Co Pražáci neřeší

Radost z přijetí na vysokou školu často po pár měsících vystřídají obavy z toho, jak moc to bude drahé. Čerství studenti a jejich rodiče si začínají klást mnoho nepříjemných otázek. Kolik to bude stát? Desítky nebo stovky tisíc korun? Budeme na to mít?

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

2. 12. 2002 14:34, Katerinka

Monika je z Usti n. L. Po skončení VŠ s velmi dobrými studijními výsledky nastoupí na místní Univerzitě J. E. Purkyně jako vysokoškolský učitel se základní mzdou 8890 Kč až 10220 Kč hrubého; po dvou letech, pokud obstojí a přejde na funkci "odborný asistent", bude mít mzdu stejnou nebo třeba 11120 Kč, osobní příplatek třeba 500 Kč. (Viz: http://www.ujep.cz/ujep/obecne/predpisy/2001/MzdovyUJEP.rtf)

Zobrazit celé vlákno

+15
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

4. 8. 2003 0:28

A Ty pouzivas nick, ktory mam regostrovna par rokov...

Zobrazit celé vlákno

-4
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 54 komentářů)

2. 12. 2002 17:52 | Villager

No a po pěti letech studia přijde rok vojny, nebo rok a půk civilní služby (vůbec nezmiňuji problémy žen, které často po vysoké škole nechtějí zaměstnat kvůli "možnému" mateřství atd.). V mém případě civilní služba, kterou musíte absolvovat ve stejném okrese jako máte bydliště. To zn., že např. bydlíte v malé vsi a dojíždíte každý den různými způsoby do 30 km vzdáleného města, kde sídlí instituce, jež se smilovala a vzala vás na civilní službu (a to ještě jen proto, že po ní nepožadujete ubytování). V této instituci trávíte 18 měsíců denně 8 hodin a samozřejmě zapomenete i to málo, co vám škola dala. Vzhledem k dojíždění a obrovské ztrátě času prakticky nepřichází v úvahu ani brigáda (samozřejmě načerno, jelikož si při civilní službě nesmíte přivydělat a musíte vyjít s 3000,- korunami). Znamená to, že jste prakticky opět odkázáni na rodiče. V 25 letech se dostanete konečně ven a nemáte nic!!! Potom musíte mít buď konexe, nebo velké štěstí, abyste bez praxe sehnali místo alespoň s průměrným platem. Není lepší dát své dítě na řemeslo?!
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

2. 12. 2002 17:51 | Roman

Kamil & spol.
ve svém komentáři jsem napsal že Monika ukončila VŠ s velmi dobrým prospěchem tudíž u ní předpokládám existenci mozku. Samozřejmně že mladá žena po VŠ nepůjde učit ale půjde do firmy kde ji zaplatí. A jelikož má VŠ tak nebude mít problém se zháněním místa!
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

2. 12. 2002 17:50 | Diana

tak s ekonomikou nemám nic společného ( pokud do toho nepočítáte vedení domácnosti :o)). Mám VŠ vzdělání technického zaměření a nemyslete si jen vybraných pár jedinců může mít plat výrazně vyšší než já. Ale abychom si rozuměli já si nestěžuju na výši svého platu, ale pravda, že jsem ještě před rokem a půl pracovala za podstatně méně než dnes. Beru to jako fakt, holt je u nás v mém oboru dost velká konkurence, ale nevěřím tomu, že bych být absolventkou jiného oboru byla na tom lépe.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

2. 12. 2002 17:49 | Evropan

prijde na to jestli se Monika necha urazet platem ve skolstvi, nebo bude delat neco jineho.O nicem jinem to neni.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

2. 12. 2002 17:48 | Bubik

Mily jakoty
nick mam prave proto, ze jsme tak rikali se zenou synovi, kdyz mu byly 2, 3 a 4. Pak uz tak rikat nechtel a nick byl volny. Ale k věci: mám pocit, že se autorka titulkem opět snaží rozdmýchávat antipatie mezi Pražáky a nepražáky. Protože není rozdílu mezi Prahou a Brnem, Ostravou, Plzní, Olomoucí, Hradcem Králové, Pardubicemi a dalšími městy kde jsou všude vysoké školy. Ale článek je postavem tak, jako by jen mimopražští v Praze měli zvýšené náklady (ano, já vím, že je tam zmíněno i Brno, abyste mne nechytal za slovo). Nicméně, pokud se v životě osamostatním (a studium nebo práce v jiném městě nebo státě, než jsem dosud bydlel u rodičů je osamostatnění se), musím s jakýmis náklady počítat. Někde musím bydlet (a za to platit), sám musím jíst ( a za to platit), jezdit vlakem nebo tramvají ( a za to platit). Mám pochopitelně zvýšené náklady, ale zase očekávám (nebo mám) zvýšené zisky (například získám lepší kvalifikaci, mám šanci se dostat do kvalifikovanější funkce, k práci u zajímavé firmy nebo jen chci založit svoji existenci jinde. Takhle to funguje všude ve světě a studium na druhém konci světa nebo třeba dojíždění do práce 100 i 150 km denně není nic neobvyklého (mimochodem osamostatnit se mohu i jako Pražák v Praze, nebo Brňák v Brně - volba nežít u rodičů, pronajmout si s přítelem či přítelkyní byt nebo podnájem na druhé straně města, vydělávat si vedle studia brigádami - to je v Praze dost běžné). Nebo se neosamostatním a bydlím pořád u maminky, nezakládám rodinu, pracuji jen v místních firmách na práci, na kterou mi moje kvalifikace stačí, nebo nepracuji vůbec. Ale pak jsem si zvolil sám a svobodně. Ale zvolit si svobodně osamostatnění se (neboť co jiného je moje přihláška na studium v Praze, jsem-li z Ústí nad Labem) a pak být překvapen, kolik to stojí a psát ublíženecké články do novin??
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

