Mami, kup mi mobil!

Vaše dítě navštěvuje základní školu a tvrdí, že nutně potřebuje mobilní telefon. Koupíte mu ho. Možná zaplatíte spoustu telefonátů a zpráv, které jsou podle vašeho názoru zbytečné, ale na druhou stranu budete mít přehled, co váš potomek právě dělá.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

2. 5. 2001 8:49

Dříve, před érou mobilů, si nikdo neříkal "ať už jsou ty mobily, hrozně mi chybějí, bez nich se neobejdu".

Zobrazit celé vlákno

+25
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

2. 5. 2001 9:01

Bývalý student gymnázia v Kolíně zdraví současného studenta! Choval jsem se přesně stejně a chovám se tak i dnes.

Zobrazit celé vlákno

-23
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 35 komentářů)

1. 5. 2001 7:21 | Blanka

Mám dvě dcery ve věku 17 a 12 let a obě mají svůj mobilní telefon.Je to pro mne i je výhodné, protože má pracovní doba je neomezená a jezdím za prací po celé republice, takže kdykoliv ony nebo já něco potřebuji, máme si možnost zavolat, což nebylo vždy možné.Jejich otec žije v Praze a často pobývá v zahraničí, takže i on díky mobilním telefonům může být s nimi každodenně v kontaktu. Dcery si na oba telefony samy ušetřily , karty si kupují z kapesného a já jim na ně , nebo i otec, přidáme, protože nejde jenom o hovory a SMS mezi kamarády.Ani jedna si nepořídila telefon z důvodu jakési prestiže, stejně tak si nepořizují značkové zboží, ale to, co se jim líbí. Je to vše věc výchovy a hodnot,které rodiče dětem od útlého věku vštěpují.
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

30. 4. 2001 13:26

Jak to ví 13tileté děcko? Pro něj to znamená pouze "be In", módní záležitost. Reklama v něm poporuje názor, že musí být stále na příjmu, aby byl "tam, kde jsou jeho přátelé", ale ono vlastně nemusí vytáhnout paty z domu! Myslím si, že mobilní telefony používané bez přípravy, pouze na základě módy a reklamy, mohou a pravděpodobně také narušují podstatným způsobem zdravý vývoj dětí. Navíc - stále není dořešen problém škodlivosti elmg. záření mobilů na mozky dospělých - co to dělá v mozku vyvíjejících se dětí, to je otázka do pranice!
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

30. 4. 2001 9:50 | Katerinka

Kontrola Aby mohl mobil skutečně sloužit ke kontrole pohybu dětí, a tím k uklidnění rodičů, musel by poskytovat službu určení polohy. Technicky by to šlo. Právně nejspíš taky, kdyby třeba to bylo možné jen pro mobily na společný paušál.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

30. 4. 2001 9:49 | Katerinka

Celý problém je v užitné hodnotě. Mobil má svou hodnotu v možnosti zavolat odkudkoliv kamkoliv, pokud nemám jinou možnost spojení a spojení je objektivně důležité. U dětí, zejména z jedné školy, užitná hodnota mobilu je nulová, protože se mohou domluvit jinak, aniž by je to výrazně časově či nákladově omezovalo. Pokud mohu využít vlastního příkladu, mí dva synové (15 a 17) mobil nemají z těchto důvodů. Možná při studiu mimo domovské město bude otázka mobilu v rodině přehodnocena, ale zatím je to tak. A protože se svými dětmi mluvím a snažím se pochopit jejich argumenty, došli jsme všichni ke kompromisu, že pokud bude mobil nezbytný, půjčí si můj. Víc nic. Mimochodem ťukání SMS zprávy do mobilu je činnost poměrně zdlouhavá i při heslovitých zprávách. Dávají-li jí děti přednost, znamená to určitou poruchu v komunikaci s vrstevníky a konečně se všemi lidmi, a dále určitou míru nudy projevující se v této v podstatě nesmyslné činnosti. Je to na rodičích a veškeré výmluvy rodičů o tom, že nemají čas, a chuť se tím zabývat zůstávají pouze výmluvami méně schopných rodičů, méně schopných ve smyslu výchovy vlastních dětí. S dětmi se totiž musí mluvit a vychovávat je od narození, a ne v momentě, kdy přijdou problémy či poněkud nereálné představy.
Lubomír Šálek
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

30. 4. 2001 9:44 | Katerinka

Mobil a deti
koneckoncu proc ne. Zatim jsou dceri 2 roky, takze to neni aktualni, nicmene pokud by byla ve veku, kdy jezdi do skoly sama (tak od 4. tridy), mobil bych ji poridil. Pokud si bude posilat SMSky, necht si tak cini. Za mlada jsme si posilali psanicka po tride (mnohdy i po cele skole) a taky to fungovalo. SMSky maji jednu vyhodu, totiz to, ze nauci deti hospodarit. Takova SMSka neni zdarma, necht se tedy dite samo rozhodne, jestli penize ktere dostalo od babicky pouzije na zaplaceni telefonnich poplatku nebo je investuje do cokolady. Takze az dcera doroste do skolniho veku, velmi rad ji koupim nejmodernejsi a nejznackovejsi telefon (nebo chip do hlavy nebo co se v te dobe bude pouzivat). S poplatky si ovsem bude muset poradit sama.
Pavel Korensky
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

