Vážený pane předsedo, vážená vládo!

Je možné, že si vzpomenete na mojí živou korespondenci s Vámi ohledně dividendy a vlastního prodeje Českých radiokomunikací. Jsem pouhý nicotný burzovní spekulant, některá konkrétní čísla byla trochu spekulativní, nicméně podstata byla vždy můj skutečný názor, píše v otevřeném dopisu Pavel Zajíček.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

25. 10. 2001 17:05, TGP

No vidíte, a já myslel, že je to tam schválně a že takto vyjadřujete k analytikům svou nelásku :-)

Zobrazit celé vlákno

+18
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

30. 10. 2001 17:15, Baronlempl

Je sečtělý, to už jsem psal jinde.

Zobrazit celé vlákno

-15
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 30 komentářů)

10. 4. 2002 9:30 | NoName

Netla potřebovala snížit cenu akcií aby mohla levně skoupit co se dá. Bivideon hodlá prodat firmu za mnohonásobek ceny, kterou za ní státu zaplatil. Kdyby prodej uskutečnili tady, v ČR, cena by vešla ve známost a vystavili by tím uplacené vládní úředníky nepříjemným dotazům medií, proč prodali za tak směšně nízkou cenu a připravili tak stát o 30 - 40 miliard. Odpověď je pochopitelně zřejmá - provize ve výši větší než jedna miliarda Kč. Proto se všechny prodeje uskuteční potichu a přes Kajmanské ostrovy. Proto tady Bivideon mlží s nízkou odhadní cenou za podíl ČRa,a.s. v Radiomobilu. Za tuto cenu samozřejmě prodávat nehodlá, anžto reálná prodejní hodnota je kolem 20 miliard. Aby se ušetřilo i na daních za převod utržených peněz z Kajmanských ostrovů, bude výnos z prodeje vyplacen vlastníkovi formou dividend. Tohle Netla pochopila a tak se chce taky trochu na tomhle tunelu napakovat. To je jen první krok. Podle stejného scénáře se budou prodávat i další části rozdělované firmy. Vláda drží hubu, protože dostala provizi a ta se před volbami hodí. Navíc tak bude zlikvidována jediná firma, která mohla reálně konkurovat monopolnímu Telecomu. Pro jistotu ještě Bivideon nařídil okamžité hromadné propouštění zaměstnanců ČRa,a.s.. Takže z původních cca 3500 zaměstnanců v roce 1991 jich zůstane 270 pro telekomunikační činnosti a 250 pro obsluhu TV a rozhlasových vysílačů. Firmička s 270 lidmi už opravdu Telecomu konkurovat nemůže a tak se dá Telecom prodat za výrazně vyšší cenu (a vyšší provizi)
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

13. 11. 2001 14:09 | Baronlempl

Přeji také pěkný den. Jistě máte pravdu, že úvod ekonomické části je trochu provokující. Váš názor samozřejmě beru a připouštím, že může být lepší než můj. Jsem trochu poznamenán dlouhou přítomností na kapitálových trzích. Pan president možná lépe reprezentuje, všichni ho pochválí a odstrčí od koryta. Pokud bych pohlédl na pana Havla jako na člověka, tak pouze s hlubokou úctou a vděčností. Pana premiéra sice nepochválí, ovšem těžko mu něco vezmou z koryta. Nevěřím ve vítězství pravdy a lásky v tomto zvlčilém světě. Je však jistě potřeba se pokoušet svět zjemnit. V tom zase pan premiér mnoho nepomůže. Pavel Zajíček.
+14
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

