Bez akcií to nejde

Zákaz používat slovo "úspory" v souvislosti s podílovými fondy, regulace hospodaření pojišťoven, penzijních fondů či nadací, která omezuje možnosti investovat do podílových listů a akcií, úspory obyvatelstva, které jdou kromě státem dotovaných produktů především na bankovní účty – to jsou jen některé důsledky zkušeností s "kupónovými" akciemi.

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

27. 11. 2000 16:29

Je to prostý aritmetický průměr.

Zobrazit celé vlákno

+6
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

23. 11. 2000 23:33, TGP

Pán budiž pochválen za učebnicové názory. Jak jinak byste chtěli vychovávat investory? Díky za tento článek, lidem v Čechách je potřeba tyto věci neustále opakovat a ukazovat jim ony historické grafy, aby viděli, že akcie nejsou jenom Kožený, CS fondy a PPF, ale i mnoho dalšího - a poctivého. Jen tak dál!

Zobrazit celé vlákno

-4
+-
Reagovat na příspěvek

Další příspěvky v diskuzi (celkem 57 komentářů)

20. 12. 2000 14:11

Vážený příteli, s tou svislou osou máte ovšem naprostou pravdu! Přesto, i když je v logaritmickém měřítku, byl nárůst indexů technologických akcií NASDAQ (tyto jsem měl na mysli) v posledních dvou dekádách stále rychlejší. A v posledních cca. pěti letech to, zejména u N100, exponenciálu připomínalo. Neplatí to však pro DJ 30, kde korekce, ale ne tak razantní, začala dříve a tento index neroste už druhým rokem. Hezké Vánoce přeje S.V.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

17. 12. 2000 15:26 | urbanjan

V podstatě souhlasím, až na jednu drobnost. Pro posouzení dlouhodobých trendů vývoje burzovních indexů, doporučuji svislou osu zlogaritmovat. Lépe potom vyjadřuje opravdová tempa nárůstů a poklesů indexů. Příklad: pokud bude index stabilně růst každý rok po dobu 15 let o deset procent, bude mít křivka jeho vývoje určitě exponenciální tvar (pokud na ose y budou body indexu), protože 10 % ze sta bodů je nárůst o deset bodů, ale 10 % z tisíce bodů je již nárůst o sto bodů. Při klasické podobě grafu to na první pohled laikovi připadá, že v posledních letech rostla burza čím dále rychleji, přesto že tempo růstu bylo konstantní. Krásným příkladem může být třeba graf NASDAQu.
-3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

17. 12. 2000 11:50

2.12.2000 Nesmí se však zapomenout na skutečnost, že světové akciové trhy prožívaly 15.let dlouhý býčí trend. Nikdo dnes nemůže zaručit, že medvědi nepovládnou podobně dlouho a pak by dnes při pasivním investování mohl mít šanci jen opravdu dlouhodobý investor. A nezapomeňte, že v dlohodobém investičním horizontu jsme všichni mrtvi! Když si prohlédneme dlouhodobé grafy hlavních akciových trhů, vidíme, že dlouhá léta byl jejich nárůst nevýrazný. Až v posledních dvou dekádách nastává zlom a tyto indexy rostou přímo tempem exponenciálním. To zřejmě souvisí s dobrým ekonomickým vývojem v USA i v Evropě a s následným přebytkem finančních prostředků, které byly použity pro akciové investice, dále pak s velmi optimistickým očekáváním v oblasti tzv.nové ekonomiky. Souhlasím s tím, že dlouhodobě akc.indexy rostou, což je dle mně dáno celkovým světovým ekonomickým vzestupem a přirozenou lidskou vírou v tzv.lepší zítřky. Jenže exponenciála není v tomto případě zdravý trend. Jaký bude další průběh této křivky? Dojde do oblasti nasycení a dále bude zvolna stoupat jako kdysi, nebo musí nejdříve dojít ke korekci (jako dnes), po níž by následoval tento pozvolný vzestup. Nebo dojde po razantním poklesu opět k prudkému růstu. Tím se však systém stane nestabilní, protože masivní růst může ukončit zase jen masivní korekce a to ve stále kratších intervalech. Zvýší se rapidně volatilita a systém začne kmitat. Jako když u zesilovače stoupá zesílení, až tento přestane být stabilní a ze zesilovače se stane oscilátor. V tomto scénáři vysoké volatility, se spíše uplatní pružné a aktivní řízení portfolia než prosté kopírování indexů, které bylo tak úspěšné v období dlouhodobě rostoucího trendu. Stanley Volek, Praha.
-2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

1. 12. 2000 12:46 | brezmenp

Tak aspoň můžete popsat situaci vašich klientů, jestli nakupují při poklesu. Vaše kapitálová i.s. má jistě potřebné údaje
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

1. 12. 2000 12:34 | S.K.

