Praha dohání zpoždění, jízdenku si už koupíte i kartou v tramvaji

pk | rubrika: Aktuality | 26. 4. 2019
Praha dohání zpoždění, jízdenku si už koupíte i kartou v tramvaji

Zdroj: DPP

Praha se po letech vyrovná Plzni, Ostravě či Liberci. Už i v hlavním městě si můžete koupit jízdenku v tramvaji prostřednictvím bezkontaktní platební karty.

Platební terminály fungují ode dneška ve všech tramvajích pražské MHD, už dřív probíhal zkušební provoz v několika vozech. Postupně je tam nainstalovala dceřiná společnost ČSOB nazvaná Bankovní informační technologie. Smlouvu s městem podepsala na čtyři roky.

„Dopravní podnik platí za tuto službu pouze 1,99 procenta z ceny jízdného. Bezkontaktní nákup jízdenek platební kartou je tak z našeho pohledu nejlevnějším prodejním kanálem jízdného,“ šéf dopravního podniku Petr Witowski.

Oranžové automaty najdete vždycky u prostředních dveří, v tramvajích typu 14T jsou umístěny dva. Dveře, u nichž najdete terminál, jsou označeny piktogramy.

„Automaty pamatují na více tarifních kategorií a díky jazykovým mutacím jsou vstřícné i k cizincům,“ říká Adam Scheinherr, náměstek primátora pro dopravu a předseda dozorčí rady dopravního podniku.

„Na letošek připravujeme výběrové řízení na bezkontaktní terminály v autobusech. Během příštího roku by tak bezkontaktní nákup jízdenek kartou měl být k dispozici ve všech prostředcích MHD,“ dodává Witowski.

Přímo ve vozech metra terminály nebudou, dopravní podnik ale nahrazuje výdejní automaty ve vestibulech. Ty nové umožňují kromě hotovostní i bezhotovostní platbu jízdného, ovládání dotykovým displejem a vyhledávání dopravního spojení. „Během první poloviny letošního roku bude vyměněno dalších 100 kusů automatů, které nahradí staré automaty akceptující pouze mince,“ upřesňuje Witowski.

Jízdenku uvnitř vozů lze platit bezkontaktní kartou nebo aplikacemi Apple Pay a Google Pay. Jednou transakcí lze pořídit jednu jízdenku, bezprostředně po ní ale může následovat další. Vytištěný lístek začíná platit okamžitě, takže už se neoznačuje. Cestující si musí jízdenku koupit bezprostředně po nástupu ; omluvou nicméně může být, když čeká frontu před terminálem.

Autoři fotek: DPP, ČSOB

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fio překvapila klienty, platby kartou zaúčtovala dvakrát

8. 4. 2024 | Kateřina Hovorková

Fio překvapila klienty, platby kartou zaúčtovala dvakrát

Fio banka hlásí komplikace s duplicitním zaúčtováním některých transakcí provedených kartami Visa. „O potížích víme a situaci se společností Visa intenzivně řešíme,“ ujišťuje banka... celý článek

Komerční banka vystrašila klienty. Špatně zaúčtovala platby kartou

14. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Komerční banka vystrašila klienty. Špatně zaúčtovala platby kartou

Klientům Komerční banky se v elektronickém bankovnictví ukazoval chybný údaj o platbě kartou ze středy 13. března, případně byly platby bez popisu. 

Banky lákají na nové bonusy. Tisíce získáte snadno

4. 3. 2024 | Petr Kučera | 4 komentáře

Banky lákají na nové bonusy. Tisíce získáte snadno

Za vyzkoušení účtu nabízejí peníze zdarma. A kromě toho třeba poznáte, že jiná banka je lepší než ta vaše. Koneckonců víc účtů v různých bankách se může hodit vždycky. Kam se teď podívat,... celý článek

Pozor na nový trik u bankomatů. Platíte za to, co nechcete

27. 2. 2024 | Pavla Adamcová | 2 komentáře

Pozor na nový trik u bankomatů. Platíte za to, co nechcete

Síť bankomatů Euronet v Česku strhává lidem poplatek za službu, kterou si ve skutečnosti neobjednali – nebo ji nakonec ani nedostali. Některým velkým bankám se takové klamání jejich... celý článek

Čtyři banky hlásí odstávku, o víkendu omezí platby

9. 2. 2024 | Petr Kučera

Čtyři banky hlásí odstávku, o víkendu omezí platby

Česká spořitelna v noci z pátku 9. února na sobotu 10. února dočasně odstaví systém George. V mobilu ani na webu nebude dostupný od páteční 23. hodiny do sobotní osmé hodiny ranní.

Partners Financial Services