Jak to bude se stavebním spořením

Jan Heřman | | 8. 4. 2002 | 9 komentářů
V ČR je největší státní podpora stavebního spoření v Evropě, smlouvu uzavřelo nejvíce obyvatel v přepočtu na jednoho. Můžeme z toho usoudit, že změny u státního příspěvku jsou neodvratné? Největší boom zažijí spořitelny v následujících letech v oblasti úvěrů.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

9. 4. 2002 15:09, TGP

Vítejte zpátky, chyběl jste nám :-)

Zobrazit celé vlákno

+17
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 9 komentářů)

10. 4. 2002 10:10 | Baronlempl

Vidíte, mám i stále stejné vady a postižení - zapoměl jsem se podepsat.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

10. 4. 2002 10:08 | Baronlempl

Vy, dámy a pánové, jste mi také moc chyběli. Samozřejmě jsem alespoň jednou denně peníze.cz a fincentrum .cz prohlédl. Zajména proto, zda již zase nevystrkují růžky "finanční poradci", "pojišťovací makléři", "agenti", šmudlové a šmudlinky. Ty jsou však již dostatečně zdecimovaní (jejich destrukci převzala podle mých doporučení tištěná média) a moc se neozývají.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

9. 4. 2002 19:46 | Acer

Článek je k věci a co oceňuji především, autor se obešel bez emocí, to nebývá v četných článcích na toto téma v poslední době zvykem. Zajímavé je především srovnání výše vkladů a poskytnutých úvěrů. Pro mě z toho vyplývá jeden jasný závěr. Pokud se mají dělat změny v systému stavebního spoření, bylo by na místě regulovat oblast překlenovacích úvěrů. Současné úrokové sazby (6-10%), které jsou ve skutečnosti ještě vyšší, vzhledem k způsobu výpočtu úroku, neodpovídají situaci. Stavební spořitelny těží ze státních dotací, měla by tu být tedy i nějaká páka na to, aby poskytovaly překlenovací úvěry za rozumnějších podmínek. Rezervy na to mají. Byl bych velice opatrný při vynášení soudu, zda měnit výši státní podpory (sp) a jak. Systém stavebního spoření je jedna z mála věcí, která zde skutečně funguje. Snížením sp riskujeme, že dojde k předem těžko odhadnutelným reakcím ze strany občanů. Nejde ani tak o to, že bychom se úpravou podmínek dostali na výši některé jiné okolní země (srovnání s Rakouskem či Německem není k ničemu, žijeme ve zcela jiném světě), ale jde o destruktivní účinek relativního zhoršení, což je pro občana podstatnější, než porovnávání se zahraničím. A pokud už omezení, tak jaké? Jistě asi ne absolutní, jako tomu bylo před několika lety na Slovensku, což vedlo k hrozbě zhroucení celého systému. Pak se nabízí dvě cesty – snížení procenta ročního vkladu, které je poskytováno jako sp, nebo snížení jeho nejvyšší možné výše. Vzhledem k tomu, že jen málo smluv pobírá sp v maximální výši, snížení maximální výše sp by pro státní rozpočet moc přínosné nebylo. Ostatně stejně, jako jeho zvýšení by nemělo zásadní vliv na zvýšení výdajů. Tedy snížit procento sp z ročního vkladu? A jak? Kam až je to únosné? A odkud je to pro stát přínosné? Mějme na paměti, že bez pouze spořících čili přátelských klientů nemůže systém fungovat a nemá-li být na státní kase závislý ještě daleko více, než dnes. Ostatně druhotné finanční efekty stavebního spoření pro stát také nejsou úplně zanedbatelné, jen nejsou na první pohled úplně zřejmé. A ještě poznámka k hlasům z lidu i z politických výšin, které rezolutně požadují zrušení či radikální omezení sp. Položme si otázku, co by tím občan získal? Ano, nechceme ze svých daní nesmyslně dotovat kapsu druhých. Ale sníží nám někdo daně, když se zruší sp? Bohužel ne. Budeme platit nadále stejně strašné daně, jen přijdeme o jednu z mála možností, jak dostat část těch peněz zpět. A ta možnost tu je pro každého, jde jen o to, zda ji využije. Zrušením sp by se tedy bohužel naše reálné daňové zatížení ještě zvýšilo! To by jistě vyhovovalo vládě, ale asi málokterému občanovi.
+10
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

