Konec státní podpory?

V posledních dnech se často mluví o státní podpoře stavebního spoření a o jejím možném omezení. Stavební spoření ale není jediným finančním produktem, na který stát přispívá. Ale možná by neškodilo, kdyby si stát ve státních podporách udělal pořádek.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

25. 3. 2002 14:17

Jsme v demokracii, ktera (doufam) povazuje sve obcany za svepravne.
Je kazdeho vec, jak si naspori na duchod, jestli si postavi dum, nebo kolik bude mit deti.
Nechapu, proc by me "moudry" stat mel vest za ruku a ukazovat mi pomoci podpor a odecitatelnych polozek, co mam delat.
At mi stat necha to, co si vydelam a ja se sam rozhodnu, co se svymi penezi udelam.
Urazi me, kdyz mi stat napred me peniz pod pohruzkou vezeni uloupi a pak mi z nich malou cast milostive vrati.

+19
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

23. 3. 2002 19:22, nezávislá

mýliti se je lidské !

Zobrazit celé vlákno

-1
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 34 komentářů)

8. 3. 2002 14:36

A zase jeden odborník na stavební spoření… K čemu myslíte, že jsou dobří ti, co spoří jen kvůli podpoře a pak si kupují ta ojetá auta (ale taky normálně investují do bydlení, protože úvěr si z jakýchkoli důvodů neberou, nebo investují kamkoli jinam, to je jedno)? Myslíte, že mají v systému stavebního spoření nějaký význam?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

8. 3. 2002 14:34

Tedy autor je expert vskutku na slovo vzatý. Jak už to tak u novinářů bývá. Nápady jsou sice zajímavé, ale hlubší znalost problematiky postrádá. Jinak by nemohl napsat něco takového, že stát umožňuje odpočty jen na kapitálové životní pojištění a ne na modernější pojištění investiční!!! Pane redaktore, dejte si tu práci a podívejte se alespoň do základních legislativních předpisů, vztahujících se k této problematice, než zase napíšete nějakou další kravinu. Zákon o dani z příjmu 586/1992 v novelizovaném znění nehovoří o žádném kapitálovém životním pojištění, ale o soukromém životním pojištění, což je zde vyloženo jako pojištění pro případ dožití nebo pro případ smrti nebo dožití nebo důchodové pojištění. Kapitálové pojištění je jen jednou z forem pojištění používané jako pojištění pro případ smrti nebo dožití. Je tedy jedno, zda se technicky jedná o pojištění kapitálové, investiční, či nějaké jiné! Podstatné je dále to, aby pojištění bylo na dobu minimálně 60 měsíců a do minimálně 60 let věku účastníka, aby pojištěný a pojistník byla jedna osoba a aby oprávněnou osobou nebyl zaměstnavatel, to v případě, že poskytuje pojištěnému příspěvky, jinak je to jedno. A to jsme na serveru, který se tváří jako odborný…
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

7. 3. 2002 22:18 | PavelPP

Nezávidím autorovi článku jeho neinformovanost. nebudu se tajit příslušností k jisté, tu jmenované straně, ale rád bych, aby si autor a i ostatní, pokud chtějí kritizovat, přečetli, co by ta strana ráda prosadila. A rozhodně se nedoví o nepodpoře odečitatelného ŽP, PF a nově i dlouhodobých investic do OPF. Tihle ekonomové jsou zlostí pro nás všechny. Mnoho nevědí, ale kritizovat to joooooooooooooo.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

7. 3. 2002 19:16 | Petr

Myslim, ze je to zajimavy (a kdyz o tom premyslim, tak spravny postreh), ze obyvatele nasi vlasti opravdu vice mysli na deti nez na sebe. Vzpominam na sve rodice, kdy za mne platili kdejakou ptakovinu se slovy "az budeme v duchodu, tak budes zase platit Ty". A ted, kdyz vydelavam, tak stejne si nenechaji koupit benzin do auta nebo zaplatit utratu v restauraci. Ostatne sam uvazuji o zhodnoceni svych uspor a rad bych koupil v Praze maly byt. Ten bych pronajimal a az moje dite vyroste, bude mit za 6let kde bydlet ... Take se staram spise o deti, treba se na mne v duchodu nevykaslou a ja mozna nebudu tak hrdy a obcas jim dovolim, aby mi neco dali (a pak to stejne predam vnukum :-)
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

