Proč tisíce Čechů platí zbytečně vyšší daně

Petr Kučera | rubrika: Jak na to | 26. 3. 2010 | 18 komentářů
Proč tisíce Čechů platí zbytečně vyšší daně
V Česku stále existují tisíce lidí, kteří platí daně vyšší než musí. Jsou mezi nimi především lidé, kteří ani nevědí, co vše lze z daní odečíst. Podívejte se, zda nepatříte mezi ně.

Překvapivě hodně lidí v Česku platí zbytečně vyšší daně, než musí. Nevyužívají totiž možnosti odpočtů od základu daně, ačkoliv na ni mají nárok. Vyplývá to z průzkumu online deníku Aktuálně.cz a odhadů odborníků. Zjistit přesný podíl lidí, kteří platí řádově o stovky až tisíce vyšší daně než musejí, je z nejrůznějších důvodů nemožné. Podle střízlivých odhadů je to však přinejmenším třetina z těch, kteří na některé zvýhodnění mají nárok.

Nejen hypotéky, ale i stavební spoření

Ke konci roku 2008 splácelo hypotéku přes 406 tisíc lidí (pomineme-li podnikatele a obce). Řádný nebo překlenovací úvěr ze stavebního spoření pak splácelo dokonce 971 tisíc lidí. Skutečný počet osob, kteří mají nárok na odpočet, je nicméně nižší - hlavně proto, že někteří splácejí hypotéku i úvěr ze stavebního spoření současně (nejde tedy o prostý součet uvedených čísel). Přesto jen 340 tisíc osob si v roce 2008 snížilo základ daně o zaplacené úroky z hypotéky nebo úvěru ze stavebního spoření.

Pojištění? Možná jen třetina lidí

Ještě méně než úroky z úvěrů si lidé odečítají zaplacené příspěvky na životní pojištění. Za rok 2007 poslaly pojišťovny lidem přes tři miliony potvrzení lidem, kteří – alespoň na první pohled – splnili zákonné podmínky daňové uznatelnosti," říká mluvčí České asociace pojišťoven (ČAP) Marcela Kotyrová. V daňovém přiznání však tuto výhodu využilo - podle statistik ministerstva financí – 838 tisíc osob.

K podobným číslům dospěl i nedávný průzkum České asociace pojišťoven. "Možnosti odpočtu využívá jen 54 % pojistníků, častěji jde o lidi ve věku 30-54 let a s vyšším vzděláním," připomíná Tomáš Hejda z ČSOB Pojišťovny. Podobné je to u penzijního připojištění. Penzijní fondy v roce 2008 poslaly potvrzení zhruba 700 tisícům klientů, kteří zřejmě mají nárok na daňový odpočet. V daňovém přiznání však tuto možnost využilo jen kolem 231 tisíc lidí. 

Celkově si penzijní připojištění platí přes čtyři miliony lidí. Nárok na odpočet ale mají jen ti, kteří zaplatili více než 6000 korun ročně, protože odpočet nejde uplatnit na poskytnutý státní příspěvek (vklady do 500 korun měsíčně). „V posledních letech má nárok na odpočet od základu daně kolem 20 procent z celkového počtu klientů,“ říká Monika Klucová za Penzijní fond Komerční banky.

Údaje o celkovém počtu osob, kteří mají na odpočty nárok, však jsou ve všech třech případech jen orientační. Například u penzijního připojištění totiž dostanou potvrzení nejen klienti, kteří prokazatelně zaplatili více než 6000 korun u jednoho fondu, ale i ti, kteří u fondu ukončili smlouvu nebo si v daném roce sjednali novou. „Nevíme, jestli nemají někde další a v součtu nezaplatili více než 6000 korun ročně,“ vysvětluje Marek Zeman, mluvčí AXA Penzijního fondu. Nicméně podíl těchto přestupů na celkovém počtu nebývá zas tak výrazný.

Někteří nevědí, někteří se bojí

Proč lidi v době, kdy řada z nich slyší při nákupech v obchodě už na slevy v řádech desítek korun, nevyužívají možnost ušetřit řádově tisíce na daních? „Lidé, kteří si zpracovávají daňové přiznání sami nebo ještě lépe přes daňového poradce, většinou na nejrůznější odpočty nezapomenou. Ale u zaměstnanců, za něž většinou podává přiznání zaměstnavatel, je to mnohem horší,“ říká mzdová účetní Jana Králová.

Pro většinu zaměstnanců je prý daňové přiznání něco, o co se nemusí a ani nechtějí starat. Pomineme-li základní slevu na poplatníka, kterou účtárna zaměstnavatele odečítá automaticky každý měsíc, využívají lidé nejčastěji slevu na dítě - taktéž měsíčně. „Většinou je ale nenapadne přinést doklady na slevy, které se uplatňují až v celoročním vyúčtování. Mnoha zaměstnancům sice přijde potvrzení od banky nebo penzijního fondu, ale berou to spíše jako výpis z účtu nebo jako něco, o co se nemusí starat, když jim daňové přiznání vyřídí zaměstnavatel,„ shrnuje vlastní zkušenosti Králová. 

