Co si o tom myslíte? Vemte volební právo těm, co nepřispívají do společné kasy! A blbečkům, blondýnám a chlapům

Co si o tom myslíte? Vemte volební právo těm, co nepřispívají do společné kasy! A blbečkům, blondýnám a chlapům
Neplatíš daně? Nechce se ti makat? Zapomeň, že budeš v tomhle státě do něčeho kecat! Místopředseda véčkařů chce omezit volební právo jen na „ekonomicky aktivní občany“. Je to šance, jak pozvednout zem k prosperitě? Nebo extremismus a populistická křeč strany, která už neví kudy kam?

Zmíněný místopředseda Věcí veřejných Tomáš Jarolím není žádný novátor. „Vizionáři“, kteří cestu k blahobytu spatřují v selektivním výběru „vhodných voličů“, se ozývají průběžně. Rozdíl je jen v tom, nakolik vážně se jejich výkřiky někdo zabývá. Typicky se příznivci osekávání volebního práva připomínají ve chvíli, kdy se ve společnosti diskutuje o jeho rozšiřování. A jinak tomu nebylo ani tentokrát. Jarolím s návrhem vyrukoval v rámci debaty o možném snížení věkové hranice, která je pro mladé propustkou k volbám – z osmnácti na šestnáct let. S tím nesouhlasí. Volit podle něj mají jen ti, kteří se dostatečně podílejí na „společenském systému“. A důchodci? U těch by se mělo řádně přepočítat, zda většinu svého života přispívali do státní kasičky. Že ne? Tak budou mít volební utrum!

Když vysloví podobný návrh místopředseda vládní strany, nenechají na sebe reakce dlouho čekat. Politolog Jiří Pehe sdělil agentuře Mediafax, že se jedná o krajně pravicový návrh, který by byl ve většině demokratických států považován za extremistický. „Je to jen populistické blafání. Návrh je v rozporu s mezinárodními úmluvami, které Česká republika podepsala,“ dodal. Jarolíma nešetřil ani politolog Bohumil Doležal. „Je to projev smrtelných křečí. Věci veřejné se preferencemi dostaly pod pět procent, chtějí posílit. Ale nepovede se jim to,“ míní politolog.

Volební právo jako evoluční past?

Minulý čtvrtek jsme se ptali, jestli by se bohatým měly zvyšovat daně. Na klikací lištičce sice zeleně blikalo, že se k progresivní dani přikláníte, ale debata jí rozhodně nakloněna nebyla. Vyzdvihnout bychom chtěli příspěvěk jednoho z nejpilnějších přispěvatelů do diskuzí pod našimi články Fanyho, publikovaný 18. srpna těsně před čtvrt na deset. Žel nenechal nám e-mail ani jiný kontakt, tak mu nejspíš nebudeme moci poslat slibovanou symbolickou cenu, knížku Krotitelé dluhů.

Biolog a filozof Stanislav Komárek loni v Hospodářských novinách napsal, že všeobecné volební právo je pro lidstvo evoluční pastí. Přirovnává nás k druhu jelena, kterému jeho původní evoluční výhoda, paroží (volební právo) postupně zmohutnělo natolik, že ho začalo v boji o přežití znevýhodňovat a nakonec mu padl za oběť. Nám se dochovaly už jen obrovské parohy jako muzejní exemplář. Komárek se k omezení volebního práva sice výslovně nepřiklonil, ale jeho text přinejmenším sugeruje otázku, zda by nebylo lepší, aby se příští generace chodily do muzea kromě vyhynulých jelenů dívat také na voličské průkazy „nemajetných“ a „neorientovaných“. „Vzhledem k tomu, že většina voličů je málo majetná, málo vzdělaná a v problematice vedení státu málo orientovaná, dochází (…) k etablování vlád, které slibují mnohem větší sociální výdaje, nežli mohou z výnosu daní bez rizika učinit,“ píše Komárek. Rozlítil tím sociologa Jana Kellera: „Právě Stanislav Komárek by měl mít eminentní zájem na tom, aby se nezačalo vážněji diskutovat o oprávněnosti volebního práva pro ty, kteří (…) ‚jsou v problematice vedení státu málo orientovaní‘. Co kdyby mu na základě evidentních nesmyslů, jimiž naplnil svůj blog až po okraj, ještě nakonec odmítli vydat voličský průkaz?

Když omezit, tak pořádně!

Boj o rozšíření volebního práva trval dlouho a přinášel oběti. Dnes nám bohužel nezbývá než připustit, že to byly oběti marné. Masově dostupné volební právo vynáší k moci tu zločince (u nás nejočividněji po druhé světové válce), tu patlaly (teď máme nejvíc na očích právě vizionáře z VV). Systém se evidentně neosvědčil: někdo nám neustále volí zastupitele, které v lepším případě nemůžeme vystát.

Náprava je nasnadě: škrtnout viníky ze seznamů voličů. Kdo že by to měl být? No přece ti, kteří tomu nerozumí tak dobře jako my, kteří nechápou, čeho je naší zemi třeba.

