Berňák získal data z Airbnb. Co dělat, pokud jste příjmy řádně nedanili?

Nabízíte ubytování prostřednictvím Airbnb, ale dosud jste si s platbou daně nelámali hlavu? Pak máte nejspíš zaděláno na problém. Poradíme, jak minimalizovat škody.
Berňák získal data z Airbnb. Co dělat, pokud jste příjmy řádně nedanili?

Zdroj: Shutterstock

Jak minulý týden informovaly Hospodářské noviny, Finanční správa získala údaje o lidech, kteří v Česku poskytují své byty či domy prostřednictvím služby Airbnb. Kromě jmen konkrétních pronajímatelů zná berňák i sumy, které si díky platformě vydělali. Jednoduše si je pak dokáže spojit s daňovým přiznáním a zjistit, jestli výdělky přiznali a zdanili podle platných předpisů. Na kontrolní činnost berňáku upozornil podnikatel Marek Řebíček. Na svém Facebooku popsal návštěvu finančního úřadu, během které mu úřednice oznámila, že má k dispozici sjetinu z Airbnb, podle které si Řebíček v roce 2016 vydělal prostřednictvím platformy 18 535 korun. Následně proto padl dotaz, zda tuto částku řádně zdanil, což podnikatel udělal.

Nabídky ubytování prostřednictvím Airbnb u nás vloni inzerovalo zhruba deset tisíc majitelů nemovitostí, z toho sedm tisíc v Praze. Vláda minulý rok upozorňovala, že řada pronajímatelů výdělky za poskytnutí noclehu řádně nedaní – podle propočtů tak loni stát jen v Praze tratil na daních 460 milionů korun. Nyní našla Finanční správa způsob, jak si na nepoctivce posvítit. „Snažíme se aktivně získávat data od internetových platforem, která lze využít pro vyhledávací a analytickou činnost a na základě kterých lze následně daňové subjekty kontrolovat. Pokud máme indicie, že některé příjmy nebyl řádně zdaněné, vyzveme subjekty k podání daňového přiznání,“ uvedl tiskový mluvčí úřadu Petr Habáň. Zároveň upozornil, že dodatečné zdanění je vždy spojené s určitými sankcemi. O jak vysoké pokuty jde a co dělat, jestli se vás ulité příjmy z Airbnb týkají? Poradíme.

Propojeno!

Chcete nabízet ubytování skrze Airbnb a chcete to dělat správně? Víme, jaké předpisy je potřeba dodržet a na co dát pozor.

Daně, odvody a místní poplatky. Jak na Airbnb?

Poskytování ubytování ne pronájem

Podle metodiky, kterou Finanční správa vydala loni na podzim, se skrze Airbnb neposkytuje krátkodobý pronájem ale ubytovací služba. To mimo jiné znamená, že každý, kdo si prostřednictvím Airbnb pravidelně vydělává, je z pohledu finančních úřadů podnikatel (vykonává samostatně výdělečnou činnost) a měl by si pořídit živnostenské oprávnění.

Všechny výdělky z Airbnb je pak potřeba zahrnout do daňového přiznání a zdanit jakožto příjem ze samostatně výdělečné činnosti. Do doby, než berňák zmíněné noty sepsal, ovšem řada hostitelů danila výdělky (pokud vůbec) jako příjem z pronájmu. I na tyto případy se nyní Finanční správa zaměřuje. „Už se mi ozvalo několik klientů, které finanční úřad vyzval k podání dodatečného daňového přiznání, neboť příjmy z Airbnb chybně považovali za příjmy z pronájmu, a nikoliv podnikání,“ sdělil redakci daňový poradce firmy yourtaxes.cz Ondřej Antoš.

Rozesílání výzev k podání dodatečného daňového přiznání přitom pro neplatiče představuje výhodnější variantu. „Finanční správa musí v souladu s dosavadní judikaturou Nejvyššího soudu v obdobných případech jako je kauza Airbnb vždycky nejprve poslat výzvu k podání řádného či dodatečného daňového přiznání. Díky tomu nehrozí, že by poplatníkům vzniklo penále z doměřené daně, jako je tomu v případě zahájení daňové kontroly. Penále v tomto případě dělá 20 procent z doměrky daně,“ vysvětluje Antoš.

Příjmy a výdaje

Jestliže máte živnostenské oprávnění, výdělky z Airbnb daníte jako příjmy z živnostenského podnikání. To mimo jiné znamená, že můžete uplatnit odpočet výdajů: ve skutečné výši nebo paušálem, který v tomto případě dělá 60 procent.

