Opravdu potřebujete kartu z plastu? Banky vám dají na výběr

Olga Skalková | rubrika: Co se děje | 21. 3. 2023 | 6 komentářů
Možnost říct si o kartu jen ve virtuální podobě dostane víc lidí. Přesto jsou situace, kdy vyplatí mít jednu plastovou.
Opravdu potřebujete kartu z plastu? Banky vám dají na výběr

Zdroj: Česká spořitelna

Čím dál víc lidí si při placení v obchodě nebo při výběru z bankomatu vystačí jen s chytrým mobilem či hodinkami. Může za to rozšíření aplikací jako jsou Apple Pay, Google Pay, Garmin, Fitbit nebo Samsung Pay – podle statistiky společnosti Mastercard využívá některou z těchto platebních metod už 39 procent Čechů.

Klasickou plastovou kartu už proto mnozí klienti přestali nosit s sebou. Banky si to uvědomují a připravují se na to, aby si lidé (nebo víc lidí než dosud) mohli vybrat, zda ještě vůbec chtějí mít i fyzickou kartu, nebo jim bude stačit jen ve virtuální podobě.

Pro upřesnění: řeč je o virtuální kartě, která může plně zastoupit tradiční plastovou kartu a jejíž údaje jsou shodné s tou klasickou.

Většina bank dosud automaticky posílá klientům plastovou kartu, přestože vedle ní můžou používat i její virtuální dvojče. Možnost úplně odmítnout klasickou kartu – a spokojit se jen s její virtuální podobou – zatím nabízí jen ČSOB a částečně Česká spořitelna a mBank.

Nejdál je v tom ČSOB, která tuto volbu umožňuje klientům jak při založení účtu (online formou, ne na pobočce), tak i při pravidelné obměně karty. V České spořitelně lze odmítnout plast zatím při jen založení Plus účtu. mBank dává takovou volbu pro nové klienty, nebo v rámci žádosti o vydání nové karty či ztracené karty.

Možnost říct si o kartu jen ve virtuální podobě brzy dostane mnohem víc lidí.

mBank ji už připravuje i při výměně dosavadní karty. „I stávající klienti si budou moci zvolit, kterou ze svých karet budou chtít jen virtuální a kterou ne. Je to jedna z hlavních věcí, na které se letos chceme zaměřit,“ říká Martin Podolák, ředitel produktové a procesní divize mBank pro Česko a Slovensko. Noví klienti mají takovou možnost už od loňského srpna.

Když se řekne virtuální...

Zdroj: Shutterstock

V našem článku označujeme jako virtuální takovou kartu, která je plnohodnotnou alternativou k té klasické plastové. Má tedy shodné údaje a v zásadě i stejné možnosti použití. Jako virtuální se ale označují také speciální karty v nabídce některých bank:

  • Jednorázová virtuální karta od České spořitelny: Zájemce si může v elektronickém bankovnictví George vytvořit kartu pro jednorázový nákup na internetu. Je sice také navázána k běžnému účtu, ale má odlišné údaje od hlavní karty. Po každém použití přestanou tyto údaje na jednorázové kartě platit – pro případné využití k dalšímu online nákupu si klient vygeneruje nové.
  • Virtuální karta od Creditas: Samostatná karta pro platby na internetu a mobilní platby. Existuje pouze v digitální podobě, nemá plastové dvojče. Je sice také navázána k běžnému účtu, ale má odlišné údaje než standardní (hlavní) karta. Je vhodná pro ty, kteří chtějí oddělit online platby (typicky na internetu) od transakcí klasickou kartou (typicky u terminálu v obchodě).
  • eKarta od mBank: Speciální karta pro platby na internetu. Není přímo propojená s běžným účtem, ale lze si na ní jednoduše peníze z účtu přeposílat – „dobíjet“. Funguje tedy jako předplacená karta – klient si na ní může převést třeba jen tolik peněz, kolik potřebuje. Při případném zneužití nehrozí, že by se útočník dostal ke všem penězům na účtu. Má odlišné údaje od základní karty k běžnému účtu.

