Platnost platební karty ohlídá bankomat

Platnost platební karty ohlídá bankomat
Na konec platnosti platební karty většinou upozorní bankomat, email nebo výpis z účtu. Kdo chce automatické obnovování karty zrušit, musí si hlídat lhůty, v nichž to lze učinit. Jinak zaplatí další roční poplatek.

Banky v Česku začínají myslet i na roztržité klienty a jejich nákupy. Různými způsoby se většina z nich snaží upozornit na konec platnosti platební karty tak, aby člověk nebyl zaskočen. „Ještě před pár lety se mi stalo, že jsem v supermarketu s plným vozíkem už naúčtovaného zboží zjistila, že skončila platnost mé karty a i když jsem měla na účtu peníze, neměla jsem jak zaplatit,“ popisuje svou zkušenost Jana Urbanová. Teď se pár týdnů před skončením platnosti karty pro změnu lekla obrázku, který se objevil v bankomatu. Právě takové varování před koncem platnosti karty teď používají téměř všechny banky. Zpravidla se ale objevují jen v přístrojích, které bance patří.

„O ukončení platnosti karty informujeme v našich bankomatech třicet dnů předem,“ říká Kristýna Havligerová z České spořitelny. Údaj o konci platnosti karty banka klientům od letošního července rozesílá i s posledním výpisem před tímto termínem.

Jak se dozvíte o konci platnosti staré karty a jak získáte novou
Banka Způsob a doba varování Způsob vydání nové karty
Česká spořitelna bankomat, 30 dnů automaticky 15 dnů před koncem staré
Citibank nevaruje zasílá 2 měsíce dopředu
ČSOB bankomat, 30 dnů automaticky 30 dnů před koncem staré
eBanka email, 30 dnů zasílá 2 týdny před koncem staré
GE Money bankomat, 30 dnů automaticky 30 dnů před koncem staré
HVB Bank nevaruje 2 týdny před koncem staré na pobočce
Komerční banka bankomat, výpis 2 týdny před koncem staré na pobočce
Raiffeisenbank bankomat, email zasílá 2 týdny před koncem staré
Živnostenská banka nevaruje 1 měsíc před na pobočce, 2 týdny před poštou
Zdroj dat: Banky

Varování prostřednictvím bankomatů používá i Komerční banka, Raiffeisenbank či eBanka. KB a eBanka k tomu ještě navíc posílá klientům zprávu e-mailem, pokud ho bance oznámili. GE Money sice slovy své mluvčí Blanky Bělovské není povinna o konci platnosti klienty informovat, ale i tato banka varuje klienty prostřednictvím bankomatu.

Jedinými dvěma většími bankami, které klienty dosud nevarují, zůstávají HVB Bank a Živnostenská banka. Stejně jako ostatní ale i tyto dvě banky obnovují karty klientů automaticky. „Přibližně měsíc před ukončením platnosti karty má klient možnost vyzvednout si novou kartu na své pobočce. Klienti, kteří si zvolili distribuci poštou, obdrží novou kartu zhruba tři týdny před ukončením platnosti staré karty,“ vysvětluje mluvčí Živnostenské banky Tomáš Pavlík. V HVB je podle něj nová karta připravená dva týdny před koncem platnosti staré.

 „Kartu klientovi posíláme doporučeně poštou na jím uvedenou kontaktní adresu. Klient následně ještě kartu aktivuje telefonátem na bezplatné telefonní lince,“ vysvětluje celý postup mluvčí Raiffeisenbank Tomáš Kofroň. Pokud o to požádají, dostávají podle Tomáše Pavlíka zhruba tři týdny před koncem platnosti novou kartu i klienti HVB. Naproti tomu eBanka používá pro sdělování informací výhradně internet. Klienti ovšem mají na pobočce připravenou novou kartu ještě před koncem platnosti. Stejné je to i u Komerční banky. PIN k novým kartám, pokud je jiný, chodí v doporučené zásilce zvlášť. Číslo obnovené platební karty zůstává stejné. To platí i pro PIN obnovených karet u většiny bank.