13. 11. 2001 11:13

Pane Zajíčku, ve svém dopise píšete celkem rozumně, až na několik podstatných detailů, se kterými nesouhlasí. Stavíte mimoděk předsedu vlády do opozice vůči vlastní vládě a dalším institucím. Absurdistán tvoří vláda a vládní úřednici pod vedením svého předsedy. Někdo by mohl říci, "jaký pán, takový krám". Tím chci naznačit, že hlavní zodpovědnost za činnost vlády nese její předseda. Možná by bylo rozumnější, pane Zajíčku, obrátit své aktivity na poslance opozičních (třeba i smluvně opozičních) stran. Rovněž nesouhlasím s tvrzením, že předseda vlády reprezentuje naší republiku v zahraničí lépe, než pan prezident. Jak tyto dva politiky „bere“ zahraničí se můžete dozvědět ze zahraničních komentářů. Tady jednoznačně vede pan prezident. Řekl bych, že zatím nemáme štěstí na dobrého, a ve světě uznávaného, předsedu vlády. Chápu, že Vám nemusí pan Havel sedět, rovněž Vám neberu právo na osobní názor, ale nesnažte se ho prezentovat jako světonázor. Jinak s ekonomickou částí Vašeho dopisu souhlasím. Přeji pěkný den Petr.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

13. 11. 2001 9:28 | SkrivanekT

Vážený pane předsedo vlády, vážená vládo, dovolte, abych vyjádřil uznání panu předsedovi vlády. Ve Spojených státech vystupoval jako předseda vlády svrchovaného státu. V tomto je prvním představitelem České republiky, který to dokáže. Momentálně je například obrovským štěstím pro tuto malou zem, že pan president je často nemocný a nemůže již tolik jezdit. Podle mého názoru je potřeba, aby se pan předseda vlády osobně podíval také na průběh tří hlavních privatizačních akcí a přenesl i mezi úřednictvo svéprávné chování a rozum: 1) Privatizace Unipetrolu je rozjetá bezchybně. Zde je potřeba při vyjednávání ceny vystupovat neúprosně. Zájemci budou zdůzazňovat pokles zisku za 9 měsíců roku 2001, protože se jim tato devítiměsíční anomálie hodí do krámu. Vy ale musíte vědět, že oblast zpracování ropy a těžká chemie ve střední Evropě byla v prvním pololetí nepříznivě ovlivněna cenami ropy v kombinaci s nízkou realizovatelnou marží. Teprve ve třetím čtvrtletí se začaly zisky zvyšovat poklesem cen ropy, protože výstupní ceny z rafinérií byly snižovány se zpožděním (někdy značným) a konečné ceny petrochemie a těžké chemie s ještě větším zpožděním. V závěrečných měsících roku mají rafinérie regionu malé žně, ostatní součásti Unipetrolu trochu větší žně a Benzina a.s. se v podstatě pakuje (navenek mohou sice sami kňučet, přeci nebudou mlaskat a hlásit motoristovi, že ho holí a stříhají). Zisk Unipetrolu za celý rok bude významně vyšší, než by odpovídalo početním kouzlům se zkresleným údajem za 9 měsíců. Závěr: Pokud by cenu vyjednával osobně předseda vlády pan Zeman, jsem si naprosto jistý, že dostane více, než 16 miliard. 2) Privatizace ČEZ, ve své podstatě dobře připravená, se dodatky a doplňky z poslední doby stala velice spornou a zamotanou. Připadá mi to, jako by na onom dobrém základu začala tvořit svazácko - odborářská buňka: Závazek odběru uhlí je ekonomický nesmysl. Nemá ani žádný sociální podtext - v zájmu zachování práce pro nás, starce, nařizujete urychlené vytěžení. Co budou těžit naše děti a vnoučata? Vždyť za třicet let se může uhlí prodávat za šílené ceny. Proč pálit zbytečně významnou a nenahraditelnou surovinu? Je to barbarství, navíc státem nařízené. Nový vlastník koupí a nesmí s majetkem dále svobodně nakládat 15 let? Co to je za hovadinu? Pochopit se dájí tři roky, maximálně pět let. Vždyť když tuto stať přečtu, tak mi vychází: chcete prodat za hromadu peněz a zachovat si zcela neomezený vliv. To je Absurdistán. Tak ČEZ neprodávejte vůbec, Francie je v EU od nepaměti a chová se pořád svéprávně. Závěr: Pane předsedo vlády, zasáhněte osobně. Nechť posunou termíny privatizace ČEZ o tři měsíce a vyškrtají z projektu všechny výše uvedené, případně další nesmysly. Jinak z toho bude privatizační blamáž obrovských rozměrů. 3) Privatizaci Českého telecomu posuňte až do prvního čtvrtletí 2003 a je pokoj. Dříve to stejně nedokážete. Před volbami nebudou -strany v naději- tak vrčet a budou rovné šance. Pavel Zajíček
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

