Daně 2009: Daňové přiznání na poslední chvíli - na co nezapomenout

Věra Tůmová | rubrika: Jak na to | 23. 3. 2010
Daně 2009: Daňové přiznání na poslední chvíli - na co nezapomenout
Kdo ještě nepodal daňové přiznání, patrně zažije tento týden pěknou honičku. Na podání daňového přiznání i zaplacení daně má jen několik posledních dnů. Kdo to nestihne, může očekávat od finančního úřadu sankci.

Pro podání daňového přiznání a zaplacení daně z příjmů za rok 2009 už není příliš času. Lidem, kteří nevyužili ročního zúčtování záloh u zaměstnavatele, ani nemají daňového poradce, zbývá na vše zhruba týden. Poslední den, kdy mohou bez sankcí podat daňové přiznání a zaplatit daň přímo na pokladně finančního úřadu, je letos středa 31. března. Finanční úřady nyní, jako každoročně, očekávají nápor opozdilců a upravily proto otevírací doby. (Využijte interaktivní formulář daňového přiznání na peníze.cz.)

Daň z příjmů a daňové přiznání za rok 2009

V tomto týdnu (od 22. -26. 3. 2010) bude na všech finančních úřadech otevřeno každý pracovní den do 18 hodin. Finanční úřady v okresních městech budou mít už tradičně rozšířené pracovní hodiny i v sobotu 27. března a to od 8 hodin do 12 hodin. Od pondělí 29. 3. do středy 31. 3., kdy je možné ještě podat daňové přiznání bez sankcí, pak bude na všech finančních úřadech po celé republice každý den otevřeno až do 18 hodin.

Na, co nezapomenout, když podáváte daňové přiznání

  1. ověřte si, že máte všechny potřebné přílohy
  2. vyplňte daňové přiznání v elektronické/papírové podobě
  3. udělejte si kopii daňového přiznání i příloh
  4. podejte daňové přiznání elektronicky/doporučeně poštou/na podatelně FÚ
  5. do 29.3. 2010 můžete jít zaplatit daň na poštu daňovou složenkou
  6. do 29.3.2010 můžete daň zaplatit přes internetbanking
  7. do 30.3.2010 (pozor na časové limity banky) můžete nejpozději odeslat daň ze svého bankovního účtu prostřednictvím expresní platby
  8. 31.3.2010 můžete daň zaplatit včas již jen na pokladně FÚ

Poplatníci s daňovým poradcem

  1. do 31.3.2010 doručte na FÚ plnou moc, kterou zmocňujete poradce ke zpracování daňového přiznání
  2. do 30. 4. 2010 doručit plnou moc daňového poradce zdravotní pojišťovně a správě sociálního zabezpečení
  3. do 30. 6. 2010 doručit finančnímu úřadu daňové přiznání i s podklady, které potvrzují nároky na daňové úlevy a zaplatit doplatek daně
  4. do 31. 7. 2010 odevzdat zdravotní pojišťovně a správě sociálního zabezpečení Přehled o příjmech a výdajích

Podat daňové přiznání v termínu do 31. března 2010 ovšem nestačí. Je třeba ještě včas zaplatit i vypočtenou daň, a to tak, aby platba dorazila na účet finančního úřadu nejpozději právě poslední březnový den. Jinak může finanční úřad vystavit daňovému poplatníkovi za nesplnění termínu pro podání přiznání sankci v podobě zvýšení vyměřené daně až o 10 procent. „V případě pozdní úhrady daňové povinnosti musí počítat i se zaplacením úroků z prodlení,“ upozorňuje Česká daňová správa. ( Spočítejte si, kolik byste měli zaplatit na dani z příjmu za loňský rok)

Platbu vypočtené daně je proto potřeba u bankovního převodu odeslat z účtu nejpozději 29. či 30. března. Daňovou složenku, která umožňuje platbu zcela bez poplatků, ovšem daňoví specialisté doporučují uhradit raději ještě dříve, a to již tento pátek 26. března, nejpozději však v pondělí. Kdo nestihne ani jeden z termínů a nechce platit sankci, musí se připravit na dlouhé čekání ve frontě u pokladny na finančním úřadu. Zbývá mu totiž jediná možnost, a to podat daňové přiznání a zaplatit vypočtenou daň přímo na pokladně finančního úřadu. (O tom, kdy nejpozději je třeba zaplatit daň, se dočtete v článku Daně 2009: Změna – daň letos zaplaťte dříve než loni)

Při úhradě z bankovního účtu je ovšem dobré si ohlídat nastavené limity pro bezhotovostní platby. Myslet by na to měli zvláště živnostníci a další OSVČ, kteří platí daň jednou ročně. Částka vypočtené daně se totiž u nich může pohybovat i v desítkách tisíc korun, a pokud mají na účtu nastavený jen nízký denní limit pro bezhotovostní platby, příkaz k úhradě se neprovede.

