KCP říká: Datek by měl mít českou licenci

Ve snaze varovat investory zveřejňuje KCP v pravidelných intervalech seznam nelegálních investičních nabídek. O tom, jak seznam vzniká a o důvodech kontroverzního zařazení amerického Dateku, jsme si povídali s Miroslavem Klauzem, ředitelem odboru monitoringu KCP.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

12. 10. 2001 10:22

No, takhle se mi to líbí, děkuji za odpověď! ;o)

Zobrazit celé vlákno

+11
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

9. 10. 2001 8:11, TGP

Jenom poznámka k doméně: klasická ukázka neschopnosti státní správy. KCP žila v domění, že domény jsou na příděl. Všem zaměstnancům nechala vytisknout vizitky s maily na doméně kcp.cz - a teprve poté zjistila, že ji už má dávno zaregistrované Kongresové centrum Praha (tatáž zkratka KCP, nejde tedy o žádnou spekulativní registraci). No a tak rádi sáhli po "americké" zkratce, která nijak nesouvisí s českým názvem a která normálního člověka nemůže napadnout. Ale aspoň jsme světoví, že?

Zobrazit celé vlákno

-5
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 47 komentářů)

9. 10. 2001 15:30 | neverici Tomas

Teda ze je KCP neschopna jsem pozoroval uz davno. Ale ze je az takhle negramotna to jsem si fakt nemyslel. Dekuji KCP za zverejneni jejich nazoru na fungovani trhu. Jsem velice rad ze jiz v Ceske republice nemam zadne finance. A dekuji DATEKU za sluzby ktere poskytuje. Ted abych se pomalu bal ze z duvodu negramotnosti KCP se mnou DATEK bude chtit rozvazat smlouvu o obchodovani. Nastesti jeste existuje spousta dalsich obchodniku kteri podlehaji jurisdikci Americkych zakonu a ne zakonu nasi kocourkovske KCP.Mel jsem penize u obchodnika ktery zkrachoval v USA. Vse probehlo naprosto bez problemu. Mesic dopredu mne upozornili ze konci svou cinnost abych si sve penize prevedl k jinemu obchodnikovi.Zadny pripad PI/OI. Myslim si ze KCP by se spise mela soustredit na ceske obchodniky a nechat na pokoji americke brokery, kteri jsou pod dozorem americke SEC.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

9. 10. 2001 15:24

Separately, Datek Online said average daily trades rose to 67,680 in September, up sequentially from August's 57,637 but substantially lower from the 100,310 daily trades witnessed in September 2000. Funded accounts at month's end stood at 857,949 from 848,433 in August and 621,422 in September 2000. For the third quarter, average trades per day totaled 63,497 vs. 93,127 in the second quarter and 97,638 in the year-ago third quarter. And assets per funded account amounted to $10,054 in the third quarter vs. 13,341 in the second quarter and $23,767 in the year-ago quarter.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

9. 10. 2001 12:34

KCP je banda idiotů, kteří si ani nedokáří vyznat v českém právním řádu. Místo aby se věnovali tomu, kvůli čemu vznikli, mrhají čas a naše peníze na surfování po internetu. Zatím za jejich slavného dozoru došlo k záměrné likvidaci menších obchodníků s CP a k neméně slavnému krachování obchodníků, kteří papírovým přelicencováním prošli. Snahou KCP je rozdělit si teplá místečka ( stačí se např. podívat kdo dřepí v Garančním fondu ) a zlikvidovat co nejvíce obchodníků, aby bylo méně "práce". Přitom když se na KCP obrátíte se žádostí o pomoc v akcionářském sporu ( záměrné nevyhlášení odkupu ) ,tak místo aby zajistili nápravu - vysokými pokutami se KCP ohánět umí - doporučí vám , ať se jdete soudit. Případ označení DATEKU a jiných společností jako nelicencovaných, svědčí o tom, že ti šaškové z KCP snad ani neumí číst. HOWGH.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

9. 10. 2001 11:26 | pepik123

Jo a svy penize do Ceska nevratim driv dokud tady nebude nejaky funkcni dozor. Pseudodozor v podobe KCP je jen vysmech vsem investorum. Vsechny zajemce o obchodovani s americkymi akciemi skrze americke obchodniky (vrele doporucuju) zvu k navsteve stranek chat.tsv.cz. Je zde navod k vyplneni formulare W-8 i diskuse o am. akciich. Zdar pepik123
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

9. 10. 2001 11:06 | pepik123

Doufam jen, ze si KCP dela pouze srandu s tim, ze by chtela kontrolovat Datek (jak jinak by mu mohla vydat licenci). Rikaji, ze maji malo zdroju na kontrolu ceskych subjektu a chteli by do Ameriky? Tam jsou obchodnici pod skutecnym dozorem. Jsem rad, ze jsem sve penize uz davno prevedl k americkemu obchodnikovi a necekal az o ne, za dohledu KCP, prijdu u nejakeho ceskeho obchodnika.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

