Češi si myslí, že bohatí by měli mít vyšší daně

Petr Čermák | rubrika: Co se děje | 21. 3. 2008 | 49 komentářů
Češi si myslí, že bohatí by měli mít vyšší daně
Lidé v Česku jsou zastánci vyššího zdanění bohatých. Dlouhodobě si to myslí zhruba sedmdesát procent občanů. Navíc se také většina lidí domnívá, že lidé s vysokým příjmem mají nízkou daňovou sazbu.
Je Váš osobní příjem po zaplacení všech daní vyšší, stejný, nebo nižší ve srovnání se stejným obdobím loňského roku?
- vlastní zařazení

Daňová reforma významně mění názory Čechů na zdanění. Nejvíce pak ohledně lidí s vysokými příjmy. Vyplývá to z dlouhodobého průzkumu, který od roku 1999 opakovaně uskutečňuje Centrum pro výzkum veřejného mínění Akademie věd České republiky (CVVM). Poprvé za osm let se v letošním roce nadpoloviční většina dotázaných vyjádřila, že lidé s vysokými příjmy platí příliš nízké daně. V předchozím období si to tolik lidí nikdy nemyslelo.

„Podíl respondentů považujících zdanění lidí s vysokými příjmy za nízké je výrazně nejvyšší,“ uvádí zpráva CVVM. Předchozí trend byl přitom obrácený. Zatímco před devíti lety chtěla vyšší daně pro bohaté polovina dotázaných a tento počet postupně klesal, ještě i loni si to přálo málo přes čtyřicet procent. Letos v únoru už to bylo 61 procent, tedy nejvíce od roku 1999, jak uvádí zpráva CVVM. „Tento posun je odrazem přijatých změn v daňovém systému v rámci takzvané reformy veřejných financí,“ uvádí zpráva.

Výzkum dále upozorňuje i na fakt, že lidé nepovažují rozložení daňového břemena v Česku za odpovídající. „Nadměrnou zátěž nesou podle převládajícího mínění lidé s nízkými příjmy, přičemž výše daní u skupiny lidí s vysokými příjmy je nejčastěji pokládána za nízkou,“ míní autoři studie. Tak to ostatně ukazují statistické údaje. Lidé s nízkými příjmy mají podle téměř tří čtvrtin (72%) dotazovaných příliš vysoké daně, u střední třídy klesá procento odpovědí na tento dotaz mírně pod polovinu, a u nejbohatších si to myslí necelých deset procent. Čechům se tak nelíbí pokles míry zdanění u lidí s velkými příjmy, kteří na současné daňové reformě vydělají. „Z výsledků vyplývá, že většina veřejnosti nepovažuje současné rozložení daňového břemene mezi jednotlivé skupiny obyvatelstva za příliš spravedlivé,“ tvrdí studie.

Daně jsou, pokud jde o lidi s "vysokými" příjmy

Daňové změny platné od začátku roku už se promítají nejen do názoru společnosti, ale i do peněženek. Agentura STEM prováděla průzkum, při kterém bylo zjištěno, že skoro polovina lidí vnímá svůj příjem ve vztahu k minulému roku jako stejný, 21 procent lidí bere po odečtu daní více a 30 procent má příjem nižší. „Příznivý trend vývoje osobních příjmů je zaznamenáván v domácnostech s celkovým čistým měsíčním příjmem nad hranicí 25 000 korun měsíčně,“ píše STEM. Nejvyšší zastoupení odpovědí o vyšším příjmu je tak mezi podnikateli, v bohatých rodinách a u voličů ODS. Opačný vývoj příjmu je naopak zaznamenán u chudších rodin, méně kvalifikovaných pracovníků či u voličů KSČM.

I odpovědi v průzkumu CVVM se z velké části shodují s příjmem samotných lidí. Ti, co jsou „za vodou“, mají častěji názor, že jejich zdanění je příliš vysoké či adekvátní. „Naopak mezi dotázanými s nižším příjmem, horší životní úrovní, důchodci či pracujícími v dělnických profesích je více zastoupen názor, že daně lidí s vysokými příjmy jsou nízké,“ uvádí autoři z CVVM. To potvrzuje i další údaj, kdy 75 procent respondentů uvedlo, že daně by měly být vyšší pro majetnější než pro nízkopříjmové osoby. Lineární zdanění podporuje 20 procent lidí, daňové zvýhodnění bohatých naopak jen jedno procento.

