Půl na půl (a trochu s odřenýma ušima)

Minulý týden byl velmi rozporuplný - zatímco investoři do fondů přinášeli nové peníze, výkonnost šla velmi rychle dolů. V nejbližších dvou týdnech tak uvidíme, zdali poklesne příliv nových peněz, což by potvrzovalo oblíbenou teorii, že se investoři rozhodují podle aktuální výkonnosti.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

22. 3. 2001 11:29, S.K.

..."Velké a osvědčené americké indexové fondy si ročně účtují poplatky už od 0,2 procenta (při nulovém vstupním poplatku)".
Je pro běžného domácího investora dosažitelnost zahraničních indexových fondů s nulovými vstupními(výstupními)poplatky taková jako u tuzemských fondů?Proč by většina z nás ( investujících do Akro Svět )měla potěšení platit větší náklady?
Možná by to mohl být námět na samostatný článek. (PS:Osobně si myslím,že Akro Svět "MÁ" v tuzemsku své místo).

Zobrazit celé vlákno

+12
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 48 komentářů)

22. 3. 2001 21:39

Záleží, jak definujete běžného investora. Osobně si myslím, že pokud běžným investorem označíme člověka s padesáti a méně tisíci korun, které hodlá investovat, tak budou kvalitní a časem ověřené zahraniční (no, spíše jenom ty americké) spíše nedostupné. To nepopírám. Osobně si myslím, že fond Akro Svět je, jak tu bylo trefně řečeno, jednookým králem mezi slepými, i když osobně bych své peníze do tohoto fondu neinvestoval (a to nejen z výše uvedených důvodů...jež se možná pokusím obhájit v některém z příštích článků). Moji argumentaci, která, opakuji, vůbec neporovnává úroveň poplatků v ČR a v zahraničí, jsem směřoval k něčemu jinému (viz výše). Pokusím se podrobněji zmapovat sektor indexových fondů ve světě a zjistit jejich přístupnost pro českého investora. Zajímavou alternativou zatím budiž exchange-traded funds (indexové certifikáty), které taktéž jsou předmětem některého z příštích článku na tomto serveru. Nicméně nechci, aby mé věty byly brány jako nějaké obecné invetsiční doporučení. Jde mi pouze o to, aby investor přesně věděl, co za své peníze dostává. Tomáš Janča
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

22. 3. 2001 11:30 | S.K.

Pro p.T.Janču.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

22. 3. 2001 11:29 | S.K.

..."Velké a osvědčené americké indexové fondy si ročně účtují poplatky už od 0,2 procenta (při nulovém vstupním poplatku)". Je pro běžného domácího investora dosažitelnost zahraničních indexových fondů s nulovými vstupními(výstupními)poplatky taková jako u tuzemských fondů?Proč by většina z nás ( investujících do Akro Svět )měla potěšení platit větší náklady? Možná by to mohl být námět na samostatný článek. (PS:Osobně si myslím,že Akro Svět "MÁ" v tuzemsku své místo).
+12
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

21. 3. 2001 16:38 | TGP

Pane Jančo, pro mě je holým faktem jediné: Akro Svět mi loni vydělal více než jiné české akciové fondy, dnes ztrácí méně než některé smíšené a na ničem jiném mi nezáleží. A protože investuji v ČR, nezajímají mě poplatky amerických fondů, ale jenom poplatky fondů českých. A tam jasně Akro svět vede nad konkurencí, nemluvě o servisu, který mi poskytují.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

21. 3. 2001 16:16 | martinahu

1)Co třeba daň ze zisku? V Americe se nic neodvádí, ale pokud chcete teoreticky přinejmenším stejný zisk jako tam, musíte mít poplatky min. o 20 % znevýhodněné. 2)ČOJ fondu je nesrovnatelně menší (logicky) než u amerických, z toho jednoznačně také vyplývá nutnost vyšších poplatků. 3)Dovedu si představit podobné minimální poplatky jako v Americe, ale ne dnes, ani zítra, ale za 20 let (v případě úspěchu v našich podmínkách). Takže to byla má výtka ohledně srovnávání se zahraničím. Možná si nerozumíme a každý píšeme o něčem jiném.
+11
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

21. 3. 2001 14:11 | martinahu

Docela optimistická předpověď. Ani nevíte, jak bych si přál, aby se nám to všem splnilo. Bohužel, je zde spousta ale. Jednak neodhadnutelný konec privatizace, jednak lze jen odhadovat vývoj po vstupu do unie, neboť nelze zaručit kopírování španělských a řeckých akciíí, za další, kde berete jistotu, že budeme v unii do několika let? Aby to nebylo třeba až za dest let. Podle slibotechny unie jsme tam měli být už letos, navíc neustále čekám na socdemácké referendum, které měli v předvolebním programu. Pokud se bavím s investory, panuje jednoznačný názor, že český trh je momentálně jen pro spekulanty.
+12
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

21. 3. 2001 13:33

Největší část prostředků pochází z doby investice bez poplstku, tj. koncem minulého roku. V současnosti je přísun peněz ve srovnání s minulým rokem velmi slabý.
+11
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

