Jak si ještě snížit letošní daň z příjmu

Jan Pekař | rubrika: Daně | 15. 11. 2007 | 15 komentářů
Jak si ještě snížit letošní daň z příjmu
Blížící se konec roku se stává pravidelnou sezónou penzijních fondů a pojišťoven k náboru nových klientů. Připomínají daňovým poplatníkům produkty, při kterých je možné uplatnit slevy na dani z příjmu. Jiných možností, jak si ještě snížit daňový základ už totiž mnoho nezbývá.

Snížení daní není zadarmo. Pro fyzické osoby se ještě letos nabízí několik málo možností, ale každá z nich spočívá v tom, že musí utratit hotovost. Žádné finty v tom nejsou, shodují se oslovení daňoví poradci.

Jednou z cest je uzavřít smlouvu o penzijním připojištění, nebo na existující smlouvu poslat finanční příspěvek. Bude-li vyšší, než 6 000 korun za rok, získáte daňovou úlevu. Ta se bude zvyšovat až do ročního příspěvku 18 000 korun, kdy si účastník penzijního připojištění může odečíst z daňového základu nejvyšší možnou částku, která činí 12 000 korun. I kdyby do penzijního připojištění vložil více, daňová úleva se dál nezvyšuje.

Jak a kolik lze ještě letos ušetřit na daních
1) Sjednat nebo doplatit penzijní připojištění
Nejvíce si lze roční daňový základ snížit o 12 000 korun při roční úložce 18 000 korun. Daň z příjmu se pak sníží až o:
Při ročním základu daně Daňová sazba Roční úspora
0 121 200 12 % 1 440
121 200 218 400 19 % 2 280
218 400 331 200 25 % 3 000
331 200 a více 32 % 3840
<>2) Sjednat či doplatit investiční či životní pojištění
Nejvíce si lze roční daňový základ snížit o zaplacené příspěvky ve výši 12 000 korun Daň z příjmu se pak sníží až o:
Při ročním základu daně Daňová sazba Roční úspora
0 121 200 12 % 1 440
121 200 218 400 19 % 2 280
218 400 331 200 25 % 3 000
331 200 a více 32 % 3840

3) Dary dobročinným organizacím, obcím či církvím
Odečíst od daňového základu lze u fyzických osob dary až do 10 procent daňového základu, u právnických osob až do 5 procent daňového základu.
Další možností je uzavření životního pojištění, které je rovněž ze strany státu daňově podporováno. Na rozdíl od penzijního připojištění není v tomto případě stanovena spodní hranice úložky, kterou lze z daňového základu odečíst. Nejvýše si může klient pojišťovny odečíst ze základu daně vklady ve výši 12 000 korun za rok. Musí ovšem splnit i některé podmínky. Výplata pojistného plnění (důchodu nebo jednorázového plnění) nastane až po 60 měsících od uzavření smlouvy a zároveň nejdříve v kalendářním roce, v němž poplatník oslaví šedesáté narozeniny. U pojistné smlouvy s pevně sjednanou pojistnou částkou pro případ dožití je nutné splnit i podmínku, že taková pojistná smlouva s pojistnou dobou od 5 do 15 let má sjednanou pojistnou částku alespoň na 40 000 Kč a pojistná smlouva s pojistnou dobou nad 15 let má sjednanou pojistnou částku alespoň na 70 000 Kč.

Od daňového základu si fyzické osoby mohou rovněž odečíst dary, pokud jejich hodnota za rok v součtu přesáhne dvě procenta daňového základu, nebo 1 000 korun. Dary přitom musí být určeny dobročinným organizacím, církvím či subjektům působícím ve školství, zdravotnictví či sportu, policii nebo obci (Více čtěte v článku Jak pomoci jiným a zároveň ušetřit na daních). Pro právnické osoby platí totéž, ovšem s tím rozdílem, že hodnota daru musí jednotlivě činit alespoň 2000 Kč.

