Lampárna: Hypotéku již nikdy!

Jelikož jsem zrovna minulý týden podepisoval v ČMHB úvěrovou smlouvu, jsou mé zkušenosti s tímto ústavem poměrně čerstvé a vedou mě k závěru "UŽ NIKDY!".

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

2. 7. 2002 9:16, Katerinka

Je hezké jak se držíte své cesty do zahraničí, ano mohlo by to tak být, sestřenka to udělala, vdala se tam a už tam nejspíš zůstane "navždy". Ale svým komentářem jsem chtěla říct něco trochu jiného. Je fakt, že ve svých 25 nemusím byt ve kterém bydlím vlastnit. Jen ho chci mít pronajatý od majitele nemovitosti za trochu slušný nájem (což relativně mám) a mám i jistotu, že z tohoto bytu mě náhle nevytěhují, protože pravidelně vše platím a chovám se slušně :-). Hlavně si myslím, že kdyby takových jako jsem já bylo v domě více, mohl by být ten nájem třeba o něco levnější :-) jsem optimista. Zeptejte se mladých zda hned musí mít byt, nebo jim na prvních několik let stačí slušný pronájem. Na byt si můžu vydělat až časem, vždyť mám celý život před sebou :-).

Zobrazit celé vlákno

+25
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

16. 7. 2002 10:56, NEVYN

Plně souhlasím s Jirkou. Ale obávám se, že mnoho lidí má zkreslený názor o tom, jak může v cizině vydělat vysněné bohatství, pak se (v lepším případě) vrátí domů a tady si koupí byt a bůhví co ještě. Jo bohatství si zajisté přiveze, ale to duševní - znalost jazyka a zkušenost rvát se sám za sebe. Tedy to vše neplatí v případě, že tam nemám strýčka, který mi vše potřebné zajistí, nejlépe mě zaměstná ve své vlastní firmě. Jak tu už někdo zmínil, člověk má rodinné vazby, má tu přátele... To mě tenhle stát či bankovní pracovníci (btw. jedni z nás) mají "přinutit" to všechno opustit, abych si zajistila to, co bych měla zvládnout i na domácí půdě? Nemyslím si, že je téměř zoufalý čin vzít si hypotéku. Ve světě je to přeci běžná praxe - ano, za lepších podmínek, to souhlasím. Souhlasím, že pro ně splátka hypotéky nečinní takové procento z platu, že si za zbývající peníze žijou daleko líp než my. No a co s tím naděláme...? Tohle nejde spravit za jedno volební období, ale proč odcházet. Já jsem optimista, věřím, že se naše republika dá časem taky dohromady, ale odchodem nás mladých jí rozhodně nikdo nepomůže.

-20
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 50 komentářů)

28. 6. 2002 10:07 | Eric

Promiňte "normální člověče" nikdy bych si nedovolil nazvat "blbem" člověka, který si není z jakéhokoliv důvodu vydělat na vlastní bydlení. Pokud si moje poznámky pročtete jinak než z vrtulníku, tak i vy pochopíte koho jsem těmi "blby" myslel. Pan Eric si na své bydlení vydělal.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

28. 6. 2002 10:04 | Eric

Tak to vidíte. Normální člověk s průměrným platem by podle logiky některých zde přítomných prakticky neměl šanci bydlet. Bydlí všichni - i ve svém a mají rodiny. Prostě si museli nebo stále musejí poněkud utrhovat od úst a mít třeba druhou práci, nebo byli načas "venku". Jde to i bez půjčování - banky jim nepůjčí. Ale bydlí - třeba ne v Praze, třeba nemají zimní zahradu či bazén. Protože, a to je paradox, imbecilní české banky půjčují nikoliv bonitním (nebo dokonce perspektivně bonitním), ale spíše bohatým lidem, kteří ovšem mají daleko vyšší nároky na kvalitu bydlení, na kterou ovšem nemají a tak si půjčí. Trocha skromnosti by Čechům lépe slušela.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