Pokud už se zaměstnanci rozhodnou odpočty uplatnit, narazí mnohdy na neochotu kolegů ze mzdového oddělení. „Pro řadu firem není problém přiložit k přiznání za zaměstnance také podklady k odpočtu hypoték či pojištění. Není to ale jejich povinnost,“ říká Králová. Jestliže pak zaměstnanec zjistí, že jeho účtárna není k vyřízení komplikovanějšího přiznání ochotna nebo to má zakázáno, snahu o odpočty vzdá. „Nejčastěji slyším, že se to lidem časově nevyplatí. Bojí se, že když si daňové přiznání podají sami místo zaměstnavatele, tak tím stráví plno času a ještě to udělají špatně,“ říká finanční poradce Jan Souček.

Jde podle něj o zbytečné obavy – v době, kdy jsou na internetu dostupná téměř automatická daňová přiznání i jednoduché návody, zabere jeho vyplnění maximálně pár hodin, spíše jde však o záležitost několika minut. „Dosažené úspory na daních se přitom pohybují v řádech stovek až tisíců korun," připomíná Souček. Ten přidává i další vysvětlení překvapivě malého zájmu o daňové úspory: „Sleva v obchodě je jasně daná – člověk vidí, že zaplatí padesát korun místo šedesáti. Ale daňový odpočet je pro mnoho lidí něco hodně imaginárního, obtížně vyčíslitelného,“ říká.

Nevyužijí, protože nemůžou

Oslovené banky, pojišťovny i poradci se shodují, že jen zlomek lidí nevyužívá zmíněné odpočty úmyslně...

Celý článek naleznete na aktuálně.cz na adrese:
http://aktualne.centrum.cz/finance/prilohy/clanek.phtml?id=663945

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+7
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 18 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

27. 3. 2010 22:52

Citace - smutná karla / 27.03.2010 15:19

Já uplatňuji každý rok na odpočet příspěvky na životní pojištění, ale bohužel už dva roky mi to nevyneslo ani korunu. Ptala jsem se naší účetní, proč, a ta mi řekla, že z mojí minimální mzdy nejde uplatnit ani ň, a to já trdlo jsem si předloni zvedla pojistku, protože mi finanční poradce řekl, že budu mít alespoň větší odpisy z daní. Takže zhrnuto-nejen že dřu v práci za hubičku, ale ještě si nemůžu nic odpočítat. To jsou holt ty výhody, když člověk pracuje.


Tak si najděte lépe placenou práci, vážená, co je na tom tak těžké?

Zobrazit celé vlákno

+1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (18 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Daně 2009: Co si můžete odečíst z daní

16. 2. 2010 | Věra Tůmová | 1 komentář

Daně 2009: Co si můžete odečíst z daní

Slevy na dani si odečtete až z vypočtené daňové povinnosti. Každý daňový poplatník si může minimálně odečíst slevu za sebe. Ta i letos činí 24 840 korun. Přečtěte si, na jaké další... celý článek

Daně 2009: Chcete si snížit daně, opatřete si patřičné dokumenty

11. 2. 2010 | Věra Tůmová | 2 komentáře

Daně 2009: Chcete si snížit daně, opatřete si patřičné dokumenty

Pro snížení daní prostřednictvím odečitatelných položek si nezapomeňte včas zajistit všechna potřebná potvrzení. Jinak si nebudete moci za tyto položky z daní odečíst nic.

Daně 2009: jaké příjmy musíte zahrnout do daňového přiznání

9. 2. 2010 | Věra Tůmová | 3 komentáře

Daně 2009: jaké příjmy musíte zahrnout do daňového přiznání

Každý, kdo si vloni vydělal alespoň 15 tisíc korun, musí letos podat daňové přiznání. Zaměstnanci jen v případě, že si k platu přivydělali nad 6 tisíc korun. Jinak jim stačí, když požádají... celý článek

Daně 2009: Pozor na změny u výdajových paušálů

4. 2. 2010 | Věra Tůmová | 7 komentářů

Daně 2009: Pozor na změny u výdajových paušálů

Od loňského daňového přiznání se změnily výdajové paušály i možnosti dalších odpisů pro malé podnikatele. Letos si osoby samostatně výdělečně činné budou moci na paušálech odečíst více... celý článek

Daně 2009: Změna – daň letos zaplaťte dříve než loni

2. 2. 2010 | Věra Tůmová

Daně 2009: Změna – daň letos zaplaťte dříve než loni

Kdo letos podává přiznání k dani z příjmů, neměl by vše nechávat na poslední chvíli. Zejména ne placení daně. Daň je třeba poslat z účtu nejpozději dva dny před koncem lhůty pro podání... celý článek

Partners Financial Services