Společné zdanění manželů: letos naposledy

Jan Pekař | rubrika: Jak na to | 13. 2. 2008 | 6 komentářů
Společné zdanění manželů: letos naposledy
Potřetí a naposledy je letos možné uplatnit společné zdanění manželů. Mohou je využít pouze manželé, kteří vyživují alespoň jedno nezaopatřené dítě a žijí spolu s dětmi ve společné domácnosti.

Při společném zdanění manželů si oba partneři musejí sestavit a podat své daňové přiznání a musejí tak učinit v jeden den. Posledním možným termínem je 31. březen. Pokud mají manželé daňového poradce, tak se tato lhůta odsouvá až do 30. června. To platí i tehdy, když partneři podávají přiznání každý na jiný finanční úřad (podle místa trvalého bydliště). Každý z manželů by měl ke svému daňovému přiznání přiložit kopii přiznání svého partnera včetně příloh. Těmi se myslí příslušná potvrzení o zaplacených příspěvcích na kapitálové životní pojištění, na penzijní připojištění a o zaplacených úrocích z úvěrů ze stavebního spoření a hypotečnchí úvěrů, či další doklady o zaplacení částek, které lze vyjmout ze zdanění.

Oba manželé musí zároveň vyplnit přílohu č. 5 formuláře Přiznání daně z příjmu fyzických osob, do níž vepíší příjmy druhého manžela a stanoví si základ pro výpočet daně v rámci společného zdanění. 

U společného zdanění jde v principu o to, že příjmy obou manželů se sečtou, podělí se dvěma a každý z manželů zdaní půlku. Tento postup je výhodný pro páry, jejichž příjmy se od sebe výrazně liší, či jeden z manželů nemá žádný příjem, či jen minimální příjem. To může být třeba případ matky na mateřské a vydělávajícího otce. Rozdělením daňového základu na poloviny se pak daň vypočítá pomocí nižší sazby daně, než jakou by musel použít např. jen vydělávající otec. V důsledku proto manželé na tomto postupu ušetří. (Spočítejte si úsporu v naší kalkulačce Společné zdanění manželů)

Pokud jsou manželé zaměstnaní, požádají zaměstnavatele o potvrzení o výši příjmu. To by měli partneři zařídit nejpozději do zákonem stanoveného termínu 15. února. Své daňové přiznání si pak zpracují na základě tohoto potvrzení. Jsou-li OSVČ, sestaví si přiznání jako OSVČ. Pokud jeden z partnerů není zaměstnán, ani nepodniká (je na mateřské nebo je nezaměstnaný, případně pobírá důchod), místo svého daňového přiznání či potvrzení o výši příjmu napíše čestné prohlášení, že nemá žádný příjem. Pokud je nezaměstnaný, přiloží k prohlášení potvrzení pracovního úřadu, že je v evidenci žadatelů o zaměstnání. Výši sociálních dávek není zapotřebí dokládat.

Při výpočtu daně je nutné rozlišit nezdanitelné části příjmu (příspěvky na penzijní připojištění, na kapitálové životní pojištění, zaplacené úroky na úvěr ze stavebního spoření a úroky z hypotečního úvěru), které se odečítají od základu pro výpočet daně, od slev na dani (na poplatníka a na vyživované osoby), které se odečítají až od vypočtené daně. Proto při porovnání výhodnosti společného zdanění manželů proti zdanění každého zvlášť, není třeba brát slevy na dani v úvahu. Pokud je alespoň jeden z manželů zaměstnán, pak na výsledných daňových přiznáních při společném zdanění manželů u jednoho z partnerů vychází daňový přeplatek, u druhého nedoplatek. To se následně zohlední na čtvrté straně formuláře v tabulce Žádost o vrácení přeplatku na dani z příjmů fyzických osob.

Nezapomínejte tuto žádost správně vyplnit. Řada partnerů na to v minulých letech zapomínala a pak se divila, že žádné přeplatky zpět neobdržela. Byly jim započítány jako zálohy na daň v následujícím zdaňovacím období.

Pokud se nechcete s výpočtem příliš zatěžovat, můžete použít i interaktivní formulář daňového přiznání, který automaticky počítá i daň v režimu společného zdanění manželů. Je ovšem nutné na první straně formuláře zaškrtnout pole ANO na řádku 05b, který indikuje, že uplatňujete společné zdanění.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+8
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 6 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

13. 2. 2008 14:11, Jahoda František

Vy asi nemáte děti, co? A vysoké příjmy a manželku v domácnosti asi také ne. Pro mně to byla příjemná daňová úleva a štve mně, že končí.

Zobrazit celé vlákno

+113
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (6 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Jak na daň z příjmu za rok 2007

11. 2. 2008 | redakce Peníze.CZ | 5 komentářů

Jak na daň z příjmu za rok 2007

Přiznání k dani z příjmu musí podat každý, jehož roční příjmy neosvobozené do daně přesáhly 15 tisíc korun. Buď to za něj může udělat jeho zaměstnavatel, nebo poplatník musí vyplnit... celý článek

Co potřebujete pro uplatnění daňových odpočtů za rok 2007

7. 2. 2008 | Jan Pekař | 2 komentáře

Co potřebujete pro uplatnění daňových odpočtů za rok 2007

Od základu daně z příjmu si lze odečíst příspěvky na životní pojištění, penzijní připojištění, úroky z hypoték a úvěru ze stavebního spoření či hodnotu darů. Pokud za vás sestavuje... celý článek

Partners Financial Services