Je kritika Greenspana oprávněná?

Hlavní orgán měnové politiky americké centrální banky Fed nechal na včerejším zasedání úrokové sazby beze změn. Také tento krok zřejmě přispěje k růstu kritiky Alana Greenspana.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

14. 8. 2002 9:56

Pana Holinku netrapte, zlatý důl Private Investors mu skončil, tak se holt snaží uživit jak umí.

Zobrazit celé vlákno

+10
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 10 komentářů)

10. 9. 2002 10:42

Chápu rozezlené investori kteří byli stejně slepí jako já a nechtěli slyšet vidět co říkal pan Greenspan už dávno je tak jednoduché vylejt si vztek za vlastní blbost na někoho jiného. U mne to bohužel nefunguje já když si přečtu jeho prohlašení z té doby a podívám se na makro čísla řeknu si že jsem byl slepej idiot.Pozdě brečet bohužel vím že pan Holinka mnel stejně kritickej názor na ekonomiku v USA už když byl v PI za což si nevysloužil v tamních řadách zrovna popilaritu, holt nechápe že neutrálně tváříci se ekonom nemuže bejt všude dokonce ani na Penězích.Nebo ano?? Nemyslím si ovšem že by byl pan Greenspan bez viny. Jeho agresivní úroková politika způsobila to, že jsem se nedočkali onoho „lehkého přistání“ americké ekonomiky ale byl to pěkně drsnej sešup na výsledku mých investic by to asi mnoho nezměnilo i když kdo ví? Ale nesporné je že si v tomto případě pan Greenspen počínal jako slon v porcelánu a jedničku si za to rozhodně nezaslouží. I když jinak všechna čest je to dědula na svém místě.
+7
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

9. 9. 2002 18:00 | PK

A jaká jistota z toho vyplývá? Asi taková, jako že během zimy je v Praze méně turistů i méně komárů. To znamená, že turisti jezdí do Prahy kvůli komárům. ;-)
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

20. 8. 2002 8:24 | Vavřinec Kryzánek

Risk management nebo ratingy nejsou primární příčinou jsou pouze rekací nebo ohodnocením. Odkud beru jistotu, že za zpomalení může Fed? Podívejte se na časovou řadu fed funds rate a reálný růst ( nebo lépe průmyslová produkce). Tendence je velice jasná a je možné ji vidět i pouhým okem.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

15. 8. 2002 12:29 | Tomáš Holinka

Podle Vás by bylo asi nejlepší zrušit Fed a potažmo jakoukoli centrálnín banku. (pakliže odhlédneme od faktu, že měnová politika v průměru představuje asi 30 % aktivit, které CB provádí). Samozřejmě, že k poklesu na akciových trzích došlo až po zvýšení úrokových sazeb, které bylo vyprovokováno očekávaným zrychlením růstu HDP, které kulminovalo ve 4.Q 1999 asi 6% ročním růstem, dále pak zápornými úsporami domácností a přílišným optimismem, který by mohl vést, v případě pasivity Fedu, k ještě hlubší recesi, než ke které došlo. Vzdáleně mi to připomíná debatu okolo efektivnosti stavby přehrad. Kdybychom neregulovali toky řek, následky povodní by byly ještě katastrofálnější než při alespoň pokusu o regulaci. CB si je vědoma řady nejistot, obtíží používaných teorií v praxi, ale i dopadů její měnové politiky na jednotlivé subjekty, v tom jsou však její přednosti.
Jak by vámi proklamovaná cesta stabilního růstu podle Vás dlouho trvala? Nebo si snad myslíte, že jsme zažehnali cyklický vývoj ekonomiky a v 21. století se již budeme pohybovat pouze na rostoucí trajekorii? Nedalo mi a přečetl jsem si jeden z vašich komentářů, ve které tvrdíte, že přílišná aktivita Fedu má na akcie destabilizující účinky. Podle Vás čím je delší fáze poklesu úrokových sazeb, tím později začnou růst ceny akcií. Mějme na paměti, že ceny aktiv jsou v případě měnové politiky až druhotný produkt. Fed vedle inflace má ze zákona udržovat stabilní růst ekonomiky. A čím hlubší je očekávaný pokles HDP, tím delší musí být proces snižování úrokových sazeb, na což se zpožděním reagují ceny akcií. Dávkování nebo-li rychlost změn úroků je jednou z otázek, kterou se CB zabývají. Interpretace však není rozhodně tak jednoduchá, jakou nabízíte Vy. Historie, na kterou se stále odvoláváte, je tomu příkladem. Co se týká Vámi citované věty, je obsažná a přesně vystihuje měnovou politiku řady CB. Jestli ji označujete za "prázdnou bez faktického obsahu", jedná se o neznalost "gapové" teorie, která se zakládá na porovnání roznovážných a prognózovaných hodnot. A ať se nám to líbí nebo ne, současná měnová politika se vyvíjí na silných teoretických předpokladech a využitím poměrně komplikovaného teoretického aparátu.
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

