Je vaše karta v bezpečí? Deset nejčastějších otázek

Petr Kučera | rubrika: Jak na to | 24. 11. 2009 | 2 komentáře
Je vaše karta v bezpečí? Deset nejčastějších otázek
Únik dat o platebních kartách se týká až 100 tisíc Čechů, kteří od ledna do srpna 2009 platili ve Španělsku a oblíbených ostrovech. Není vyloučeno, že se může týkat i loňských plateb. To nejdůležitější se dozvíte v následujících otázkách a odpovědích.

Zhlediska nejnovějšího úniku dat přitom ani nezáleží, zda jde o kartu Visa nebo MasterCard, debetní či kreditní, s magnetickým proužkem nebo čipovou, embosovanou (s vystouplými čísly) nebo elektronickou. Kartyproto preventivně zablokovala například i splátková společnost Home Credit. Nicméně zdaleka ne každý, kdo kartu ve Španělsku použil, je automaticky ohrožen. Pokud jej bankadosud neoslovila, zřejmě zde v tuto chvíli není reálná hrozba zneužití. Kromě úniku dat ve Španělsku, který se podle evropských médií teoreticky týká až milionu klientů z různých zemí, bývají během roku v ohrožení i jiné karty, ale v mnohem menším rozsahu.

Jde o skutečné riziko, nebo spíše prevenci?

České banky už hlásí první skutečné pokusy o zneužití karet v souvislosti s únikem dat ve Španělsku. Několik případů řešily přinejmenším ČSOB, Česká spořitelna, Komerční bankači Raiffeisenbank. Banky už preventivně zablokovaly přes 10 tisíc karet českých klientů, u nichž podle jejich mínění hrozilo zneužití.

Pokud jste platili ve Španělsku a banka vám dosud kartu nezablokovala, zřejmě vám momentálně nehrozí zneužití kartynebo je podle banky málo pravděpodobné. Není nutné kontaktovat banku, ale raději si průběžně kontrolujte výpisy z účtu. Podezřelé transakce pak reklamujte u banky, škodu by vám měla uhradit.

Pokud patřím do "rizikové" skupiny, ale banka mne dosud nekontaktovala, můžu kartou platit?

Ano. Jestliže nepatříte mezi výjimky, které se o zablokování kartynedozvěděly, můžete s ní normálně platit. Riziko zneužití v souvislosti se španělským případem tím už nezvýšíte. Ani tím neztratíte nárok na případnou náhradu škody, pokud podvodníci použijí "španělská data" později.

Dozvím se včas, že je moje karta zablokována?

V naprosté většině případů ano. Bankyse pokoušejí klienty nejdříve telefonicky kontaktovat a dohodnout si s nimi termín blokace tak, aby si lidé stihli ještě vybrat hotovost.

ČSOB, UniCredit Bank a GE Money Bankuž v dalších dnech kvůli španělskému případu zřejmě další kartyblokovat nebudou. Naopak zejména u České spořitelny a Raiffeisenbank se počet zablokovaných karet ještě může zvýšit.

Co dělat, když mám zablokovanou kartu a potřebuji hotovost?

Ani blokace karty nemusí znamenat, že zůstanete bez peněz. Nemáte-li možnost půjčit si od rodiny či známých, je nejjednodušší zajít si vybrat hotovost na pobočku, což je ale prakticky možné jen v pracovní dny.

Pokud potřebujete zablokovanou kartu krátkodobě "odemknout", můžete se na tom dohodnout se svým bankéřem. Po této jednorázové transakci ji pak banka opět zablokuje. Novou kartubyste pak měli obdržet zhruba do týdne.

Jak velká škoda mi může vzniknout a kdo ji zaplatí?

Zablokování staré a vydání nové karty je zdarma.

Pokud je vaše karta skutečně zneužita, hradí škodu banka. Klient totiž za zneužití ve Španělsku nemůže, neporušil žádné ze základních bezpečnostních pravidel.

Podle zákona sice může bankapři neautorizovaných transakcích požadovat po klientovi spoluúčast do 150 eur, v tomto případě však banky slibují, že takovou možnost neuplatní. Mimo jiné i proto, že některé bankyvčas nezablokovaly všechny teoreticky ohrožené karty a riziko tím převzaly zcela na sebe.

Anketa

Platíte v zahraničí obvykle kartou?

Co se vlastně ve Španělsku stalo?

V jarních a letních měsících letošního roku došlo ve Španělsku k poměrně rozsáhlému úniku dat platebních karet, pravděpodobně u některé z firem zpracovávající transakce platebních terminálů a bankomatů.

Podle neoficiálních informací prodal některý ze zaměstnanců této společnosti data o kartách, tedy přinejmenším jejich čísla, na černém trhu.

Následně byly zaznamenány případy zneužití zcizených dat k výrobě padělků a k platbám u obchodníků v různých částech světa.

U některých plateb a typů karet přitom stačí znát pouze číslo karty.

Celý článek si přečtete na aktuálně.cz na adrese:
http://aktualne.centrum.cz/finance/penize/clanek.phtml?id=653603

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-7
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Karty 100 tisíc Čechů jsou ohroženy. Banky mají poplach

20. 11. 2009 | Petr Kučera | 1 komentář

Karty 100 tisíc Čechů jsou ohroženy. Banky mají poplach

Teoreticky až sto tisíc Čechů, kteří letos navštívili Španělsko, může brzy od své banky čekat zásilku s novou bezpečnější platební kartou. Někteří už ji dostali.

Jak si u platební karty nastavit bezpečný PIN

18. 11. 2009 | Věra Tůmová | 7 komentářů

Jak si u platební karty nastavit bezpečný PIN

PIN už dávno není neznámá zkratka. Každý z nás těchto bezpečnostních osobních čísel musí znát několik. Jsou potřeba k mobilnímu telefonu a hlavně k platebním kartám. Tady je deset zásad,... celý článek

Znáte svá práva při jednání s bankou? Otestujte se

11. 11. 2009 | Věra Tůmová

Znáte svá práva při jednání s bankou? Otestujte se

Četli jste na Peníze.cz pozorně články o tom, jak se vás dotknou změny související s novým zákonem o platebním styku, který v Česku platí od 1. listopadu 2009? Vyzkoušejte si své znalosti... celý článek

PŘEHLEDNĚ: Změny, které byste jako držitelé platebních karet měli znát

29. 10. 2009 | Věra Tůmová | 2 komentáře

PŘEHLEDNĚ: Změny, které byste jako držitelé platebních karet měli znát

Zablokujete-li kartu kvůli ztrátě, nebudete za to od listopadu nic platit. To je jedna ze změn, které se dotknou majitelů i vydavatelů platebních karet díky novému Zákonu o platebním... celý článek

Která kreditka se vyplatí jako finanční rezerva

5. 5. 2009 | Věra Tůmová | 8 komentářů

Která kreditka se vyplatí jako finanční rezerva

Ne každá kreditní karta se hodí jako finanční rezerva pro případ nouze. U některých karet si banky účtují poplatky, i když se nepoužívají. To finanční rezervu prodražuje.

Partners Financial Services