28. 6. 2002 7:47 | Peetrs

Pokud jste to nepochopil, tak si Herr. Jahoda z vás dělá kapánek srandu. Těžko věřit tomu, že se prostě jen tak sbalí, nevyřídí si žádné své zdejší závazky (leda, že by je hodil na svoji ženu a děti) a prostě valí do Anglie...to je k smíchu. Ale o tom mluvit nechci. Jsem IMHO ještě mladý člověk se slušnou prací a slušným platem. Chtěl jsem si postavit barák, měl jsem parcelu a nějaký ten ušetřený groš. Dále jsem si platil stavební spoření a kapitálové životní pojištění. Za mrzký peníz jsem si najal finančního poradce, který mi vypracoval fin. plán, se kterým bych svůj vysněný dům mohl postavit. Podotýkám, že nebyl vázán ani smluvně ani osobními vztahy na žádnou tuzemskou banku, natož hypoteční. Z jeho rady vyplynulo, že na českém trhu je nejlepší hypoteční bankou zmiňovaná ČMHB. Tak jsem se vypravil vyřizovat úvěr.....nebudu vás zdržovat podrobnostmi, ale to, co p. Beneš popisuje ve svém článku, není ještě nic proti tomu, kolik lejster a úředně ověřených dokumentů jsem musel dodat já....dodávám, půjčoval jsem si 1,5 mil. Kč. Další, řekl bych, velice nepříjemnou věcí je aktualizace odhadu stavu domu odhadcem hypoteční banky. To je pro mě jednoznačně malá domů...já jsem zatím prodělal 2 aktualizace a samozřejmě prvotní odhad. Za ten jsem zaplatil 5 tis. Kč a za každou aktualizaci 1 tis. Kč. Při poslední aktualizaci, před kterou jsem do banky posílal faktury k proplacení, se ony faktury ztratily. Jak je to možné? Netuším....seriozní banka si toto nesmí dovolit. Na obranu ČMHB musím říci, že po celou dobu naší spolupráce se chovali korektně, vystupování jejich zaměstnanců bylo dobré a řekněme i mírně vstřícné (což mě překvapovalo). Na závěr mého dlouhého příspěvku bych chtěl potvrdit již jednou pronesená slova: hypoteční úvěry nejsou zatím tak přístupnou formou financování bydlení, jak je v poslední době neustále proklamováno. Lidé s většími příjmi si je samozřejmě mohou dovolit, ale normální lidé s průměrným příjmem asi nebudou mít nervy ani dostatek financí na tuto kratochvíli.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

27. 6. 2002 22:45 | Fredy

Proč by si všichni měli jít vydělávat ven? Mám lepší metodiku. Podnikám tak, aby "EUR a dolary" přijížděly, spolu se svými držiteli, rovnou k nám. A s tím zdravotnictvím to také není tak jednoznačné. Nedávno jsem byl nucen podstoupit operaci kýly a na pokoji jsem se sešel s angličanem. Penzista, který v Anglii vše prodal a odstěhoval se do Španělska, si české zdravotnictví velice pochvaloval. Vyprávěl mi o stavu jedné státní nemocnice v Londýně. Pokud je to pravda, tak se zase nemáme ve zdravotnictví zač stydět. No a všichni také nemohou republiku opustit, komu by potom politici vládli? A přece nepředáme tuto zemi přistěhovalcům? I u nás se dají poctivě vydělat velké peníze, chce to jen chtít. Kdo čeká na koláče bez vlastního přičinění, má smůlu.
-3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

27. 6. 2002 16:07 | Normalni clovek

To jako že blbci, kteří nejsou schopni si vydělat na byt v Česku to mají zkusit nekdě jinde? Kde si asi na byt vydělal pan Eric? chi chi chi
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

27. 6. 2002 13:34 | Aja

Podle mne si Eric dela legraci a snazi se Vas vyprovokovat.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

