Co se čtvrt milionem?

Od nepaměti se lidstvo zabývá otázkou, jak nejlépe zhodnocovat vlastní majetek. Podobnou otázku klade ve svém posledním vydání časopis Ekonom. Nejlepší portfolio jsme navrhli také my.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

8. 8. 2001 16:08, Baronlempl

Krásné! Takové názory jsou třeba publikovat. A pořád dokola.

Zobrazit celé vlákno

+5
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

26. 7. 2001 11:21, Baronlempl

Beru. Nechť Vámi získaní uvedou ve variabilním symbolu svoje rodné číslo a ve specifickém symbolu Vaše rodné číslo. To víte, bude jistě mnoho položek, tak abych se v tom vyznal.

Zobrazit celé vlákno

-2
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 106 komentářů)

3. 1. 2021 2:21 | Zuzana

Vážení pánové, se zájmem jsem si přečetl Vaše názory a musím se přiznat, že se mi nejvíce líbil Kapitalistův. Mnoho lidí si neuvědomuje, že žijeme v kapitalismu a to znamená, že se musíme naučit tohoto systému využívat. Především bychom měli začít investovat do svého finančního vzdělání, jak tvrdí autor knihy "Bohatý táta, chudý táta" Robert Kiyosaki (http://bohatytata.site.cz) Tak snížíme riziko, že nás někdo ošidí nebo že přijdeme o všechny peníze. (Pozor, netvrdím, že nikdy neuděláme finanční chybu! Rozdíl mezi bohatými a chudými je, že bohatí udělali víc finačních chyb a nevzdali to.) Peníze mají sílu nás učinit bohatými a také mají sílu nás udělat chudými. Záleží jenom na nás, zdali jsme dostatečně finančně gramotní a každou korunu, kterou vyděláme, vložíme do kolonky aktiv a necháme ji za sebe pracovat. A záleží jenom na naší finanční inteligenci, zdali každá koruna kolonku aktiv nikdy neopustí a koupí nám nová aktiva. (Aktiva = to, co vkládá peníze do moji kapsy, na rozdíl od pasiv = to, co tahá peníze z mojí kapsy ven.) Lidi kupuji pasiva v domění, že kupují aktiva. Typická ukázka finanční nevědomosti. Kniha "Bohatý táta, chudý táta" není o ničem jiném, než o tom, jak čtenáře vzdělat finančně, jak je naučit, aby peníze pracovaly za ně. Předmět, který se ve školách neučí. Co jsem se z této knihy naučil? Investovat do nemovitostí. Dejme tomu, že koupím byt za 500 000 Kč. Když ho budu pronajímat za 4 000 Kč/měs., roční zhodnocení dělá 9,6%. Což není zázrak, ale při třech nebo čtyřech takových transakcích je to zajímavý pasivní příjem, kdy peníze pracují za mne. Asi někdo namítne, že 500 000 neleží na chodníku. To ne, ale kdo si chce pomoci, cestu najde. Nevím jak ostatní stavební spoření, ale s Hypo je možné získat úvěr na půl milionu. (Nedělám pro Hypo a nemám za to žádné provize.) Pak jde sice nájem na splácení Hypa, ale za deset let je úvěr splacen a byt můj. Pak začne vydělávat pro mě. Bystrým čtenářům jistě neuniklo další pravidlo bohatých: "Udělej si dluh, ale zařiď si, aby ho splácel někdo jiný." V knize "Bohatý táta, chudý táta" je několik takových pravidel a doporučuji si přečíst. (http://bohatytata.site.cz) Existují i další možnosti, jak si pořídit úvěr (ne z banky) a nikdo nezkoumá vaši bonitu. Máte-li zájem napište mi. Mějte se všichni krásně. Turija P.S. Výše uvedené příklady jsou pro orientaci. Nejsou tam zahrnuty daně, různé počáteční poplatky atd. Ale 9% není nereálných a jsou bezpečné. Zdavím a i když poněkud se zpožděním budu ráda, pokud mne budete kontaktovat na email zeee@centrum.cz. Děkuji.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

