Češi vs. kreditní karty

Dušan Hradil | | 13. 5. 2003 | 6 komentářů
Průměrný majitel kreditní karty u nás je středoškolsky vzdělaný s příjmem do 15 tisíc měsíčně, kartou platí jednou týdně. Alespoň to tvrdí poslední průzkum českého trhu, který si nechala zpracovat společnost MasterCard Europe. Přinášíme vám jeho hlavní výstupy.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

14. 5. 2003 16:33, Radek

Asi by to chtělo trochu více znalostí, nebo lépe interpretovat data. Jak proboha může existovat průmerné vzdělání? Znamená to že:
základní vzdělání + vysokoškolské
------------------------------ ----------= středoškolské vzdělání?
2

+31
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 6 komentářů)

16. 5. 2003 11:46

Průzkum provedla mezinárodní společnost Synovate, která zpracovala uvedené výsledky pro skupinu 600 respondentů ve složení 200 držitelů kreditních karet, 200 držitelů debetních karet a 200 uživatelů splátkového prodeje nebo spotřebitelských úvěrů. Rovněž z hlediska místa bydliště byla skupina respondentů pro vyhodnocení výsledků zvolena tak, aby tvořila reprezentativní vzorek obyvatelstva České republiky. S respondenty byly prováděny hloubkové rozhovory s cílem zjistit skutečnou znalost a povědomí o trhu kreditních karet a u jednotlivých otázek byla rozlišována spontánní a navozená znalost. Samozřejmě bylo při průzkumu ošetřeno několika způsoby i matení pojmů debetní a kreditní karta – mimo jiné byli po ukončení rozhovoru respondenti požádáni o předložení své platební karty a také byly kontrolovány informace, které o sobě respondent sdělil, se skutečnou nabídkou dané banky. Miroslav Benes
+17
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

14. 5. 2003 16:48 | Tereza

Velmi podivný výzkum. Několik otázek, které mě nad výsledky napadly: 1. Jakým způsobem původce výzkumu zjišťoval (pro rozdělení do skupin), zda daný respondent má ten který úvěrový produkt, když z grafů jasně vyplývá, že si to ani sami respondenti nepamatovali? Dostal snad MasterCard z různých bankovních a nebankovních institucí seznam jejich klientů s kontakty pro vybrané produkty? Jaký byl počet respondentů pro jednotlivé skupiny ve výzkumu - tedy kolik lidí bylo s kreditní kartou (jestli jich tam bylo 50, tak lze zpochybňovat věrohodnost), s úvěrem, atd. - to je základní informace, kterou by článek s takovýmito grafy měl obsahovat.
2. Vím, že mezi lidem planuje všeobecné zmatení ohledně pojmu "kreditka" - lidé jím označují běžnou debetní kartu. Jak bylo ve výzkumu ošetřeno, aby lidé ve chvíli, kdy mluví o "kreditce" nemysleli svou debetní kartu? Údaj o 52 nákupech na kartu za rok odpovídá spíše používání debetní karty nežli karty kreditní - jsou to 4 nákupy na dluh za měsíc (a to si ještě majitel karty může vybírat z bankomatu, takže celkově může mít za měsíc i více než 4 transakce celkem).

3. V grafech mi chybí sloupeček za celé universum, nebo je možné brát majitele debetních karet jako universum (tzn. že mezi respondenty nebyli žádní lidé bez debetní karty).
Skutečně by mě moc zajímala odpověď MasterCardu, protože jinak je to z mého pohledu článek plný tolika neúplných informací, že by se na seriózním finančním serveru snad neměl ani objevit (v této podobě). Co graf to otázka, a to je špatně.
Díky za odpověd, Tereza
+17
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

14. 5. 2003 16:33 | Radek

Asi by to chtělo trochu více znalostí, nebo lépe interpretovat data. Jak proboha může existovat průmerné vzdělání? Znamená to že: základní vzdělání + vysokoškolské ------------------------------ ----------= středoškolské vzdělání? 2
+31
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

14. 5. 2003 9:50 | Eric

Ne! - Zadlužování národa! Ne! - Kreditním kartám! Ne! - Lichvě, která se oblékla do líbivého plastu karet! Kreditka je první pohodlný krok do spirály dluhů. Je to jako první dávka drogy - většina nepodlehne a zvládne to, menšina podlehne a už se veze. Pro zmíněnou většinu ovšem platí, že její nepodlehnutí je pouze dočasné, protože kreditní společnosti a zápůjčovny vám nedají pokoj a budou vám nabízet svůj svět dluhů v těch nejrůžovějších barvách a nejpohodlnějších způsobech. VARUJTE SE KREDITNÍCH KARET, JE TO ZLO!
+17
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

13. 5. 2003 13:48 | M

A někteří si dosud mysleli, že průměr je jen číslo. K tomu by se dal spočítat rozptyl, dala by se vyhodnotit statistická chyba apod. Ale ve světě financí zvládnou kupecké počty, takže je tohle na finančníky moc složité.
+19
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

13. 5. 2003 13:06 | Wally

Trochu mě zarazil údaj o průměrném věku uživatele kreditní karty (22 až 50 let). Osobně jsem čekal, že to je 23-49 let. A jsou takoví, kteří by byli rádi, kdyby se průměr udával v ještě užším pásmu - s maximální šířkou cca 5 let :-)
+30
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Spočítejte si

Výpočet RPSN

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Jan Hrušínský

herec a podnikatel

Ladislav Blažek

podnikatel, pánské oděvy Blažek

Jan Hrušínský
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Ladislav Blažek
ÚSPĚŠNOST
75,00 %

z 4 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services