Boom, boom, booblina

Martin Zika | | 19. 5. 2003 | 36 komentářů
Poptávka po bytech v České republice v poslední době roste přímo závratně. Každý přece ví, že až vstoupíme do EU, ceny nemovitostí vzrostou! Jenže – bude tomu tak doopravdy?

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

22. 10. 2003 11:01

naopak, inflace je z pohledu dluznika vysoce vyhodna, splatky jistiny jsou porad stejne. neco jineho to ale je s urokovymi sazbami. ty ovsem v male otevrene ekonomice, notabene jeste v te, ktera se chysta (drive nebo pozdeji) pripojit se k eurozone neurcujeme my, ale jsou zavisle na makroekonomicke situaci v evropskem prostoru.

Zobrazit celé vlákno

+50
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

26. 5. 2003 22:22, Ota

Co se týče bytů a potencionálních jejich obyvatel. Všichni musíme také brát v úvahu důležitý fakt, který má velký vliv na poptávku po bytech v budoucnosti, řekněme za víe než 10 let. Tento fakt je o přirozeném přírustku obyvatel Evropy. Tento přírustek je již nějaký ten rok záporný, ve všech civilizovanějších zemí Světa. Tudíž tento jev snižuje potencionální poptávku po bytech a bytů bude až příliš tedy jejich cena bude muset klesat. Stejně jako v Japonsku:-)
Další co by mě velice zajimalo je obsazení domů např. v centru Prahy, procházením po ulicích člověk zjistí že desítky domů je úplně prázdných !! Nikdo tam nebydlí a vě většině případech by určitě mohl - samozřejmě tu vyvstává problém ceny nájmu a rekonstukce.

-19
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 36 komentářů)

16. 7. 2006 13:45

Milá Evičko. Ty jsi ale neslušné děvčátko. Slovo přechcal, to je od maminky?
Pepíček Vomaček.
+38
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

12. 1. 2004 20:07 | Mirek

Situace ve vývoji cen nemovitostí je značně závislá od legislativy. V Čechách je bytů pro satgnující obyvatelstvo dostatek, jejich využití je však blokováno chráněným nájemným. Jen tak je možné, že milionáři drží byt po babičcce s nájemným kolem 800 Kč jako poštovní schránku své firmy, jiní pronajímají cizí byt jako držitelé dekretu za několikanásobek toho, co dostane majitel domu. Začíná však návrat k realitě, byty v panelácích se špatně prodávají, cenová tendence padající. Vstup do Evropy zde má minimální vliv, v Praze budou atraktivní adresy kolem Václaváku vytrvale stoupat, na sídlištích na okraji Prahy lze očekávat markantní propad. Zelené vdovy kolem Prahy třeba v Kolodějích nebo Hájích budou bydlet v budoucnosti spíše levněji, podaří-li se zrušením dvojího trhu nájemného ve prospěch tržního nájemného převést dnes blokované byty do normálního trhu. Pokud jde o pozemky, jejich hodnotu určuje především vzdálenost od centra, infrastruktura a ekologické hodnoty, například volný výhled do krajiny. Je to všeobecná tendence, i v západní Evropě začal propad přežhavených cen nemovitostí, třeba v Paříži, nebo v Mnichově. S hospodářskou krizí, která ještě zdaleka nedosáhla svého vrcholu, se tato tendence podle mého názoru jen posílí. Kdo nemusí, ať si nemovitost ponechá, udržuje v dobrém stavu a za nějaké to desetiletí zanechá svým dětem hodnoty. Na spekulaci není tato doba právě ta nejvhodnější.
+24
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

8. 1. 2004 9:01 | Odborník ?

No snad jen na doplnění informací "odborníka" - výjimka z DPH je jen do roku 2007 a dle záměrů ČSSD zvyšovat daně jak jen to jde, není možno počítat ani s tímto rokem jako nejzašším - socani DPH na bytovou výstavbu zvednou stejně dřív !
+18
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

22. 10. 2003 11:03 | pivko

to by tedy zajimalo, kde se po vstupu do EU snizila zivotni uroven - cisla prosim! myslim, ze v kterekoli zemi EU je zivotni uroven porad vyssi, nez u nas. je pravda, ze nektere zeme prilezitosti, ktere jim nabizi spolecny trh vyuzily bezezbytku - irsko, jine (portugalsko, recko) mene, ale ze by se vstupem do EU nekde snizila zivotni uroven, o tom tedy fakt nevim
+17
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

22. 10. 2003 11:01

naopak, inflace je z pohledu dluznika vysoce vyhodna, splatky jistiny jsou porad stejne. neco jineho to ale je s urokovymi sazbami. ty ovsem v male otevrene ekonomice, notabene jeste v te, ktera se chysta (drive nebo pozdeji) pripojit se k eurozone neurcujeme my, ale jsou zavisle na makroekonomicke situaci v evropskem prostoru.
+50
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

