Daňoví poplatníci opět pláčí…

Poté, co v březnu schválila Poslanecká sněmovna odškodnění klientů zkrachovalých družstevních záložen a zvýšila částku tohoto odškodného na 400 000 korun, souhlasil s touto novelou i Senát a kampeličkáři se tak mohou těšit na větší náplast jejich finanční bolístky.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

6. 5. 2002 13:58, rozumdohrsti

Četl jsem kdysi jeden článek. Jeden šéf kampeličky se osobně chlubil, že pro kampeličku není problém zainvestovat do finančního trhu s výnosem 15%, 20% a více. Oni jsou totiž tak chytří, že uzavírají FX obchody (spekulace na měnu) právě na výše uvedené výnosy ....protože oni vědí, kdy tento výnos bude dosažen a pak tyto operace jednoduše zrealizují. Jinak řečeno = oni vědí to, co neví nikde na celém světě. Zákon to umožňoval, dohled nefungoval nebo tomu ani nerozuměl ...a tak se hezky investovalo. V cizině by samozřejmě došlo okamžitě k reakci = podání žaloby. Takto veřejně dokladovat, že dělám něco, co nemůže fungovat = jednoduše tunel, to už chce hodně velkou jistotu = a ta tu byla díky znění zákona. Který poslanec to předložil???? Je si jistý beztrestností????

+39
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

6. 5. 2002 22:25, vejda

No já vám nevím. Zveřejnění by asi nepomohlo - myslím, že "obyčejného voliče" (kdo to vůbec je?) zvýšení náhrad vůbec nepálí. Možná naopak. A viděl jste ten výzkum o názoru na prospěšnost oposmlouvy? Doufám, že Havel udělá tak "unfair" věc a nepověří Klause sestavením vlády. Třeba herr professora trefí šlak a odtáhne do pekel.

Zobrazit celé vlákno

-20
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 43 komentářů)

3. 5. 2002 13:56

Ne přímo. Ale je tu určitá analogie. KCP licencuje a kontroluje obchodníky. Obchodníci mají GF (prázdný), podobně jako kampeličky (také prázdný). A... to už si chytrý čtenář jistě domyslí sám.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

3. 5. 2002 13:49 | Fík Cvalík

Nechci vypadat jako šťoura, ale co má KCP společného s kampeličkami? že by mi něco uniklo?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

3. 5. 2002 10:46

Vážený pane Luhacek, vidím, že jediná věc, na které se shodneme, je kritika KCP, ovšem je třeba si uvědomit, že tam nejsou jen ekonomové, ale i právníci (problémy plynou zejména z nedostatků legislativy).
Protože toto místo je určeno pro diskusní příspěvky čtenářů k danému článku a ne pro nějaké osobní výlevy, toto je moje poslední reakce na Váš příspěvek. Nechci se spolupodílet na "otravování" dalších čtenářů a musím se věnovat svému businessu. Ještě Vám však zdarma něco poradím: nepoužíváním VŠ titulu neoslníte, délku "volna" zvažte, díry v životopise nevypadají dobře a otázky o důvodu odchodu z předchozího místa jsou pak ještě nepříjemnější. A kroťte svou aroganci.
Nyní k tématu: nemyslím si, že po 40 letech vlády komančů měli kampeličky ještě nějakou tradici, pravděpodobnějším důvodem byly spíše "lákavé" úroky. Úkolem garančního fondu je právě naopak zajištění určitých rizik bez použití státní garance. To, že u kampeliček to dopadlo jinak, je jiná věc... U GF obchodníků s CP jste úplně vedle, připojuji citaci ze zákona 591/1992 Sb. o cenných papírech: § 81a (5) Všichni obchodníci s cennými papíry jsou povinni účastnit se systému pojištění zabezpečovaného Fondem.
(6) Zdrojem majetku Fondu jsou příspěvky od obchodníků s cennými papíry, výnosy z investování peněžních prostředků, návratné finanční výpomoci, úvěry a výtěžky z ukončených konkurzních a likvidačních řízení týkajících se obchodníka s cennými papíry.
(7) Prostředky Fondu lze použít na a) náhrady plynoucí z neschopnosti obchodníka s cennými papíry splnit své závazky vůči zákazníkům, z důvodů přímo souvisejících s jeho finanční situací, b) splátky poskytnutých návratných finančních výpomocí a úvěrů, a c) úhradu nákladů na činnost Fondu.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