13. 11. 2001 6:58 | Baronlempl

Dopis panu předsedovi vlády a vládě jsem poslal nový, aktualizovaný, ten sem již redakce nepřidala. V něm píši: 1) Unipetrol bude jistě prodán do vánoc a (pokud na to dohlédne pan předseda vlády!) výnos bude činit více než 16 miliard Kč. 2) Privatizaci ČEZ se podařilo za posledních 40 dnů tak dokonale zpatlat, že posunutí termínů o 3 měsíce je nevyhnutelné. 3) Privatizace Českého telecomu se dostala do naprosté a husté mlhy, odložení o rok je optimistický termín.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

13. 11. 2001 6:47 | Baronlempl

Aliatel si jistě bude moci příslušné zařízení pronajmout. Je však jediné a vlastník si toho bude jistě vědom.
-2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

30. 10. 2001 17:15 | Baronlempl

Je sečtělý, to už jsem psal jinde.
-15
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

30. 10. 2001 9:17 | SkrivanekT

Vážený pane předsedo vlády, vážená vládo! Navazuji na předešlá sdělení: 1) Stále jste nikde důrazně neprohlásili, že celkový proces odstátnění Českých radiokomunikací přinesl státu (s přihlédnutím ke stavu světové ekonomiky) velice slušný výnos. 2) Privatizace Unipetrolu musí z mnoha důvodů zahrnovat povinný odkup akcií. Trochu sice poníží výnos (opravdu nepatrně, protože vítěz bude jistě vědět, že po učinění nabídky ji málo kdo uplatí). I s povinným odkupem s trochou šikovnosti musíte obdržet více než 13 miliard Kč. 3) Privatizaci ČEZ je potřeba znovu posoudit: 1) Z pohledu ÚOHS. 2) Z pohledu závazku odběru uhlí na 15 let (je to pouhé populistické gesto, já bych Vám ho obešel velice jednoduše, nabídnul bych dodavatelům za uhlí, které nechci, 10 haléřů za tunu). 3) Z pohledu závazku nerozprodávat 10 let. Snížit na 5 let jako u Unipetrolu. Pavel Zajíček.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

25. 10. 2001 17:43 | Baronlempl

Jistě jste mne poznal podle kontextu a slohu, ale přesto se radši veřejně přihlašuji k názoru výše.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

25. 10. 2001 17:39 | Baronlempl

Víte, analytiků si vážím a hltám každé jejich vyjádření, upozornění, snad i pohled. Není jich však mnoho, spíše málo. To stádo "analytiků" s nimi nemá nic společného. Jejich IQ totiž dokáže vytvořit maximálně připitomělý žebříček firem podle nějakého ukazatele bez ohledu na tisíce dalších ukazatelů. Nedávno tu jeden byl. Zvláštní kapitolou je třeba taková jejich parta, co každý týden již nejméně rok vypotí velikou tabulku pro Hospodářské noviny a sdělí národu vždy zhruba to stejné - Nasdaq do měsíce +4%, Nasdaq do šesti měsíců +18% (nechytat přesně za čísla, ale takto nějak to koreluje). Když bych jim položil otázku, zda vědí, o kolik za posladní rok Nasdaq klesl nevšímaje si jejich předpovědí, jistě by odpověděli, že vědí. Kdybych jim po této odpovědi řekl, že jsou volové, asi by se cítili uraženi.
-13
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

25. 10. 2001 17:05 | TGP

No vidíte, a já myslel, že je to tam schválně a že takto vyjadřujete k analytikům svou nelásku :-)
+18
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