26. 5. 2003 22:30 | Ota

Jen tak pro ilustraci. Za poslednich pět zemřelo o cca 85.000 lidí více než se narodilo a to pouze v Česku. To už je poměrně velké číslo co do přepočtu na byty. Takže jakpak dopadnou ceny bytu ? Můžete hádat. Evropa nebo ne, je to uplně fuk pokud nebude kdo by tyto byty obýval.
+26
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

26. 5. 2003 22:22 | Ota

Co se týče bytů a potencionálních jejich obyvatel. Všichni musíme také brát v úvahu důležitý fakt, který má velký vliv na poptávku po bytech v budoucnosti, řekněme za víe než 10 let. Tento fakt je o přirozeném přírustku obyvatel Evropy. Tento přírustek je již nějaký ten rok záporný, ve všech civilizovanějších zemí Světa. Tudíž tento jev snižuje potencionální poptávku po bytech a bytů bude až příliš tedy jejich cena bude muset klesat. Stejně jako v Japonsku:-) Další co by mě velice zajimalo je obsazení domů např. v centru Prahy, procházením po ulicích člověk zjistí že desítky domů je úplně prázdných !! Nikdo tam nebydlí a vě většině případech by určitě mohl - samozřejmě tu vyvstává problém ceny nájmu a rekonstukce.
-19
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

17. 6. 2003 21:56 | Eva

Tato problematika mě zajímá asi rok,poněvadž potřebujeme vyřešit vlastní bydlení.Čtyřčlenná rodina,manžel chce tento rok zakoupit nemovitost,sice se zadlužíme,ale nic nám nezbývá..člověk taky chce mít nějakou jistotu.Peněz nic moc,na řadu přijde i hypotéka.Myslím si,že by stálo za to popřemýšlet třeba o bydlení v Itálii,známý to tak vyřešil-má se celkem fajn.Nádherné bydlení u moře za méně peněz než u nás,sice je v důchodovém věku,ale taky tady už toho má asi dost.Je pravda i to že český národ má nějaké mouchy,třeba šilhání k sousedům co vlastní a nevlastní,majetkové poměry mezi příbuznýma..je toho moc,taky chování člověk k člověku,není vůbec upřimné.Myslím si že v některých státech jsou lidé mnohem přívětivější a otevření ke všemu.U nás se vše halí do mlhy,včetně politiky.Je to dost dlouhé téma,tady se nemá cenu moc zminovat,prostě už je to jen holé konstatování.Právě proto by možná stálo za to promyslet bydlení v cizí zemi.Hlavně už jenom kvůli těm lidem,lidi tady není žádná láska a radost!!!!!!!!Jenom člověk kouká co by kde ukradl,koho okradl,vytuneloval,přechcal,po dvedla přechytračil.Vždy vítězí ten nejvychcanější,pokud přece u soudu neobstojí dostane jenom malý výsměch-pro všechny poctivce.Ale abych se vrátila,jinak si myslím,že nemovitosti půjdou ještě chvilku nahoru a až tam budem tak po necelém roce zase dolu poněvadž se zdraží to co člověk potřebuje nejvíc jídlo a všechny služby spojené s bydlením.Takže je to těžké dilema,ale přes to všechno asi to bydlení koupíme,nechceme bydlet náhodou pod mostem.Jsem jen obyčejný laik,žádný ekonom .Jinak se mějte zatím fajn a mějte se lidi rádi.Ahoj
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

2. 6. 2003 1:20

Spíše je hrozné, že majitel-restituen nemůže použít byty pro sebe a své děti. Aby byt uvolnil, musí buď nájemníka vyplatit (není to pak daňový náklad) nebo ho přestěhovat do jiného bytu, kde opět bude nájemník za směšně nízké nájemné na dobu neurčitou (a v bydlení pak budou pokračovat nájemníkovi vnuci a vnučky)
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

28. 5. 2003 10:40 | asymetrix

Nad demografickou krivkou som sa pred pár mesiacmi zamýšľal aj ja a dospel som k rovnakému názoru. Súčasná situácia je čiastočne daná aj populačnou explóziou v 70. rokoch, ako tu už ktosi podotkol (sám patrím do tej generácie). Detí sa však rodí čoraz menej. Už dnes sa začína hovoriť o problémoch, ktoré kôli tomu majú základné školy. Postupne sa tento trend bude premietať aj do ďalších oblastí - časom aj do dopytu po bytoch. A keď sa navyše bude zvyšovať aj ponuka (v dôsledku "prirodzeného úbytku obyvateľstva" a deregulácie cien spojených s bývaním), tak naozaj nevidím nejaký priestor na trvalý rast cien bytov.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