3. 5. 2002 9:18 | sysel

Pane Nováčku promiňte, ale netrpím "hroznou českou závistí". Jen slušně podotýkám, že když dám peníze do banky, tak na její vedení nemám žádný, ale vůbec žádný vliv a nepatří mi v ní ani hřebík ve zdi. Logicky bych tedy očekával, že když jí stát dá licenci k podnikání v peněžnictví, takže trochu (ne zcela) ručí. Kampeličkáři měli jako jediní a jen oni přímý vliv na vedení kampeliček a kampeličky jim de jure patřily. Jejich vedení si buď zvolili nebo vstupem do družstva s ním souhlasili. Jak jejich vedení hospodařilo rozhodně nebyla věc moje a nechápu, proč to jako daňový poplatník platím. To není moje závist. Vaše narážka na výši státního dluhu a státního rozpočtu má znamenat, že pro tu trochu peněz si asi nemám dělat starosti? Ale to právě musím! Jsou to peníze nemorálně vydané, které navíc lidem napovídají, že když si něco zpatlají, tak je z toho někdo vždycky vytáhne. To ale bohužel není v principu pravda. Naprosto souhlasím se zdravotní solidaritou, do jisté míry se sociální a penzijní solidaritou. Toto je ale solidarita obchodní a to je už v samém principu nesmysl. Těch lidí je mi líto, ale více mi je líto nás ostatních, kteří mají tak nemyslící poslance.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

3. 5. 2002 9:08 | Jirka Luhacek

na vase prani vam vykam. ovsem pochybuji, ze jste starsi. v kolbence nedelam, sice mam vs diplom, ale titul nepouzivam. drive jsem delal u jedne anglicke maklerske firmy, pak v risk managementu jedne americke banky a nyni mam "volno". uzivam si nez prijmu jinou nabidku. to jen na okraj. co se tyka gf, ten ze zakona naplni 50 % stat a zbytek obchodnici. nevim jak dalece jste seznamen s fungovanim takoveto organizace v evrope, ale asi moc ne. byla zde chyba s definovanim presneho odvodu obchodniku, cimz se fond jen tezko naplnuje, prozatim. chce to cas, ale svuj ucel splni. kampelicky jsou z jinyho soudku. kdyz se zeptate tech chudaku, proc tam dali penize, tak ne tolik kvuli urokum, ale kvuli tradici. fungovani kampelicek za I. republiky bylo uplne o necem jinym. a nakonec, muj subjektivni nazor je, ze kcp je hrstka neschopnych ekonomu, ktery nikdo nechce, tak skoncili ve statni instituci. podle toho to tak vypada. pan jakub mi muze nakecavat cokoli, neverim mu nic. pouze se vymlouva na abstraktni vlivy. moje jmeno neni vymysleny, ja se za nic stydet nemusim a za vsemi svymi slovy si stojim.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

3. 5. 2002 7:57

Vážený pane Luhacek, nebo jak se vlastně jmenujete (uvedení jména nezaručuje jeho pravost...). Nevím, z jakého titulu mi tykáte, husy jsme spolu nepásli. Klienti PI stejně jako jiných obchodníků by měli být odškodněni z gar. fondu, ale ten je prázdný a nikdo neví jak a kdy se naplní. Podobně gar. fond záložen byl rychle vyprázdněn a odškodnění nakonec udělal stát. Takže určitý nešťastný precedent tu už je. Podle stylu a použitých slov ve Vašem příspěvku soudím, že u pásu v kolbence pracujete právě Vy. A také ještě soudím, že narozdíl ode mne, který dlouhodobě a pravidelně na obchodech s cennými papíry vydělává, Vy jste zřejmě v PI pěkně "zahučel"! Je mi Vás upřímně líto, ale neotravujte se svým problémem ostatní.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

2. 5. 2002 22:08 | Nováček K.

