Zlato jako prostředek diversifikace pasivního akciového portfolia

Zahrnutí zlata do akciového portfolia mírně snižuje průměrný reálný výnos, ale výrazně snižuje kolísání kurzu, v případě patnáctiprocentního podílu zlata v portfoliu o více než osmnáct procent.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Další příspěvky v diskuzi (celkem 3 komentářů)

10. 9. 2002 18:05

Do znacne miry souhlasim s autorem - ale ve skutecnosti mam pocit, ze by se jeho tvrzeni mohlo formulovat jeste mnohem ostreji. Standardnim "bezpecnym pristavem" pro finance bylo investovat do statniho dluhu vlady US (fakt nevim, co se stane, jestli vlada USA svuj dluh odboura), do dolaru obecne nebo do portfolia americkych akcii. Pote, co se vyrazne podlomila duvera v americke kapitalove trhy, zacina byt s "bezpecnym pristavem" trochu problem. Euro muze trochu pomoci, Yen asi nic moc, vlastne i Ceska koruna je docela fajn (asi take jeden z duvodu posilovani koruny). Nicmene zlato zacina byt opet zajimave. Kdybych byl guvernerem CNB, presunul bych vyrazny podil devizovych rezerv do zlata z ciste bezpecnostnich duvodu - dolar prestal byt bezpecny a na akciova portfolia se uz take neda spolehat tak, jako driv. Miron.
-2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

26. 8. 2002 14:48 | Vavřinec Kryzánek

Co jsme se snažil v článku (a celé sérii) tak trochu naznačit je, že zlato je jeden z mnoha investičních instrumentů a k jeho analýze by nemělo být přistupováno emocionálně: jsem pro zlato, jsem proti zlato. Protože otázka jako u každého investičního intrumnetu je spíše, kdy pro zlato a kdy proti zlatu. Tím nemyslím krátkodobé časování trhu, což si může dovolit relativně malo lidí, ale spise skutecnost, ze ruzne investicni intrumenty maji ruzny profil riziko/vynos v ruznych obdobich. Tato obdobi by se mela clenit podle ruznych typu statni politiky -ekonomicke, regulacni, ale i zahranicni, která ruzne ovlivnuji vynos a riziko ruznych aktiv. Pokud ciste hypoteticky politici a ekonomove treba za 10 let zapomenou celosvetove na 70. leta, a zacnou podporovat politikou slabych men, tak zlato bude vybornou investici relativne vuci financnim aktivum, pokud budou politici a ekonomove racionalnejsi, tak zlato bude chabou investici. Riziko a vynos invetsicniho aktiva v jakémkoliv obdobi by melo byt hodnoceno spise nez vuci prumerum z minulosti, vuci kontextu všech relevantnich faktu toho daneho obdobi.
+18
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

23. 8. 2002 22:22 | Radek Létal / r.letal@gf.ace.cz

Souhlasím s Vámi, co se týče alternativnosti ukládání investic do zlata. Přiložená grafická ukázka složeného portfolia z S&P 500 a hodnoty zlata by však určitě vypadala obráceně, pokud by její počátek byl situován do období okolo roku 1980. Tam se totiž přesněji prokazovala a v následujícím desetiletí(91-01) stvrdila stará známá poučka - vyšší riziko nese vyšší potenciál výnosů. Akcie tudíž znamenaly vyšší kolísavost při vyšším výnosu. Myslím si, že trend posledního desetiletí se nijak dramaticky nezmění, jelikož: 1.technické využití zlata nijak dramaticky neroste, 2.zlato již není nejdražším kovem na světě, tudíž lze nalézt jiné alternativní uchovatele hodnot, 3.světové centrální banky hodlají nadále snižovat zlaté rezervy. Přes tento můj pohled opakuji, že zlato je jedna z mnoha alternativ a nemělo by se také zapomínat na případné náklady spojené s držbou této investice, které mají samozřejmně přímý vliv na konečný výnos - uložení, pojištění apod. Jinak, kdysi kdosi prohlásil, že zlato je investičním instrumentem vhodným pro portfolio, které by mělo přežít i atomovou válku. Otázkou zůstává, jestli by nás takové přeživší protfolio mohlo vůbec potěšit!
-12
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Spočítejte si

Výpočet životního minima 2024

Počet členů rodiny

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Jan Kočka

podnikatel

Ivan Langer

politik a podnikatel

Jan Kočka
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Ivan Langer
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services