Karta fuč!

Ztráta platební karty je určitě nepříjemnou situací, v které by se nikdo nechtěl ocitnout. Pokud však už nastane, je třeba jednat rychle, aby případný "nálezce" nemohl kartu zneužít a připravit vás tak o peníze.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

9. 3. 2001 18:26, TGP

Já mám se ztrátou poměrně dobré zkušenosti - dáma na helplince KB byla příjemná, mile mi vysvětlila, co a jak a zařídila. Stálo mě to sice dost peněz, ale aspoň mi nevynadala jako mé známé v podobné situaci jakýsi člověk z ČSOB.

+21
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

6. 4. 2001 17:13, tomhampl

Odcizeni nebo ztrata platebni karty v USA ci jeji zneuziti treba v obchode kde s ni nakupuji me nestoji ani "penney". Kazda Banka zpravidla zablokuje (zdarma) kartu okamzite a nejsem vubec zodpovedny za nakupy a platby po nahlaseni ztraty.
Stalo se me ze prodavacka zneuzila moje cislo karty na zaplaceni sveho telefonniho uctu a samozrejme i to me nestalo ani "penney" Mam asi 12 karet z nich si vybiram ty co maji nejnizsi urok a samozrejme jakykoliv dluh zaplatim do konce mesice takze ten urok
neplatim stejne. Mam rad kdyz novy mesic zacinam s dluhem na kartach : "0" Mimochodem urok se pohybuje ted v USA na kartach od 6-7 procent az do 20 procent
Pokud komercni Banka v Cesku nedokaze zablokovat nakupy na odcizene karty behem kratke doby, tak sama proti sobe.

David (USA)

-4
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 39 komentářů)

7. 6. 2001 16:35 | FekarZ

Asi by bylo nejvhodnější si nejdříve odpovědět na otázku, co by vám taková "zkouška" přinesla, proč vůbec chcete zkoušet, zda je nebo není možné platit kartou, kterou jste až dosud považoval za ztracenou. Odpověď na vaši otázku byste nejlépe našel ve smlouvě s bankou, která vám kartu American Express vydala, případně ve smluvních podmínkách či dotazem na call centrum banky. Pokud jste kartu zablokoval, tak zcela jistě zneužít nejde: pravděpodobně vám ji v obchodě, kde se pokusíte ji "vyzkoušet", zadrží, v horším případě vás zadrží policie a pak budete muset strážníkům vysvětlovat, že jste si své doklady neukradl, ale že jste skutečně vlastníkem karty, která je považována za ztracenou. Trestného činu se zřejmě nedopustíte (laický názor), ale určitě se nezachováte férově vůči své bance a nebylo by divu, kdyby se, poté, co se o vaší zkoušce dozví, rozhodla vypovědět s vámi smlouvu.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

7. 6. 2001 16:34 | tom

Dobry den Mam dotaz,ztratil jsem Amexu ,tak jsem nahlasil ztratu ,ale po urcite dobe jsem tu starsi kartu nasel,samozrejme bych tu starou mel vratit bance nebo zneskodnit.Chtel bych s ni zkusit zaplatit v obchode v zahranici,chtel bych si jen vyzkouset jestli se da jeste zneuzit,vystavuji se nejakemu trestnimu stihani?Predem dekuji za odpoved
+10
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

6. 4. 2001 17:13 | Radek

no problem dle mne je prave v tom ze US je oproti nam jinou zemi, kde opravdu vladne konkurencni boj a klient si mne ruce. U nas je tomu naopak, stale nejak v nas pretrvava ze zakaznik PROSÍ o to aby mu firma neco udelala - a mame to asi zakodovane v genech, jinak si to nedokazu vysvetlit, jak je mozne ze u nas existuji jeste velke obchodni spolecnosti ktere napriklad neberou kreditni karty, a nebo si prirazeji za moznost platby s nimi. A to jsou jen male priklady.
-2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

6. 4. 2001 17:13 | David

Odcizeni nebo ztrata platebni karty v USA ci jeji zneuziti treba v obchode kde s ni nakupuji me nestoji ani "penney". Kazda Banka zpravidla zablokuje (zdarma) kartu okamzite a nejsem vubec zodpovedny za nakupy a platby po nahlaseni ztraty. Stalo se me ze prodavacka zneuzila moje cislo karty na zaplaceni sveho telefonniho uctu a samozrejme i to me nestalo ani "penney" Mam asi 12 karet z nich si vybiram ty co maji nejnizsi urok a samozrejme jakykoliv dluh zaplatim do konce mesice takze ten urok neplatim stejne. Mam rad kdyz novy mesic zacinam s dluhem na kartach : "0" Mimochodem urok se pohybuje ted v USA na kartach od 6-7 procent az do 20 procent Pokud komercni Banka v Cesku nedokaze zablokovat nakupy na odcizene karty behem kratke doby, tak sama proti sobe.
David (USA)
-4
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