Dámy a pánové, opět prokazujete, že mluvíte o něčem, o čem málo víte. To vlastnictví a podílnictví členů kampeliček se týká jejich členského podílu, který museli složit. Když má záložna ztrátu, musejí se na ní podílet alespoň do výše dvojnásobku podílu. A to se nyní stalo u všech záložen, kde se vyplácí pojištění vkladů. Takže jako vlastníci se už podíleli, vyrovnali a ve vašem chápání byli potrestáni. Ptám se vás vy chytrolíni, kde se akcionář podílí povinně na ztrátě, kde se na ní dvojnásobkem podílí člen obchodní společnosti, např. s.r.o.? Je nějaký státní dohled nad s.r.o.? Pokud jde o vložené peníze, měla by být situace stejná jako v bankách. Není mi známo, že by akcionář banky nedostal odškodnění za svůj vklad v bance. Víte také, že v kampeličkách na rozdíl od bank a i jakéhokoliv jiného ekonomického subjektu si nemohou členové rozdělovat zisk a proto mohly být úroky vyšší než v bankách? A starost o zadlužení budoucích generací, našich dětí a vnoučat je také dojemná, víte kolik je státní rozpočet a kolik státní dluh? Ty peníze pro kampeličkáře jsou jako plivnutí do moře. Ty ostatní stonásobně zbytečné výdaje vás kupodivu netrápí, ale na kampeličky je každý "odborník", ale to je ta hrozná česká závist v tom, že každý zná toho nějakého člověka, nejlépe starého, který dostane část svých peněz, který mu za spolupráce státu ukradli.


































0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

2. 5. 2002 16:20 | sysel

Ale pánové Vávro a Nováčku, vždyť je třeba hlavně přesně rozlišovat a když to uděláte, tak zjistíte, že ti kampeličkáři byli ne klienty, ale vlastníky kampeliček. A tyto jejich kampeličky jim jimi "zvolené" vedení rozkradlo. Já vím, že si to řada z nich neuvědomila, na řízení kampeliček měli nulový vliv, ale to by měl být jejich problém. A nyní mi řekněte, jestli nám stát něco vrátí, když si založíme třeba my tři společnost s.r.o. pro správu svých - to podrthuji svých vkladů /budeme společníky stejně, jako kampeličkáři měli obchodní podíly/. Tak co nám stát dá, když námi zvolené vedení s.r.o naše peníze prošustruje? No schválně si zkuste tipnout. Proto mně to odškodnění štve. Je to proti logice, proti možná nepsaným, ale pravidlům. Je to prostě nepochopitelná politika. Když má problém banka, která má správu cizích peněz v náplni činnosti, tak jde o peníze vkladatelů, ale ne vlastníků a pak chápu, že by měli být do jisté míry odškodněni - ale ne z daní, ale z nějakého povinného fondu a samozřejmě na úkor akcionářů té banky. U nás je to pořád podnikání na něčí úkor. Dlužníci podnikají na úkor věřitelů, banky na úkor vkladatelů, stát to zaplácává - protože to nic jiného není - z daní na úkor budoucích genrací. A kampeličkáři si to podělali vlastním přičiněním a k mému úžasu jim stát přiznal odškodnění - na úkor mých dětí. To se nezlobte, ale to prostě nechápu a vyloženě mě to pobuřuje.
-2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

2. 5. 2002 16:15

Myslite, ze kdyby kampelicky nezkrachovali, byli by kampelickari ochotni se s nami podelit o cast pohadkovych uroku ktere dostali? Ne. Tak at se s nami nechteji delit o ztraty. Uz proto se kampelicky jmenovaly jinak nez banky, aby lide vedeli ze to nejsou banky ale samospravne instituce - se zodpovednosti vlastniku za chod techto instituci.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

2. 5. 2002 16:07 | Jirka Luhacek

kritika schovaná za anonymni osobu. to je teda gol! clovece, nevis co placas! klienti PI budou odskodneny z garancniho fondu, 90 % , max. 400000. nebyli to spekulanti, ale vlastnici cennych papiru. vidim, ze tomu moc nerozumis a v zivote jsi neobchodoval. nemas byt v kolbence u pasu? a zajimalo by me, zda chatujes za penize firmy nebo za svoje. kdyz uz ses u ty kritiky tunelaru a vychcanku...
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

2. 5. 2002 15:38 | Simona K.

