Zpoždění s přiznáním? Tolerance pěti dnů může zůstat

jih | rubrika: Aktuality | 8. 1. 2020

Lidé a firmy by i dál mohli mít k dispozici pět dní navíc, než se jim začne počítat sankce za pozdní odevzdání daňového přiznání. Pozměňovací návrh k novele daňového řádu dnes schválil rozpočtový výbor Poslanecké sněmovny.

Se zrušením pětidenní „toleranční lhůty“ počítá návrh novely daňového řádu od ministerstva financí, který už loni v létě schválila vláda a nyní míří do druhého čtení ve sněmovně. Podle ministerstva jde o nesystémové pravidlo tolerující zpoždění.

Podle dosavadních pravidel sice končí standardní lhůta pro poslání i zaplacení přiznání 1. dubna, v praxi se ale lze bez sankce opozdit ještě o pět dnů u přiznání, případně čtyři dny u platby. Část „daňových subjektů“ toho podle ministerstva zneužívá. Proto chce zavést nulovou toleranci. Výborem schválený pozměňovací návrh míří jen na sankci za pozdní podání přiznání.

Kdo šetří, má tyhle tři

Běžný účet, spořicí účet, kreditka. Tohle trio může ušetřit určitě pár stovek ročně. Když je správně vyladěné a když víte, kam ve správný čas přesunout kolik peněz. Dobrá zpráva: dneska to jde do značné míry automatizovat. Na začátku je to samozřejmě dost kombinování. Pomůžeme s porovnáním a výběrem.

„Piráti rozhodně nepodporují zavádění nových pokut za jednání, které dosud daňový řád toleroval. Proto jsem velmi rád, že rozpočtový výbor podpořil můj návrh zachovat stávající pětidenní lhůty u podávání daňových přiznání, ve které úřady občany a firmy za zpoždění nepokutují,“ uvedl pirátský poslanec Mikuláš Ferjenčík. Jeho návrh podpořily na výboru všechny sněmovní strany s výjimkou hnutí ANO.

Ministerstvo financí v navržené novele počítá s kompenzací za zrušení pětidenní tolerance. Stoupnout má minimální hranice pro vymáhání pokuty: Doteď se platí, až když dosáhne 200 korun, nově to má být od 500 korun. Pokuta se počítá jako 0,05 procenta daně za každý den – to je pro představu třeba pět korun denně za každých deset tisíc korun na dani. U drobných zpoždění tak většina lidí nepozná změnu.

Novela počítá také s tím, že daně už vyřídíte stejně snadno jako v internetovém bankovnictví. Kdo podá daňové přiznání online, dostane víc času a návrh počítá i s tím, že vrácení přeplatku zrychlí.

Čtěte víc: Revoluce v daňovém přiznání: Po internetu, s novými termíny i sankcemi

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

24. 3. 2024 | Jiří Šafařík | 5 komentářů

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

Prodejci finančních produktů se často snaží co nejvíce snížit význam státních důchodů a naopak silně přeceňují význam soukromého spoření či investování na stáří. Důležitou roli však... celý článek

Lepší bonusy od zdravotních pojišťoven? Na změnu zbývá pár dnů

20. 3. 2024 | Gabriel Pleska | 1 komentář

Lepší bonusy od zdravotních pojišťoven? Na změnu zbývá pár dnů

Do konce března můžete požádat o změnu zdravotní pojišťovny. Prošli jsme seznamy benefitů a bonusů. Podívejte se, na co zdravotní pojišťovny letos lákají klienty.

Nejčastější chyby v daňovém přiznání. Neděláte je taky?

19. 3. 2024 | Petr Kučera

Nejčastější chyby v daňovém přiznání. Neděláte je taky?

Jaké chyby v přiznání k dani z příjmů fyzických osob jsou nejčastější? Připravili jsme přehled podle zkušeností pracovníků finančních úřadů a ohlasů čtenářů.

Pozor na falešný přeplatek, varuje finanční správa

14. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ | 3 komentáře

Pozor na falešný přeplatek, varuje finanční správa

Finanční správa upozorňuje na podvodné telefonáty, takzvaný vishing, které se v těchto dnech ve velkém šíří po celé České republice. 

Kolik zaplatíte na dani z nemovitostí? Na žádost o e-mail zbývají dva dny

14. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Kolik zaplatíte na dani z nemovitostí? Na žádost o e-mail zbývají dva dny

Už jen do 15. března můžete požádat o zaslání platebních údajů e-mailem místo složenky. Na samotné zaplacení daně z nemovitých věcí je pak čas do konce května.