21. 3. 2002 11:54

Souhlasím s Vámi a tato kniha je to co by jsi měli přečíst všichni lidé místo toho,aby si jen stěžovali. Mám přečtenu i jeho druhou knihu Cashflow a to je zase skvělá kniha.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

13. 8. 2001 21:30 | Kempe

Připouštím, že než nějaké peníze začnu investovat, že mohla předcházet práce, ale jakmile je vložíte do aktiv, měly by peníze pracovat za vás. To je celá pointa. Nechci propagovat nic nedělání. To by stejně nikoho nebavilo. Jde jenom o to investovat tak, aby to bylo bezpečné a výnosné. Podle Roberta Kiyosakiho investování není vložit někam peníze a modlit se, aby to vyšlo. Investování není produkt nebo proces. Investování je plán - např. za deset let chci být finančně tam a tam. Mám rodinu? Jaké jsou moje současné výdaje. Jaká je moje současná situace atd. Než začnu investovat, musím zvážit svoje současné potřeby. Jednou použiji nemovitosti, jindy podílový fond atd.
Soukromá otázka, která není míněna osobně na nikoho konkrétního. Když jsou vaše rady tak dobré, proč stále pracujete od sedmi do tří?
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

13. 8. 2001 21:21 | Kempe

Které knížky z oblasti finančího vzdělávání udělaly dojem na Vás?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

8. 8. 2001 16:08 | Baronlempl

Krásné! Takové názory jsou třeba publikovat. A pořád dokola.
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

13. 8. 2001 21:17 | Kempe

Máte také pravdu, zase tak úplně bez práce to není, ale musíte vynaložit nesrovantelně méně energie na toto zhodnocení, než nějakou jinou prací. Nechci propagovat ležení s nohama nahoře a nic nedělání. To by mě nebavilo a zřejmě většinu z vás také ne. Ale jedná se o to, že peníze opravdu mohou pracovat za nás a to je celá pointa. Investování není vložit někam peníze a modlit se, aby to vyšlo. Investování je není produkt nebo proces. Je to plán. Za ?? let se finančně chci dostat tam a tam. Mám rodinu, jaké jsou moje příjmy, jaké jsou moje současné potřeby atd. Podle toho bude vypadat moje investování. Ne strčit někam peníze a čekat, co se stane. Knížka Bohatý táta, chudý táta to právě velmi dobře rozebír. Na našem trhu jsem ještě nic podobného neviděl. Jestli někdo z Vás ano, poraďte mi. Díky
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

13. 8. 2001 21:06 | Kempe

Vím, že jich jsou stovky, ale na mě z těch stovek knih hodně zapůsobila právě tato. (Mimo jiné.) Díky radám, které jsou v ní obsažené, vím, že se mohu dostat z krysího závodu, tj. vydělávat na existenční přežití. Těch rad je tam více. Bylo by to na dlouhý email. Od toho je tu ta kniha. Nakoukněte do nejbližšího knihkupectví nebo na http://bohatytata.site.cz nebo www.richdad.com Turija Kempe
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

9. 8. 2001 11:41 | Zbyněk Kubík

Takových knih jsou stovky. Proč zrovna tahle? Co je na ní tak speciálního?
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