27. 6. 2002 13:30 | Marek Benes

LOL Zadny strelivo nepotebuju, ale Eric mi radi, radi a porad radi, ale vyhyba se konkretni odpovedi zda se svymi radami sam ridil. To me vede k domeni ze neridil a ze pouze radi, radi a bude radit dal a nakonec pujde a vezme si hypoteku u CMHB a bude ponizeny dluznik. :)) Ad pojem "demokracie" - za komancu by jsi se tady mily Ericu takhle nerozepisoval, protoze by jsi se tvaril jako spokojeny obcan, i kdyz by jsi mozna nekde hluboko citil jak spatny to je. Taky o tom je pro mne demokracie - ne o tom ze banka poskytuje hypoteku, ze mam obchodak otevrenej 24/7, ale o tom ze muzu rict na tyhle veci otevrene svuj nazor a vest o nich diskuzi. Howgh!
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

27. 6. 2002 12:42 | Eric

Znovu a znovu říkám" pokud v zahraničí pracujete, dostanete i lékařskou péči. Mám dokonce pocit, že existuje i nějaká smlouva právě na toto téma právě s Velkou Británií." Na otázku podanou velkými písmeny vám neodpovím, jen bych vám dodal střelivo, k osobnímu utkání. To nechci - chci zůstat u principiálních otázek. Utíkat vás nenutím, dojeďte si tam jen vydělat. Poslední tři věty vaší reakce považuji za nesmyslné až klišovité. Znovu říkám: "jeďte si do zahraničí vydělat, nikdy jsem neřekl abyste odjel na pořád." Čtěte pozorněji, prosím. Hledám jiné způsoby, které vedou ke stejným cílům, kdežto vy se o to ani nesnažíte a pokoušíte se personifikací Erica "nachytat na švestkách" - je to průhledné. Slovo "demokracie" mám taky rád, ale pojmově ho řadím asi trochu jiným směrem než vy.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

27. 6. 2002 12:34 | Eric

Chlapci, chlapci. NIKDY jsem neřekl "vystěhovat se napořád" to jste si již jen domysleli. Řekl jsem "vypadněte a (třeba) se vraťte". Jde o to si v zahraničí na bydlení vydělat a ne se doma nějakých blbců doprošovat. Pokud to takto udělá více lidí "blbci" se snad konečně chytnou za nosní přepážku a změní se.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

27. 6. 2002 12:23 | Jirka

Tak jsem si precetl Ericovi nazory, hm. Ma pravdu v tom, ze v zahranici se vydela driv na byt, to jo, ale proc bych se mel vystehovat do zahranici jen kvuli tomu, ze tady neumeji vyrizovat hypoteky??? To furt budeme ustupovat blbcum? Jestli je Eric zvyklej utikat, tak at si utika, ale at potom nedela ze sebe borce.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

27. 6. 2002 12:11 | František Jahoda

Kamarádova manželka rodila na Filipínách. Nejde o to, kde rodila (v místní špičkové nemocnici), kolik to kamarada stálo (nikdo mu nic nedal a tak si to platil ze svého), ale už jen fakt, že české občanství pro dítě bylo možné získat pouze na matrice v Brně a tak si (on trvalým bydlištěm Pražák, ona rovněz) několik měsíců dopisovali na lince Manila - Brno, stálo skutečně za to.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