9. 4. 2002 15:09 | TGP

Vítejte zpátky, chyběl jste nám :-)
+17
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

9. 4. 2002 14:45 | Baronlempl

Před koncem minulého roku jsem se moc vykecával a nepostavil stop ceny na Unipetrolu. Nyní musím rok až dva usilovně makat, abych vymazal ztrátu.
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

9. 4. 2002 13:45 | Fredy

Každý, kdo se přihlásí do naší strany do konce dubna bude mít funkci předsedy. Ten, kdo má v rodině nejvíce smluv na SS, bude presidentem. Bereme každého, na politické orientaci a barvě punčoch, kravat ani montérek nezáleží. Cíl je jednoduchý. Musíme vyhrát volby a pak se uvidí. Slibovat může každý člen cokoliv a kdykoliv. Nejnesmyslnější a nejméně reálné sliby budou odměněny. Nejnadějnější slibovač dostane titul "Slibotechna" a křeslo premiéra v nové vládě. Pane Zajíčku, kde jste se flákal, že Vás nebylo vidět?
+17
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

9. 4. 2002 11:38 | Baronlempl

1) Hlásím se do vedení Vámi vytvářené strany, nejlépe na funkci předsedy. 2) Již druhým rokem tady hlásám, že pokud rodina nemá uzavřená stavební spoření na každé rodné číslo v rodině po 1.500,- Kč měsíčně (včetně batolat a starců), je projevem naprosté debility všech příslušníků rodiny spořit jiným způsobem. 3) Debaty jsou debaty, dámy a pánové, ovšem žádná případná budoucí úprava nemůže platit zpětně. 4) Dříve uzavřené smlouvy jsou již zaručeným výnosem výhodnější, než smlouvy současné. Proto pokračujte ve spoření na staré smlouvy, hlídejte si pouze nepřespoření cílové částky. Tu můžete v případě potřeby u staré smlouvy kdykoliv zvýšit. Délka spoření je totiž omezena pouze minimální dobou (5 let), maximální doba není omezena nijak. 5) Přeji krásný den a úspěšné využívání tuposti naší moci výkonné a zákonodárné (podle mnou již několikrát zveřejněné teorie se totiž ve výkonné a zákonodárné moci u nás vyskytují nyní pouze osoby s inteligencí a schopnostmi vrchní třetiny z nejblbší třetiny všeho obyvatelstva.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

8. 4. 2002 18:07 | Grégr

Máte ještě nějaké místo volné ve vedení Vaší (naší!) strany? Určitě budu souhlasit se vším, co budete chtět. Všechno zařídím a všechno podepíši. Jsem všeho schopný. Jen mi zachovejte plat. Já nechci do důchodu.
+11
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

8. 4. 2002 7:05 | Fredy

Tak mě napadlo, že bych mohl založit politickou stranu s názvem "Strana za zvýšení státní podpory stavebního spoření". Jediné, co mi chybí je dostatečný kapitál pro mediální kampaň. Možná, že by mohly SS helfnout. Jak znám naše lidi (bližší košile, než kabát, nebo lepší vrabec v hrsti, než holub na střeše), tak bych mohl být vítězem voleb. Kdo do toho půjde se mnou, tak si pospěšte. Ministerská křesla Vás neminou.
+13
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Spočítejte si

Finanční rezerva

měsíců
%
měsíců

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Helena Fibingerová

koulařka a podnikatelka

Jakub Vágner

rybář a podnikatel

Helena Fibingerová
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Jakub Vágner
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services