Platební karta: jak šikovný je plast ve vaší kapse?

Platební karta: jak šikovný je plast ve vaší kapse?
Nemyslet před každou zahraniční cestou na pojištění? Dostávat upozornění na nehody na silnicích ve vašem regionu? Pomoc od asistenční služby na cestách? Toto a něco víc může zajistit platební karta. Víte, co všechno umí právě ta vaše?

Minule jsme si v článku Platební karta ušetří na benzínu aneb co vše umí uvedli, jaké všemožné služby skýtají  platební karty. Dnes si ukážeme, jak konkrétně se tyto výhody tváří u jednotlivých bank. Pokud vlastníte elektronickou kartu, většinou v ní žádné doplňkové služby zahrnuty nejsou. Chcete-li něco navíc, musíte si zpravidla připlatit. Ve třech bankách, v Poštovní spořitelně (profil, názory), v Komerční bance (profil, názory) a v GE Money bank (profil, názory), však v ceně elektronické karty dostanete i něco víc.

I elektronky mají své přednosti

V Poštovní spořitelně získáte v rámci Maxkarty i pojištění proti zneužití ztracené karty a úrazové pojištění. Ztratíte-li kartu, uhradí vám banka blokaci a vydání nové karty, v případě jejího zneužití "ručí" do 30 tisíc Kč. Způsobíte-li si úrazem plnou invaliditu nebo smrt, banka vyplatí 100 tisíc Kč.

Pořídíte-li si Bankokartu Komerční banky, bude vám k elektronické kartě k dispozici tísňová linka technické asistenční služby ABA. Karta Dynamic zahrnuje tutéž službu poskytovanou ÚAMK a k tomu slevu 2,2 % na nákup u čerpacích stanic Benzina. V GE Money bank se dočkáte úrazového pojištění pro případ plné invalidity nebo smrti s plněním do půl miliónu Kč, které se však vztahuje jen na jízdu dopravním prostředkem, nikoliv na pobyt.

Ne všechny embosky dávají víc

S embosovanými kartami už bývá spojováno více výhod. Česká spořitelna (profil, názory) v rámci Programu Partner poskytuje slevy kolem 5 % na nákup ve vybraných obchodech. Slevy při cestování v zahraničí vám zajistí i Visa Classic eBanky (profil, názory).
V Komerční bance (profil, názory) obdržíte cestovní pojištění s krytím do 500 tisíc Kč (hrazeny jsou náklady na léčení během zahraniční cesty i dodatečné výlohy způsobené vynuceným prodloužením pobytu, náklady na repatriaci, náklady na ambulantní ošetření a právní pomoc).  Pojistné plnění do půl miliónu Kč je ale velmi nízké. Lepší krytí samozřejmě získáte, pokud si za cestovní pojistku k platební kartě několik stovek korun ročně připlatíte, a nebudete se tak spoléhat na marketingově pojatou nabídku cestovní pojistky ke kartě "zdarma".

Cestovní pojištění platí při řádném placení pojistného automaticky (ale také jen) po celou dobu platnosti karty, k níž bylo sjednáno. Pojistné krytí začíná okamžikem překročení státní hranice České republiky a končí jejím zpětným překročením při návratu. Banky však jednotlivé výjezdy omezují, takže v zahraničí můžete strávit mezi 45 až 90 dny, překročíte-li danou lhůtu, už s pojištěním nemůžete počítat.

Živnobanka (profil, názory) se může chlubit cestovním pojištěním EveryDay, které zahrnuje léčebné výlohy s plněním do 1,5 miliónu , odpovědnost za škodu do 1 miliónu Kč, zavazadel do 10 tisíc Kč a úraz s následkem smrti do 250 tisíc Kč nebo s následkem plné invalidity do 500 tisíc Kč.

Pojištění proti zneužití platební karty v případě její ztráty nebo odcizení nabízí k embosované kartě Raiffeisenbank (profil, názory). Máte-li jednu kartu, vrátí se vám zpět maximálně 10 tisíc Kč. Jestliže jste ztratili více karet, nedostanete víc jak 30 tisíc Kč. Banka ručí zpětně do 48 hodin od nahlášení ztráty nebo krádeže. Toto je podstatný rozdíl od předchozí Poštovní spořitelny, která přebírá zodpovědnost až půlnocí dne nahlášení. Co však zůstává stejné pro obě banky, jsou nepojištěné transakce spojené se zadáváním PIN. Více se o tom dočtete v tomto článku.

GE Money Bank vám v rámci "embosky" pojistí úraz následkem smrti nebo trvalé invalidity do 250 tisíc Kč a léčebné výlohy do 750 tisíc Kč. A dále, pokud v zahraničí ztratíte nebo vám odcizí kartu, bude k dispozici telefoní číslo, na které můžete zadarmo zavolat a toto nahlásit. K embosovaným kartám ostatních bank nedostanete žádné služby "zadarmo" a pokud po nich toužíte, musíte si je přikoupit.

Zlato v platební kartě

Takzvané embosované gold karty, jejichž roční poplatek se pohybuje kolem 3 až 5 tisíc Kč, slouží většinou náročnějším z vás, kteří touží mít v kartě pomocníka pro "vše". Stránky Komerční banky zlatou kartu charakterizují takto: "Mnoha lidem stačí obyčejné auto, ale někteří nejsou spokojeni, dokud nesedí v limuzíně." Mezi nabídkami jednotlivých bank už nejsou takové rozdíly jako v předchozích případech. Podívejme se tedy gold kartám na jejich zlatý zoubek.