Data ukazují, že část klientů je připravena plast opustit. Zatímco koncem roku 2021 mBank evidovala necelých sedm a půl tisíce karet jen ve virtuální podobě, koncem loňského roku to bylo skoro 68 tisíc.

„Samozřejmě, že jsou situace, hlavně při cestách do zahraničí, kdy je fyzická karta důležitá, protože ne všechny platební terminály nebo bankomaty jsou připraveny na bezkontaktní transakce. Myslíme si však, že doba, kdy klient má třeba více plastových karet od různých bank, protože každou používá na něco jiného, bude brzy za námi,“ říká Podolák.

Bankéři si uvědomují, že plastová karta je důležitá jako rezerva pro případy, jako jsou cesty do zahraničí, kde se na bezkontaktní technologii nelze vždy spolehnout, nebo když se mobil vybije nebo ztratí. „V zásadě by na to klientovi měla stačit jedna plastová karta,“ věří Podolák.

Obdobným směrem se chystá jít i Česká spořitelna. „Do budoucna chceme dát všem klientům při výměně karty na výběr, zda budou chtít ke svému účtu zasílat i plastovou kartu, nebo jim bude stačit jen ve virtuální podobě,“ říká Juraj Pilka, který má v České spořitelně na starosti platební karty. „Mohlo by to být během letošního roku,“ upřesňuje Lukáš Kropík z tiskového oddělení.

Na výběr nově dostanou také klienti Air Bank. „Tyto čistě virtuální platební karty bychom chtěli klientům nabídnout v letošním roce. Zatím ještě neznáme přesný termín, kdy by se tak mohlo stát. Jakmile k tomu budeme mít bližší podrobnosti, určitě jim o tom dáme včas vědět,“ říká Roman Macháček z tiskového oddělení.

Možnost říct si jen o virtuální kartu bez její plastové podoby chtějí nabídnout také Komerční banka, Raiffeisenbank či UniCredit.

„Ano, tuto propozici už také řešíme,“ potvrdila Šárka Nevoralová, mluvčí Komerční banky. Podle ní obecně platí, že klienti ve svých mobilních peněženkách mají více karet – většinou jde o kombinaci osobních a služebních karet a od více vydavatelů.

„Kdo má kartu v mobilu nebo hodinkách, využívá plastovou kartu jen když musí – tedy když jde o bankomat, který na tuto technologii není vybavený, nebo je problém s akceptací digitální karty na terminálu,“ vysvětluje Nevoralová.

„Klienti požadující čistě virtuální kartu jsou zatím v menšině, ale takovou možnost také připravujeme,“ potvrzuje i mluvčí Raiffeisenbank Tereza Kaiseršotová.

„Projekt ke spuštění virtuálních karet připravujeme. Přesný termín v předstihu klientům avizujeme,“ říká mluvčí UniCredit Bank Petr Plocek.

Samostatné virtuální karty v budoucnu ráda nabídla i Fio banka, potvrzuje mluvčí Jakub Heřmánek.

Chcete šetřit a mít peníze po ruce? Poradíme!

Se spořicím účtem s vyšším úročením budete mít rezervu kdykoli k dispozici. Peníze ukládejte pravidelně nebo jednorázově.

Naopak Hello Bank, která zájem o čistě virtuální karty dávala najevo už před více než dvěma lety, teď přípravy nepotvrdila. „Virtuální karty klientům nevydáváme a ani tuto možnost aktuálně nezvažujeme,“ odpovídá Andrea Nováková, šéfka komunikace tuzemské BNP Paribas Personal Finance SA, vlastníka Hello Bank.

Pro banky je větší přechod na virtuální karty lákavý i kvůli úsporám nákladů na jejich výrobu a doručování klientům.

