Peníze, které vám dá stát: Doplatek na bydlení

Peníze, které vám dá stát: Doplatek na bydlení
Doplatek na bydlení řeší nedostatek příjmu k uhrazení nákladů na bydlení tam, kde nestačí vlastní příjmy osoby či rodiny včetně příspěvku na bydlení ze systému státní sociální podpory.

Doplatek na bydlení patří mezi dávky pomoci v hmotné nouzi. Hmotná nouze je situace, kdy jednotlivec či celá rodina nemá dostatečné příjmy a její sociální a majetkové poměry jí neumožňují uspokojení základních životních potřeb na úrovni ještě přijatelné pro společnost. Zároveň si z objektivních důvodů nemůže příjmy zajistit vlastním přičiněním.

Kde se doplatek na bydlení vyřizuje:

Na sociálních odborech pověřených obecních (městských) úřadů podle místa trvalého bydliště žadatele.

Potřebné tiskopisy:

Jsou celorepublikově stejné, lze je obdržet na obecních a městských úřadech. Najít je lze i na stránkách ministerstva práce a sociálních věcí.

Podmínky nároku na doplatek na bydlení:

Na doplatek na bydlení má nárok nájemce či majitel domu nebo bytu, který zde má trvalé bydliště a současně pobírá příspěvek na bydlení ze systému dávek státní sociální podpory. ( Spočítejte si, jestli máte nárok na příspěvek na bydlení)

Pro nárok na dávku je potřeba být v hmotné nouzi. Jde zejména o lidi, kteří pobírají příspěvek na živobytí, i když není vyloučeno, aby dávku mohl získat žadatel, který nárok na příspěvek na živobytí nemá. ( Spočítejte si, jestli máte nárok na příspěvek na živobytí)

Obdobně jako u příspěvku na živobytí, vychází se i u doplatku na bydlení z životního minima a z příjmu rodiny. Co se týče posuzování příjmu žadatele a jeho rodiny, vychází se z čistého příjmu za poslední tři měsíce, v případě, že došlo k měsíci, ve kterém si žadatel o dávky požádá, k podstatnému poklesu příjmu, je možné vycházet z příjmů v tomto aktuálním měsíci. Platí, že se příjem ze zaměstnání pro účely dávek započítává pouze ze 70 procent, nemocenská, náhrada mzdy či podpora v nezaměstnanosti či při rekvalifikaci se započítává z 80 procent. Všechny ostatní dávky a příjmy se započítávají ve výši 100 procent. Výhodu tak má ta rodina, kde její členové pracují.

Hlavní roli ve výpočtu dávky hrají tzv. odůvodněné náklady na bydlení. Co vše se do nich započítává? Běžné náklady na bydlení – nájemné, služby v bytě, zálohy na plyn a elektřinu, úhrada svozu odpadů, u rodinných domů také úhrada za vodné a stočné, či daň z nemovitostí.

Ovšem například hypotékana bydlení se nezohledňuje vůbec, třebaže ji žadatel řádně platí.

Tyto náklady na bydlení se při výpočtu také „upravují“ na optimální náklady s ohledem na velikost bydlení.

Výše doplatku na bydlení:

S ohledem na výše uvedené skutečnosti nelze jednoznačně říct, v jaké výši se doplatek na bydlení poskytuje. Záleží na každém případu a jeho posouzení.

Jak dlouho lze doplatek na bydlení pobírat:

Doplatek na bydlení se přiznává opakovaně, v každém měsíci se přehodnocuje a znovu posuzuje splnění nároku na dávku, dokud podmínky nároku trvají, je dávka poskytována.

Doplatek na bydlení se vyplácí zpětně.

Některá úskalí spojená s dávkou:

Některé situace, které mohou v praxi nastat, mohou být považovány za nejasné, proto je pro názornost uvádíme:

1. Bydlím v podnájmu, kde nemám trvalé bydliště, mám v případě nezaměstnanosti získat doplatek na bydlení?
Takto obecně není samozřejmě možno nárok na dávku zaručit, ovšem ani v případě podnájmu není vyloučeno doplatek na bydlení získat. Protože v podnájmu zpravidla nemáte trvalý pobyt a nejde o nájemní formu bydlení, nezískáte zde příspěvek na bydlení z dávek státní sociální podpory. Na tuto možnost zákon pamatuje, při zohlednění sociální a bytové situace, kdy je možno i na „jinou formu bydlení“ doplatek na bydlení získat. Ovšem i zde platí zohlednění přiměřenosti nákladů na bydlení a podmínkou je samozřejmě stav hmotné nouze.

2. Společně s manželem jsme si koupili byt a splácíme hypotéku. Pokud se rozvedu a zůstanu v bytě s nutností platit hypotéku, jak to mám udělat?
Bohužel jakýkoliv příspěvek na placení hypotéky nemáte šanci získat, a to ani z dávek státní sociální podpory, ani s dávek pomoci v hmotné nouzi. Je třeba vzít v potaz, že finance na dávky jsou poskytovány ze státního rozpočtu, tedy z daní nás všech. Není tedy možno z těchto prostředků platit za někoho půjčky či hypotéky. Situaci s bydlením ještě společně s manželem důkladně zvažte, zkuste se obrátit na poskytovatele hypotéky a společně najít řešení.

3. Proč nejsou v nákladech na bydlení zohledněny také poplatky za rádio a televizi?
U lidí s nízkými příjmy je možno požádat o osvobození od těchto poplatků, bližší informace získáte na České poště.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+13
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 21 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

16. 2. 2013 19:30, Pavla

zajímalo bymne jestli se do životního minima a doplatku na bydlení započítavají také alimenty...dškuji za odpovědˇ

+11
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (21 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Peníze, které vám dá stát: Příspěvek na živobytí. Spočítejte si ho.

29. 7. 2010 | Ludmila Řezníčková | 63 komentářů

Peníze, které vám dá stát: Příspěvek na živobytí. Spočítejte si ho.

Pro jednotlivce i rodiny, kteří se ocitli ve finanční tísni, je určena dávka Příspěvek na živobytí. Laici ji nazývají také doplatkem do životního minima. Spočítejte si, jestli na něj... celý článek

Peníze, které vám dá stát: Dávky pěstounské péče

3. 11. 2009 | Ludmila Řezníčková | 90 komentářů

Peníze, které vám dá stát: Dávky pěstounské péče

Do pěstounské péče se dostanou děti, o něž se vlastní rodiče nemohou nebo nechtějí starat. Pěstouni mají nárok na podporu od státu. Celkem mohou dosáhnout na čtyři typy dávek.

Peníze, které vám dá stát: Porodné

15. 7. 2009 | Ludmila Řezníčková | 3 komentáře

Peníze, které vám dá stát: Porodné

Porodné je jednorázová dávka, která slouží matce na uhrazení nákladů při narození dítěte. Její výše aktuálně činí 13 tisíc korun.

Peníze, které vám dá stát: Pohřebné

24. 6. 2009 | Ludmila Řezníčková | 9 komentářů

Peníze, které vám dá stát: Pohřebné

Pohřebné je jednorázovou dávkou na pomoc při uhrazení nákladů na pohřeb. Týká se však pouze pohřbu nezaopatřeného dítěte nebo rodiče takového dítěte. Výše této dávky činí pět tisíc... celý článek

Partners Financial Services