Když ale živnostenské oprávnění nemáte, můžete si od příjmů paušálně odečíst pouze čtyřicet procent výdajů. „V případě, že poskytovatel služby příslušné živnostenské oprávnění nevlastní, ačkoli tuto zákonnou povinnost má, považuje se podle občanského zákoníku za poplatníka provozujícího podnikatelskou činnost a jeho příjmy se zdaňují jako příjmy z jiného podnikání (paragraf 7 odst. 1 písm. c). Pokud neuplatní výdaje ve skutečné výši, může uplatnit výdaje procentem z příjmů, a to ve výši 40 procent z příjmů,“ stojí v metodice Finanční správy.

Úroky z prodlení a sankce za opožděné podání

Přesto se pokutám a sankcím v případě dodatečné platby daně nejde vyhnout úplně. Kolik přesně budou dotčení hostitelé platit, závisí na tom, zda výdělky z Airbnb nepřiznali vůbec nebo pouze v nesprávné výši. V prvním případě finanční úřad vyměří pokutu za opožděné podání daňového přiznání. Sankce přitom dělá 0,05 procenta daně za každý den prodlení, nanejvýš ale pět procent stanovené daně. „Přesný propočet bude odlišný případ od případu, záležet bude na tom, zda daný poplatník měl i jiné příjmy než jen příjmy z Airbnb. Pokuta se totiž nepočítá jen z daně související s příjmy z Airbnb, ale z celkové daně vykázané v daňovém přiznání, tedy především daně z příjmů ze zaměstnání,“ upřesňuje daňový poradce Ondřej Antoš.

Na platbu úroku z prodlení se musí připravit každý, kdo bude na dani doplácet. Úrok se počítá ročně a odpovídá reposazbě centrální banky zvýšené o čtrnáct procentních bodů: aktuálně tedy 15,25 procent ročně. Plátcům DPH (povinnosti registrovat se jako plátce DPH vzniká při ročním obratu vyšším než jeden milion korun) vedle pokuty za každé pozdě podané přiznání (podává se každý měsíc) berňák vyměří také sankci za pozdě podaná kontrolní hlášení: tisíc korun za každý měsíc.

Pokud jste výdělky z Airbnb nedanili podle pravidel a dosud vám výzva k podání dodatečného daňového přiznání nedorazila, neotálejte. Pokutě se nevyhnete, čím dřív ale dodatečné přiznání pošlete, tím nižší bude. Potřebné tiskopisy k podání dodatečného daňového přiznání najdete v naší galerii formulářů.

Autor úvodní fotografie: AlesiaKan / Shutterstock.com

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+21
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 18 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

6. 8. 2018 12:44, maik

Neschopní se zaradovali, schopní, kteří se uskromnili nebo něco vytvořili jim opět přispějí k dalšímu lenošení, Bureš si dofinancuje Agrofert, a přisype drobky svým obdivovatelům.

+19
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (18 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

24. 3. 2024 | Jiří Šafařík | 5 komentářů

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

Prodejci finančních produktů se často snaží co nejvíce snížit význam státních důchodů a naopak silně přeceňují význam soukromého spoření či investování na stáří. Důležitou roli však... celý článek

Lepší bonusy od zdravotních pojišťoven? Na změnu zbývá pár dnů

20. 3. 2024 | Gabriel Pleska | 1 komentář

Lepší bonusy od zdravotních pojišťoven? Na změnu zbývá pár dnů

Do konce března můžete požádat o změnu zdravotní pojišťovny. Prošli jsme seznamy benefitů a bonusů. Podívejte se, na co zdravotní pojišťovny letos lákají klienty.

Nejčastější chyby v daňovém přiznání. Neděláte je taky?

19. 3. 2024 | Petr Kučera

Nejčastější chyby v daňovém přiznání. Neděláte je taky?

Jaké chyby v přiznání k dani z příjmů fyzických osob jsou nejčastější? Připravili jsme přehled podle zkušeností pracovníků finančních úřadů a ohlasů čtenářů.

Pozor na falešný přeplatek, varuje finanční správa

14. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ | 3 komentáře

Pozor na falešný přeplatek, varuje finanční správa

Finanční správa upozorňuje na podvodné telefonáty, takzvaný vishing, které se v těchto dnech ve velkém šíří po celé České republice. 

Kolik zaplatíte na dani z nemovitostí? Na žádost o e-mail zbývají dva dny

14. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Kolik zaplatíte na dani z nemovitostí? Na žádost o e-mail zbývají dva dny

Už jen do 15. března můžete požádat o zaslání platebních údajů e-mailem místo složenky. Na samotné zaplacení daně z nemovitých věcí je pak čas do konce května.

Partners Financial Services