8. 8. 2001 20:49 | Kempe

Vážení pánové,
se zájmem jsem si přečetl Vaše názory a musím se přiznat, že se mi nejvíce líbil Kapitalistův. Mnoho lidí si neuvědomuje, že žijeme v kapitalismu a to znamená, že se musíme naučit tohoto systému využívat.
Především bychom měli začít investovat do svého finančního vzdělání, jak tvrdí autor knihy "Bohatý táta, chudý táta" Robert Kiyosaki (http://bohatytata.site.cz) Tak snížíme riziko, že nás někdo ošidí nebo že přijdeme o všechny peníze. (Pozor, netvrdím, že nikdy neuděláme finanční chybu! Rozdíl mezi bohatými a chudými je, že bohatí udělali víc finačních chyb a nevzdali to.)
Peníze mají sílu nás učinit bohatými a také mají sílu nás udělat chudými. Záleží jenom na nás, zdali jsme dostatečně finančně gramotní a každou korunu, kterou vyděláme, vložíme do kolonky aktiv a necháme ji za sebe pracovat. A záleží jenom na naší finanční inteligenci, zdali každá koruna kolonku aktiv nikdy neopustí a koupí nám nová aktiva. (Aktiva = to, co vkládá peníze do moji kapsy, na rozdíl od pasiv = to, co tahá peníze z mojí kapsy ven.) Lidi kupuji pasiva v domění, že kupují aktiva. Typická ukázka finanční nevědomosti.
Kniha "Bohatý táta, chudý táta" není o ničem jiném, než o tom, jak čtenáře vzdělat finančně, jak je naučit, aby peníze pracovaly za ně. Předmět, který se ve školách neučí.
Co jsem se z této knihy naučil? Investovat do nemovitostí. Dejme tomu, že koupím byt za 500 000 Kč. Když ho budu pronajímat za 4 000 Kč/měs., roční zhodnocení dělá 9,6%. Což není zázrak, ale při třech nebo čtyřech takových transakcích je to zajímavý pasivní příjem, kdy peníze pracují za mne.
Asi někdo namítne, že 500 000 neleží na chodníku. To ne, ale kdo si chce pomoci, cestu najde. Nevím jak ostatní stavební spoření, ale s Hypo je možné získat úvěr na půl milionu. (Nedělám pro Hypo a nemám za to žádné provize.) Pak jde sice nájem na splácení Hypa, ale za deset let je úvěr splacen a byt můj. Pak začne vydělávat pro mě.
Bystrým čtenářům jistě neuniklo další pravidlo bohatých: "Udělej si dluh, ale zařiď si, aby ho splácel někdo jiný." V knize "Bohatý táta, chudý táta" je několik takových pravidel a doporučuji si přečíst. (http://bohatytata.site.cz)
Existují i další možnosti, jak si pořídit úvěr (ne z banky) a nikdo nezkoumá vaši bonitu. Máte-li zájem napište mi.
Mějte se všichni krásně.
Turija
P.S. Výše uvedené příklady jsou pro orientaci. Nejsou tam zahrnuty daně, různé počáteční poplatky atd. Ale 9% není nereálných a jsou bezpečné.

+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

8. 8. 2001 14:34 | agent

Především se musíte oprostit od tendencí, vztahovat vše na přírodní zákony! Dále si ujasněte, co je to "zdravý rozum". Až se zbavíte těchto populistických mýtů, budete se na věci dívat logicky a matematicky. A přijdete na to, že nemá smysl pachtit se za nějakou zázračnou investicí, protože tyto jsou zpravidla také drahé (pokud vůbec jsou!). A tolik peněz na investice Vy nebudete mít NIKDY!!! Ne že bych Vám to nepřál, ale nejste na trhu zdaleka sám a přednost mají institucionální investoři (tedy zpravidla ti, kteří mají řádově více peněz na investice a kteří určují pravidla hry). Mají také daleko lepší a hlavně rychlejší konexe, informatiku, softwarové vybavení, které umožňují přesnější analýzy a hlavně rychlé! Znamená to pro Vás, že to, co se v pondělí ráno dozvíte z novin, oni již nejpozději v pátek realizovali! Pokud se tedy přesto chcete s dosavadními vědomostmi pustit do individuálního investování, nezbývá Vám nedostatek Velkých peněz nahradit jejich rychlejší otáčkou - i malé výkyvy v cenách, ale větší množství akcií a frekvence jejich obchodování. Přijdete na to, že nějaké kolísání cen je u většiny akcií) a to je živná půda pro spekulace. Ale pozor, každá otáčka s sebou nese fixní náklady ve formě poplatků - na trhu jsou i akcie za nějaké 2,-Kč a poplatek za zobchodování představuje mnohonásobek ceny akcie a nepomůže Vám ani 100% nárust ceny akcie (ze 2 na 4,-Kč)! Kolik byste jich musel prodat, abyste se dostal na své? A když se podíváte v jakých objemech se obchodují, přijdete na to, že si sám sobě tyto akcie zdražujete při pokusu je nakoupit a naopak (pokud se Vám potom vůbec podaří se jich zbavit)! To ovšem zdaleka nejsou všechny kriteria, která určují úspěšnost investování. Jsou o tom celé odborné publikace. Uvědomte si že kažná investice nese punc osobnosti, která ji zahájila - předávat hotovou strategii je proto nesmysl, neboť je ji potřeba nejen zahájit, ale i sledovat a popřípadě korigovat! Jinak se i sebelépe míněná strategie promění v horor a finanční krach! Proto se Vám taky nikdo s radami nehrne!
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