27. 6. 2002 11:35 | Marek Benes

Nevim z ceho vychazi vase zkusenosti (neodpovedel jste mi zda jste zenaty, mate deti, pracujete v zahranici...). Proc by nemohly jezdit zeny rodit do zahranici? Nemame proste penize na to abychom mohli jen jit do nemocnice v zahranici (asi se shodnem ze nemocnici v Londyne nebude zajimat ze mame v Ceske republice radne placene zdravotni pojisteni). Tenhle duvod nemusim nejak dlouho hledat, proste tady je. Pokud jste vy v takove financni situaci ze jste si neco podobneho mohl dovolit, svym zpusobem vam zavidim. Nevim z ceho jste dosel k zaveru, ze se tvarim, ze v CMHB se az tolik nestalo... V okolnim svete rozhodne nevidim nepritele, ani si nemyslim ze si to mysli 80% cechu. Nikde to neni jednoduche. Popiste nam, prosim, vase zkusenosti se stehovanim do zahranici, s porodem v zahranicni nemocnici, jak lehke nebo tezke bylo zacit "novy zivot". Zatim tady pouze vypravite o tom jak v tom nevidite problem - ptam se znova: VY JSTE SVE RADY APLIKOVAL NA SVUJ VLASTNI ZIVOT? Jak uz jsem psal, rozhodli jsme se s manzelkou zustat v Cechach - ani jeden z nas nevidi reseni v tom ze uteceme. Jednani banky neomlouvam, asi bych o ni nenapsal, to co jsem napsal. Pokud mate pocit ze CMHB necim omlouvam, budte prosim konkretnejsi a citujte mne. Vy jste banku poslal nekam (jak mi radite) a ted bydlite pod mostem? Proc si myslite, ze nepomuze, kdyz si alepson par lidi precte zkusenosti s tou ci onou bankou? Ja se necitim ponizen, ani si nemyslim ze nejsem clovek. Kdyz jsem s necim nespokojen dam to najevo, pokud mamm moznost vyuziji sluzeb jine spolecnosti. Mne spis pripada, ze vy neverite tomu, ze se u nas muze neco zmenit, jedine reseni je pro vas odchod z Cech a nema podle vas smysl tady s necim bojovat. Muj dojem je, ze jste rezignoval a svymi nazory se snazite zesmesnit to o co jsem se snazil - dat najevo svuj nazor tak, jak je to v demokracii bezne.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

27. 6. 2002 9:18 | Eric

Víte, do Evropy jezdí rodit ženy z celého světa, tak proč by v té na západ od nás nemohly rodit české ženy? Proč stále hledáte důvody proč to nejde? najednou se tváříte, že se v té vaší hypotéční bance zase až tolik nestalo? Nerozumím vám. Svět není nepřítel, jak si myslí 80% obyvatel českého dolíku, ale je pravda, že i tam je chlebíček o dvou kůrkách. Jistě, na počátku to budete mít těžší, vaše paní s vámi jistě od počátku být nemusí, může za vámi přijet, všelicos se dá řešit. Pokud budete každé řešení považovat za složitější než ve skutečnosti je - tak činí velká část Čechomoravanoslezanů, asi to máme v krvi, idiotský přístup českých bank budeme prakticky omlouvat, tak je zbytečné o tom psát i na internet. Protože pokud čekáte, že se takto něco změní, jste na omylu. Banku jste měl poslat, víte kam, to by pomohlo. Jelikož jste neochotný hledat jiné ŘEŠENÍ, tak jste se na řešení hypotékou upnul jako na spásu. Oni to vědí a mají z vás onuci hned od počátku. Tak tak pane, již nejste člověk - Čech - tvor, už je z vás závislý, ponížený DLUŽNÍK, a podle toho s vámi bude již nadosmrti zacházeno.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

27. 6. 2002 8:54 | Marek Benes

zapomel jsem se podepsat.... ;) Marek Beneš
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