21. 3. 2001 15:18 | ajka

Takže ještě jednou: uznáváte, že indexové investování je úspěšnou investiční strategií. Ja bych ještě dodal, že je úspěch indexování logický. Sám zmiňujete dlouhodobé výsledky této strategie v amerických podmínkách. Já dodávám: drtivá (ne-li naprostá) většina studií (jak akademických, tak i prezentovaných v populární literatuře), které vysvětlují, v čem je indexová strategie nadřezená aktivnímu invetsování, operuje s daty platnými pro Severní Ameriku. Drtivá většina těchto studií přiznává, že úspěch indexového investování je dán zejména nízkými náklady. Jak jsem uvedl výše, tyto parametry jsou v USA nastaveny velmi nízko (teď nevynášim vůbec žádný soud o oprávněnosti nákladů fondu Akro Svět, uznávám že relativně jsou tyto náklady v českých podmínkách nízké). Dokonce tak nízko, že se pohybují (u těch nejnižších) kolem 0,15 procenta (až po 1 procento, což je stálo méně než u Akro Svět). Teď abstrahujme od brokerských poplatků. Průměrný americký akciový fond si účtuje správcovský poplatek něco málo přes 1,5 procenta, což je stále méně než údajně indexový fond Akro Svět. Právě z porovnání těchto čísel vychází teze, že indexové investování je "odsouzeno" překonávat většinu aktivně spravovaných fondů (teď se bavíme o large-caps). Vraťme se zpátky do tuzemska. Fond Akro Svět na svých stránkách (http://www.akro.cz/nab_f.php3 )tvrdí, že využívá osvědčenou strategii indexového investování, zatímco jeho poplatky převyšují dokonce i poplatky amerických akciových fondů, se kterými byly ty indexové porovnávány!!! Jinými slovy fond Akro Svět se hlasí k úspěchům indexových fondů, aniž by vůbec dosáhl úspěchu(pokud můžeme za úspěch označit...) těch aktivně řízených. A to raději vůbec nezmiňuju vstupní poplatek ve výši 2 procent...Myslím, že tady vůbec nejde o subjektivní názor proti subjektivnímu názoru, ale o holá fakta. Tomáš Janča
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

21. 3. 2001 14:54 | martinahu

Tak proč srovnáváte poplatky se zahraničím? Pohybujte se pouze v českém sektoru. Platí zde jiná pravidla. A za svým názorem si stojím a tvrdím, že Akro nepochybilo v prezentaci fondu. Myslím, že výsledek musí skončit nerozhodně, protože ani jeden z nás neustoupí a je to pouze subjektivní tvrzení proti subjektivnímu tvrzení:-)
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

21. 3. 2001 14:41 | ajka

Nepletu si tuzemské fondy se zahraničními. Chtělo by to pouze pozorně číst mé příspěvky (a že jich tady bylo několik), pak byste věděl, že moje výtka vůči uvedenému fondu je směřováno k nečemu úplně jinému. Žádnou nesnášenlivost vůči Akru vůbec necitím a ikdy jsem ani v nejmenším necitíl. Pokud to tak vyplynulo z mých příspěvků, tak se omlouvám, nebylo to mým cílem. Jsem první, kdo bude hájit indexovou strategie, což jsem myslím dal jasně najevo (takže nechápu Vaši námitku tímto směrem). Ale na druhé straně jsem také prvně, kdo se ozve, když si někdo výhody indexové strategie neopodstatněně přivlastňuje. A to je bohužel tento případ. Tomáš Janča
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

21. 3. 2001 14:27 | martinahu

Viz pan Janča a A. Svět, také si vypěstoval nesnášenlivost. Jeho tvrzení jsou prázdná jako ústa mladého somálce. Osvědčená strategie indexového investování to je, neboť funguje dost dlouho (v Americe) na to, aby se dalo regulérně popsat, zda je či není osvědčená. A s těmi poplatky, no, pokud budu žít v konkurenci takových fondů, budiž, ale IKS mu spíš "pomohla" než ztížila cestu. Rozhodně bych si vybral (jako neznalý začínající investor) Svět, neboŤ je opravdu jednoduchý a v poplatcích se pohybuje, možná v těch nejvyšších příčkách. Spousta fondů totiž využívá zákonné možnosti poplatků až 2 % za správu. A co se týká vlastního rozdílu poplatků, nepleťte si tuzemské fondy se zahraničními, je to opravdu nebe a dudy, což Vy byste měl vědět, pane Jančo...
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

21. 3. 2001 12:25 | TGP

Souhlasím s tím, co píše pan Vařeka. Do Akro Svět jsem investoval právě proto, že jsem měl nepříliš závratnou sumu (okolo 100,000) a lákalo mě získat průřez světovými trhy v předem dané struktuře. Ano, pokud bych měl peněz více, asi bych volil jinou cestu a třeba si i sám zkoušel namíchat poměr trhů, ale v dané situaci mi Akro Svět nabídl přesně to, co jsem potřeboval. A debaty o tom, je-li to indexové investování nebo ne mne nezajímají. Zajímá mne jenom to, kdo mi nabídne ten produkt, který chci.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