Myslím, že není potřeba být vulgární. Stát má přirozeně vytvářet právní rámec, nemůže ale přebírat zodpovědnost za chybná rozhodnutí jednotlivců. Když si vsadíte na fotbal, taky nebudete žalovat váš klub, když prohraje... Prostě to berete jako riziko. A riziko je všude, jen je rozdílně vysoké. Nemáte právo po mně chtít, abych ze svých daní platila důchodce, kterému možný zisk zatemnil mozek. Ráda mu zaplatím psychologa a léčení infarktu, potřebné po té ztráte, ale tu ztrátu ROZHODNĚ NE!
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

2. 5. 2002 15:19 | Nováček K.

Dobře to napsal pan Vávra. Mě nezajímají nějaké spekulace na burze. Když zkrachuje 10 bank a někdo schválí založení kampeliček a je nad tím úřad, který to kontroluje, tak chci mít svoje peníze zajištěné a ne aby mi je nějaký ludrák vykrádal. Stejně ti lumpové z ministerstva byli spřažení s těma v kampeličkách, jinak by to takhle dopadnout nemohlo. A český závistivci včetně novinářů spustili povyk, že někomu se vyplatí pár korun. Starejte se o to, když chcete šetřit, jak se sypou peníze do státních podniků, do bank, do nákupu letadel a na válku, jak se nevybírají daně, jak se nevybírají cla a nechte důchodce v klidu.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

2. 5. 2002 15:05 | vávra

Jděte už do háje, vy debilové, když o té věci vůbec nic nevíte. Všechny politické strany se podepsaly na tom, že neexistoval nad záložnami žádný dohled, který si ti lidé platili z prostředků záložen. Proto by to od státu byla vyložená sprostota, kdyby tu záležitost alespoň částečně neřešil, protože každý z těch poškozených by to u soudu stejně nakonec vyhrál. Důkazů o té neschopnosti úřadu pro dohled a ministerstva mají kampeličkáři dost. A důchodce nemusí být žádný expert na bankovnictví, když si platí dohledovou instituci, ta to měla ohlídat. Ti lidé neinvestovali ve smyslu těch vašich příspěvků, peníze někde uložené mít musejí a ve fungujícím státě se toto nemůže stát. Socan nesocan, alespoň je vidět, že existují slušní politici, kteří mají nějakou odpovědnost.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

2. 5. 2002 15:03 | volič (i když nevím čeho)

S těma volbama opravdu vemte rozum do hrsti. Myslíte, že se někoho z politiků osobně dotkne, že volilo o pár lidí míň? Že se zamyslí, jestli to náhodou není demonstrace nespokojenosti? Zapomeňte, ve zprávách řeknou, že za nízkou volební účast může hezké počasí a aktuální sleva v hypermarketech. Jenom to nahraje všem, co volí "uvědomělě" - komunistům a spol. Procenta se přepočítávají z platných hlasů, ne z populace. Takže svým způsobem: volit se musí.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

2. 5. 2002 14:47 | rozumdohrsti

V tomto případě opravdu nelze nic dodat. Tady končí veškerá logika. Mě na tom smrdí jedna věc: vláda nemá zájem jednat v zájmu svého živitele (tedy občana republiky), ale v tomto případě se do toho vložila v plné síle a ve velmi krátké lhůtě. Že by vládní důchodci investovali do kampeliček???? Váš tchán ví, že v Čechách co je černé, nemusí být černé. Jinak se v komentářích objevují názory na volby. Co tento pohled: když nemám koho volit (nikomu nemohu dát důvěru) a mám stejné právo volit jako nevolit = proč nedat jasně najevo, že politické strany jednoduše nemají šanci?? Je to demokratické??
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

