jak vysoké budou státní důchody. Zatím nikdo není schopen říci jaká se předpokládá výše státního důchodu za cca 20 let, tj. co si bude možno reálně za státní důchod koupit. Těžko si potom někdo může spočítat, kolik vlastně musí spořit, aby měl v důchodu životní úroveň, kterou si přeje. Nejsem proti penzijnímu připojištění, ale všude se pouze uvádí nominální hodnota naspořených peněz - ne jejich reálná hodnota za cca 20 let.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

17. 6. 2003 12:46

Jsem rád, že se někdo zamýšlí jak vysoké budou státní důchody. Zatím nikdo není schopen říci jaká se předpokládá výše státního důchodu za cca 20 let, tj. co si bude možno reálně za státní důchod koupit. Těžko si potom někdo může spočítat, kolik vlastně musí spořit, aby měl v důchodu životní úroveň, kterou si přeje. Nejsem proti penzijnímu připojištění, ale všude se pouze uvádí nominální hodnota naspořených peněz - ne jejich reálná hodnota za cca 20 let.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

17. 6. 2003 12:22 | Dan Lukeš

A máte představu, jak "vysoké" budou státní důchody? Za 20 let budete děkovat za každou korunu, kterou jste dneska neprožral, ale kterou vás někdo donutil uspořit...
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

17. 6. 2003 12:17

Pri ukládání cástky 300,-- Kc mesícne po dobu 20 let a pri prumerném zhodnocení cca 4,5 procenta bude mít clovek na svém úcte cca 160 000,-- Kc. Odhaduji, že výše vyplácené cástky bude cinit cca 1400,- Kc mesícne. V prípade, že porostou platy o cca 5 % rocne odhaduji, že prumerný plat bude cinit za 20 let cca 40 tisíc Kc mesícne. Má nekdo predstavu o kolik procent vzrostou ceny za 20 let a co bude možné si za cástku cca 1400,-- Kc mesícne koupit ?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Spočítejte si

Výpočet čisté mzdy 2024

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Petr Pithart

politik

Michael Kocáb

hudebník a politik

Petr Pithart
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Michael Kocáb
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services