Gründerský boom a Vídeňský krach v roce 1873

Po prázdninové odmlce se vracíme k seriálu o nejslavnějších burzovních bublinách. Tentokrát příběhem z "naší" střední Evropy.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Další příspěvky v diskuzi (celkem 5 komentářů)

29. 4. 2019 10:10 | Jaroslav

Můžete mně vysvětlit jak mohl můj předek - sedlák - přijít o majetek, když měl uložené peníze v některém bankovním domě? Po krachu na burze sice neměl již žádné peníze, ale majetek mu zůstal. Děkuji za odpověď. jarobarta@seznam.cz
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

20. 9. 2016 21:20 | Soukup

Vídeňský krach.Tak v naší rodině jsme přišli o dům na Kampě,který byl ve vlastnictví mojí prababičky a pradědečka.V tomto domě sousedícím s Čertovkou měli živnost-strunařství kde využívali vody na praní střev.Z nich se dělaly struny.Tato práce byla těžká a tak nalítli výhodné nabídce na prodej domu,který by je zabezpečil do konce života.Peníze byly pouze částečně uhrazeny.Ostatní platba proběhhla v cenných papírech,ovšem ty již neměly žádnou cenu.Vše bylo způsobeno neinformaností lidí tak,jako vždy i při pozdějších krizích.Prostě naletěli a přestěhovali se do nájmu v Karmelické ulici do prostor domů dnešního Ministerstva školství.Krach odnesou vždy ti nejmenší.Jedinou ochranou lidí je nic nemít a najít si jinou filozofii,která nedává ekonomiku na první místo.To nás ovšem dostane do útlumu,ale to je menší zlo,než si nechat vše,co se vybudovalo rozkrást pod zadkem.Vzhledem k tomu,že zde nebyla válka již přes 70 let,měli bychom jíst zlatá vejce.Tehdy byl ovšem ještě systém vyrovnaných financí,které byly kryté.Nepokrytí rovná se krach.Růst ekonomiky je v obratu a tak se točí inflační peníze.Aby se udržela ekonomika prostě peníze natiskneme a papírově se zadlužíme.On to někdo někdy zaplatí, ale spíš nezaplatí. Cago
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

9. 9. 2002 13:38 | sysel

Ano, hezky řečeno. Snad jen dodám, že na burzu se samozřejmě chodí pro peníze. Chodí tam pro ně emitenti a chtějí peníze investorů. kterým by se měli odvděčit výkoností.... A pravidelně do toho zasáhnou spekulanti a kurzy vyletí a pak spadnou a cyklus se opakuje. Jinak je burza samozřejmě jedním z hlavních zdrojů financování průmyslu.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

7. 9. 2002 10:31 | vlk šedý

V podstatě ano. Snad jen doplnění. Hodnoty vznikají prací, ale kapitálový trh má za účel s těmito hodnotami obchodovat, poskytovat část hodnoty za kapitál, který je nezbytný pro další investice a rozvoj podniků. Žádná ekonomika nefunguje dobře bez efektivního kapitálového trhu. Jiná věc je, že tržní cenu určuje poptávka a nabídka. A za ní stojí investor, člověk se svými psychickými vlastnostmi - jako jsou víra, strach a chamtivost. Tento investor či spekulant je ovládán různými racionálními a iracionálními vlivy a podléhá davové sugesci. A právě tato lidská psychologie je vlastní příčinou vzniku akciových bublin. Protože však nikomu nerostou stromy až do nebe, vždy dojde časem k vystřízlivění a kyvadlo se vychýlí na opačnou stranu. Trh má vždy tendenci přehánět, jeho základní vlastností je setrvačnost. Ale každé kyvadlo najde nakonec svůj bod obratu, změní směr pohybu a věčný koloběh opět pokračuje.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

6. 9. 2002 8:54 | sysel

"Finančníci" jsou nepoučitelní dnes, tak proč by měli být poučeni před stotřiceti lety? Zvlášť, když si řada z nich myslí, že peníze se tvoří na burze a ne prací. Reparace byly samozřejmě vítaným zdrojem, ale hospodařili s nimi zřejmě Ti, kteří k nim lehce přišli. Trochu mi to připomíná výnosy z privatizace, se kterými je také nakládáno jako s něčím, co přišlo z nebe, tak ještě rok vydržíme, nebudeme se s tím nebudeme mazlit a .....
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Spočítejte si

Výpočet životního minima 2024

Počet členů rodiny

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Mojmír Hampl

viceguvernér ČNB

Pavel Kysilka

ředitel České spořitelny

Mojmír Hampl
ÚSPĚŠNOST
50,00 %

z 2 duelů
×
Pavel Kysilka
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services