Bezplatná zdravotní péče? Iluze

Česká republika má s některými státy uzavřeny dvojstranné dohody upravující poskytování bezplatného lékařského ošetření. Několikrát se objevily názory, že se turisté při cestách do těchto zemí nemusejí pojišťovat. Skutečnost ale není tak růžová, jak je mnohdy prezentováno.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

9. 10. 2001 16:19, Klara J.P. - PrF MU Brno

Mam velice dobre zkusenosti s Velkou Britanii, o oboustranne smlouve jsem se predem informovala na Ministerstvu zdravotnictvi CR. Lekarska pece byla bezplatna, platila jsem pouze leky, ale pry stomatologicka pece se hradi v plne vysi (ale nevim to presne).
Urcite doporucuji predem na ministerstvu zdravotnictvi (me ve VZP nic nerekli) kde vam sdeli podminky a co smlouva s danou zemi zahrnuje

Ve VB jsem studovala.

+18
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 11 komentářů)

26. 4. 2005 13:43 | jamec@centrum.cz

Zajimalo by me, jestli mas Všeobecnou zdravotni a sluzbu AXA Praha. Já jsem měla připojištění přes Všeobecnou zdravotní pojištovnu na 6 měsíců do USA. Už v letadle mi nedělal dobře air condition, natož pak v autě, v domě a nebo v supermarketech, takže jsem zhruba týden po příjezdu onemocněla zánětem čelních dutin.Asistenční dlužba AXA Praha mi před odjezdem naslibovala, jak v případě onemocnění se o mě postarají a opak byl pravdou. Měsíc jsem musela čekat, než jsem od revizního doktora z Cech dostala souhlas jít k neurologovi a na ORL, jejich jedinou radou k uspíšení návštěvy lékaře bylo, že si návštěvu mám sama zaplatit a že po příjezdu mi vše proplatí. Dnes je tomu již přes rok a do dnešní doby jsem nedostala jedinou korunu za antibiotika, které jsem si musela sama koupit a které mi pojištovna ze smlouvy má uhradit. Neuhradili mi vůbec nic, ani lékařům, ke kterým mě sami poslali a dali souhlas. Musela jsem VZP předložit zdravotní dokumentaci za poslední 3 roky, coz jsem vůbec nebyla nemocna, a presto mi odpovedeli, ze me onemocneni je chronickeho razu a ze ho nemohou povazovat jako nahla pojistna udalost. Radim vsem, Všeobecna zdravotni pojistovna stoji za H......., jsem uz u Metal.Aliance, ma o tri tisice levnejsi pojisteni na půl roku do USA a mnohem vice sluzeb nabizi a co vic, jsou strašně férový a znam lidi, kteri s jejich pojistkou onemocneli a do 1,5 mesice jim byly veskere náklady za lecu v cizine vraceni. Proste VZP, to je a bude navzdy pro me nightmare!
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

12. 2. 2002 18:22 | honza d

Mam velmi dobrou zkusenost co se tyce bezplatnosti pece ve Spojenem kralovstvi. Jednalo se o nevolnosti a ztuhlou siji. Vysetreni, leky, injekce, jednodenni pobyt v nemocnici (prespani+jidlo). Vsechno zdarma. Na pojisteni se nikdo neptal, prestoze slo o cizince. Na nas dotaz pri odchodu po propusteni z lecby nam personal rekl ze to hradi stat a rozdil oproti britskym obcanum neni. (horsi to bylo s kvalitou- pristup personalu byl sice nesrovnatelne lepsi nez u nas -zadne neprijemne sestry ani doktorska arogance-naopak velmi vstricny a pratelsky pristup, ale slabsi byla organizace -misto mistnosti byly na oddelni pouze vyklenky z chodby se 4 postelemi okolo kterych se pri duvernejsim zakroku obehnala plenta, takze pacienti vlastne lezeli spise na (dlouhe) chodbe -take se stale muselo na nekoho nebo neco cekat, na oddelni bezne nebyl doktor -na jeho prohlidku se cekalo doslova hodiny- bude to za 5 minut mohlo znamenat i hodinove cekani- kdyz uz doktor prisel hned ho odvolali k nahlemu pripadu, prisli sme ve 3, na odber krve sme cekali od 4h asi tak do 10h vecer. V ceske nemocnici by s tim byli hotovi za hodinu a ani by tam pacient nemusel prespat -ten tyden zrovna vysel v novinach clanek, ze pokud vas v Anglii postihne infarkt mate 2x vetsi riziko ze zemrete nez v Polsku, protoze to s vama sekne behem cekani na doktora v nemocnici)
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