9. 3. 2001 18:26 | TGP

Já mám se ztrátou poměrně dobré zkušenosti - dáma na helplince KB byla příjemná, mile mi vysvětlila, co a jak a zařídila. Stálo mě to sice dost peněz, ale aspoň mi nevynadala jako mé známé v podobné situaci jakýsi člověk z ČSOB.
+21
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

17. 2. 2001 18:19

Kamarad si byl ve stredu v bance pro platebni kartu, rovnou dostal i pin a pri odchodu si udelal kontrolni vyber. Vse bylo O.K., ale ta karta byla k JINEMU UCTU. Tak ji sel reklamovat, omluvili se, cislo uctu zmenili. Opravdu se to stalo. Snad je to vyjimka, tak ten CZ penezni ustav nejmenuji.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

17. 2. 2001 0:08

Moznosti reklamace muzou byt nulove v cechach, ale ve statech rozhodne ne, reklamace jako reklamace a je na bance aby dokazala, ze ste tu transakci udelali vy pokud ji zpochybnite.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

17. 2. 2001 0:07

Takze, taky sem prisel o cislo karty (fyzicky sem ji mel) a nekdo mi na ni nauctoval zhruba $1800. Problem docela byl, ze to byla debitka takze sem o ty penize prisel ze svyhu uctu (nastesti mam vic nez jeden ;) Banka se chovala velice ochotne, penize sem mel za 2 dny zpatky (dokonce asi o $100 vic), karta byla zablokovana ihned jak sem jim volal (coz neznamena ze na ni nejde nakupovat, ale v tom pripade sme jim mel zavolat a dat vedet o vsech novejch transakcich co sem nedelal ja). Pote si banka vzala tri mesice na rozhodovani jestli mi to cislo opravdu nekdo ukrad nebo jestli sem si to vymyslel (ale penize mi vratili ihned). A protoze dosli k zaveru ze sem si to nevymyslel tak mi veskery ty penize co mi dali predtim nechali (vcetne ty stovky extra). Teoreticky meli narok na to mi nauctovat az $50 (coz je std. ztrata drzitele karty, ale vetsinou to neni vyzadovano).
+20
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

16. 2. 2001 22:15

Uvedu pár poznatků spojených s nedávným zcizením karty; majitel si ztráty všiml až za několik dní, šlo o kartu Eurocard/Mastercard vydanou GE Capital Bank:
- kvalifikovaný zloděj vám probere peněženku, vezme si kartu, a vše ostatní tam nechá; - PIN, který u karty zcela jistě nebyl, si bůhvíjak zjistí, a pak si vybírá bez rizika z bankomatu; - kartou bylo placeno (dle výpisu z banky - pokud mu ošem lze věřit) v jednom obchodě, který má pouze 3 pokladny, jeden a týž den opakovaně přesně 1000 nebo 2000 Kč až do vyčerpání denního limitu (více než 20 plateb), aniž by to vzbudilo podezření; -banka nechá libovolně čerpat na kartu do mínusu (jednalo se o běžnou kartu, nikoliv kreditní), přečerpání úročí tuším 30% za měsíc; -banka není schopna několik dnů po zablokování karty jednoznačně sdělit ani to, které čerpané položky odpovídají výběrům z bankomatu a které platbám za zboží; na výpise jsou informace typu ´Brno Královo Pole´ nebo ´prodejna Mana CS´; -banka je ochotna provést podrobné šetření k provedeným platbám za cenu 100Kč za položku; má na to lhůtu 6 týdnů; nicméně ještě po 2 měsících nedodala nic; - policie je při podání trestního oznámení na neznámého pachatele poměrně vstřícná, nicméně vás hned upozorní,že banky při vyšetřování nespolupracují a objasněnost je malá; - jediné, co fungovalo jako bezpečnostní prvek, byly denní limity.
Tak to tedy je.
+9
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

16. 2. 2001 18:26

Kartu se mi zatim ztratit nepodarilo, ale nejaky dobrak mi na ni nauctoval $2700. Banka ji zadarmo zablokovala, zadarmo mi vystavila jinou a tech $2700 jsem pochopitelne neplatil. Bohuzel takto to funguje v celem civilizovanem svete, nikoli vsak v CR, kde zakaznici bank slouzi bankam jenom k dojeni penez. Sluzby mizerne, poplatky astronomicke. Vice k rozdilum ve sluzbach ceskych a americkych bank si muzete precist v mem clanku na Neviditelnem psovi.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

16. 2. 2001 16:43 | TGP

Bleda zavist :-((( Ale traba bude jednou lip i tady, zakaznikem se zaklinaji vsichni a tak snad prejou od slov k cinum.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

13. 2. 2001 10:57

Pěkný článek, ještě bych si přál - spíše v rámci celého www.penize.cz - tabulku s telefonními čísly "ztrát a nálezů" karet pro jednotlivé banky. Případně i pro společnosti typu VISA, EC/MC, jestli něco takového existuje. A ještě bych doporučoval stručnou informaci pro potenciální nálezce: zejména o zajímavém § 135, odst. 2 obč. zák., který do tuzemského práva vrátil 10% nálezné. Neví někdo, zda (a jak) to již bylo aplikováno v případě platbní karty ?
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

