Mall Pay má licenci, spustí karty a prémiové účty

Petr Kučera | rubrika: Aktuality | 21. 9. 2020
Mall Pay má licenci, spustí karty a prémiové účty

Zdroj: Mall Pay

Fintechová společnost Mall Pay získala od České národní banky licenci poskytovatele platebních služeb malého rozsahu. Ještě před Vánoci začne vydávat platební karty a nabídne prémiové účty.

Vydavatelem karty bude ČSOB, která fintech Mall Pay vlastní rovným dílem se společností Mall Group. Do skupiny Mall patří vedle stejnojmenného internetového obchodu a televize také e-shopy CZC, Košík nebo Vivantis.

„Udělení licence znamená zásadní posun vpřed. Celý platební ekosystém, jehož nejviditelnější částí je v současnosti odložená platba pro e-shopy a online služby, se výrazným způsobem rozšíří. Mall Pay okamžitě začíná s testováním připravených prémiových účtů spojených s vlastní platební kartou. Účty s kartou bude zákazníkům nabízet ještě před startem letošní vánoční sezony,“ říká šéf Mall Pay Adam Kolesa.

„Teprve nové prémiové účty Mall Pay s vlastní kartou dají plně vyniknout benefitům služby, která je připravena na míru pro pravidelné nakupování,“ říká Kolesa. Prémiové účty – za poplatek – nabídnou například výrazně delší splatnost. Dosud jediná (základní) varianta má většinou splatnost 14 dnů, v některých případech 30 dnů. Novinkou má být i vyšší limit na nákupy. Firma zároveň slibuje řadu výhod – například dopravu zdarma, služby pro domácnost nebo odměny za nákupy.

Odloženou platbu bude díky kartě možné využít všude – tedy i na místech, která nejsou napojena přímo na rozhraní Mall Pay. A to jak v e-shopech, u online služeb nebo v kamenných obchodech. V současnosti je s Mall Pay možné nakupovat zhruba na stovce e-shopů nebo online služeb.

Mall Pay funguje od listopadu 2018 a navazuje na službu Kup Najisto, jejíž historie sahá až do roku 2014. Od letošního února je Mall Pay plně integrována do platební brány ČSOB.

Odložené platby jsou pro e-shopy i spotřebitele alternativou k dobírce. Lidé mohou zaplatit do 14 dnů od objednání, takže jim mezitím zboží přijde a lze si ho vyzkoušet. E-shop zároveň dostává peníze hned, nečeká na ně jako u dobírky. Pro e-shop vychází odložená platba podobně jako platba kartou, obchodník tedy hradí transakční poplatek (provizi).

Mall Pay zdůrazňuje, že neposkytuje spotřebitelský úvěr ani kreditní kartu, nicméně v praxi funguje podobně: Nakupující musí zaplatit do 14 dnů (delší splatnost – na rozdíl od podobné služby Twisto, která už má i vlastní kartu – zatím nenabízí). Spotřebitel pak může zaplatit dluh standardní bankovní kartou nebo převodem z účtu. Při prodlení pět dnů po splatnosti se naúčtuje sankce 100 korun, dalších 100 korun pak deset dnů po splatnosti a dalších 100 korun patnáct dnů po splatnosti. Jinak je pro nakupujícího služba bez poplatků – i to je výhoda oproti dobírce.

Odložené platby jsou alternativou i ke klasické debetní nebo kreditní kartě. Především pro lidi, kteří mají k online platbám nedůvěru, ale klasický převod z účtu je pro ně pořád ještě pomalý. Nebo pro lidi, kteří chtějí zaplatit až po doručení a vyzkoušení zboží. A také pro ty, kteří budou mít dost peněz až za pár dnů, ale výhodnou nabídku chtějí využít hned.

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+10
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fio překvapila klienty, platby kartou zaúčtovala dvakrát

8. 4. 2024 | Kateřina Hovorková

Fio překvapila klienty, platby kartou zaúčtovala dvakrát

Fio banka hlásí komplikace s duplicitním zaúčtováním některých transakcí provedených kartami Visa. „O potížích víme a situaci se společností Visa intenzivně řešíme,“ ujišťuje banka... celý článek

Komerční banka vystrašila klienty. Špatně zaúčtovala platby kartou

14. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Komerční banka vystrašila klienty. Špatně zaúčtovala platby kartou

Klientům Komerční banky se v elektronickém bankovnictví ukazoval chybný údaj o platbě kartou ze středy 13. března, případně byly platby bez popisu. 

Banky lákají na nové bonusy. Tisíce získáte snadno

4. 3. 2024 | Petr Kučera | 4 komentáře

Banky lákají na nové bonusy. Tisíce získáte snadno

Za vyzkoušení účtu nabízejí peníze zdarma. A kromě toho třeba poznáte, že jiná banka je lepší než ta vaše. Koneckonců víc účtů v různých bankách se může hodit vždycky. Kam se teď podívat,... celý článek

Pozor na nový trik u bankomatů. Platíte za to, co nechcete

27. 2. 2024 | Pavla Adamcová | 2 komentáře

Pozor na nový trik u bankomatů. Platíte za to, co nechcete

Síť bankomatů Euronet v Česku strhává lidem poplatek za službu, kterou si ve skutečnosti neobjednali – nebo ji nakonec ani nedostali. Některým velkým bankám se takové klamání jejich... celý článek

Čtyři banky hlásí odstávku, o víkendu omezí platby

9. 2. 2024 | Petr Kučera

Čtyři banky hlásí odstávku, o víkendu omezí platby

Česká spořitelna v noci z pátku 9. února na sobotu 10. února dočasně odstaví systém George. V mobilu ani na webu nebude dostupný od páteční 23. hodiny do sobotní osmé hodiny ranní.

Partners Financial Services