2. 5. 2002 14:09 | Vladimír

Základní pravidlo investování zní - čím vyšší výnos, tím vyšší riziko. Stal jsem se terčem posměchu tchána, který dal peníze do kampeličky, a měl 2,5x vyšší úrok než já v Komerční bance. Prý jsem hloupej atd., měl jsem i problémy se ženou. Nepodlehl jsem, už v té době jsem četl články, že to s hopodařením kampeliček není tak zcela v pořádku. Když došlo ke krachu, tchán prohlásil - však oni nám to socani vrátí, to si nemůžou před volbami dovolit. Už mě to s prominutím "sere". Z této republiky se udělala dojná kráva. Co je platné, že roste HDP, když vláda za čtyři roky svého působení zvýšila státní dluh o 100 %. Je to stejné, jako by mé tříčlenné rodině poslední čtyři generace předků zanechaly dluh 54 tis. Kč, já ten dluh navýšil o dalších 54 tis. Kč, které jsem projedl a pak řekl synovi:"Synu, jdu do důchodu, sice jsme si čtyři roky pěkně užívali, ale těch 108 tisíc budeš muset zaplatit ty."
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

2. 5. 2002 13:15 | Mirek

Investoval jsem značnou část peněz do tzv. maržových obchodů s českými akciemi. U těchto obchodů není problém vydělat během krátké doby třeba i 100 %, na druhé straně je zde ale obrovské riziko prodělku. Po Ládinových útocích jsem bohužel o všechny peníze přišel. Po té neuvěřitelné zprávě, že kampeličkáři, kteří šli do dvoj až trojnásobného rizika než ostatní, kteří měli své peníze třeba v KB nebo ČS, a budou odškodněni, začínám přemýšlet, že se spojím s ostatními investory, kteří prodělali na burze, a budeme po Zemanovi žádat vrácení peněz.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

2. 5. 2002 9:31 | Simona K.

Tak už vážně nevím, koho budu volit. Dnes ráno mě odradil Klaus vybírající nejošklivější čarodějnici na jejich sletu, teď zase souhlas Koalice s touhle hrůzou.. Proč mám ze svých daní doplácet na někakého hamižného důchodce!?!
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

2. 5. 2002 8:46 | ppetr

nebudu ten parlament ani komentovat,stejne to nema cenu.jiste simpatie jsem mel ke koalici.stale vice jsou to ale socani a to je mi proti srsti.vypada to,ze ten hlas dam ODS.at ma alespon vetsinu.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

2. 5. 2002 8:42

Ti hamižní stupidové, kteří nosili peníze do podvodných kampeliček a víceméně se tak podíleli na trestné činnosti jejich tunelářů by neměli dostat nic a už vůbec ne z peněz daňových poplatníků. Vrcholem je změna výše pojištění vkladů ze 100 na 400 tisíc...
Je jen otázkou času, kdy se dočkáme toho, jak dostanou zpět svoje peníze spekulanti z Private Investors...
Opačný přístup je uplatňován vůči stotisícům drobným akcionářům investičních fondů, jejichž otevření je blokováno žalobami vyděrače Vokrouhleckého. Přístup soudů, Ministerstva financí ČR a Komise pro cenné papíry je naprosto otřesný a teď si ještě naši páni poslanci a senátoři schválí účelovou změnu zákona a prodloužení termínu otevření o rok do konce roku 2003. O problémech akcionářů Harvardského holdingu, jimž KCP zablokovala převoditelnost akcií a jež nemohou disponovat se svým majetkem ani nemluvím...
Je to tu prostě totální marasmus. Že ano, pane prezidente Havle i vy ostatní!
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Spočítejte si

Výpočet životního minima 2024

Počet členů rodiny

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Radovan Krejčíř

podnikatel a kriminálník

Milan Richter

politik a podnikatel

Radovan Krejčíř
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 4 duelů
×
Milan Richter
ÚSPĚŠNOST
50,00 %

z 2 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services