Daňové odpočty darů se kvůli Ukrajině rozšíří

Petr Kučera | rubrika: Aktuality | 9. 3. 2022 18:15 aktualizováno 12. 5. 2022 05:00 | 7 komentářů
Daňové odpočty darů se kvůli Ukrajině rozšíří
Pomoc Ukrajině.
Zdroj: Člověk v tísni

Daňové zvýhodnění darů se v souvislosti s válkou na Ukrajině rozšíří. Vládní návrh podpořili i senátoři. Změny budou platit i zpětně za dary poskytnuté v únoru, březnu a dubnu. Týkají se daní z příjmů za rok 2022.

Standardně jsou odečitatelné od základu daně finanční dary na veřejně prospěšné účely pořadatelům sbírek, které mají sídlo na území České republiky, jiného členského státu EU nebo Evropského hospodářského prostoru. Typickým příkladem je sbírka na pomoc Ukrajincům organizovaná českou neziskovkou.

Výjimečně teď bude možné od základu daně odečíst i dary poskytnuté přímo státu Ukrajina, jeho územně-správnímu celku, právnické osobě se sídlem na Ukrajině (typicky tamní neziskovce) nebo fyzické osobě s bydlištěm na Ukrajině.

„I tyto fyzické osoby nicméně musí splňovat podmínky, které už v současnosti platí pro fyzické osoby jakožto příjemce daru – například se jedná o osobu, která je poživatelem invalidního důchodu. Od základu daně si tak lze odečíst dar fyzické osobě s bydlištěm na území státu Ukrajina, která je nezletilým dítětem závislým na péči jiné osoby, na nákup zdravotnických prostředků. Naopak nelze si odečíst dar dospělé osobě s bydlištěm na území Ukrajiny, která není poživatelem invalidního důchodu, za účelem nákupu oblečení a potravin,“ zdůrazňuje ministerstvo financí.

Standardně si lze odečíst pouze hodnotu darů poskytnutých na vyjmenované účely – především humanitární, charitativní, zdravotnické, ale třeba i kultura, školství, ekologie nebo tělovýchova. Novela teď umožní odečítat také bezúplatná plnění poskytnutá „za účelem podpory obranného úsilí Ukrajiny“.

Přiznání na dosah myši

Zdroj: Shutterstock

Při vyplňování daňového přiznání udělají hodně práce za vás. Stahovat je můžete kdykoliv a kdekoliv přímo od nás. Máme kompletní sadu včetně všech příloh a pokynů k vyplnění.

Interaktivní formuláře pro daňové přiznání

Odpočet od základu daně by podle novely mohli využít i daňoví poplatníci z Ukrajiny, pokud jejich zdanitelné příjmy ze zdrojů na území Česka tvoří 90 % zdanitelných příjmů. ‚Stávající znění zákona dosud umožňuje daňový odečet pouze daňovým rezidentům ČR, respektive za určitých podmínek ze zemí Evropské unie nebo Evropského hospodářského prostoru,“ vysvětluje ministerstvo.

Maximální hodnota daru, kterou lze v úhrnu odečíst, zůstane 30 procent základu daně. O další rok (2022) se tak prodlouží výjimka, přijatá původně kvůli koronavirové epidemii pro příjmy za rok 2020 a 2021. Na původní úroveň – 15 % základu daně u fyzických osob a 10 % u právnických – by se tak stropy měly vrátit až od roku 2023.

„Uvedený odpočet hodnoty daru od základu daně však lze i nadále uplatnit jen tehdy, vykáže-li poplatník na konci zdaňovacího období kladný hospodářský výsledek, respektive základ daně – nikoliv ztrátu,“ zdůrazňuje ministerstvo financí.

Poskytnutý dar je potřeba prokázat stejně jako v jiných případech: z dokladu musí být patrno, kdo je příjemcem, hodnota bezúplatného plnění, jeho předmět, účel a datum poskytnutí.

Vrací se také výjimka pro podnikatele, kterou mohli nedávno využít v souvislosti s koronavirovou pomocí. Reaguje na to, že výdaje vynaložené na poskytnutí daru nejsou daňově uznatelnými výdaji. Pomoc Ukrajině teď půjde mimořádně uplatnit mezi standardními výdaji na podnikání: Podle novely mají být výdaje, které poplatník vynaložil na poskytnutí nepeněžitých darů na pomoc státu Ukrajina a jeho obyvatelům v souvislosti s ozbrojeným konfliktem, přímo daňově uznatelné.

„V daném případě lze takový dar poskytnout přímo fyzické nebo právnické osobě bez omezení, tj. rozhodujícím faktorem je naplnění účelu bez ohledu na osobu příjemce,“ uvádí ministerstvo. Příkladem je, když společnost provozující autobusovou dopravu dobrovolně využije své autobusy a zaměstnance na přepravu ukrajinských uprchlíků. Náklady, které u toho vynaložila (například pohonné hmoty, odpisy používaného majetku, mzda pro zaměstnance) budou přímo daňově uznatelné. Nelze je ale současně odečíst od základu daně podle standardních pravidel pro dary.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+15
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 7 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

14. 3. 2022 17:02, Jiří. B

Dar na zbraně poslaný na účet ukrajinského velvyslanectví v ČR tedy uplatnit nelze ?

+3
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (7 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Nejčastější chyby v daňovém přiznání. Neděláte je taky?

19. 3. 2024 | Petr Kučera

Nejčastější chyby v daňovém přiznání. Neděláte je taky?

Jaké chyby v přiznání k dani z příjmů fyzických osob jsou nejčastější? Připravili jsme přehled podle zkušeností pracovníků finančních úřadů a ohlasů čtenářů.

Pozor na falešný přeplatek, varuje finanční správa

14. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ | 3 komentáře

Pozor na falešný přeplatek, varuje finanční správa

Finanční správa upozorňuje na podvodné telefonáty, takzvaný vishing, které se v těchto dnech ve velkém šíří po celé České republice. 

Kolik zaplatíte na dani z nemovitostí? Na žádost o e-mail zbývají dva dny

14. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Kolik zaplatíte na dani z nemovitostí? Na žádost o e-mail zbývají dva dny

Už jen do 15. března můžete požádat o zaslání platebních údajů e-mailem místo složenky. Na samotné zaplacení daně z nemovitých věcí je pak čas do konce května.

Nejasnosti u DIPu. Pozor na daňové potvrzení a přesuny peněz

11. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Nejasnosti u DIPu. Pozor na daňové potvrzení a přesuny peněz

Poskytovatelé dlouhodobého investičního produktu nemají povinnost oddělovat příspěvky zaměstnance a zaměstnavatele. To může přinést komplikace při ročním potvrzení pro daňové účely.... celý článek

Daňové přiznání musí podat nejen podnikatelé. Limit se zvedl

5. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ, Petr Kučera

Daňové přiznání musí podat nejen podnikatelé. Limit se zvedl

Kdo musí podat daňové přiznání? Z jakých příjmů se platí daň? Kdy musí vyplnit přiznání i zaměstnanec a kdy se mu to vyplatí, přestože to není jeho povinnost? Tady je přehled.

Partners Financial Services