11. 2. 2002 5:11 | Petra

Mam bohuzel spatnou zkusenost s pojistovnou.I prestoze mam zaplaceno pojisteni na rok do zahranici,v USA mezinarodni pojistku tu nikdo nebere v uvahu.Vzdy musim zaplatit osobne v hotovosti nebo sekem a ted mam jeste problem aby mi to pojistovna proplatila na ucet.Ale tim nechci nikoho odradit od uzavirani pojistek do zahranici.Jen to neni vsechno tak ruzove jak se zda.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

9. 10. 2001 16:19 | Klara J.P. - PrF MU Brno

Mam velice dobre zkusenosti s Velkou Britanii, o oboustranne smlouve jsem se predem informovala na Ministerstvu zdravotnictvi CR. Lekarska pece byla bezplatna, platila jsem pouze leky, ale pry stomatologicka pece se hradi v plne vysi (ale nevim to presne). Urcite doporucuji predem na ministerstvu zdravotnictvi (me ve VZP nic nerekli) kde vam sdeli podminky a co smlouva s danou zemi zahrnuje
Ve VB jsem studovala.
+18
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

3. 9. 2001 9:26

Bezplatná zdravotní péče ? Buď ji neumím použít, nebo neexistuje. Ve dvou případech jsem byla nucena použít chirurgickou ambulanci - jednou 8 stehů v Rakousku (před rokem), podruhé 5 stehů v Chorvatsku (před 3 dny). Pokaždé mám uzavřené cestovní pojištění. Ošetření není problém, ale vše musím na místě zaplatit v hotovosti a účet si nechat proplatit doma. Ten první proplacen byl, o tom druhém zatím nevím, jak dopadne.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

3. 9. 2001 7:33

Vyzkoušeno v Německu u kreditní karty, bylo to bez problémů a jakýchkoli poplatků u lékaře. Léky byly proplaceny promptně po zaslání dokladů v tuzemsku.
+16
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

1. 9. 2001 22:02 | cimbal

Ma někdo zkušenost, jak funguje pojistka spojená s VISA debetní kartou České spořitelny v praxi?
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

30. 8. 2001 14:51 | pjt

Tenhle Vas nekonstruktivni vykrik je na nic. Napiste co je neaktualni a nepresne, pripadne nabidnete redakci svuj clanek. Pokud bude dobry, tak jej zrejme pan Prouza a spol. neodmitne.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

30. 8. 2001 14:34

Velmi nepresne a neaktualni informace.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

30. 8. 2001 10:23 | Karel Novotný

Online pojištění je dobrá věc. Jen tak dál!
+14
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

30. 8. 2001 10:09 | Marek Jích

Bez pojistky bych nejel vůbec nikam. Je to zbytečný hazard a pokud bych měl opravdový problém, tak bych se nechtěl nejdřív hodinu hádat s personálem. Těch pár korun, které pojistky stojí, mi přijdou jako dobrá investice.
+17
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Spočítejte si

Finanční rezerva

měsíců
%
měsíců

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Pavel Zeman

nejvyšší státní zástupce

Pavel Baudiš

podnikatel, Avast

Pavel Zeman
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 1 duelů
×
Pavel Baudiš
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services