2. 12. 2002 17:48 | C.

Pan Roman muze pracovat napriklad jako programator, vysoce kvalifikovany technik ci i v jinem oboru, coz zda se nebude priklad pani Diany, ktera mozna, ciste spekulativne, patri mezi tu kupu vysokoskolaku, zamerenych na ekonomicky smer. I pouhy (pouhy???) stredoskolak muze v Praze sehnat zamestnani s nastupem napriklad 17000 hrubeho (viz.: me zname pripady). VS vzdelani ma urcite platove vyhody, nicmene to jeste neznamena, ze spousta VS je schopnejsich nez mnoho SS. Nadale hraje i dulezitou roli to, co clovek umi a ne to, jaky ma papir. Osobne znam i VS, kteri jsou trosku "mimo", ale zajimave je, ze si vsichni hrajou na mistry. Nicmene, jejich pracovni zarazeni uz tak mistrovske neni. Jen se tak jevi, kdyz o nem mluvi. Pak prijde nahoda a cela taskarice je odhalena :o))) Taky znam pripady VS, kteri jsou ochotni parit se taktez jen s VS - "vsechno" ostatni je povl :o)) Ale zda se, ze unikam od tematu :o) Co na to pan Pepa?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

2. 12. 2002 17:46 | Diana

Autorka má v něčem pravdu a něčem ne,
už je to pár let, co jsem dostudovala, ceny se zvýšily, ale onen problém je pořád stejný. Dojíždějící studenti budou mít studium , vždy dražší. Chybně autorka započítává veškeré stravování. Ti co jsou u maminky taky musí přes den jíst, ale co se týče ubytování a dopravy do místa studia, je to poměrně velká suma, která přibyde k výdajům domácnosti onoho studenta ( a co teprv jsou- li studentíci dva ). Počítat do výdajů náklady na MHD není úplně správné, ale z mé zkušenosti byly měsíční jízdenky pro mimopražské dražší, než pro Pražáky, takže oprávněné by bylo uvést rozdíl. a mohla bych pokračovat. Na druhou stranu pobyt mimo dosah maminčina ostřížího zraku má něco do sebe, člověk se naučí být trochu samostatný a to je pro život přínosem. Ještě bych se chtěla Romana zeptat, Kde že mají vysokoškoláci nástup 18.000 Kč ? Toť pro mne novinka. Já dělám po VŠ již 8 rokem a nemám ani 15.000 a mám takové divné tušení, že v celém našem městě bych ani víc než mám nikde nedostala.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

2. 12. 2002 14:35 | C.

Zruste Prahu!!!
Jooo, zaslapejte Prazaky do zeme! BTW: Kdy uz konecne nekdo napise clanek s nazvem "Co Prazaci resi"?
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

2. 12. 2002 14:34 | Kamil

Monika je z Usti n. L. Po skončení VŠ s velmi dobrými studijními výsledky nastoupí na místní Univerzitě J. E. Purkyně jako vysokoškolský učitel se základní mzdou 8890 Kč až 10220 Kč hrubého; po dvou letech, pokud obstojí a přejde na funkci "odborný asistent", bude mít mzdu stejnou nebo třeba 11120 Kč, osobní příplatek třeba 500 Kč. (Viz: http://www.ujep.cz/ujep/obecne/predpisy/2001/MzdovyUJEP.rtf)
+15
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

2. 12. 2002 14:33 | Vlastimil

Autorka má pravdu, nerozumím některám podrážděným reakcím
Autorka popsala situaci přesně. Když rodičům z Prahy přejde potomek ze střední školy na vysokou, rodinné výdaje za bydlení a stravu se prakticky nezmění. Když rodičům z venkova odejde potomek po maturitě na vysokou do Prahy - zvýší se této rodině náklady za bydlení, stravu i cestovné. Tady není co zpochybňovat, pro venkovské rodiny je to skutečně větší zátěž.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