Ne zcela chápu Vaše vyjádření k osvobození od vstupních poplatků u ŽIVNOBANKA-AKCIOVÝ FOND."Poplatek nemusí být uplatněn při investici vyšší než 100 tis. Kč (což je +/- pár korun průměrná investice do našich fondů)".Znamená to,že někomu účtován bude a někomu ne?Kdo o tom rozhoduje a jaká jsou kriteria ?
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

30. 11. 2000 13:04

Obchoduji už hezkou chvíli na US a pěkně jsem se spalil,ale říká se kdo 2 krát nepřijde ovšechno není obchodník v současne době doporučuji koupit : nsm,kana,spekulativně icge,cmgi
+5
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

28. 11. 2000 23:35 | TGP

Jenže ono asi je potřeba rozlišovat. Lidé především potřebují slyšet, že různé produkty jsou pro různé situace a přinášejí různé výhody a nevýhody. Nechtěl bych proto srovnávat obojí.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

28. 11. 2000 23:27 | TGP

10 - 12 % je takový standardní průměr, řada analytiků ale odhaduje, že přichází pokles americké ekonomiky, takže bych byl možná mírně pesimističtější. V období 5 let bych očekával tak 6-8%.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

28. 11. 2000 9:53 | TGP

To je pravda, takova otevrenost se prilis casto nevidi.
+2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

28. 11. 2000 7:00 | TGP

Díky oběma pánům ze ŽB-Trustu - není lehké postavit se davu a jsem rád, že to na rozdíl od řady jiných firem dokázali udělat. Kdyby se podobně uměly vyjadřovat i ostatní společnosti, dostali bychom se zase o něco dál. Ale to by se nesměly bát komunikace tak hodně, jak se jí bojí.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

27. 11. 2000 16:43

Takže budete souhlasit, že tento aritmetický průměr nemusí zákonitě poskytovat přesný obrázek o rozdělení investovaných částek? Uvedu příklad: jeden klient nakoupí PL ze, řekněme, 1 mil. Kč, dalších 100 klientů za 1000 Kč. Aritmetický průměr je někde kolem 11 tis. Kč, přitom ale více než 99 procent klientů investovalo cca desetkrát méně, tj. těch 1000 Kč a výhodnější poplatkové sazby je minuly. whatever
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

27. 11. 2000 16:29

Je to prostý aritmetický průměr.
+6
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

27. 11. 2000 15:45 | Gladiator

Soucasnou pravni upravu vysvetluje KCP - viz www.sec.cz ... "Pravni stanoviska" ... Spolupráce obchodníka s cennými papíry s fyzickými a právnickými osobami na základě smluv o zastoupení (smlouva příkazní, mandátní, komisionářská, popř. inominátní), výše úhrady za poskytované služby, výše provize obchodníka s cennými papíry ... vydano 10.5.2000 - takto:
Podle uvedené právní úpravy je nutno činnost fyzické osoby, která není zaměstnancem obchodníka s cennými papíry, avšak která na základě vzájemně uzavřené mandátní, příkazní, komisionářské či jiné smlouvy, resp. na základě udělené plné moci uzavírá s třetími osobami smlouvy o obstarání koupě nebo prodeje cenných papírů, posoudit jako činnost spočívající v obstarání koupě nebo prodeje cenných papírů podle ust. § 8 odst. 1 písm. b) zákona o cenných papírech, což je jedna z činností, jež zákon o cenných papírech vymezuje jako obchodování s cennými papíry, k jehož výkonu je třeba povolení Komise pro cenné papíry. Bez příslušného povolení Komise pro cenné papíry vykonává fyzická osoba uvedenou činnost neoprávněně, přičemž podle ust. § 8 odst. 5 zákona č. 15/1998 Sb., o Komisi pro cenné papíry a o změně a doplnění dalších zákonů, podléhá kontrolnímu oprávnění Komise pro cenné papíry. Uvedená činnost je v rozporu s ust. § 49 odst. 1 zákona o cenných papírech, podle kterého může vykonávat obchodník s cennými papíry své odborné činnosti pouze pomocí fyzické osoby (makléře), která k tomu má povolení Komise pro cenné papíry. Pokud makléř vykonává svou činnost pro obchodníka s cennými papíry, může tuto činnost vykonávat pouze pro jednoho obchodníka s cennými papíry, k němuž musí být v pracovním poměru. U osoby, která není zaměstnancem obchodníka s cennými papíry a která nepochybně vykonává činnost, jež je přímým poskytováním služby obchodníka s cennými papíry, nelze uspokojivě garantovat zabezpečení výkonu těchto služeb s odbornou péčí ve srovnání se zaměstnanci obchodníka s cennými papíry, když přitom personální předpoklady obchodníka s cennými papíry pro výkon jeho činnosti jsou podle ust. § 45 odst. 3 písm. d) zákona o cenných papírech předmětem posouzení ze strany Komise pro cenné papíry při udělování povolení k obchodování s cennými papíry a taktéž změny ve skutečnostech týkajících se personálních předpokladů pro výkon činnosti obchodníka s cennými papíry podléhají podle ust. § 47 odst. 4 zákona o cenných papírech oznamovací povinnosti vůči Komisi pro cenné papíry.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