27. 6. 2002 8:53

:)) Pracujete v zahranici, jste zenaty a mate dite? Nemyslim si ze tehotenstvi je nemoc, ale uz vidim cele britske zdravotnictvi jak s otevrenou naruci ceka na to aby prijalo tehotnou zenu, ktera se rozhodl, ze v cechach to neni to prave orechove. A pokud jde o to zaplatit si tu peci sam nekde v zahranici... myslim, ze to neni potreba komentovat. Z cizich zemi nemam ani ja, ani manzelka strach, ale tady mame taky rodice, zname... Nevidim ejen tak jednoduch reseni v tom, ze si sbalime kufry a pujdem to zkusit o par tisic kilometru dal. Nemam pocit, ze jsem se nechal az tak ponizit - kdyby tomu tak bylo, nectl by jste muj clanek a nevedli bychom tuto diskuzi. s jednanim a pristupem CMHB jsem nebyl spokojen a dal jsem to nalezite najevo (jak osobne v bance, tak prostrdnictvim serveru penize.cz). Je na dalsich lidech, aby si tyto informace prebrali a napriklad az si budou chtit pujcit penize, rozhodovali se i na zaklade mych zkusenosti. Co se asi stane s bankou, ktera bude mit obecne renome ustavu, ktery se ke klientovi chova vyse popisovanym zpusobem? Ale to vyzaduje jedine: NERESIT SITUACI V TOMHLE STATE TIM, ZE SE SBALIM A I S RODINOU PUJDU ZIT JINAM! (kdyz odhlidnu od faktu, ze ani to neni tak jednoduche). Jde jen o to, aby se lide naucili davat najevo svou nespokojenost a budovali tak konkurencni prostredi. Soucasti konkurencniho boje o zakaznika by totiz melo byt i to, ze si tu nebo onu banku (vztazeno na banky, ale plati to samozrejme i obecne) vyberu podle toho jak se ke mne chovaji (podle kvality sluzeb) a ne pouze podle toho, ze nabizeji produkt (hypoteku) za poplatek o X korun nizsi nez konkurence.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

27. 6. 2002 8:21 | Eric

Čím kvalitnější angličtina a vzdělání - tím lepší práce - tím více peněz - tím dříve na byt či barák. Je vám to jasné? Povolení vám hned tak nikdo cpát nebude, ale není nedostupné. Nebojte se a věřte si. Pak si barák, s Pánem Bohem, kupte třeba na Mallorce. Hodně štěstí.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

27. 6. 2002 8:17 | Eric

Dítě vám ze srdce přeji, ostatně v každé civilizované zemi se dá s přehledem porodit, a pokud máte práci i porod zaplatit a dítě vychovávat. Jen se toho nebát. A v tom, že začínat v cizí zemi by se nemělo ve vaší situaci s vámi, bohužel, nesouhlasím. Těhotenství není nemoc. Máte ovšem pravdu, že utéci z České republiky není to pravé, ale pokud se právě ti lidé, o kterých mluvíte, tam budou chovat, jak se zhusta chovají, tak to stojí za úvahu. Nemluvě o tom, že se tak budou chovat i k vašemu dítěti, protože jste se sklonil a nechal ponížit, čímž jim jen dodal odporného, slizkého sebevědomí. Do držky by potřebovali. Nechci ovšem tvrdit, že jinde se k vám budou zákonitě chovat lépe, ale v bankách zcela jistě ano.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

26. 6. 2002 15:56 | Marek Benes

Asi nechapu: "... vysvetlil, proc to nejde ...". Nejde co? Hypoteka nebo prace v zahranici? Zacit pracovat na cem? jako ze bych si otevrel vlastni banku a zacal delat hypoteky jinak?
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

26. 6. 2002 15:47 | everywhere

Tak ERIC nám to pěkně rozjel....po delší době se do toho opřel tak, že už je určitě mimo území ČR. Ale k věci: za tuto oblast popsanou v tomto článku je zodpovědný nějaký ....: Ing. Petr Ondruška, NGŘ pro věci úvěrové ČMHB, a.s. Tak jsem se snažil získat nějaké info ....např. jak si vedou ovečky jeho stádečka ...a ouha. Tak tam bych fakt nedělal ani za modré z nebe. Těm lidem není co závidět. Naopak. Můžeme je obdivovat, nemají to vůbec lehké. V podstatě je to zase jednoduché. Vstupem do EU se začnou dít věci. Vše nebude pozitivní, ale zlepšení služeb (nejen v bankovnictví) určitě přijde. Čím dříve = tím lépe. Adie Ondruška
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

26. 6. 2002 15:43 | Honimir Varga

Tak jste nam vysvetlil, proc to nejde a ted muzete zacit pracovat na tom, jak to udelat, aby to slo...
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Daniel Köppl

mediální expert

Pavel Tykač

podnikatel, Czech Coal

Daniel Köppl
ÚSPĚŠNOST
100,00 %

z 2 duelů
×
Pavel Tykač
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 1 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services