Kdy zrušit obnovování platební karty
Banka Nejzazší lhůta
před obnovením karty
Česká spořitelna 2 měsíce
Citibank 1 měsíc
(u kreditních karet 3 měsíce)
ČSOB 5 týdnů
eBanka 1 měsíc
GE Money 1 měsíc
HVB Bank 1 měsíc
Komerční banka 1 měsíc
Raiffeisenbank 6 týdnů
Živnostenská banka 1 měsíc
Zdroj dat: Banky

Získat novou kartu není příliš obtížné. Mnohem těžší je naopak její obnově zabránit. Pokud si držitel karty s automatickou obnovou přeje před ukončením platnosti provést jakékoliv změny, je nutné je vydavatelské bance sdělit v dostatečném předstihu, nejčastěji alespoň měsíc před datem ukončení platnosti karty. V případě kreditní karty Citibank je třeba na změny myslet dokonce ještě dříve, nejméně dva měsíce dopředu.

O zrušení automatické obnovy je nutno banku v drtivé většině případů nutné informovat písemně. Jen u účtů s novými službami lze požadavky posílat e-mailem, nebo vyřizovat telefonicky. Pouze eBanka a nově i KB umí tyhle požadavky vyřídit prostřednictvím internetu. Stejně tak, když chce klient jinou kartu, než dosud měl, musí o ní s dostatečným předstihem požádat.

Doba platnosti karet je vyznačena na přední straně platební karty – obvykle jsou to dva nebo tři roky. Karta platí od prvního dne měsíce vyznačeného na kartě jako začátek platnosti do posledního dne měsíce označujícího konec platnosti karty. Pokud klient termín pro zrušení automatické obnovy zmešká, zaplatí. V podmínkách bank pro používání platebních karet zpravidla výslovně stojí, že v takovém případě je banka oprávněna účtovat roční poplatek, ať už klient kartu převezme, či nikoliv. Doba, po kterou banka nevyzvednutou kartu uschová, je různá. Většinou je to několik týdnů, ale může to být i rok.

Jaké jsou vaše zkušenosti s obnovováním platebních karet?

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+49
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 12 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Lesk zlatých platebních karet pohasíná

19. 7. 2007 | Věra Tůmová | 1 komentář

Lesk zlatých platebních karet pohasíná

Zlaté karty už nejsou to, co bývaly. Pro jejich získání dnes v Česku stačí příjem i okolo deseti tisíc korun čistého měsíčně. Na pokles prestiže těchto karet reagují banky ve světě... celý článek

Bankomatů přibývá, ale hodně lidí k nim má stále daleko

11. 7. 2007 | Milan K. Osvaag

Bankomatů přibývá, ale hodně lidí k nim má stále daleko

V České republice se za uplynulých pět let zdvojnásobil počet bankomatů. Mnoho lidí z malých měst a obcí však musí k nejbližšímu z nich stále jezdit do větších měst. Pro banky není... celý článek

Platební karty: jaká zneužití číhají a jak se jim bránit

10. 1. 2007 | redakce Peníze.CZ | 7 komentářů

Platební karty: jaká zneužití číhají a jak se jim bránit

Víte, že podle zákona máte nárok na vrácení peněz, pokud nesouhlasíte se zaúčtovanou platbou bez přítomnosti platební karty, tedy na internetu? Jak v takovém případě postupovat? Proč... celý článek

Platební karty: jak nezabloudit v plastovém bludišti

5. 1. 2007 | redakce Peníze.CZ

Platební karty: jak nezabloudit v plastovém bludišti

Karty elektronické, embossované, chipové, kreditní, debetní, úvěrové či charge... Vyznáte se v nich? K čemu která slouží? Jaké výhody a naopak úskalí přináší? Jak drahé je její použití?... celý článek

Mám charge kartu. Patřím mezi elitu?

16. 5. 2006 | Dana Chytilová

Mám charge kartu. Patřím mezi elitu?

Téměř neomezené nákupy. Vstup do letištních salónků. Vysoké limity pojistek. Toto a mnohé další vám zajistí charge karty. Chcete-li patřit mezi elitu, pořiďte si právě tuto kartu. Dobře... celý článek

Partners Financial Services