27. 11. 2000 15:14 | PetrV

Souhlasím s tím, že se nejedná o diskriminaci. Pokud někdo má zájem o kvalitní radu při koupi podílových listů a tudíž chce využít služeb nějakého makléře, etc., tak musí sám zvážit, zda mu to stojí za to (to je míněno silně ironicky). Těch 100 tis. Kč je pouze průměrná investice do vašich fondů nebo je to medián či modus? Jinými slovy je to střední hodnota nezávislá extrémních investic (třeba v milionech) či nejčastěji investovaná částka? To může být totiž obrovský rozdíl.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

27. 11. 2000 14:34

Poplatek nemusí být uplatněn při investici vyšší než 100 tis. Kč (což je +/- pár korun průměrná investice do našich fondů). O diskriminaci se nejedná, protože teneto režim lze uplatnit i u ostatních externích distributorů. Co se týká druhé části dotazu - současná právní úprava umožňuje distribuci přes finanční poradce. Novela ZCP (Zákona o cenných papírech) zavádí poněkud odlišné podmínky, o nichž se ostatně zmiňujete. Ovšem s ročním přechodným obdobím.
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

27. 11. 2000 14:15 | Gladiator

Jesli se me ptate na pokles v nejblizsim obdobi, tak nevim. Investovat nyni do fondu americkych akcii na pet a vice let bych se presto nebal. Ale rozhodne neni moudre ocekavat vynos okolo 18 % p.a., jak tomu bylo v uplynule dekade, podle me se vrati k standardnim 10 - 12 % p.a.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

27. 11. 2000 14:11 | PetrV

Historicka data (vsechny tri hlavni americke indexy) jsou ke stazeni (format .csv, ktery lze otevrit v Excelu) na adrese www.globalfindata.com (sekce TRIAL ACCESS). Nepreberne mnozstvi dat je i na www.economagic.com (to ted zrovna nefunguje, jak naschval). Neco je i na www.bigcharts.com. Pro jednotlive akcie zkuste http://biz.swcp.com/stocks/. Jinak tech webu je samozrejme hodne, Dow Jonex ma svuj web, kde jsou vsechny indexy, ostatni tez.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

27. 11. 2000 14:10 | Gladiator

Mohu se Vas zeptat k bodu b) ... kdy tedy poplatek neuplatnujete? Neni to diskriminace podilniku vstupujicich do fondu pres externiho distributora? Mimochodem, jak je vlastne mozne, ze ZB Trust vyuziva k distribuci externich partneru bez licence KCP, napr. fyz. osob pracujicich na zivnostensky list, coz zakon, resp. KCP v soucasnosti nedovoluji. Cetl jsem, ze toto ma byt povoleno az od pristiho roku, kdy prodej podilovych fondu budou moci provozovat i externi osoby, ale az po registraci na KCP. Dekuji.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

27. 11. 2000 14:00 | Gladiator

Jsou tyto informace (o vyvoji vyznamnych indexu nejen akcii ale i treba dluhopisu vcetne podobnych analyz jakou jste uvedl) zjistitelne nekde na internetu? Pokud ne, odkud je cerpate?Dekuji.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

27. 11. 2000 12:41

Tady nejde o nejake navody. Pokud Vas zajima spotrebni stranka veci, tak si zajdete do nejakeho hypermarketu ci si probrouzdejte on-line obchody na internetu.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

Stránka 1/3

Předchozí

1

Spočítejte si

Finanční rezerva

měsíců
%
měsíců

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů

Souboj osobností

Kdo je vám sympatičtější? Hlasujte v našem souboji osobností a zvolte si svého oblíbence (případně menší zlo). Stačí kliknout na fotografii.

Mojmír Čapka

podnikatel, Brisk

František Janeček

producent a podnikatel

Mojmír Čapka
ÚSPĚŠNOST
100,00 %

z 3 duelů
×
František Janeček
ÚSPĚŠNOST
0,00 %

z 0 duelů

Chci jiný souboj
Souhrnné výsledky duelů

Partners Financial Services