Jak často (ne)vybírat peníze z bankomatu. Spočítejte si to.

Petr Čermák | rubrika: Jak na to | 28. 5. 2009 | 4 komentáře
Jak často (ne)vybírat peníze z bankomatu. Spočítejte si to.
I když stále více bank nabízí výběry z bankomatu zdarma, neznamená to, že vybírat peníze z bankomatu je výhodné. Naopak. Naše kalkulačka vám ukáže, při téměř nulových úrocích na běžných účtech se výběr z bankomatu v podstatě nevyplatí.

Vybíráním peněz z bankomatu přicházíte o peníze. A to i v případě, kdy je vaše banka štědrá a za výběr si neúčtuje žádný poplatek. Skryté náklady tkví v čase, který musíte u bankomatustrávit. Jeho hodnotu přitom úroky, které banky na běžných účtech nabízí, vykompenzují za hodně dlouhou dobu. Zhruba takový příběh skrývá naše kalkulačka.

Jednou z hlavních funkcí peněz je prostředek směny. I když se dá čím dál více nakupovat za bezhotovostní peníze, které strhne elektronický platební systém přímo z účtu v bance, bez hotovosti v peněžence se člověk neobejde. Tento motiv, proč chtějí lidé držet peníze, se nazývá transakční poptávka po penězích. Ekonomové se proto zabývají tím, jaký objem peněz je optimální držet, aby se člověk choval racionálně.

Baumol-Tobinův model transakční poptávky po penězích, z něhož kalkulačka vychází, se snaží najít takový počet výběrů z bankomatu, při němž náklady výběru se rovnají úrokovému zisku za to, že klient ponechá peníze na běžném účtu. A v tom je háček. Kdo například potřebuje každý měsíc 2000 korun v hotovosti, banka mu peníze na účtu úročí 0,01 procenty ročně (např. ČSOBči Česká spořitelna), za hodinu si vydělá 200 korun a jeden výběr mu zabere dvě minuty, by měl podle této teorie chodit do bankomatu jednou za třicet měsíců a vybrat 61 tisíc korun. Teprve po tak dlouhé době mu banka na úrocích vrátí hodnotu jeho „prošoupaných podrážek“ za jednu cestu k bankomatu.

Nutno dodat, že se jedná se o model, který nezohledňuje míru užitku, který plyne jednak z množství hotovosti v peněžence a jednak z pocitu bezpečí, že není třeba přechovávat peníze v hotovosti doma v šatníku. Takže po započítání tohoto užitku, který se bude u každého jednotlivce lišit, možná převáží vybírání peněz čtyřikrát do měsíce, i když čistě matematicky vzato, na tom bude klient tratit.

Jak často chodit pro peníze do bankomatu
%
minut

Rozšířená verze kalkulačky

Další kalkulačky

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-17
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Protikrizová opatření jsou schválená. Spočítejte si, co z nich budete mít.

10. 9. 2009 | Jan Stuchlík | 11 komentářů

Protikrizová opatření jsou schválená. Spočítejte si, co z nich budete mít.

Poslanci přehlasovali veto prezidenta a schválili vyšší přídavky na děti. Od listopadu se zvýší podpora v nezaměstnanosti a od příštího ledna vzroste sleva na dani na dítě. Spočítejte... celý článek

Jak si vytvořit finanční rezervu. Spočítejte si to.

28. 4. 2009 | redakce Peníze.CZ | 4 komentáře

Jak si vytvořit finanční rezervu. Spočítejte si to.

Rodina se může snadno dostat do situace, kdy musí rychle zaplatit nečekaný výdaj. Nebo může kvůli recesi přijít o pravidelný příjem. Jako polštář pro překonání těchto situací slouží... celý článek

Víte, kolik utrácíte a kolik můžete spořit? Spočítejte si to.

23. 4. 2009 | redakce Peníze.CZ

Víte, kolik utrácíte a kolik můžete spořit? Spočítejte si to.

Spořit se dá i s malým příjmem. Nejdříve je ale nutné zjistit, za co rodina utrácí a kde by se dalo ušetřit. Naše kalkulačka vám pomůže vyhodnotit, jakou část příjmu za jednotlivé položky... celý článek

Co s úsporami provedou daně a inflace. Spočítejte si to.

16. 4. 2009 | redakce Peníze.CZ | 2 komentáře

Co s úsporami provedou daně a inflace. Spočítejte si to.

Lákavý úrok v bance je přelud. Skutečný výnos je nižší, protože část úroku sebere stát srážkovou daní z příjmu. Další část výnosu a často i původního vkladu ukousne inflace. Spočítejte... celý článek

Partners Financial Services