25. 10. 2001 16:22 | Baronlempl

Pán chtěl hlavně sdělit, že v závorce "analitik" objevil pravopisnou chybu. Dopustil jsem se jí. Ovšem musíte uznat, že zcela nevědomky tou závorkou jsem hledače pravopisných chyb znejistěl. To víte, čeština je velice těžký jazyk. Začnu se asi učit (zatím umím špatně česky, pod silným vlivem alkoholu ovládám ještě ruštinu slovem i písmem) americkou angličtinu, říkají, že to se naučí každý, že je to podobné kouřové řeči indiánů...
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

25. 10. 2001 15:53 | SYROVY

Souhlasím s Tebou, že se to musí prodat s maximálním výnosem do STÁTNÍ kasy. A mladým hochům je třeba objasnit, že nejen na východě jsou gauneři, že mnozí "solidní a zavedené" firmy se chtějí zesolidnit a zazavésti mimo jiné tím, že konkurenci koupí a zavřou. U drátů a trubek je to něco jiného než u výrobního podniku.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

25. 10. 2001 15:11 | kolega z branže

A kolik by podle vás bylo akorát?
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

25. 10. 2001 14:03

No tak kdyz ve vsem verite TV, tak to vam to asi nema cenu vysvetlovat.
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

25. 10. 2001 12:24 | Baronlempl

Nemám odbornou školu, jestli má pravu nevim. Pamatuji si ho z valne hromady Českých radiokomunikací. Podával protinávrh na výši dividendy, asi na 368,- , nakonec ho porazil FNM - 395,-!!!
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

25. 10. 2001 10:27 | SkrivanekT

Pavel Zajíček ve čtvrtek 25. 10. zaslal další dopis: Vážený pane předsedo vlády, vážená vládo! Nenechávejte se vyvádět z rovnováhy pokřikem opozice (zejména smluvní) o údajném zbytečném spěchu v privatizaci. To je normální reakce, pokud nezbude nic významného k prodeji do příštího volebního období, dostanou velice málo sponzorských peněz do předvolebního klání. Jistě víte, že za peníze se sice nedá koupit nic podstatného, volební vítězství však zcela jistě ano. K věci. Privatizace Unipetrolu se dostává do závěrečné fáze. Správně jste vyřadili ICTS Information Systems B.V., nechte je vyřazené, jsou to chlapci přemýšlející úplně mimo petrochemii a těžkou chemii, s velkou pravděpodobností nemají ani dost peněz. Očekáváte výnos až 16 miliard, četl jsem, že předběžné nabídky se pohybují kolem 10 miliard. Z toho jasně plyne, že 10 miliard by byla pro stát velice špatná cena a současně velice špatné hodnocení pro vládu. 16 miliard se mi zdá sice jako cena možná, avšak velice málo pravděpodobná. Všechna tři konsorcia i Rotch Energy budou v jednáních nesporně silnými soupeři a přihazovat budou pomalu, v prospěch vlády bude působit fakt, že až třem z nich na této investici velice záleží. Můj názor na dobrou (Patria někdy používá v takových souvislostech termín férovou) cenu za státní podíl v Unipetrolu na základě dosud známých údajů představuje více než 13 miliard (tedy 13 miliard nebudu ještě považovat za cenu úplně dobrou). Přeji pevné nervy. Pavel Zajíček
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

23. 10. 2001 21:57 | zm1

A jak se to prosím rozeznává? Já je znám jen z televize jako stádo řvoucích a jinak opruzujících kašparů.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

23. 10. 2001 18:24

Oni jsou ekologicti aktiviste a "ekologicti aktiviste". To bych docela rozlisoval.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

23. 10. 2001 17:04 | Baronlempl

Počkejte si, prosím, na známky.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

Stránka 1/2

Předchozí

1

Spočítejte si

Finanční rezerva

měsíců
%
měsíců

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Zdeněk Škromach

politik

Leoš Novotný

podnikatel, Leo Express

Zdeněk Škromach
ÚSPĚŠNOST
100,00 %

z 1 duelů
×
Leoš Novotný
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 1 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services