8. 8. 2001 0:18 | zm1

Vážený pane agente, každodenní vzrušení je zajisté velmi lákavé a dokážete-li navíc za současného srabu na českém kapitálovém trhu vydělávat více, jak 9,5% ročně, pak klobou dolů. Dokázal by tady někdo alespoň stručně naznačit, jak se vůbec dá něco vydělat na systematicky klesajícíh kurzech? To je přeci proti zdravému rozumu a přírodním zákonům!
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

7. 8. 2001 22:44 | důvěřivý

Děkuji za odpověď všem, kteří se na můj příspěvek ozvali, zvláště pak těm, kteří šetřili jedovatou slinou na adresu Quantum. Stejně by mě však zajímalo, jak to ve skutečnosti s tím pojištěním je. Podívám-li se na výpis ze svého účtu SCP, tak vidím, že tam mají blokované jen samé tituly běžně obchodované na burze. Takže v pohodě, nebo ne? Jinak termín "bez práce" jsem použil proto, že že tato diskuse se začala odvíjet jakoby až od okamžiku, kdy již ten pomyslný čvrtmilion mám a přemýšlím, kam s ním. Že mi nespadl z nebes považuji za samozřejmé a Quantum je také pouze jedna z mých "aktivit". Uvedl jsem tuto možnost hlavně jako alternativu ke všem těm "sporostavebníkům", protože nadhozený čvrtmilion je přeci trochu o něčem jiném, něž nějakých 18 tisíc. I vzušení na burze si užívám, i když v poslední době jde spíše o trauma. Rád opět tento chat navštívím a těším se na další diskusi.
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

7. 8. 2001 22:12 | zm1

Máte moji úctu. Invalidní jste patrně na něco jiného, než na hlavu, tam to máte srovnané velmi dobře. Na rozdíl od jiných, rádoby chytráků.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

7. 8. 2001 21:32 | inv.důchodce

Pánové, nezlobte se, ale Vaše diskuse jde poněkud šejdrem. Jsem již 17let v invalidním důchodu a v České republice jsem vystřídal mnoho lázeňských pobytů od Mariánek, Varů, Jáchymova, Třeboně, Velichovek, Bohdanče i Luhačovic a musím vám prozradit, že jestli v tomhle státě alespoň něco slušně funguje, tak to jsou lázně. Vy tu blbnete lidem hlavy vypočítáváním nějaké fiktivní ceny a zapomínáte, že léčebná turistika patří k nejlépe prosperujícím odvětvím s ještě lepší budoucností a to i u nás. Měl jsem možnost a čas zajímat se při svých pobytech o jednotlivé lázně a poznal jsem, že to není jen shluk budov a pozemků. Je to také historie, dobová architektura a vřídelní bohatství, které nejde nikam přestěhovat jako třeba pekárna nebo výrobna bloků motorů. Kdyby někdo z Vás byl majitelem některých lázní a chtěl je prodat za korunu, hlásím se jako první kupec na řadě a ještě Vám přidám bohaté diško i když jsem jen důchodce. Myslím si, že pobyt v takovém prostředí je mnohem lepší, než ve vykradené Poldovce - tu bych naopak nevzal i kdyby jste k tomu dávali milion, byl by to danajský dar. A jestli Médeia Bohemia má majoritu v takových hodnotách, nemůže mít obavy o svou budoucnost. Někdo tu vzpomínal, že jde o neobchodovatelné akcie - abych se přiznal, také bych je nedal na pospas tomu našemu prohnilému trhu. Snad až v budoucnu, až se zkultivuje prostředí kap. trhu. Teď se možná někdo usilovně snaží vyvolat paniku, aby se sám zmocnil tohoto majetku!! Tak je to, pánové a teprve budoucnost prověří skutečné hodnoty.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

