Češi se bojí v cizině okradení, přesto si na cesty vozí spíš hotovost

Petr Kučera | rubrika: Aktuálně.cz | 28. 5. 2010 | 5 komentářů
Češi se bojí v cizině okradení, přesto si na cesty vozí spíš hotovost
Ačkoliv se řada Čechů bojí, že je v cizině okradou, jezdí do zahraničí často i s větší sumou hotovosti. Platí s ní totiž podstatně radši a platební kartu se navíc obávají využít kvůli obavě ze zneužití.

Tři pětiny obyvatel Česka se během zahraniční dovolené nejčastěji obávají krádeže nebo ztráty osobních dokladů a s tím souvisejících komplikací. Vyplývá to z průzkumu, který na reprezentativním vzorku 1084 dotázaných uskutečnila společnost STEM/MARK pro GE Money Bank.

Stejný podíl dotázaných - 59 procent - se obává také možného úrazu či náhlé nemoci. Mezi nejčastěji zmiňovanými obavami dále následují krádeže nebo ztráty hotovosti či platební karty, páté místo patří obavám z dopravní nehody.

Cestovní pojištěnísi každý druhý Čech sjednává samostatně v pojišťovně, dalších 17 procent si pojistku koupí jako součást zájezdu. Desetina respondentů odpověděla, že si pojištění nesjednává, protože jej má jako součást platební karty. Zhruba každý sedmý člověk není na dovolenou speciálně pojištěn- do tohoto počtu však průzkum řadí i ty, kteří cestují jen po tuzemsku.

Raději hotově. Ze zvyku

Téměř třetina Čechů plánuje, že během dovolené bude platit pouze v hotovosti (33 % v případě tuzemské dovolené, 28 % v případě zahraniční). Převážně v hotovosti pak plánuje platit dalších 31 % lidí během tuzemské a 35 % během zahraniční dovolené. Zhruba 28 % lidí pak v zahraničí plánuje platit zhruba stejně v hotovosti i kartou (22 % v tuzemsku).

Zhruba tři pětiny z těch, kdo preferují platbu hotovostí, tak činí hlavně ze zvyku. Dalších 36 procent se obává zneužití karty a 22 procent má strach, že obchodník karty neakceptuje.

Proč na dovolené dáváte přednost platbě v hotovosti?

Graf - Proč na dovolené dáváte přednost hotovosti?


Pětina lidí se pak domnívá, že platba kartou je dražší než platba v hotovosti. Ve skutečnosti přitom banky, karetní asociace i drtivá většina obchodníků neúčtují při platbě kartou v tuzemsku ani zahraničí žádné další poplatky (a pokud některý obchodník znevýhodňuje placení kartou, musí na to předem upozornit).

Zhruba 15 procent lidí jako hlavní důvod odporu k placení kartou uvádí obavy z její ztráty. "Přitom ji lze snadno zablokovat, za škody v zásadě ručí banka a navíc se proti krádeži karty lze i připojistit," říká mluvčí GE Money BankMarkéta Dvořáčková. Zato přijde-li člověk o hotovost, už mu ji v naprosté většině případů nikdo nevrátí.

Zastánci platby kartou podle průzkumu oceňují hlavně pohodlnost tohoto způsobu, neomezený limit pro nečekané výdaje během dovolené a dále větší bezpečnost takové platby. Úhrada kartou je podle nich také levnější.

Hotovost na zahraniční dovolenou si téměř polovina lidí vymění někdy před odjezdem ve směnárně, které obvykle nabízejí výhodnější kurzy než banky. Dalších 44 procent dává přednost výměně v bance. Zbytek si peníze vybere po příjezdu do zahraničí v bankomatu, směnárně nebo tamní bance.

Karta může být výhodnější, ale...

Nelze jednoznačně určit, zda je v zahraničí levnější platit hotově nebo kartou.Záleží na více faktorech včetně výběru konkrétní banky. Devizový kurz, který banky používají při účtování bezhotovostních plateb v zahraničí, je výhodnější než valutový kurz, za který lze u nich koupit hotovost. Pokud si však někdo koupí cizí měnu hotově ještě před odjezdem na dovolenou a koruna pak oslabí, může ho to vyjít levněji než pozdější platba kartou v zahraničí. Stejně tak může být valutový kurz směnáren výhodnější než devizový kurz bank.

Celý článek a všechny grafy si můžete prohlédnout na adrese Aktuálně.cz:
http://aktualne.centrum.cz/finance/nakupy/clanek.phtml?id=669315

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 5 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Nevíte kam pro cestovní pojištění? Jděte do bankomatu, už brzy.

17. 5. 2010 | Věra Tůmová

Nevíte kam pro cestovní pojištění? Jděte do bankomatu, už brzy.

Levnější pojistky, lepší krytí škod, možnost pojistit se přes bankomat či si na dobu dovolené připojistit byt. To vše letos nabízejí některé pojišťovny českým turistů v rámci cestovního... celý článek

Létat levně není složité. Pozor ale na výdaje, které máte jinde v ceně.

7. 5. 2010 | František Mašek | 6 komentářů

Létat levně není složité. Pozor ale na výdaje, které máte jinde v ceně.

Zájem o cesty s nízkonákladovými leteckými společnostmi roste. Jejich letenky jsou často mnohem levnější než u klasických aerolinek. Než si je ale koupíte, ověřte si, co cena letenky... celý článek

Před čím vás pojištění storna zájezdu neochrání

11. 6. 2009 | Věra Tůmová | 11 komentářů

Před čím vás pojištění storna zájezdu neochrání

Pojištění stornovacích poplatků zájezdu vám může vynahradit ztrátu kvůli tomu, že před odjezdem onemocníte. Jenže ve výlukách u tohoto pojištění je řada případů, které tuto pojistku... celý článek

Cestovní pojištění přes SMS má několik úskalí

21. 4. 2009 | Věra Tůmová | 6 komentářů

Cestovní pojištění přes SMS má několik úskalí

Cestovní pojištění řada lidí při svých cestách podceňuje. Pojišťovny se proto snaží sjednání pojistek, co nejvíce zjednodušit. Řadu let je možné pojistit se přes internet a nyní už... celý článek

Které benefity kreditních karet mají a nemají smysl

26. 6. 2008 | Věra Tůmová | 8 komentářů

Které benefity kreditních karet mají a nemají smysl

Body, slevy, pojištění či služby navíc nebo i podpora charity, to vše může souviset s vaší kreditní kartou. Některé výhody „kreditek“ se mohou vyplatit, jiné mohou být naopak zanedbatelné... celý článek

Partners Financial Services