9. 10. 2001 10:23 | Katka

Trochu off-topic, ale nemohl by sem někdo postnout nějaké informace o uzavření smlouvy s DATEK (případně zkušenosti apod.). Především mě zajímá ten formulář W8-BEN, moc tomu nerozumím. Vzkaz pro KCP: Po zkušenosti s PI už přes českého brokera obchodovat nikdy nehodlám a umístění společnosti DATEK na váš "seznam" mě jen utvrzuje v tom, že jsem si ho jako svého nového brokera vybrala dobře.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

9. 10. 2001 10:03 | Jerry

Doporučuji na seznam podezřelých institucí přidat KCP, protože svým jednáním umožnila a svou existencí legálně kryla PI/OI.Stačilo jen chtít vidět smlouvu s americkým brokerem, aby se odkryla možnost kradení akcií/peněz a jejich opětovné vracení, tedy až na poslední případ. Když si někdo bez mého svolení půjčí mé auto a za den je vrátí zpět, tak mi je přesto ukradl. Na operace tohoto typu by se mělo dívat jako na krádeže. Kdo jste jste obchodoval přes OI podívejte se na čísla obchodů/transakcí. Číselná řada je děravá jak cedník. Za dva dny klidně číslo obchodu poskočilo o 6 čísel a člověk přitom sám neudělal ani jeden obchod. Veškerému tomu dění, jeho legálnosti a zdání, že je vše O.K. dodávala punc KCP.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

9. 10. 2001 9:32 | Prochazka

mam pocit ze " komise" nevi do ceho pichnout a jen kali vodu, protoze jeste si neporadila s ceskymi podvodniky a ani si s nimi neporadi, a kouka do zahranici, kde by si Datek neco takoveho vubec nemohl dovolit a vzhledem k legislative v USA by velice rychle skoncil. az komise dosahne vraceni klientum treba PI a OI , at da vedet. Jsou to podle mne jen nastrcene bezmocne figurky pro male lidi.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

9. 10. 2001 8:30 | Zdeněk Kramoliš

A mohl byste svůj dotaz a jejich odpovědi zveřejnit? Mohlo by to být docela poučné pro nás i pro KCP :-)
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

9. 10. 2001 8:14 | Interní zdroj z KCP

Třeba KTP Quantum se dvěma miliardama pod správou? Nebo První investiční s nelegálními převody (velmi podobným těm, které dělal Šrejbr - jeho zavřeli a PIAS dostaa pouze směšnou pokutu místo toho, aby jí vzali licenci). Ono totiž vše se tady posuzuje podle toho, jak to poškodí nebo nepoškodí pány a dámy v prezídiu a jejich šanci na znovuzvolení. Nezapomeňte, že Ježkovi a Pelikánové končí mandát, proti Pelikánové stojí nová komisařka-právnička Melková a o Ježka už nikdo nestojí.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

9. 10. 2001 8:11 | Interní zdroj z KCP

Jenom poznámka k doméně: klasická ukázka neschopnosti státní správy. KCP žila v domění, že domény jsou na příděl. Všem zaměstnancům nechala vytisknout vizitky s maily na doméně kcp.cz - a teprve poté zjistila, že ji už má dávno zaregistrované Kongresové centrum Praha (tatáž zkratka KCP, nejde tedy o žádnou spekulativní registraci). No a tak rádi sáhli po "americké" zkratce, která nijak nesouvisí s českým názvem a která normálního člověka nemůže napadnout. Ale aspoň jsme světoví, že?
-5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

9. 10. 2001 8:02 | Zargon

Víte, ona kapacita každého člověka i instituce je omezená a do určité míry s tímto tvrzením uspějete. A když se někdo honí za přeludy, tak mu pak nezbude samozřejmě prostor na skutečnou a smysluplnou práci, ale zase ho nemůžete napadnout, že nic nedělá. Dotyčný po čase uvěří tomu, že je skutečně nepostradatelný a vykonává skutečně záslužnou činnost. Zrovna tak mi připadá činnost KCP (jako vnitřní předpisy možná využívá jeden klasický román a ryíři a větrných mlýnech :-)). No ale k věci-soudit že dotyčný vykonává činnost na daném území jen proto, že jeho klíčová slova jsou zaregistrována nebo českém vyhledávači nebo že dostanu e-mail? Vždyť ví snad každý, že když navštíví nějaké servery, nebo dokonce se tam zaregistruje, tak může očekávat nevýžadané e-maily. A když navštěvuji finanční portály tak je přeci jen vyšší pravděpodobnost, že dostanu v e-mailech odkaz na DATEK než na Naked teens. A tvrdit potom, že DATEK vykonává cíleně zaměřené oslovování klientů-to snad nemyslíte vážně?! To že DATEK by se mnou neměl uzavřít smlouvu-to snad taky nemyslíte vážně? To je jako kdybych přišel do hospody a musel se prokazovat doklady, že nejsem muslim a mohu se objednat vepřovou panenku. No a na závěr-neměla by mít KCP třeba taky licenci americké SEC-při návštěvě jejích stránek mohu nabít taky dojem že jde o její pobočku-www.sec.cz mi nějak nekoresponduje se zkratkou KCP nebo Czech Securities Commission a třeba na Altaviste ji taky najdu:-).
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

