Dobré vzdělání se vyplatí

Taky jste se neradi učili, když jsem byli malí? Museli vás rodiče do učení nutit? Při pohledu na statistiky mezd ve vztahu ke vzdělání zjistíte, jak moc dobře to s vámi tehdy mysleli. A pokud jste jim tehdy nevěřili a flákali se, pořád to můžete dohnat.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

15. 1. 2002 13:54, Honza

Hej, to jsem přesně čekal...;)

Zobrazit celé vlákno

+9
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

14. 1. 2002 16:34, JirkaZ

Nešlo o primáře, ale o průměr - konkrétně v jihlavské nemocnici, což se mi jako průměr nezdá tak špatné. Otázka ovšem je, jestli si redaktor nepopletl průměrný a nejvyšší plat - ne že by se jim to nestávalo.

Zobrazit celé vlákno

-2
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 27 komentářů)

12. 1. 2002 1:18 |

Řada firem podle mého názoru přijímá raději VŠ než SŠ, zejména proto, že nejsou schopny objektivně stanovit kritéria na danou pozici, ani objektivně vyhodnotit schopnosti uchazeče. Zejména pak nedokážou ocenit, že schopný SŠ na správné pozici udělá víc práce (a lépe), než VŠ a tuto práci nedokážou správně ohodnotit. To co se člověk naučil ve škole z oblasti IT před 10-15 lety (ať už na VŠ nebo na SŠ) je dnes neaktuální a důležité jsou spíše jeho schopnosti, zkušenosti, osobních vlastnosti a ochota neustále se učit novému. Znám několik SŠ v oblasti IT, kteří dělají stejnou práci jako VŠ (stejně dobře a někdy i lépe) a jsou za to odměňováni podobně jako VŠ, ale u jen firem, které je dokáží přijmout, uznat a ocenit.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

11. 1. 2002 17:32 | Honza

No, a hlavně - když budete mít vysokou, nikdo vám nebrání v tom ,abyste šla dělat obkladače. Obráceně to jde hůře. Jinak k technickým oborům: já mám elektro a myslím, že jsem na tom lépe, než většina lékařů - alespoň podle toho, co od nich pořád slýchám...:)
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

11. 1. 2002 16:43 | TGP

Dobrý de, zdá se, že došlo k nějaké chybě. Procházeli jsme záznamy a názor není nikde přidaný. Vím, že je to nepříjemné, ale nemohl byste se o něj s dalšími čtenáři podělit ještě jednou? Předem děkuji a omlouvám se za komplikace.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

11. 1. 2002 16:06

Tak nevím, dával jsem sem svůj příspěvek ohledně MBA, objevil se zda a potom zmizel. Kde se stala chyba?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

11. 1. 2002 15:22 | Sysel

"Dobré vzdělání" evokuje poněkud jinou kategorii a to je "odborník" a bohužel nemá nic společného s označením "pracovitý člověk" (v tom nejlepším slova smyslu). To, co se možná staletí vyvíjelo v demokratických zemích u nás zdaleka neplatí. Vystudovat školu vyžadovalo úsilí a trpělivost a u některých škol tedy absolvent zaručoval minimálně to, že bude vytrvalý a psychicky odolný. "Dobré vzdělání" mi začíná navozovat poněkud kastovní způsoby a přiznám se, že znám řadu neodborníků s "dobrým vzděláním". Nejsem už léta ve škole a nechci tedy soudit školy - nicméně mám pocit, že řada průměrných škol produkujících dnes absolventy se snaží hlavně honosně nazývat. S absolventy se setkávám a někdy jsem zděšen. S přispěvatelkou Ivou souhlasím v tom, že chemie asi není moc žádaná, já ale ve vystudovaném oboru také už léta nepracuji a i když se mi samotnému nechce věřit, tak jsem profesi už změnil potřetí. A dostávám se na začátek mého příspěvku - dobrá škola vytvoří předpoklady, ale člověk /pokud nemá konexe/ musí hlavně makat a co je "nejhorší" - pořát se musí učit a jde to stále hůř. A kdo chce mít příjmy, tak ať má nebo nemá školu, učení se nevyhne. Fakt je ten, že Ti s vysokou školou se učit umějí a i to je jejich velká výhoda. "Závidím" lidem, kteří se svému vystudovanému oboru věnují celý život (lékaři, právníci,.......). Já jsem to "štěstí" neměl, ale zase to mám pestřejší.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

11. 1. 2002 9:14 | T. Novotný

Myslím, že každý student by měl pracovat, ne jen ti co musí. Není nad (alespoň malou) praxi, snáze víte co chcete. Já po večerech pracuju v leasingové firmě a je to dobrá relaxace.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

11. 1. 2002 8:41

Suhlasím s tím, že dobré vzdělání se vyplatí, ale otázka je, co je to dobré vzdělání. Já když jsem studovala na VŠ ( v dobách minulých ) , tak mezi dobré vzdělání patřila medicína a práva ( stejně jako dnes ). Tyto školy byly pro mne uzavřené ( neměla jsem ten správný původ a rodiče nebyli dostatečně angažovaní ) a tak jsem vystudovala VŠ chemického směru s názory, že chemie má budoucnost. Blbost, chemie není úplně snadná jako třeba práva , ale zdaleka není tak ohodnocená ani ve výzkumu ani v provoze ani ve státní správě. Dnes už jí skoro nikdo nechce studovat,ale třeba o nás chemiky bude v budoucnu zájem, neztrácím ve svých čtyřiceti letech naději. Pravda, mohla bych se rekvalifikovat a dělat něco jiného, věřte, zkouším to a mám nějaké představy, tak se věnuji samostudiu a třeba to vyjde. Ale není to v mém věku už tak snadné, mozek už je línější a domácnost se taky dá ošidit jen někde. Přesto, že kdejaký klempíř, zedník a obkladač má lepší životní úroveň než leckterý vysokoškolák (učitel, úředník státní správy, technik provozu...) mám víru ve vzdělání a svým dvěma dětem od útlého dětství vštěpuji názor - vzdělání je jediná věc, kterou vám nikdo nikdy nemůže vzít a ať se cokoli stane je lehčí začínat s dobrým vzděláním - zatím se mi to daří, obě úspěšně studují a určitě se jim to jednou vrátí, třeba už jenom v tom, že budou dělat něco co je baví a má to smysl ( a to je možná to dobré vzdělání-mít radost z toho co dělám a dělat to naplno ). Dnes už jim to nikdo nemůže zakazovat. Tak všichni mladí honem do lavic a nenechte si utéct ty možnosti, co dnes máte - hlavně možnost cestování a možnost pořádně se naučit alespoň dva jazyky.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Stránka 2/2

2

Následující

Spočítejte si

Finanční rezerva

měsíců
%
měsíců

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Renata Vesecká

bývalá nejvyšší státní zástupkyně

Mirek Topolánek

expremiér a podnikatel

Renata Vesecká
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Mirek Topolánek
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 1 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services