30. 4. 2001 8:34

Sociální status symbol, jak napsala jedna ze čtenářek. Mohu přidat pohledy z obou stran - ani jeden mě neopravňuje k názoru, že by mělo jakýkoli rozumný smysl vybavovat děti mobilem. Eh, pardon, chybí pohled rodiče, nejsem jím dosud ani to v nejbližších měsících neplánuji:-)) Ovšem z pohledu toho, který s dětmi tráví spoustu času jaksi pracovně, jsem přesvědčen právě jen o tom, že se z toho stává jakási "mobilmánie", vidíte děti, které si spolu ani nestihnou popovídat, protože neustále žhaví SMSky. Je to to nejlepší? Jistě, přehled rodičů a blablabla. Do jisté míry je to pravda. Jenže, ruku na srdce, pořádný rodič má o svém dítěti přehled a také mu může důvěřovat, takže ho nepotřebuje každou hodinu kontrolovat - má totiž na něj dost času na to, aby to musel suplovat mobilem. Tak - a teď mě bijte:-)) Ještě jeden postřeh - už dlouho vedu dětský turistický oddíl, už dlouho jezdím na tábory - a řeknu vám, není nic horšího pro jakýkoli program, než mobilní děti. Ony ani nemají čas prožít ty zážitky, ony se musejí soustředit na telefonování a psaní SMSek. Ovšem, nezbrojím tady proti mobilu jako takovému, tohle je spíš věcí výchovy a vysvětlení smyslu hodnot. Jenže, o té naší společnosti jsem už jaksi ztratil v tomto směru iluze. Howg
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

30. 4. 2001 6:18

Svému dítěti - staršímu (10 let ) - jsem mobil již koupil a považuji to za výbornou věc. Chodí do turistického oddílu, takže se můžeme domluvit v kolik hodin ho mám vyzvenout n nádraží po návratu z výletu, kdy jim končí schůzka, jestli se zdrží v družině ( případně požádat učitelku o jeho dřívější uvolnění ) a pod. Výsledkem je, že se o něj tak moc nebojím, i když jde z kamarády ven. Buď zavolá, kde je, nebo že přijde později, nebo mu volám já. Měsíčně nás tahle "legrace" stojí necelou stovku a já jsem o mnoho klidnější.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

25. 4. 2001 14:34 | Zdenek Kramolis

Nemyslím si, že se Vám povede děti přesvědčit. Nemoci volat kamarádům je snad ještě horší omezení než nemít mobil vůbec. Ta ostuda, že někteří volat mohou a Vaše dítě ne...
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

25. 4. 2001 14:11

Když chcete, tak soukromí neporušuje-jednoduše ten krám vypnete. Stačí vědět, na co ho potřebuju a jak ho nejefektivněji využívat...
-4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

25. 4. 2001 14:04

Mobil bych sama od sebe svemu diteti nekoupila a za kazdou cenu bych se mu ho snazila vymluvit. Pouzivani mobilu je nezdrave, ohrozuje soukromi a leze do penez.
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

25. 4. 2001 13:09 | Jana Hovorková

Svůj smysl telefony u dětí mají, rodič tak získává alespoň nějakou jistotu, že kdyby se cokoli stalo, dítě může bez dalších zavolat. S předdefinovanými volatelnými čísly (rodiče, babička, policie, záchranka a hasiči) se dají omezit i ty vysoké náklady.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

25. 4. 2001 11:37 | TGP

Možnou - i když brutální - možností je instalovat do škol rušičky. Pak by bylo po problému.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

25. 4. 2001 11:16 | lisakj

Jsem ochoten akceptovat mobil u deti do 16 let s jedinou podminkou-zablokovani vsech cisel az na cislo rodicum. Myslim, ze tuto moznost, nebo ji podobnou, jeden z operatoru nabidl.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

25. 4. 2001 9:37 | PetrV

Vedení jedné japonské školy vyřešilo "mobilní problém" po svém. Každý žák dostal od školy telefon a když potřebuje s něčím poradit - a to i v hodině při písemce - jednoduše vezme mobil a zavolá spolužákovi z jiné třídy a zeptá se. Škola tak chce přblížit výuku skutečným situacím v životě - v reálu přece nejsme odkázáni jen na své znalosti, ale musíme hlavně vědět, kde potřebné informace získat.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

25. 4. 2001 8:14 | TGP

Mobil dítěti tak pod 12-14 let? Nesmysl. K ničemu jim není, jenom jako sociální status symbol. Stojí to za to? Já myslím, že ne.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Stránka 2/2

2

Následující

Spočítejte si

Finanční rezerva

měsíců
%
měsíců

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Tomáš Hudeček

politik, primátor Prahy

Josef Jeleček

podnikatel, Tedom

Tomáš Hudeček
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Josef Jeleček
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 1 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services