Samozřejmostí je cestovní pojištění, v Komerční bance budou dokonce automaticky pojištěni i rodinní příslušníci, jinde si rodinu musíte zvlášť připojistit. Plnění z cestovního pojištění se sjednává na přinejmenším 2x vyšší částky než pro ostatní karty. I doba pojištění v zahraničí bývá delší, například 120 dní místo nejběžnějších 90 dní.  Horší je to s pojištěním proti zneužití karty při její ztrátě či odcizení. V ceně karty ji najdete jen u tří bank. U České spořitelny, s limitem 50 tisíc Kč, u Raiffeisenbank s limitem do 100 tisíc Kč a u Volksbank (profil, názory) s limitem do 20 tisíc Kč. Pokud ztratíte svou zlatou kartu a nemáte ji pojištěnou, vyjde vás její uvedení na stoplistaci zhruba na 2 tisíce Kč.

Jaké další přednosti takové cenné karty poskytují? Jde především o získání klubové IAPA karty, která vám zajistí výrazné slevy ve vybraných hotelech a autopůjčovnách po celém světě a zaručuje bezodkladné vyhledání zavazadel a klíčů ztracených při letecké přepravě. Chcete si zpříjemnit čekání v letištních salóncích, telefonovat, faxovat a brouzdat na internetu? Pak je tu pro vás takzvaný Priority Pass.
Hodily by se vám základní informace o dopravě? Asistenční služby vám budou nápomocny. V ČSOB (profil, názory) budete mít zadarmo příjezd a odjezd asistenčního vozidla a jeho pomoc po dobu 45 minut. Odtažení automobilu se slevou? Úschova nepojízdného vozidla? I to může zajistit zlatá karta ČSOB.

Aby pojištění nebylo málo, ještě je tu takzvané pojištění právní ochrany pro řidiče motorových vozidel D.A.S. To vám pomůže ven z právních komplikací souvisejících s řízením. Zahrnuje například náklady na činnost specialistů, odměny a náklady zvoleného právního zástupce, soudní výdaje a další.

Co je víc než zlato? Platina

Gold karty Živnostenské banky se podobají klasickým embosovaným kartám. Roli zlaté karty přebrala takzvaná Visa Platinum, která je bankou označována jako nejprestižnější platební karta vydávaná u nás. Nezahrnuje však nic navíc, co by ostatní karty neměly. Cestovní pojištění? Priority Pass? Známe. Executive Club International? Obdoba IAPA. Živnobanka Assistance? Obdoba technických asistenčních služeb.

Jakou kartu si tedy zvolit? Pokud jste nenároční a potřebujete hlavně platit, do ciziny nejezdíte často, pak vám postačí elektronická karta. Chcete kartu se základním cestovním pojištěním? Chcete platit na internetu a bez problémů v zahraničí? Pak si vyberte embosovanou kartu. Toužíte po komfortu? V tom případě vám dobře poslouží zlatá karta.

Doplňkovým službám ke kreditním kartám a kartám American Expres a Diners Club se budeme věnovat v příštím seriálu.

Využíváte některé zmíněné služby ke své platební kartě? Zdají se vám výhodné? Nebo je to pro vás pohodlnější cesta, nemusíte se starat například o pojištění před každou cestou? Sdělte nám

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-102
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 6 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

18. 10. 2005 8:35, Pavel

Pojištění ke (každé) kartě je podle mě naprostá zhovadilost. Zajímalo by mě, co na to naše ouřady, protože vázaný prodej je (pokud se nemýlím) u nás zakázaný a kartu bez nějaké formy cestovního pojištění u nás snad ani není možné pořídit.

Já cestuji poměrně často, ale služebně, takže jsem pojištěn firmou a pojištění ke kartě nepotřebuju. Když jedu s rodinou na dovolenou, zase jsme pojištěni od cestovky. A když si tu dovolenou zařídím sám, je pro mě mnohem levnější si zaplatit cestovní pojištění jen na tu dovolenou, než ho platit v poplatku za kartu. A navíc to pojištění ke kartě stejně ve většině případů nestačí.

Bohužel zrušit ho (aspoň v mém případě) nemůžu.

+22
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

24. 10. 2005 7:22, Ghilt

GE že nenabízí embosovanou kartu? A co mám asi v peněžence?
Viz http://www.gemoney.cz/ge/cz/001/001/004/002

-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (6 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Platební karta ušetří i na benzínu aneb co vše umí

6. 10. 2005 | Dana Chytilová

Platební karta ušetří i na benzínu aneb co vše umí

Znáte všechny možnosti vaší platební karty? Víte, jaké služby obsahuje a jaké si lze dokoupit? Vyplatí se například cestovní pojištění, technická asistenční služba nebo sleva na benzín... celý článek

Žádný hrad není nedobytný, je-li pán navíc u moře

16. 6. 2005 | Simona Ely Plischke

Žádný hrad není nedobytný, je-li pán navíc u moře

Červen až září je oblíbená doba dovolených. Jak vám ukážeme na policejních statistikách, je to bohužel také oblíbená část roku pro bytové zloděje. Podívejme se na účinné maličkosti,... celý článek

Za hranice autem

14. 6. 2005 | Simona Ely Plischke

Za hranice autem

Víte, co pro vaši rodinu a vaše auto může v cizině udělat povinné ručení či havarijní pojištění? Jak se zachovat v případě nehody, ať už ji způsobíte vy, nebo do vás někdo "vlítne"?... celý článek

Způsobili jste svým vozidlem škodu v zahraničí?

14. 6. 2005 | Simona Ely Plischke

Cestovní pojištění právě pro tu vaši dovolenou

31. 5. 2005 | Simona Ely Plischke

Cestovní pojištění právě pro tu vaši dovolenou

Červen klepe na dveře, a tak jsme pro vás připravili další tématický speciál "Letní dovolená za hranicemi". Jeho úvodní článek vám pomůže vybrat si to správné pojištění. Máme pro vás... celý článek

Partners Financial Services