8. 10. 2001 21:04 | nuget

Já nechci aby mi český obchodník nabízel amer. akcie. Já chci službu - dostat se na USA trh .K tomu musí mít český obch. odděleny své a klientské peníze. U jaké české firmy je to DATEk, již mu KCP sebrala licenci ? Pokud jste se ptal na KCP a oni v tom nevidí problém, tak v čem je problém, když nazvou zcela standartní službu, kterou DATEK poskytuje za "podvodnou" ? Nebo je podvod to, že Vámi zmiňovaný obchodník neuvádí ve svých reklamních materiálech že používá DATEK ? Lze z vaší poslední věty vyvodit závěr zda existuje někdo, kdo nepřekrývá skutečný stav věcí = tváří se pouze jako obchodník ? Protože - peníze by měly být v USA účet by měl být v USA klient si zadává pokyny přímo do USA
a činnost českého obchodníka v tomto řetězci ? (nemluvím o vlastních prostředcích firmy O CP ). Já se ptal rovněž - nikoliv v SCP , ale na SEC a v DATEKu - vůbec netuší co to zde vyvádíme za kouzla a čáry.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

8. 10. 2001 20:51 | nuget

A v rámci předlicenční ? Byla schválena a pokud ano , kde je její znění, aby se z ní mohli jiní poučit (mám na mysli především orgány činé v tr. řízení). KCP schválila, aby občan byl mystifikován tím, že má účet na své jméno u am.brokera a k tomuto jménu přiřazeny tituly za své peníze a že mu to zařídil český obchodník ? Bylo a je to tak ? Já si snad u čského obchodníka kupuji nezpochybnitelnou cestu pokynu na trh, nikoliv že mi z toho udělá nějaký pseudofond.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

8. 10. 2001 19:08

S ohledem na vysledek hlasovani by me zajimalo - kdo je ta opravdu velka ryba? Myslim, ze v diskusich na obdobne tema nikdy zadne konkretni jmeno nepadlo...
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

8. 10. 2001 18:14 | Interní zdroj z KCP

Nemluvě o tom, že KCP všechny smlouvy obchodník-obchodník v rámci přelicencování schvalovala (druhá věc samozřejmě je, zdali jim rozuměla, protože se často soustředí na formální záležitosti a obsah neřeší).
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

8. 10. 2001 17:53 | PetrV

Smlouva českého obchodníka s americkým je něco jiného než smlouva českého občana s americkým obchodníkem. Český obchodník, který vám nabídne americké akcie je musí někde sehnat a k tomu potřebuje amerického obchodníka (který na služby českému obchodníkovi licenci nepotřebuje)... v případě PI to bylo AB Watley, u jiné české firmy je to zrovna Datek... na KCP jsem se na toto ptal a v tomhle tam problém nikdo nevidí... ono taky, kdyby to nešlo, tak by nikdo nemohl nabízet americké akcie.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

8. 10. 2001 17:43 | TGP

Komise se tady snaží definovat jistou hranici (podle mě hloupou a zbytečnou, ale to je jiná debata): pokud si Datek najdete sám, je vše OK. Ale pokud se vám někdo ozve a služby Dateku vám aktivně nabídne (klidně i emailem třeba se slevou na transakce), porušuje zákon. Tolik zhruba Komise. V angličtině na to mají hezký termín - splitting hairs.
+9
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

8. 10. 2001 17:13 | nuget

a opravdu směšuji ? Takže DATEK "to" dělá či nedělá ? Proč nenecháte odpovědět autora článku ?

Smím obchodovat s USA firmou či nesmím, smí česká firma obchodovat s USA firmou či nesmí ? DATEk je USA firmou - nebo není ? A navíc PI tvrdilo, že AB W je pro klienty (služby OI). A na tu smlouvu se ptám, zda taková existovala se souhlasem KCP či nikoliv .
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

8. 10. 2001 16:37 | Ludek

Dle meho je to cele nesmysl. Ma vubec DATEK u nas pobocku? Pokud ne, tak prece vubec neposkytuje sluzby u nas, ale v USA a klient jde za nim a u nej uzavre smlouvu. DATEK pouzivam pomerne dlouho (asi od r. 1998/9) a nikdy jsem nemel zadne problemy s jejich solidnosti. Je to sice zkusenost jen jednoho cloveka, ale zajimalo by me, ma-li nekdo zkusenost nejakou jinou. Pochybuji. Tato firma uz ecistuje nejaky cas, a pokud by byla nesolidni, urcite byl v USA neprezila.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Spočítejte si

Finanční rezerva

měsíců
%
měsíců

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Jaromír Šmejkal

podnikatel, Unimex Group

Jan Keller

sociolog

Jaromír Šmejkal
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Jan Keller
ÚSPĚŠNOST
100,00 %

z 1 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services