7. 8. 2001 20:06

Lituji Vás chytráku, uvedenou novelu znám. Dobře si přečtěte, co je napsáno nade mnou. Je třeba se dobře informovat v KTP Quantum, ale těch, co tomu rozumí. Těm, co prodělali rychloškolení, se raději vyhněte.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

7. 8. 2001 19:40 | TGP

Nechci se s vámi hádat, ale problém KTP je trochu jinde - v investici do veřejně neobchodované firmy. Krizovým scénářem u KTP není krach nebo zpronevěra (pak by se na vás vztahovala náhrada ze zákona), ale situace, že máte na svém účtu v SCP připsané akcie Medeia Bohemia (hlavní aktivum KTP) a zjistíte, že nestojí třeba 1,000 Kč, jak vám tvrdili, ale najednou třeba 1 Kč. Jde tedy o klasickou ztrátovou investici, na kterou se žádná náhrada samozřejmě nevztahuje. Viz ostatně taky článek KTP Quantum se vrací na tomto serveru.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

7. 8. 2001 19:06

Hlupáku, přečti si novelu Zákona o cenných papírech platnou od 1. ledna 2001!
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

7. 8. 2001 15:48

Chytráku, na základě čeho jsou vklady v KPT Quantum pojištěny?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

7. 8. 2001 14:12 | agent

Máte svým způsobem pravdu, ale poněkud zkreslenou. Ta slova "bez práce" svědčí o tom, že Vám nejsou jasné některé pojmy kapitálového thu. Je to důsledek mnohaletého masírování mozků komunistickým režimem. Tak tedy, chcete-li sklidit Vámi zmíněné výnosy, musíte napřed zasít - investovat. Abyste mohl investovat, musíte napřed na investici VYDĚLAT - a to je ta práce! A riziko? Je pravdou, že je dnes v některých případech kolektivního investování pojištěno. Za to máte možnost výnosu ve Vašem případě ohraničenou spodní hranicí garance (9,5%) a ta horní může být i vyšší. Taková investice je spíše pro "usedlé" občany, ale ani ti, kdo nemají čas zabývat se úsakalím analýz a rozhodování si přijdou na své. Co Vám taková investice nemůže dát, je každodenní vzrušení ze sledování dějů na kapitálovém trhu obzvláště pokud sami investujete! Váš úspěch pak může být nesrovnatelně lepší, než investice se společností Qauntum. Ale abych byl ale upřímný, bez náležitých znalostí a dovedností s atributy kap.trhu Vám dřív nebo později dojdou peníze, než kýžené výnosy, pokud se zcela náhodou netrfíte poprvé. Ale znáte to - první vyhrání z kapsy vyhání!
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

7. 8. 2001 13:44

Nechci se plést do Vaší diskuze s "důvěřivým", ale Vaše orientace v legislativě pro obchodníky s cennými papíry má vážné mezery. Už níže kritizovaná skutečnost, že na internetových stránkách má možnost mluvit do všeho každý, kdo má díru do zadku, mluví za vše!
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

Stránka 1/6

Předchozí

1

Spočítejte si

Finanční rezerva

měsíců
%
měsíců

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Milan Jančík

politik a podnikatel

Klára Samková

advokátka

Milan Jančík
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Klára Samková
ÚSPĚŠNOST
100,00 %

z 1 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services