Mobil a hodinky místo plastové karty. Zájem prudce roste

pk | rubrika: Aktuality | 6. 8. 2019 11:50 aktualizováno 6. 8. 2019 15:50 | 4 komentáře

Některou z mobilních platebních služeb – Apple Pay, Google Pay, Garmin Pay nebo Fitbit Pay – využívá už přes 100 tisíc klientů Komerční banky. Ve svých zařízeních (mobilech, hodinkách či iPadech) aktivovali víc než 115 tisíc karet.

Měsíční objem transakcí stoupl v červnu na 650 milionů korun a byl tak o 40 procent vyšší než v březnu. Počet transakcí zadaných jenom prostřednictvím Apple Pay překonal v červenci jeden milion.

„Platba mobilním telefonem je vysoce návyková. Po jejím osvojení (zpravidla stačí pět plateb mobilem) klienti již většinou přestanou používat plastovou kartu,“ říká Monika Truchliková, která v Komerční bance vede oblast nazvanou Tribe Cash, Cards and ATMs.

Moneta – další z bank, která vedle KB nabízí všechny čtyři v Česku dostupné služby mobilních plateb – hlásí 70 tisíc aktivních zařízení využívajících službu placení telefonem nebo hodinkami (Google Pay, Apple Pay, Garmin Pay a Fitbit Pay).

Pamatujete?

Moneta se rozhodla zrušit platební nálepky. Klesající zájem hlásí i některé další banky. Mnohem víc teď frčí platby přímo mobilem nebo hodinkami.

Platebním nálepkám hrozí vyhynutí. Končí s nimi první banka

„Měsíčně klienti provedou více než 700 tisíc transakcí. Nejaktivnější jsou klienti s Google Pay, kteří měsíčně provedou 15 transakcí, následují klienti s hodinkami Garmin s 13 transakcemi. Celkový objem provedených transakcí přesahuje 320 milionů korun měsíčně. Ve srovnání s loňským rokem se jedná o více než dvojnásobek," říká Jan Hruška, manažer pro platební karty Moneta Money Bank. 

U České spořitelny, největší tuzemské banky podle počtu klientů, platí s Apple Pay 107 tisíc lidí. Na terminálech provedli od 19. února téměř pět milionů transakcí v celkové výši 2,3 miliardy korun. Průměrná výše jedné platby pomocí Apple Pay vychází na 460 korun. Službu Google Pay, kterou spořitelna spustila teprve před měsícem, využívá zatím 21 tisíc klientů, kteří provedli 158 tisíc transakcí na terminálech v celkovém objemu 65 milionů korun, průměrná platba dosahuje 410 korun.

„Obecně lze říci, že dnes mobilem platí každý pátý z našich zhruba 630 tisíc klientů, kteří využívají mobilní bankovnictví George. Ti, kteří využívají k placení některou z mobilních aplikací, provedou v průměru dvakrát více transakcí měsíčně než klienti s tradiční plastovou kartou. V průměru náš klient použije plastovou platební kartu při placení 12 až 14krát měsíčně, přičemž průměrná útrata činí okolo osmi až devíti tisíc korun. Jedna transakce plastovou kartou se pohybuje v průměru okolo 650 korun," upřesňuje Lukáš Kropík z tiskového oddělení ČS.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fio překvapila klienty, platby kartou zaúčtovala dvakrát

8. 4. 2024 | Kateřina Hovorková

Fio překvapila klienty, platby kartou zaúčtovala dvakrát

Fio banka hlásí komplikace s duplicitním zaúčtováním některých transakcí provedených kartami Visa. „O potížích víme a situaci se společností Visa intenzivně řešíme,“ ujišťuje banka... celý článek

Komerční banka vystrašila klienty. Špatně zaúčtovala platby kartou

14. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Komerční banka vystrašila klienty. Špatně zaúčtovala platby kartou

Klientům Komerční banky se v elektronickém bankovnictví ukazoval chybný údaj o platbě kartou ze středy 13. března, případně byly platby bez popisu. 

Banky lákají na nové bonusy. Tisíce získáte snadno

4. 3. 2024 | Petr Kučera | 4 komentáře

Banky lákají na nové bonusy. Tisíce získáte snadno

Za vyzkoušení účtu nabízejí peníze zdarma. A kromě toho třeba poznáte, že jiná banka je lepší než ta vaše. Koneckonců víc účtů v různých bankách se může hodit vždycky. Kam se teď podívat,... celý článek

Pozor na nový trik u bankomatů. Platíte za to, co nechcete

27. 2. 2024 | Pavla Adamcová | 2 komentáře

Pozor na nový trik u bankomatů. Platíte za to, co nechcete

Síť bankomatů Euronet v Česku strhává lidem poplatek za službu, kterou si ve skutečnosti neobjednali – nebo ji nakonec ani nedostali. Některým velkým bankám se takové klamání jejich... celý článek

Čtyři banky hlásí odstávku, o víkendu omezí platby

9. 2. 2024 | Petr Kučera

Čtyři banky hlásí odstávku, o víkendu omezí platby

Česká spořitelna v noci z pátku 9. února na sobotu 10. února dočasně odstaví systém George. V mobilu ani na webu nebude dostupný od páteční 23. hodiny do sobotní osmé hodiny ranní.

Partners Financial Services