Karty 100 tisíc Čechů jsou ohroženy. Banky mají poplach

Petr Kučera | rubrika: Co se děje | 20. 11. 2009 | 1 komentář
Karty 100 tisíc Čechů jsou ohroženy. Banky mají poplach
Teoreticky až sto tisíc Čechů, kteří letos navštívili Španělsko, může brzy od své banky čekat zásilku s novou bezpečnější platební kartou. Někteří už ji dostali.

Tuzemské bankypoprvé v tak rozsáhlém měřítku přistoupily na varování z kartového centra Visa a Eurocard/Mastercard a kvůli maximálnímu zabezpečenípeněz svých klientů jim karty raději zablokovaly. "Finanční prostředky klientů nejsou v žádném případě ohroženy, neboť i v případě zneužití jim jejich vydavatelská banka ztrátu plně nahradí," říká výkonný ředitel Sdružení pro bankovní karty Roman Kotlán a dodává, že takto rozsáhlá akce je v případě českých bank výjimečná. "Jediné, co může klientům hrozit, je případné dočasné omezení použití jejich karty, spojené s nutností její výměny," říká Kotlán.

Proč je v Česku nyní ohroženo větší množství karet, než tomu bývá v obdobných případech? K úniku dat totiž došlo na jaře a v létě ve Španělsku, kam jezdí hodně českých občanů. "Navíc dosud nebyl dostatečně upřesněn reálný rozsah ohrožení karet, takže banky preventivně prověřují či blokují více karet," říká Kotlán.

Podobná akce probíhá i v Německu a týká se statisíců klientů. List Financial Times Deutschland ji označil za největší svého druhu. Ještě nikdy totiž banky nemusely měnit tak velký počet karet.

Poplach mají také v Rakousku. Podle Hany Cygonkové z tiskového oddělení rakouské Erste Bank, mimo jiné vlastníka České spořitelny, zatím banka nezaznamenala žádnou škodu nebo poškozeného klienta. "Přesto jsme klienty, kteří by mohli mít karty v ohrožení, kontaktovali a nabídli jim výměnu karty. Případně, pokud jsou ještě stále ve Španělsku, by tak měli učinit po návratu," upřesňuje.

Platili jste ve Španělsku?

Riziko se týká hlavně lidí, kteří letos platili kartou ve Španělsku (včetně ostrova Mallorca a dalších oblíbených turistických cílů)."V jarních a letních měsících letošního roku tam došlo k poměrně rozsáhlému úniku dat platebních karet, pravděpodobně ze systému některého procesora, zpracovávajícího karetní transakce platebních terminálů a bankomatů," upřesňuje Kotlán."Byly zaznamenány případy zneužití zcizených dat k výrobě padělků a k platbám u obchodníků v různých částech světa," dodává.

V ohrožení můžou být kartyvíce než 100 tisíc českých občanů. "Tolik jich od ledna do září navštívilo Španělsko. Přitom platební kartu má prakticky každý, a právě Visa a MasterCard jsou mezi českými turisty jednoznačně nejrozšířenějšími," říká Tomio Okamura, viceprezident a mluvčí Asociace českých cestovních kanceláří a agentur.

Podobné útoky na platební karty z minulosti ukazují, že nejohroženějším údajem je vždy číslo karty. U některých typů karet stačí znát pouze tento údaj a pak lze kartou po internetu platit prakticky kdekoliv na světě. MasterCard vyzvala banky, u jimiž vydaných karet bylo zjištěno možné riziko, aby monitorovaly jakoukoli podezřelou aktivitu na účtech a přijaly opatření k ochraně majitelů karet. Podobný krok učinila i Visa.

"Jelikož zmíněný incident je předmětem vyšetřování, nemůžeme k němu v tuto chvíli zveřejnit žádné další podrobnosti," odpověděli na dotaz Aktuálně.cz zástupci MasterCard v České republice. "Majitelé karet mohou bez obav používat svoje kartyi nadále, nepodá-li jim jejich vydávající banka jiné pokyny," uvádí MasterCard v oficiálním prohlášení. Majitelům karet, kteří by měli obavy o své konkrétní účty, doporučuje obrátit se na finanční instituci, která jim kartu vydala.

