Co Čech to jiná platební karta

Co Čech to jiná platební karta
Banky vymyslely další lákadlo na klienty: platební karty s vlastním designem. Od června si mohou podobu karty navrhnout zákazníci Komerční banky a ČSOB. Další banky se přidají za půl roku.

Chcete mít na platební kartě fotografii manželky, dětí, nebo svého psa? Žádný problém. Stačí mít konto u správné banky a zaplatit poplatek. Komerční banka a ČSOB nabízejí  takzvanou image kartu od 11. června. Další banky jí budou mít v nabídce za půl roku.

„Klient dodá bance fotografii či vyobrazení, které se pak na celou lícovou stranu karty překopíruje. Jediným, čím jsou držitelé karty omezeni ve výběru předlohy, je etická a společenská přijatelnost fotografie, autorská práva k danému snímku či ochrana soukromí jiných osob,“ říká mluvčí ČSOB Milan Tománek. Fotografii nejlépe ve formátu jpg si klient může přinést třeba na přenosné flash-paměti. Fotografie musí mít dostatečnou kvalitu – nejméně 300 dpi. Zároveň by obrázek podle informací klientského servisu neměl být větší než 3 MB.

ČSOB nabízí kartu nejprve zdarma svým nejlepším klientům jako odměnu za jejich věrnost. „Zhruba ve druhé polovině srpna se stane tato karta součástí nabídky retailových produktů banky,“ doplňuje Tománek. Image kartu bude ČSOB nabízet jako čipovou, embosovanou kartu VISA Classic.

Nápad karet s obrázky se už uchytil v Belgii a v Maďarsku. Podle informací finanční skupiny KBC Group, kam ČSOB patří, jsou nejčastěji používanými motivy na kartách fotografie blízkých, momentky z dovolené či obrázky domácích mazlíčků. Nabídky vybrat si vlastní motiv na kartu si podle tlumočených zkušeností KBC v Belgii a v Maďarsku vybraly až tři čtvrtiny klientů.

Loni v listopadu nabídla jako jedna z  prvních ve střední Evropě personalizované karty maďarská K&H Bank. Od února nabídku rozšířila i o specifický design karet Maestro. Podle oficiální zprávy zveřejněné na internetových stránkách banky, byl důvodem rozšíření nabídky obrovský zájem klientů.
 
Klienti Komerční banky mohou žádat o vydání karty s vlastním designem od 1. června 2007. Kartu podle vlastních představ je možné si navrhnout na plně funkčním internetovém portálu www.mojekarta.cz. Do internetové aplikace nahraje klient obrázek a může si jej zároveň jednoduše podle potřeby upravovat. Aplikace zkontroluje, zda je fotografie dostatečně kvalitní a ukáže náhled finální podoby karty – tedy včetně čipu a loga KB a karetní asociace,“ říká mluvčí KB Zuzana Čepelková.

Operátorky klientského servisu KB tvrdí, že kromě běžných poplatků za vedení karty si zákazník za vlastní obrázek doplatí 390 korun za schválení svého návrhu. Termín dodání se neliší od doby potřebné pro doručení běžné karty. Na rozdíl od KB, nemá zatím ČSOB ještě stanovenou výši poplatků za kartu s vlastním obrázkem. Bonitní klienti, kterým službu banka nabízí od příštího týdne, jí dostanou zadarmo.

Klienti ostatních bank si na karty s vlastním obrázkem musí počkat do konce roku. „Personalizované platební karty začneme nabízet s největší pravděpodobností na konci letošního roku. Bližší podmínky zatím nejsou přesně stanoveny,“ prozradil mluvčí Raiffeisenbank Tomáš Kofroň. Ani Česká spořitelna nezůstane pozadu. „Tuto službu plánujeme zhruba na konec letošního roku. O konkrétních podmínkách je zatím předčasné hovořit,“ potvrdila mluvčí České spořitelny Helena Matuzsná.

Chtěli byste mít platební kartu s obrázkem manžela či manželky?

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 9 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

17. 7. 2007 18:44, Tom

Banky by se spise mely zamerit na problemy s platbami kartou. Neni prece normalni, aby platba kartou trvala 3-5x dele jak hotovosti ?
Kdyz vytahnu v obchode (supermerket, benzinka... cokoliv) u pokladny kartu, tak fronta za mnou nastvane zabruci a pokladni vytresti oci.

+31
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

8. 6. 2007 12:22, Pavel

Platební karta bez obrázku a podpisu, to je jako šlehačkový dort bez kečupu a hořčice.

Zobrazit celé vlákno

-10
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (9 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Platební karty: jednoduché a účinné rady a tipy

12. 1. 2007 | redakce Peníze.CZ

Platební karty: jednoduché a účinné rady a tipy

Víte, jak probíhá platba platební kartou po technické stránce? Jak banky řeší reklamace související s platbou kartami? Proč je dobré si vzhled karty z obou stran okopírovat? Proč podpis... celý článek

Platební karty: jaká zneužití číhají a jak se jim bránit

10. 1. 2007 | redakce Peníze.CZ | 7 komentářů

Platební karty: jaká zneužití číhají a jak se jim bránit

Víte, že podle zákona máte nárok na vrácení peněz, pokud nesouhlasíte se zaúčtovanou platbou bez přítomnosti platební karty, tedy na internetu? Jak v takovém případě postupovat? Proč... celý článek

Platební karty: jak nezabloudit v plastovém bludišti

5. 1. 2007 | redakce Peníze.CZ

Platební karty: jak nezabloudit v plastovém bludišti

Karty elektronické, embossované, chipové, kreditní, debetní, úvěrové či charge... Vyznáte se v nich? K čemu která slouží? Jaké výhody a naopak úskalí přináší? Jak drahé je její použití?... celý článek

Cashback: jednoduchý výběr peněz zdarma konečně také v ČR

13. 9. 2006 | Simona Ely Plischke

Cashback: jednoduchý výběr peněz zdarma konečně také v ČR

Rychlý, bezpečný a zdarma výběr hotovosti přímo na pokladně obchodu se konečně dostává i k nám. V zahraničí velmi oblíbenou službu cashback, která ušetří poplatky za výběry z bankomatu... celý článek

Jak platit v zahraničí? Cashem, šekem nebo kartou?

2. 6. 2006 | Dana Chytilová

Jak platit v zahraničí? Cashem, šekem nebo kartou?

Strávíte letošní dovolenou za hranicemi? Váháte, zda stačí naplnit kapsy bankovkami a mincemi, nebo je třeba přibalit i platební kartu či cestovní šeky? Poradíme vám, kdy se který nástroj... celý článek

Partners Financial Services