Otevírací doba finančních úřadů na konci března 2010

  • od 22. -26. 3. 2010 denně do 18:00 na všech finančních úřadech v ČR
  • 27. 3. 2010 od 8:00 do 12:00 na finančních úřadech v okresních městech
  • 29.3. -31. 3. 2010 do 18:00 na všech finančních úřadech v ČR

Kdo chce platit daň z bankovního účtu i po doporučeném termínu (29. 3.) a chce platbu zaplatit včas, má ještě šanci to stihnout prostřednictvím takzvané expresní platby. Tu umožňují takřka všechny tuzemské banky. Nemá ji ale například v internetové komunitě oblíbená mBank. Je ovšem třeba počítat s tím, že za tuto službu si banky účtují vysoké poplatky v řádech stokorun. Současně je také nutné si ohlídat, do kdy je třeba bance příkaz k expresní platbě nejpozději podat, aby platba odešla včas. Mezi bankami jsou v tomto ohledu velké rozdíly. Někde stačí příkaz podat až do 16 hodin, jinde je nejzazší čas 10 hodina dopolední. Rozdílné časy platí navíc pro podání příkazu na přepážce banky a přes internetbanking. (Více o expresních platbách a termínech, kdy jsou třeba podat se dočtete v článku Kdo má nejtučnější poplatky za expresní převod peněz.)

Anketa

Jak podáváte daňové přiznání?

Samostatně výdělečně činní nesmí vedle daňového přiznání zapomenout ještě na podání Přehledů o příjmech a výdajích. Oba přehledy je třeba do 30. 4. 2010 doručit zdravotní pojišťovně a správě sociálního zabezpečení.

Lidé, kteří využívají služeb daňového poradce, musí do konce března stihnout o tom informovat finanční úřad. (Více o daňových poradcích se dočtete v článku Daně 2009: Jak si vybrat daňového poradce)

Nejpozději do 31. března 2010 je třeba na finanční úřad doručit plnou moc, kterou daňového poradce zmocňují ke zpracování daňového přiznání. Do 30. dubna 2010 je nutné pak stejnou plnou moc nebo alespoň její kopii doručit i zdravotní pojišťovně a správě sociálního zabezpečení.

 

Už jste někdy vy nebo vaši blízcí dostali od finančního úřadu pokutu? Jak jste takovou situaci řešili?

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Daně 2009: Jak na elektronické daňové přiznání

18. 2. 2010 | Věra Tůmová | 4 komentáře

Daně 2009: Jak na elektronické daňové přiznání

Vyplnit a odeslat daňové přiznání elektronicky není až tak složité, jak se někomu může zdát. Abychom vám to, co nejvíce usnadnili, připravili jsme pro vás podrobný návod jak na to.... celý článek

Daně 2009: Co si můžete odečíst z daní

16. 2. 2010 | Věra Tůmová | 1 komentář

Daně 2009: Co si můžete odečíst z daní

Slevy na dani si odečtete až z vypočtené daňové povinnosti. Každý daňový poplatník si může minimálně odečíst slevu za sebe. Ta i letos činí 24 840 korun. Přečtěte si, na jaké další... celý článek

Daně 2009: Chcete si snížit daně, opatřete si patřičné dokumenty

11. 2. 2010 | Věra Tůmová | 2 komentáře

Daně 2009: Chcete si snížit daně, opatřete si patřičné dokumenty

Pro snížení daní prostřednictvím odečitatelných položek si nezapomeňte včas zajistit všechna potřebná potvrzení. Jinak si nebudete moci za tyto položky z daní odečíst nic.

Daně 2009: jaké příjmy musíte zahrnout do daňového přiznání

9. 2. 2010 | Věra Tůmová | 3 komentáře

Daně 2009: jaké příjmy musíte zahrnout do daňového přiznání

Každý, kdo si vloni vydělal alespoň 15 tisíc korun, musí letos podat daňové přiznání. Zaměstnanci jen v případě, že si k platu přivydělali nad 6 tisíc korun. Jinak jim stačí, když požádají... celý článek

Daně 2009: Pozor na změny u výdajových paušálů

4. 2. 2010 | Věra Tůmová | 7 komentářů

Daně 2009: Pozor na změny u výdajových paušálů

Od loňského daňového přiznání se změnily výdajové paušály i možnosti dalších odpisů pro malé podnikatele. Letos si osoby samostatně výdělečně činné budou moci na paušálech odečíst více... celý článek

Partners Financial Services