16. 2. 2001 15:34

Zapis hausnumera na kartu nebo na listek v penezence myslim, ze ma smysl. Jelikoz mam nekolik karet platebnich, nekolik mobilu ve firme, nekolik karet CCS k autum, ... a vsechny piny bych nezvladl pamatovat, tak je mam zapsane vsechny na kartach nebo pri ridicaku v zakodovane forme a to v zavislosti na tom, jake karty ma kdo pravo uzivat. Napr. postup odkodovani karet CCS - kde skoda po kradezi muze vzniknout v mensi mire (nez ji zablokuji) znaji vsichni opravneni pouzivat automobily ve firme. Tento postup se tyka napr. pinu k telefonum, tam ty skody nebudou velke. Ale pro platebni karty mam jiny typ kodu, ktery zname ja a manzelka. Priklad zakodovani: dame osmimistne cislo a opravnenym osobam sdelime, ze pin je druhe, treti, pate, seste cislo - a plati to u vsech CCS nebo pinem bude od zadu osme, sedme, seste, pate, nebo kazde druhe cislo, nebo kazde druhe cislo + 1. Tech moznosti je hodne a ja si pamatuji pouze dva postupy - jeden privatni a jeden sluzebni a tim znam nekolik desitek pinu.
Kdyz vam dam osmimistne cislo, zjistete mi, jak jsem to zakodoval. Pokud nesedite primo na terminalu v bance, tak vase sance je prakticky nulova.
Trochu je problem v tom, ze do urcite vyse platby nektere benzinky nechteji na VISA pin a vetsina prodejcu na podpis ani nekoukne. Ale v tom pripade skoda vznikne na urovni stokorun, coz lze prezit.
+14
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

16. 2. 2001 9:58

To je pěkný nápad, slyším o něm poprvé. Rozhodně zde šance obelstít zloděje je, ale spíše toho jednoduššího. Trošku chytřejsí to zkusí jednou, pak výběr stopne, vezme kartu a v nejbližším obchodě na ni nakoupí. Přeci jen je to ale zajímavé řešení. Lukáš Půda, Peníze.cz
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

16. 2. 2001 9:40

Zajímalo jaký je názor obecenstva i odborníků na zaznamenání hausnumera vypadajícího jako PIN na kartu. Zdá se mi, že je zde pak šance, že případný zloděj se zaraduje a zkusí to v nejbližším bankomatu a ten po několika neúspěšných pokusech (myslím, že obvykle třech) kartu zadrží. Možná je to na nic, ale možná to přece jen trochu sníží pravděpodobnost úspěšného zneužití.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

16. 2. 2001 7:55

pratele, ty banky a financni instituce vas tam v cesku pekne berou na hul. Vlastnim hned nekolik karet od Viza po Amex a nekolikrat se je (vsechny) podarilo ztratit, protoze jsou v jedne srajtofli. Nikdy me to nic nestalo a nektere jsem mel k dispozici uz druhy den. Z Australie preju dobry den.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

16. 2. 2001 1:47

Musim rict, ze me prekvapilo, jak vysoke jsou poplatky za blokaci karty. Tady v USA se za blokaci neplati nic, a banky hradi ztraty nad $50. Veci jako tohle me utvrzuji v presvedceni, ze v Cechach jsou lidi pro banky a ne naopak. Jak jinak hradit ty ztraty z rizikovych uveru, ze?
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

14. 2. 2001 14:36 | SYROVY

Taky by si měli obchodníci uvědomit, že zákazník platící kartou utratí obvykle více, něž při hotovostní platbě, protože řada lidí šetří "kulatý" peníze, ale na "hranatý" nehledí
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

13. 2. 2001 19:35 | FekarZ

Možná stojí za to připomenouot i jiný paragraf, tentokrát z trestního práva. Trestní zákoník, § 249b (jmenuje se Neoprávněné držení platební karty) totiž říká: "Kdo si neoprávněně opatří nepřenosnou platební kartu jiného, identifikovatelnou podle jména nebo čísla, nebo předmět způsobilý plnit její funkci, bude potrestán odnětím svobody až na dvě léta, nebo peněžitým trestem nebo propadnutím věci." Nelze z toho vyvozovat trestnost držení při nálezu - určitě by ale nálezce neměl s předáním karty příslušné bance příliš otálet.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

13. 2. 2001 13:17 | PetrV

Většina bank má ve svých sazebnících skutečně nabídku nálezného pro ty, kteří do banky donesou nalezenou platnou kartu. Pohybuje se většinou ve výši 200 korun. Na tabulce čísel na kartová centra pracujeme a brzy se objeví v sekci běžné účty.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

Stránka 1/2

Předchozí

1

Spočítejte si

Finanční rezerva

měsíců
%
měsíců

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Jiří Paroubek

politik

Miroslav Zámečník

ekonom

Jiří Paroubek
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů
×
Miroslav Zámečník
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services