28. 5. 2003 0:13

Naivkové, jak jsem si ty Vaše rázory excesy a představy zbohatnutí z investic do nemovitostí přečetl, vidím, že o nemovitostech v EU nic nevíte. Jen se dívejte na svých dovolených, kupujte si noviny, serfujte na svých PC a budete se divit, že např. na "palmové riviéře v Itálii koupíte dům a la jako u nás za 2 miliony v přepočtu našich Kč, ne jak u nás za 4 millony, máte tam fungující infrastrukturu, krásný počasí, slušný lidi, policiii, karabiniéry atd. U nás zloděje , nesnášenlivý spoluobčany, závistivce, korupční policii a správu, rozflákaný silnice a nakonec nahovno vládu, která za deset let z naší země udělá Argentínu - už se ji to daří. A to si myslíte, že si někdo koupí u nás za ty nekřesťanský prachy Vaši předrařaženou nemovitost? Cha, cha... jen se o to víc zajímejte, copak v tý zaplivaný a špinavý vesnici bez chodníků, se smradem, neustálým prachem, hlukem a búch ví co ještě.... či zamindrákovaným starostou, s nic neřešenýma politickýma šarvátkama a la "naši furuanti"..... Tam si budou ty Vaše nemovitosti, předražený, kupovat lidi z EU? Jste se zbláznily, co?
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

23. 5. 2003 16:02

Myslím, že nepromluvím jen za sebe, když zde napíši následujcící. Cena bytů a nemovitostí obecně bude vždy odvozena od ochoty nájemníků či vlastníků domů platit danou částku. K čemu mi jako vlastníkovi činžovního domu bude přemrštěné nájemné? Polovina bytů bude prázdných, další čtvrtina neplatičů, a zbytek - majetní lidé, kteří se neradi stěhují.
-7
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

22. 5. 2003 23:55 | Michala

Jak??
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

20. 5. 2003 17:00 | Honzajs

A co třeba v Japonsku? Tam už nemovitosti kleasjí 10 let...
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

20. 5. 2003 16:59 | Honza

jasně. Porovnávám investice x investice.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

20. 5. 2003 16:29 | TGP

Tak to dopadá, když se do debaty pouští laik (nebo šikovný manipulátor?). To samozřejmě není pravda - na bytovou výstavbu je dojednána výjimka na DPH, která zůstane v nižší sazbě. A prodej bytu jednoho soukromého vlastníka jinému? Tam se samozřejmě žádná DPH neplatí a milion zůstane milionem, milý laiku.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

20. 5. 2003 15:50 | Bas

Statistiky mají k dispozici třeba OECD, ještě lepším zdrojem je Evropská komise, která pečlivě sleduje vývoj nových členských zemí. K situaci v Británii stačí nalistovat ekonomická média věnující se Británii, hodně o tématu nedávno psal třeba The Economist, za přečtení stojí také BusinessWeek, který lépe pracuje s trendy.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

20. 5. 2003 15:27 | koumák

Není vůbec jisté, jak se budou chovat v dlouhodobé perspektivě. Řekl bych že bude taky rozdíl mezi byty a rodinnými domky s pozemky. V rekreačních oblastech mohou nemovitosti i prudce stoupnout. Nejen středomoří je turisticky zajímavé. Dále je pravděpodobné, že nastoupí "papundeklové" technologie výstavby, oproti kterým budou domky stavěné klasicky, pokud budou v dobrém stavu ceněny více. Nikdo taky nemůže tvrdit, že oblast ČR bude v ekonomické krizi třeba příštích 20 let. Po krizích přicházejí konjunktury, jak je známo a nemovitosti nejsou investicí na 3 roky.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

20. 5. 2003 15:20 | Frank

Ekonomicky jsem laik, ale... nemá na růst cen svůj vliv také zvýšená poptávka, protože do věku, kdy si pořizují byt, dorůstají nejsilnější populační ročníky z první půlky 70. let? Těch 200 000 mladých prostě chce bydlet, bez ohledu na EU, a chce nejlépe bydlet tam, kde je práce - tedy v Praze a dalších velkých městech. Bez ohledu na EU.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

20. 5. 2003 15:18 | david

Ceny nemovitostí díky vstupu do EU vzrostou!
Přestože jsem ekonomický laik tak vím, že díky sjednocování (na nejvyšší možné) míře daňových sazeb (nebo co) nebude byt v ceně 1000000 Kč, stát 1050000 Kč ale 1220000 Kč.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Stránka 1/2

Předchozí

1

Spočítejte si

Finanční rezerva

měsíců
%
měsíců

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Jiří Paroubek

politik

Marta Nováková

podnikatelka, U&Sluno

Jiří Paroubek
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Marta Nováková
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 1 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services