Bezdoplatkové zóny musí skončit, rozhodl soud

Petr Kučera | rubrika: Aktuality | 31. 8. 2021 | 5 komentářů
Bezdoplatkové zóny musí skončit, rozhodl soud

Zdroj: Shutterstock

Ústavní soud zrušil část zákona o pomoci v hmotné nouzi, která od června 2017 umožňovala zřizovat takzvané bezdoplatkové zóny. Vyhověl návrhu skupiny 17 senátorů.

Desítky měst tak přijdou o možnost, jak omezit poskytování doplatku na bydlení osobám v hmotné nouzi. Rozhodnutí bude účinné po zveřejnění ve Sbírce zákonů, tedy během několika dnů.

Bezdoplatkové zóny podle soudu odporují ústavnímu právu na zajištění základních životních podmínek v oblasti bydlení a na svobodu pohybu a pobytu. Neumožňují také rozlišit mezi původci a obětmi sociálně nežádoucích jevů v daných lokalitách.

„Jde o nesystémovou reakci bez trvalejších účinků na dlouhodobě neuspokojivě řešený problém sociálního vyloučení. Nedovoluje individualizované rozlišení mezi skutečnými původci sociálně nežádoucích jevů (spojovanými s takzvanou sociální turistikou), jejichž koncentraci mají napadená ustanovení předcházet, a ostatní, s obcí spjatou populací, nacházející se v postavení „oběti“ těchto jevů,“ konstatovali ústavní soudci.

„Přestože Ústavní soud rozumí – v podmínkách absence zákona o sociálním bydlení – pocitům občanů obcí, kteří bez vlastního zavinění nyní ‚nemají zastání‘ při řešení problémů sociálně vyloučených lokalit svých obcí, nelze k věci přistupovat na úkor perspektivy sociální emancipace osob v hmotné nouzi a občanské soudržnosti (sociálního smíru) v obci,“ dodávají soudci.

Rozhovor

Zdroj: IPSI

„Obce a ani stát si nevědí rady, nedokážou dlouhodobě uplatnit politiku vedoucí k sociálnímu začleňování. Občas se sice najde výjimka, obecně ale vidíme hlavně řadu špatných rozhodnutí,“ říká Martin Šimáček, ředitel Institutu pro sociální inkluzi, v rozhovoru pro Peníze.cz z roku 2018.

Stát si vyrábí vlastní chudé

Soudci zdůrazňují, že zmíněná ustanovení zákona odpírají nárok na doplatek na bydlení i lidem, kteří jinak splňují kritéria pro jeho poskytování – a to jen proto, že chtějí bydlet v lokalitě, která byla obcí vyhlášena za „oblast se zvýšeným výskytem sociálně nežádoucích jevů“. Jde o plošný trest pro všechny obyvatele lokality bez ohledu na to, jestli skutečně porušují zákony a „veřejný pořádek“.

Obce tak budou muset najít jiný způsob, jak bojovat proti nežádoucímu přílivu lidí, kteří žijí ze sociálních dávek a často musí platit nájemné neúměrně vysoké ke kvalitě bytu, protože doplatek končí u majitelů bytů nebo ubytoven.

Omezení dávek se týkalo jen nových obyvatel, ne lidí, kteří uzavřeli nájemní smlouvy před vyhlášením dané lokality za bezdoplatkovou zónu. Některé radnice za takovou zónu vyhlásily celé území města.

„Nález Ústavního soudu respektujeme, ale s jeho zněním se nemůžeme ztotožnit,“ říká František Lukl, předseda Svazu měst a obcí ČR a starosta Kyjova. „Mrzí nás, že tuto problematiku řešil čtyři roky a samotný nález je platný dnem vyhlášení ve Sbírce zákonů. Obcím není dán prostor k jinému systémovému řešení. Toto opatření využívaly obce jako krajní možnost v boji proti vzniku novodobých ghett, v boji s obchodem s chudobou, v boji s nárůstem kriminality,“ dodává Lukl.

Samotné opatření bylo podle něj krajním řešením v boji s obchodníky s chudobou. Obce musely při jeho vyhlášení splňovat řadu přísných zákonných požadavků. Lukl připomíná, že představitelé samospráv jsou pod velkým tlakem občanů, kteří požadují zabezpečení veřejného pořádku a bezpečnosti. 

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 5 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Místo čtyř dávek bude jediná. Bez práce a s úsporami ji nedostanete

15. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 10 komentářů

Místo čtyř dávek bude jediná. Bez práce a s úsporami ji nedostanete

O takzvanou superdávku budou moct žádat lidé, kteří se nevyhýbají práci a jejich finanční možnosti projdou majetkovým testem. Známe podrobnosti.

Dávky v hmotné nouzi. Kdo má letos nárok a na jaké

12. 1. 2024 | Gabriel Pleska

Dávky v hmotné nouzi. Kdo má letos nárok a na jaké

Jak fungují příspěvek na živobytí, doplatek na bydlení a mimořádná okamžitá pomoc?

Stačí vám 111 Kč na den? Banka si vyzkoušela, jak žijí chudí Češi

10. 1. 2024 | Kateřina Hovorková | 20 komentářů

Stačí vám 111 Kč na den? Banka si vyzkoušela, jak žijí chudí Češi

Vyjít každý den přesně se 111 korunami na osobu – tak znělo zadání pokusu, do něhož se zapojilo třicet zaměstnanců České spořitelny. Cílem bylo vžít se na pár dní do situace klientů... celý článek

Příspěvek nejen na dítě. Stát nabízí dávku, která zaplatí aktovku i kauci na byt

31. 8. 2023 | Kateřina Hovorková

Příspěvek nejen na dítě. Stát nabízí dávku, která zaplatí aktovku i kauci na byt

Jednorázový pětitisícový příspěvek na dítě letos nebude. Ministr Marian Jurečka ale připomíná, že chudší rodiny můžou využít jinou pomoc státu. Dají se za ní koupit školní potřeby,... celý článek

Špatně počítáte. Úřad po výtce zpřesnil výpočet dávky na bydlení

14. 7. 2023 | Kateřina Hovorková

Špatně počítáte. Úřad po výtce zpřesnil výpočet dávky na bydlení

Úřady práce upravily výpočet doplatku na bydlení. Jeho výše se odvíjí od takzvaného obvyklého nájemného. A podle analýzy ombudsmana každý druhý úřad vycházel při výpočtu dávky ze špatných... celý článek