21. 3. 2001 11:48 | vareka

Já myslím, že můj příspěvek výše na vaši otázku přesně odpovídá: pokud máte dostatečné znalosti, čas a prostředky pro přímou investici do ETF, určitě investujte sám. Přeji vám mnoho úspěchů a rád s Vámi na konkrétních datech porovnám výkonnost vámi sestaveného portfolia s výkonností porfolia AKRO Svět. Buďmě věcní a diskutujme o skladbě porfolia a výběru trhů bez zbytečných invektiv.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

20. 3. 2001 22:22 | ajka

Můžete mi prosím Vás říct, proč bych si měl kupovat indexové certifikáty zrovna prostřednictvím vašeho fondu a ne sám? Naprosto nechápu, proč bych vám měl dávat tolik peněz jenom za to, že vytvoříte portfolio, které nemá daleko k tomu miš-maši, co vařili pejsek s kočičkou. To je mi fakt záhadou. Souhlasím s tím, že váš fond si na indexový jenom hraje. To nemá s indexovým fondem pranic společného. Tak si nehrajte na pionýra českého indexového investování a přiznejte, že ste to přestřelili. David P.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

20. 3. 2001 20:16

NO COMMENT :-)
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

20. 3. 2001 17:34 | urbanjan

Pozorně jsem sledoval celou tuto debatu a musím Vám pane poděkovat. Už vím proč lidi nemají rádi finanční poradce. Oni Vás asi znají. Opravdu Vám velice děkuji za tuto vzácnou zkušenost přečíst si Vaše názory. Zřejmě každý takový "Rozumbrada", který dokáže rychleji než okolí vyslovit:"...nabídka, poptávka, likvidita, volatilita, internet, marže, spread, telekomunikace, nákupní příležitost, ředění ceny a mírná korekce...", si dává titul finanční poradce. Bohužel.
+4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

20. 3. 2001 16:11 | ajka

Měl jsem na mysli docela jinou konkrétní věc, kterou jsem přesně popsal výše, kde jsem uvedl i citaci a link na web společnosti. Indexové fondy mohou fungovat (a ty nejznámější tak fungují) tak, že se při zainvestování rozhodují mezi investicí do konkrétních titulů (koupí akcie dle váhy v indexu) nebo koupí futures na daný index (pokud se jim to zdá výhodnější). V našem případě nejde o depozitní certfikáty (to je depozitní produkt bank - můžete si o nich přečíst v článku Dušana Hradila ze 13.3.), ale o indexové certifikáty (lépe řečeno fondy obchodované na burze). Americké indexové fondy tento nástroj nevyužívají, kopírují indexy s konkrétními tituly v portfoliu.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

20. 3. 2001 14:51

Myslím, že AKRO dává srozumitelné a pravdivé informace. Na webových stránkách se u fondu SVĚT uvádí: "AKRO investiční společnost kupuje do fondu AKRO SVĚT zvláštní depozitní certifikáty, jejichž cenový vývoj věrně odráží vývoj velké skupiny akcií obchodovaných na vyspělém trhu cenných papírů." Akciové indexy jde "kopírovat" v podstatě dvěma způsoby: nakupovat jednotlivé akcie podle složení daného indexu (nákup a prodej několika set různých titulů sebou nese vysoké transakční náklady,...) nebo kopírovat indexy prostřednictvím např. depozitních certifikátů. Druhý způsob, který používá AKRO SVĚT je výrazně levnější. Navíc je na webových stránkách zveřejněno portfolio, takže si rozhodně nemyslím, že by docházelo ke klamání investorů.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

20. 3. 2001 12:27 | vareka

Já myslím, že nelze porovnávat poplatkovou strukturu tuzemských fondů s náklady fondů ve vyspělých zemích s dlouhou tradicí kolektivního investování. V porovnání s akciovými fondy dostupnými v ČR je fond AKRO Svět levnější a věřím, že i celkově transparentnější a srozumitelnější. S konceptem indexového investování prostřednictvím cenných papírů vázaných na vývoj akciových indexů (equity traded funds) přišel fond jako první a zpřístupnil tuto investice klientům, kteří nemají dostatečné prostředky, znalosti či čas na přímé investice do těchto produktů. Nic víc a nic míň.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

20. 3. 2001 12:17 | vareka

Tvrzení o růstovém potenciálu OPF AKRO Eurotech zaznělo právě v kontextu s výrazným poklesem ceny v posledních měsících. Z příspěvků na tomto servru mám pocit, že účastníci diskusí znají vztah mezi potenciálními výnosy a investičním rizikem.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

Stránka 1/3

Předchozí

1

Spočítejte si

Finanční rezerva

měsíců
%
měsíců

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Zdeněk Grondol

podnikatel, Czech International

Michal David

hudebník a podnikatel

Zdeněk Grondol
ÚSPĚŠNOST
100,00 %

z 2 duelů
×
Michal David
ÚSPĚŠNOST
50,00 %

z 2 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services