„Zatím neočekáváme, že podíl klientů nevyžadujících fyzickou kartu bude jakkoliv zásadní, a proto ani případná úspora nebude nijak vysoká. Toto se v čase bude měnit, ale to nebude otázka týdnů či měsíců ale spíše roků,“ říká Šárka Nevoralová z Komerční banky.

Podle spořitelny se úspora dá vyčíslit jen těžko. „Náklady z výroby plastových karet se přenesou na vývoj v IT tak, abychom byli schopní klientům přinášet inovativní a bezpečné platební řešení,“ myslí si Juraj Pilka.

Olga Skalková

Autor článku Olga Skalková

O bankách a finančních institucích píše od 90. let. Byla součástí ekonomického týmu Hospodářských novin, psala i na weby iHNed.cz a Aktuálně.cz. Teď píše externě pro Peníze.cz. Ráda tráví čas s rodinou a přáteli, chodí do... Další články autora.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 6 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

21. 3. 2023 11:01, Honza B

Já chytrý telefon mám, ale na fyzické karty pro fyzickou platbu nedám dopustit. Líp se s tím manipuluje a především nejste totálně v hajzlu, když se něco stane telefonu. Opouštění praktického řešení ve prospěch něčeho překombinovaného je spíš znak moderní doby.
Na druhou stranu nic proti virtuálním kartám na placení online, ale to je novinka asi tak dvacet let stará a není závislá na chytrosti telefonu.

+47
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

21. 3. 2023 19:13, P12k14

som celkom zaskočený že tu v diskusii je toľko ľudí proti platbe mobilom. Ja už ani neviem kde mám peňaženku a aj keby som ju našiel, tak si nespomeniem na PIN karty. Prídem k pokladni, odomknem telefón nasnímaním prstu, priložím k terminálu a idem preč. Budem konzervatívny a dám veľkú rezervu - platenie mi trvá asi 5 sekúnd.

-4
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (6 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Komerční banka vystrašila klienty. Špatně zaúčtovala platby kartou

14. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Komerční banka vystrašila klienty. Špatně zaúčtovala platby kartou

Klientům Komerční banky se v elektronickém bankovnictví ukazoval chybný údaj o platbě kartou ze středy 13. března, případně byly platby bez popisu. 

Banky lákají na nové bonusy. Tisíce získáte snadno

4. 3. 2024 | Petr Kučera | 4 komentáře

Banky lákají na nové bonusy. Tisíce získáte snadno

Za vyzkoušení účtu nabízejí peníze zdarma. A kromě toho třeba poznáte, že jiná banka je lepší než ta vaše. Koneckonců víc účtů v různých bankách se může hodit vždycky. Kam se teď podívat,... celý článek

Pozor na nový trik u bankomatů. Platíte za to, co nechcete

27. 2. 2024 | Pavla Adamcová | 2 komentáře

Pozor na nový trik u bankomatů. Platíte za to, co nechcete

Síť bankomatů Euronet v Česku strhává lidem poplatek za službu, kterou si ve skutečnosti neobjednali – nebo ji nakonec ani nedostali. Některým velkým bankám se takové klamání jejich... celý článek

Čtyři banky hlásí odstávku, o víkendu omezí platby

9. 2. 2024 | Petr Kučera

Čtyři banky hlásí odstávku, o víkendu omezí platby

Česká spořitelna v noci z pátku 9. února na sobotu 10. února dočasně odstaví systém George. V mobilu ani na webu nebude dostupný od páteční 23. hodiny do sobotní osmé hodiny ranní.

Banky rozdají tisíce, startují nové akce pro klienty

6. 2. 2024 | Petr Kučera

Banky rozdají tisíce, startují nové akce pro klienty

Raiffeisenbank, Creditas, ČSOB, UniCredit a Skip Pay lákají na odměny za aktivní využívání služeb nebo sjednání nového účtu. Některé odměny získá každý při splnění podmínek, u jiných... celý článek