Zatím prý žádné škody

U největšího vydavatele karet v Česku, v České spořitelně, čekají, že problém postihne možná stovky klientů. "Nyní prověřujeme situaci, identifikujeme ohrožené kartya nejspíš je budeme také blokovat. Řádově by mělo jít o stovky karet, ne více," říká Aktuálně.cz mluvčí ČS Pavla Langová. "Většina blokací bývá čistě preventivního rázu a klienti za ní samozřejmě nic neplatí," dodává.

Stejný krok už podnikly také ČSOB, Komerční banka, Raiffeisenbank, UniCredit Bank, GE Money Banknebo tuzemská pobočka Volksbank.

"Preventivně jsme zablokovali a vyměnili řádově tisíce karet, použitých ve Španělsku od ledna do srpna 2009," potvrzuje mluvčí ČSOB Ivo Měštánek. Komerční banka zablokovala kvůli možnému úniku dat ve Španělsku několik desítek karet a podle své mluvčí Moniky Klucové už vydala klientům nové. "Zablokovali jsme karty desítkám klientů a nyní je vyměňujeme za nové," říká mluvčí české Volksbank Lucie Hálová.Upozornění od karetních asociací se dotýká tak několika tisíc karet vydaných českou Raiffeisenbank. "Část karet již byla klientům vyměněna, zbytek karet se monitoruje a v případě reálného ohrožení dojde k výměně," upřesňuje mluvčí Tomáš Kofroň.

Celý článek si přečtete na aktuálně.cz na adrese:
http://aktualne.centrum.cz/domaci/zivot-v-cesku/clanek.phtml?id=653377

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Jak si u platební karty nastavit bezpečný PIN

18. 11. 2009 | Věra Tůmová | 7 komentářů

Jak si u platební karty nastavit bezpečný PIN

PIN už dávno není neznámá zkratka. Každý z nás těchto bezpečnostních osobních čísel musí znát několik. Jsou potřeba k mobilnímu telefonu a hlavně k platebním kartám. Tady je deset zásad,... celý článek

Znáte svá práva při jednání s bankou? Otestujte se

11. 11. 2009 | Věra Tůmová

Znáte svá práva při jednání s bankou? Otestujte se

Četli jste na Peníze.cz pozorně články o tom, jak se vás dotknou změny související s novým zákonem o platebním styku, který v Česku platí od 1. listopadu 2009? Vyzkoušejte si své znalosti... celý článek

PŘEHLEDNĚ: Změňte si banku. Je to konečně mnohem pohodlnější.

9. 11. 2009 | Věra Tůmová

PŘEHLEDNĚ: Změňte si banku. Je to konečně mnohem pohodlnější.

Změnit banku můžete nyní podstatně snadněji než dříve. A to minimálně u dvanácti tuzemských bank. Stačí si otevřít nový účet a říct nové bance, aby za vás převedla z původního účtu... celý článek

PŘEHLEDNĚ: Změny, které byste jako držitelé platebních karet měli znát

29. 10. 2009 | Věra Tůmová | 2 komentáře

PŘEHLEDNĚ: Změny, které byste jako držitelé platebních karet měli znát

Zablokujete-li kartu kvůli ztrátě, nebudete za to od listopadu nic platit. To je jedna ze změn, které se dotknou majitelů i vydavatelů platebních karet díky novému Zákonu o platebním... celý článek

Která kreditka se vyplatí jako finanční rezerva

5. 5. 2009 | Věra Tůmová | 8 komentářů

Která kreditka se vyplatí jako finanční rezerva

Ne každá kreditní karta se hodí jako finanční rezerva pro případ nouze. U některých karet si banky účtují poplatky, i když se nepoužívají. To finanční rezervu prodražuje.

Partners Financial Services