7. 3. 2002 12:56

Jo jo, v důchodu se pást půjde právě proto, že se chová jako řadový Čech, čili myslí na děti a ne na sebe. Všude kolem nás je normální a osvědčené, že se každý stará sám o sebe a bere to jako automatickou záležitost. Děti se tedy nemusí starat o rodiče v důchodovém věku, jelikož ti to ani nepotřebují. K tomu máme u nás ale dost daleko. Každý raději uvidí korunu na ruce, než dvě koruny na důchodovém spoření, proto padají státní dotace a úlevy daní na neúrodnou půdu. Nemotivují, ale v případě, že si člověk smlouvu uzavře, příjemně ho překvapí, že dostane něco navíc, nebo dokonce od FÚ zpět. Jinak je tomu u Stavebního spoření, kde většina účastníků spoří jen pro státní příspěvek a za 5 let si z naspořených korunek koupí ojetý vůz. Suma sumárum, s podporou bydlení pramálo společného. Co se týče věci jako celku, asi by mělo dojít ke stabilizaci a sjednocení celého systému, ale jak na to ?? Na to je tu asi malý prostor i čas a pravděpodobně se budeme muset nechat překvapit, co mozky nahoře vymyslí :)))) Pěkný den všem Čenda
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

7. 3. 2002 6:00 | zeby

A v důchodu se půjdeš pást, protože myslíš zcela jako řadový mladý Čech. Ujišťuje tě, že děti ti na důchod nepřidají...
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

6. 3. 2002 16:39 | Tomas Janca

Mylis se, Tome. Hystericke vykriky, jak pises, jsou hystericke naprosto opravnene a je jich bohuzel jako safranu. Statni podpora stavebniho sporeni je odsouzenihodna per se a nema s nejakou narocnosti statniho rozpoctu nebo jeji nevyrovnanosti ve vztahu k ostatnim produktu nic spolecneho. Existuje pouze jedina smysluplna otazka: Na jakem zaklade muze stat vzit nekomu penize a darovat je nekomu jinemu? Jenom tato debata ma smysl. Ostatni aspekty jsou podruzne. Proc by mel stat vubec zasahovat do individualniho rozhodnuti kazdeho z nas, zda spotrebovat nebo sporit? Proc by mel stat podporovat nejakou bytovou vystavbu? Muze stat vubec podporit bytovou vystavbu? Je pravda, ze politika je veci kompromisu. Jsou reseni racionalni a jsou reseni politicka, zalozena na populismu a partikularnich zajmech (pojistoven, bank, kampelicek ...). To vsak nic nememi na tom, ze statni podpora cemukoliv je zbytecnym zlem. Tvrzeni, ze je treba nivelizovat vsechny statni podpory je hloupe, nemluve o tom, ze navyseni statnich podpor implikuje dalsi zvyseni danove zateze, tzn. jeste vyssi okradani lidi. Kdo z toho bude profitovat? Predevsim politikove, kteri surfuji na lidske hlouposti, pak samozrejme zainteresovane financni instituce a ti, kteri podporu obdrzi na ukor okradenych. Danove ulevy stale nic neresi. Jedine obhajitelne reseni je cervena karta statu.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

6. 3. 2002 14:15 | Honza

No a co? To by bylo na každém, jak s ušetřenými penězi naloží. Já bych určitě část investoval tak, abych usnadnil dětem (jsou zeď předškolní) start do života.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

6. 3. 2002 9:20 | zeby?