Daně jsou, pokud jde o lidi s "nízkými" příjmy

Názor týkající se formy zdanění odpovídá i tomu, kterým politickým stranám dávají lidé svůj hlas ve volbách. Nejvíce zastánců stejné míry zdanění je mezi voliči ODS, mnohem větší daň pro bohaté podporují stoupenci KSČM. Průzkum CVVM ukázal, že podpora vyšších daňových sazeb pro lidi s vysokými příjmy v různé míře převažuje ve všech vrstvách společnosti.

Mezi další témata průzkumu CVVM patřilo to, jak si lidé myslí, že rozumí nebo nerozumí daňovému systému v České republice. Až 61 lidí ze sta dle vlastního názoru systém nechápe. Tento podíl nicméně oproti předchozím letům poklesl. Příčina přitom ale nemusí nutně být v tom, že daně lze díky změnám lépe pochopit. „Nemyslím si, že by došlo ke zjednodušení daňového systému,“ dodává Vančurová.

Co si myslíte o zdanění lidí s vysokými příjmy? Je současná změna daňového systému spravedlivá?

 

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 49 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

22. 3. 2008 12:51, Petr

A v cem je to blbost?
Obecne nechut paltit dane je stejna u bohatych i mene majetnych lidi. Pak jsou tu ale dalsi faktory, ktere vyzkum ovlivnuji, nicmene nejsou ve vystupech zmineny a to sice zavist a neznalost. Spousta lidi si totiz neni vubec schopna spocitat kolik to vlastne na danich odvadi natoz posoudit zda je to spravedlive ci ne. Tato neznalost je pak zivnou pudou populistickych magu ala Paroubek (on to s temi chudymi preci mysli tak dobre). Pokud vsak nekdo vyhodnoti fakt ze si s 15-ti tisicovym platem nebude zit na stejne urovni jako nekdo se 100 tisicovym platem, tak to je zavist a ne zpusob zdaneni. Falesne zastitovani se solidaritou je opet jen nastroj socialistickych populistu.

Zobrazit celé vlákno

+49
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

22. 3. 2008 3:00, danpospa

Rovná daň by být neměla. Ale zase nahruhou stranu kdyby jsme byly pohatí, tak by jsme rovnou daň milovali. Ale pro ty lidi z normálních vrstev je rovná daň blbost.

-34
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (49 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Z čeho a kdy platí daně drobný investor

18. 3. 2008 | Jan Pekař | 19 komentářů

Z čeho a kdy platí daně drobný investor

Investice do cenných papírů jsou v módě. Počty malých investorů prudce stoupají, a to i v nynější bouřlivé době. Roste tak i počet lidí, kteří vyplňují přiznání k dani z příjmu z kapitálového... celý článek

Jaké poplatky ožírají výnosy podílových fondů

12. 3. 2008 | Petr Čermák | 1 komentář

Jaké poplatky ožírají výnosy podílových fondů

Výnosnost investice do podílového fondu nesnižují pouze zaplacené vstupní a manažerské poplatky. Důležité je i to, jak vysoké má fond náklady. Ty mohou celkovou výkonnost fondu výrazně... celý článek

Triumf finančních poradců aneb jak vydělat na neštěstí I

11. 3. 2008 | Michal Špaček

Triumf finančních poradců aneb jak vydělat na neštěstí I

Bankéř Jay Cooke měl velké štěstí. Nebylo mu ani třicet, když se stal partnerem velké filadelfské banky. Pak zbohatnul na ozdravování železničních společností. Během občanské války... celý článek

Nová daň z příjmu státu slušně vydělává

5. 3. 2008 | Jan Pekař | 7 komentářů

Nová daň z příjmu státu slušně vydělává

Hospodaření státu za první dva měsíce letošního roku vypadá lépe, než loni. Rozpočtové příjmy výrazně vzrostly tam, kde to ministerstvo financí čekalo nejméně – na dani z příjmu fyzických... celý článek

Přiznání k dani z příjmů bez chyb

26. 2. 2008 | Eva Sovová | 2 komentáře

Přiznání k dani z příjmů bez chyb

Formulář daně z příjmů každoročně potrápí miliony občanů. Vyhnout se případným chybám nedokáže každý, dokonce ani daňoví poradci. Na knižních pultech jsme objevili příručku s praktickými... celý článek

Partners Financial Services