14. 8. 2002 18:07 | PK

Hlavní cílem Fedu je udržovat inflaci nízkou a stabilní, což se zhruba od poloviny 80. let (kdy se Fed konečně naučil dělat monetární politiku dobře) celkem daří. Ekonomika zpomalila v roce 2000, ale odkud můžeme brát jistotu, že to bylo kvůli zvýšení sazeb? Neměl větší roli risk management komerčních bank a zhoršování ratingů? A není to tak, že centrální banka si může dovolit pasivní politiku v dobách, kdy ekonomika neinflačně roste? A nebyly snad před zavedením centrálního bankovnictví v moderní podobě (tj. zhruba od 40. až 50. let) výkyvy ekonomiky mnohem větší než nyní?
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

14. 8. 2002 12:42

To by ma zaujimalo, kedy by podla Vas to skutocne bola bublina??
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

14. 8. 2002 12:42

? živím se v úplně jiném oboru, velmi dobře. Místo nesháním. Nevím v čem jsem anonymnější než když se podepíšu kupř. "gumák". Možná by jste si měl přečíst rozumy jejichž publikováním se pan Holinka živil v letech 1999 - 2000, třeba by se vám otevřely oči.
+8
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

14. 8. 2002 11:11 | Gumák

Jste další stupidní anonym, který se kdysi snažil protlačit na dobře placené místo, avšak neuspěl, a teď se škodolibou radostí plive na ty, kterým se to alespoň na chvíli podařilo? Musíte přidat, míst je čím dál míň, lidí čím dál víc... Přeju hodně štěstí, ale většina šéfů cévéčka nýmandů stejně rovnou vyhazuje.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

14. 8. 2002 9:56

Pana Holinku netrapte, zlatý důl Private Investors mu skončil, tak se holt snaží uživit jak umí.
+10
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

14. 8. 2002 9:37 | Vavřinec Kryzánek

Pokud si projdete Wall Street Jourval ještě z první čtvrtiny roku 2000 -tedy z vrcholu "bubliny"- tak podle článků z té doby zjistíte, že většina analytiků a investorů v té době nevěděla s určitostí, že se jedná o akciovou "bublinu". Teď to už "vědí", protože došlo k dramatickému poklesu ceny akcií. Je ale tento pokles důkazem, že předchozí růst byl nadnesený? Není. Protože k poklesu došlo až po růstu úrokových sazeb (přestože inflace v době, kdy Fed začal zvyšovat byla nižší než 2%), které zpomalilo růst ekonomiky a zisků a vrátilo ekonomiku z cesty stabilního růstu na cyklickou cestu. Zpomalení ekonomiky -je, jak jistě uznáte, dobrý důvod k poklesu akcií. VĚTŠINA poklesů z té doby, byla autory článků ve WSJ a jimi citovanými analytiky přisuzována růstu úrokových sazeb -obavě, že Fed nepřestane se zvyšováním dokud ekonomika nezpomalí a akciové trhy nepoklesnou, a dále kvůli zintenzivnění antitrustového pronásledování Microsoftu. Pro ilustraci :"Jedinou cestou k jejich nečinnosti by byl výrazný, trvaly pokles cen akcií“ (WSJ, 3.2. 2000)". Vaše věta: "Cílem každé centrální banky je, aby odchylky od jakési rovnovážné úrovně makroekonomických veličin byly od skutečného vývoje co možná nejmenší, a tím nevyvolávaly nebezpečí nestabilního vývoje ekonomiky.", je jako ze špatné učebnice ekonomie -tj. je prázdná bez faktického obsahu. Ověřoval jste si někdy studiem ekonomické historie správnost tohoto závěru? Ekonomika zpomalila až v roce 2000 v důsledku zvyšování sazeb Fedem -není to tedy Fed, který destabilizuje ekonomiku? Zkušenost z vyspělých zemí ukazuje např: poválečná USA a Německo, že hospodářský růst je v období pěti let nejvyšší, když je centrální banka (měřeno kumulativní změnou krátkodobých úrokových sazeb) nejpasivnější. To je fakt, kterému se lze vyhnout, tím že ho nebudete chtít vidět, pokud je však cílem odborníka získání, využívání a prezentování skutečných znalostí, tak jej přejít nelze.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Spočítejte si

Výpočet životního minima 2024

Počet členů rodiny

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Jaromír Soukup

mediální magnát, Médea

Lenka Bradáčová

vrchní státní zástupkyně

Jaromír Soukup
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Lenka Bradáčová
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 1 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services