Celkem jste to, žabáku, trefil. Co ušetříme, to spotřebujeme. No, a? Máte pocit, že ODS ve své dobrotě opravdu chce zajistit lidem finanční bezpečí ve stáří? Anebo již předem počítá s tím, že tyto peníze utratíme? A takto popoženeme HDP, aby se mohli ukoryťáci zase plácat po ramenou, jací jsou skvělí a jak jim ta ekonomika šlape? Já myslím, že by to tak klidně mohlo být.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

6. 3. 2002 8:38 | Eva Žurková

Ano, rozhodně by bylo potřeba tento systém sjednotit, protože příliš protežuje jeden z produktů. A myslím, že myšlenka jednotného stropu pro všechny produkty, které se stát rozhodne podporovat, by byla jen ku prospěchu věci.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

6. 3. 2002 8:36 | Pavel Beran

Ono je to svým způsobem jedno, jestli odečítáte od základu nebo přímo (navíc přímý odpočet výrazně zvýhodňuje lidi s nižšími příjmy a daněmi, což ale možná až tak nevadí) - nějaké peníze ušetříte tak jako tak. Ale přímý odpočet by byl pro lidi mnohem pochopitelnější, to odečítání od daňového základu spousta lidí nechápe a pokud jim to neudělá firemní účetní, tak to sami nezvládnou. Z tohoto pohledu by byl přímý odpočet a třeba refundace na požádání mnohem jednodušší a efektivnější.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

6. 3. 2002 7:22 | sema

pořádek musí být, protože tak je to správné - zmatek v tom je (i když zatím se v tom vyznat dá) a nápad určitého stropu (navrhováno 50 000, čím více tím lépe :-) ) odečitatelného ze základu a umožňujícícho kombinovat různé produkty mi přijde velice elegantní - a protože je to tak jednoduché a zároveň by to konečně lidem něco přineslo, tak co milé děti? tak se to u nás nikdy nezavede...
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

6. 3. 2002 7:04

Napadla mě jedna možnost, otázkou je, jestli je vůbec politicky průchozí a co by znamenala ve státním rozpočtu. Co kdyby se odečítaly platby na zabezpečení na stáří ( ať už penzijní připojištění nebo životní pojistka ) přímo z daní a ne z daňového základu? Logiku by to mělo. Pokud chceme lidi přinutit, aby se zajistili na stáří v určité míře sami, tak toto by pro ně mohl být docela zajímavý motiv. Samozřejmě, že by ta částka byla ohraničena, např. do výše 12 000. Podotýkám, že jsem se tím nějak důkladně nezabýval, je to jenom nápad.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

6. 3. 2002 6:18 | žabák

Nápad ODS s rovnou daní 15% předpokládá, že to, co si snížením daně ušetříme, tak dáme do stavebního spoření, penzijního připojištění apod. To je ale zásadní omyl. Takto nejsme vychováni. Co uspoříme na daních, to spotřebujeme. Leda že by se rovná daň tomuto fenoménu doby podřídila. Buď by se měnila výše odpočitatelné částky a nebo výše daně v procentech. Dejme tomu že by základní měsíční odpočitatelná částka byla 5000 Kč. Pro každý sledovaný produkt by mohla vzrůst o dohodnutou částku, třeba 500 Kč. Máte stavební spoření? Tak odpočet by byl 5500 Kč. A tak dál. Pokud budete mít stavební spoření, penzijní připojištění, životní kapitálové spoření a třeba ještě úvěr ze stavebního spoření a hypotéku, tak by mohl dělat měsíční odpočet 7500 Kč. Samozřejmě nejde o čísla, ale princip. Je otázkou, jak by to bylo v případě dětí, důchodců apod. Možná je to nereálné. Ale souhlasím s Vámi, že čím je způsob podpory čehokoliv jednodušší, tím je také levnější.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Stránka 2/2

2

Následující

Spočítejte si

Finanční rezerva

měsíců
%
měsíců

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Martin Kasa

podnikatel a investor, Ticketon.cz

Jannis Samaras

podnikatel, Kofola

Martin Kasa
ÚSPĚŠNOST
50,00 %

z 2 duelů
×
Jannis Samaras
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services