Zákon o dani z příjmu určuje maximální hranici celkové hodnoty darů, které lze z daňového základu odečíst: je to 10 procent z daňového základu pro fyzické osoby a 5 procent z daňového základu pro osoby právnické. Jsou-li dary určeny institucím vědeckým nebo školám, zvyšuje se horní hranice pro firmy až na 10 % daňového základu. Daňový základ se pro tato účely počítá před odečitatelnými položkami a slevami.

Fyzické osoby - podnikatelé (OSVČ) a právnické osoby si mohou od daňového základu odečíst rovněž propagační a reklamní předměty. Jejich hodnota však jednotlivě nesmí překročit 500 Kč, čímž je míněna cena bez DPH pro plátce DPH a cena včetně DPH u subjektů, které plátci DPH nejsou.

Zejména při zvažování, zda sjednat penzijní připojištění či životní pojištění je ovšem důležité posuzovat nejen daňové výhody. U investic do penzijních fondů by se klient měl ptát, jestli mu jiný druh spoření na stáří nepřinese vyšší výnos, který by mohl nynější úspory na daních vyvážit. Totéž platí i u životního pojištění, zejména investičního životního pojištění, kde sice lze na daních ušetřit, ale výnos z takové investice sníží vysoké poplatky.

Budete hledat možnosti, jak si snížit letošní základ daně z příjmu?

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+14
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 15 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

15. 11. 2007 13:26, icek

RICHTIG!!!! Uroven tu vazne klesa. Zacinaji se stridat clanky "Topte levne" a "Kupte si (u nas)".

Zobrazit celé vlákno

+140
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

15. 11. 2007 14:56, Dárce krve

Až na to, že OSVČ den placeného volna nemá. :-)
Jinak benefity jsou také zajímavé. Já mám ZP MV ČR a za 7 nebo 8 odběrů (nevím přesně) mám nárok na týden lázní zdarma. Vychází to tak 1x za 2,5 roku. Už jsme byli s manželkou 3x. Chce to se jen poinformovat a případně změnit pojišťovnu.

Zobrazit celé vlákno

-10
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (15 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Jak pomoci jiným a zároveň ušetřit na daních

2. 11. 2007 | Josef Janda

Jak pomoci jiným a zároveň ušetřit na daních

Jednou z možností, jak si snížit základ pro výpočet daně z příjmu, je kromě nákupu státem podporovaných finančních produktů i dárcovství. Finančním příspěvkem nejen neziskovým organizacím... celý článek

Nové daně znamenají více práce

21. 9. 2007 | Jan Pekař

Nové daně znamenají více práce

Senátem prošla reforma veřejných financí, která radikálně změní výplatní pásky čtyř milionů zaměstnanců. Na změny se musí rychle připravit i účetní či firmy vyvíjející účetní software. celý článek

Komu roste plat, ať se přihlásí

3. 9. 2007 | Jan Pekař

Komu roste plat, ať se přihlásí

Češi si zase vylepšili příjmové skóre. Ke konci června měli v průměru o 1480 korun vyšší platy než o rok před tím. Nejnovější statistiky ČSÚ dělají radost ekonomům, většina populace... celý článek

Česko má větší problémy, než jsou daně z příjmu

20. 8. 2007 | Jan Jedlička | 2 komentáře

Česko má větší problémy, než jsou daně z příjmu

Místo handrkování o výši sazeb daně z příjmu by si čeští politici a celá společnost měli říct, jaké služby má stát poskytovat a co si bude platit každý jednotlivec. Pak se dá říct,... celý článek

Nižší přímé daně znamenají vyšší ceny zboží a služeb

1. 8. 2007 | Věra Tůmová

Nižší přímé daně znamenají vyšší ceny zboží a služeb

Kdo chce kupovat zboží s nejnižší daní z přidané hodnoty v Evropě, měl by jet do Lucemburska. Založit a provozovat firmu se vyplatí na Kypru. Tam si vláda ze zisku firem vezme deset... celý článek

Partners Financial Services