2. 12. 2002 13:33 | Mikkin

Uzasne konstrukce ;) Docetl jsem to nekam ke stravovani a doprave. Prazaci nepotrebuji prukazy MHD a take se asi nepotrebuji stravovat co? Souhlasim, ze mimoprazsti se placnou pres kapsu asi vice, ale odvozovat z toho zaver, ze pro prazske studenty jsou vydaje rovny nule je nebetycna pi..vina!
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

2. 12. 2002 13:31 | PeterS

Vážený
a čo takto brigády a prilepšiť si ? Náročné že hlavne vo velkých mestách!
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

2. 12. 2002 13:30 | PJT

A trochu jiny pohled:
Dojizdeni 94Kc/den, obed v menze+ mineralka ev. svacina - 50-70 Kc, (94+60)*20=3080 dale MHD 100Kc/mes, nejaka skripta atd, vse vcetne dalsich "osobnich" nakladu (obleceni, boty) vcetne kapesneho dejme tomu 1000Kc/mes. Celkem 4080Kc/mes. Mam bratra, studuje taky vejsku. Celkem 8160Kc/mes Cisty mesicni prijem rodicu dohromady cini cca 17000Kc/mes. Zbyva 8840Kc/mes na to, aby rodice zaplatili zbytek jidla, energie, najem, dane janevim z ceho obcas potrebuji i oni koupit boty, saty, benzin. Jeste se nekdo smejete? Ja ne. Uz dlouho.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

2. 12. 2002 13:29 | Pavla B.

Že se studium dojíždějícím prodraží,
je snad jasné. Oproti studentům žijícím v mama-hotelu však mají obrovskou výhodu - naučí se (notabene v tom nejvhodnějším věku) žít samostatně, bez matinky dozírající na to, zda byl po vykonání potřeby použit toaletní papír (když to mírně přeženu).
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

2. 12. 2002 13:11 | urubkova

Zkuste se přestěhovat od Prahy.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

2. 12. 2002 12:59 | Pro mistni

Asi bych se autorky trochu zastal. Ona mela na mysli, ze kdyz bydlite doma u rodicu, nestoji vas to nic navic. Jasne, ze rodice plati za bydleni taky, ale nemusite platit dodatecne naklady. A asi je taky rozdil v tom, kdyz maminka uvari polivku pro celou rodinu a nebo si jeden clen rodiny musi koupit neco jineho. Ano samozrejme, energeticky je to jedno, ale financni rozdil jestli se familie stravuje "hromadne" a nebo po jednotlivcich je snad jasny kazdemu. A to uz nemluvim o tom, kdyz snite kralika s bramborem co vypestujete doma a nebo si v kramu v Praze koupite kure... Ale jinak souhlas s Mirkem. Nejvic prodelate ne na nakladech, ale na uslem vydelku. (mimochodem me stoji jen dojizdeni do skoly 94Kc/den)
PJT
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

2. 12. 2002 12:57 | jakoty

Bubiku, jednak používáš nick,
který byl rezervován pro mého vnuka do 2 let jeho věku; druhak nepoužíváš hlavu: když žereš doma, matinka jenom přihodí o hrst nudlí víc k chroustovému ragou, pokud ovšem nejídáte denně v pětihvězdičkovém (*****) hotelu; tretjak občas čti, cituji: "a tak je třeba připočíst částku za legitimaci MHD, která měsíčně vyjde na 200 korun. To už ale není výlučně záležitost přespolních studentů, stejně jako například nákup učebnic a skript.", konec citátu.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

2. 12. 2002 12:53 | Bubik

Z tabulky jasne vyplývá, jaké to mají studenti
mimopražáci v Praze (nebo mimobrňáci v Brně, nebo mimoostraváci v Ostravě apod.) oproti místním špatné. Protože musí nejen jíst, ale i platit za jídlo (to ti, co jsou tam doma mají dle paní Dostálové zadarmo), musí někde bydlet (domácí tady prý taky ušetří, když neplatí), ba i jezdit tramvají a metrem stojí ty cizí peníze (místní ne). Viz věta: "Oproti místním, kteří se většinou ještě nemusí starat ani o bydlení či stravování" Asi jsem neschopný blb, ale já ve městě, kde žiju jím za peníze, bydlím za peníze ba i tramvají jezdím za peníze. Tak tedy milá Terezo Dostálová, prosím, poraďte mi co dělám špatně.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

2. 12. 2002 12:50 | Lumir

Jak se jmenuje ta firma, co dává VŠ po dvou letech praxe 30.000,- ? Já jsem VŠ s 20-ti lety praxe a celkem bych to bral.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

2. 12. 2002 12:48 | Petr Dusek

To Roman
Ale to nemluvite o ucitelich nebo podobnych profesich, ze ne?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

Spočítejte si

Výpočet životního minima 2024

Počet členů rodiny

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Tomáš Prouza

ekonom

Šárka Grossová

podnikatelka

Tomáš Prouza
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Šárka Grossová
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services