Kterou daň jste zvolili jako nejméně oblíbenou

redakce Peníze.CZ | rubrika: Co se děje | 9. 6. 2008
Kterou daň jste zvolili jako nejméně oblíbenou
Minulý týden jste mohli hlasovat v anketě o nejméně oblíbenou českou daň. Mohli jste vybrat jen jednu, kterou byste ihned zrušili. Konečný výsledek je poměrně těsný. O prvenství si to rozdaly dvě majetkové daně a jeden odvod ze mzdy.

Nejméně oblíbená česká daň

DaňPodíl hlasů
Daň dědická 19,79 %
Daň z nemovitosti 15,30 %
Pojistné na sociální zabezpečení 10,55 %
Daň z příjmu fyzických osob 9,76 %
Ekologická daň 9,76 %
Daň z přidané hodnoty 9,50 %
Daň darovací 9,23 %
Daň z převodu nemovitosti 8,97 %
Spotřební daně 5,80 %
Daň silniční 1,06 %
Daň z příjmu právnických osob 0,26 %

Nejméně oblíbenou českou daníje podle čtenářů serveru Peníze.cz daň dědická. Okamžitě by ji zrušilo skoro dvacet procent ze 379 uživatelů, kteří dali některé z daní hlas do nedělního odpoledne. Těsně druhým adeptem na okamžité zrušení je daň z nemovitosti. Pro ní hlasovalo přes patnáct procent účastníků ankety. Třetí nejméně oblíbenou daní je odvod pojistného na sociální pojištění. To by okamžitě zrušilo přes deset procent čtenářů.

Zatímco zrušení prvních dvou daní by především ve státním rozpočtu příliš velkou díru neudělalo, zrušením sociálního pojištění by se stát dostal do velkých problémů. Přišel by totiž o více než třetinu příjmů, z nichž se platí především důchody.

Pod anketou se rovněž rozpoutala poměrně bouřlivá diskuse nejen o tom, které daně a proč by měly být zrušeny. Uživatel HonzaH napsal: „Označil jsem daň z převodu nemovitostí, protože ta je naprosto absurdní. Slouží jen k vybrání peněz a nemá spravedlivý rys. Jako další bych zrušil daně z příjmů fyzických i právnických osob, protože jsou nemravné z toho důvodu, že chtějí trestat za úspěch.“

Objevily se i opačné názory. Daně z příjmu by měly zůstat, tvrdil uživatel comment. „Zrušit veškeré daně z majetku a zavést daně z příjmu (coz vlastně není nijak zvlášť potřeba zavádět, protože tak to - až na tu daň z nemovitosti (proti které jsem hlasoval já) - už je). Důvodem je to, že váš princip nutí člověka, který vlastní nějaký majetek, aby vydělával jen proto, aby si ho udržel,“ dodal comment.

Argumentace proti dani z nemovitostí byla poměrně jednoduchá, jak ukázal uživatel Befipo: „Pokud si za své již zdaněné peníze koupím pozemek, za další zdaněné peníze postavím dům, mám platit další daň?“ Odpovědi na tuto řečnickou otázku se mu dostalo opět od uživatele HonzaH: „Co se týče daně z pozemků, není to daň za to, že jste si něco koupil, ale za to, že prosté vlastnictví přírodních zdrojů je nemravné a daň se snaží napravit tu křivdu, že si osobujete výhradní právo na užívání kusu přírody.“

Děkujeme všem čtenářům za účast v anketě i za připojené zajímavé diskusní příspěvky.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

24. 3. 2024 | Jiří Šafařík | 5 komentářů

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

Prodejci finančních produktů se často snaží co nejvíce snížit význam státních důchodů a naopak silně přeceňují význam soukromého spoření či investování na stáří. Důležitou roli však... celý článek

Lepší bonusy od zdravotních pojišťoven? Na změnu zbývá pár dnů

20. 3. 2024 | Gabriel Pleska | 1 komentář

Lepší bonusy od zdravotních pojišťoven? Na změnu zbývá pár dnů

Do konce března můžete požádat o změnu zdravotní pojišťovny. Prošli jsme seznamy benefitů a bonusů. Podívejte se, na co zdravotní pojišťovny letos lákají klienty.

Nejčastější chyby v daňovém přiznání. Neděláte je taky?

19. 3. 2024 | Petr Kučera

Nejčastější chyby v daňovém přiznání. Neděláte je taky?

Jaké chyby v přiznání k dani z příjmů fyzických osob jsou nejčastější? Připravili jsme přehled podle zkušeností pracovníků finančních úřadů a ohlasů čtenářů.

Pozor na falešný přeplatek, varuje finanční správa

14. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ | 3 komentáře

Pozor na falešný přeplatek, varuje finanční správa

Finanční správa upozorňuje na podvodné telefonáty, takzvaný vishing, které se v těchto dnech ve velkém šíří po celé České republice. 

Kolik zaplatíte na dani z nemovitostí? Na žádost o e-mail zbývají dva dny

14. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Kolik zaplatíte na dani z nemovitostí? Na žádost o e-mail zbývají dva dny

Už jen do 15. března můžete požádat o zaslání platebních údajů e-mailem místo složenky. Na samotné zaplacení daně z nemovitých věcí je pak čas do konce května.

Partners Financial Services