Je to jednoduché jako facka. Neplatiči daní a ekonomicky neaktivní? Ti budou stát jen ždímat a volit populisty. Škrtnout! Důchodci? Mezi těmi je dost „starých struktur“, věrných komunistické straně. Škrt! Lidé bez vysokoškolského diplomu? Jak by mohli něčemu rozumět? Škrt! A blondýny? Tak těm nepomůže ani vysoká škola. Škrt! A když o tom tak přemýšlím, chlapi jsou občas pěkní egoisti… radši taky škrtnout! Volit budeme jen my, brunety, které platíme daně a rozumíme tomu, co je pro naši zemi nejlepší. Jarolím i Komárek utřou nos!

A co na to říkáte vy? Mělo by se volební právo omezit pouze na ekonomicky aktivní občany? Nebo pouze na vzdělané nebo intelektuálně způsobilé? A kdo by to posuzoval? Nebo by se naopak mělo právo volit rozšířit třeba na další věkové skupiny občanů?

Omezit volební právo

+156
+
-

Rozšířit volební právo

-46
+
-

Napište nám, co si o tom myslíte, a přečtěte si názory ostatních. Autor nejzajímavějšího diskusního příspěvku zveřejněného do 15 hodin v pondělí 29. srpna získá knihu Krotitelé dluhů, kterou připravil kolektiv autorů pod vedením Lenky Králové. Pokud chcete o svazek s podtitulem Průvodce vaším rodinným rozpočtem soutěžit, zanechte u příspěvku i kontakt, abychom měli šanci dozvědět se, kam výhru poslat.

Výsledky soutěže vyhlásíme za týden u dalšího článku z rubriky Co si o tom myslíte?

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 50 komentářů

Abychom udrželi kvalitu diskuze pro slušné čtenáře, je nutné se před vložením komentáře přihlásit. Jste tu poprvé? Pak se nejdřív musíte zaregistrovat. (Už jsem, ale zapomněl jsem heslo!)

Přihlásit se

Diskuze

7. 3. 2015 17:25 | Gretka

Ja si opravdu myslim, ze volit by meli jen ti, kteri plati dane. Ok, clovek, co prijde o praci prosim. Nikoliv nemakacenka a liny povl
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

23. 9. 2011 8:46 | Vesman

vzhledme k tomu, že demokracie není nic jiného, než vláda lůzy (říkal už Platón), tak bych s omezením volebního práva jednoznačně souhlasil... právo volit by měl mít pouze ten, kdo platí přímé daně
-3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

31. 8. 2011 9:22 | Jarouš

Většina voličů buď vůbec nevolí nebo volí populisticky ku svému prospěchu.Volba ku prospěchu státu přichází v úvahu na posledním místě.To je obraz demokracie.Zlepšení může nastat zvýšeným zainteresováním lidí na práci,dosažením vyššího vzdělání. Diskutabilní je otázka odborů, které jsou všude pouze součástí levice.Volební právo by se nemělo rozšiřovat, jeho úpravy považuji pouze za změny, které nemají zásadnější význam.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

29. 8. 2011 10:55 | Jarda V

Podle hesla z minulosti.: "Vláda pracujícího lidu", ale to dnes nemáme, tak nově "Vláda daňových poplatníků" a je to vyřešeno. = Konec populismu a zadlužování.
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

28. 8. 2011 19:54 | losnuevosvidentes

Osvícený názor.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

27. 8. 2011 17:06 | Karel

Vtip je v tom, že neodlišíte příživníky co se práci vyhýbají a žijí z dávek, a ty příživníky kteří sice jako teoreticky pracují, ale nic reálně nevytváří a v podstatě také vysávají ostatním peníze (to se jednoduše pozná podle toho co by se stalo kdyby ten člověk nebyl, pokud nic, nebo by to bylo dokonce lepší, je to také příživník). Takže podstata problému není o blábolech s daněmi jak se snaží někteří vykukové tvrdit....
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

27. 8. 2011 16:39

jak vidím tak někdy i osum
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

26. 8. 2011 7:53 | Deinator

dobrý názor, ale tím neomezíš rozdávání peněz na důchodech po každých volbách, které vyhrají socky. Ti totiž plní svůj program, pro který je volí lidé sociálně slabší. Ekonomicky aktivní lidé se často o volby ani nezajímají, takže řešení je spíš než filtrovat kandidáty přitáhnout voliče, které zajímá Curiculum Vitae volené osoby víc než slogany slibující létající pečená kuřata...
-1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit celé vlákno

25. 8. 2011 23:59 | Ondřej Hrubý

Omezení volebního práva je sice zdánlivě líbivé. Nabízí nám tu variantu rozhodovat budeme jen mi co tomu rozumíme, ale má hned několik háčků.
1) Už teď vidím několik různých kritérií pro to jak určit kdo má právo volit a kdo ne a trnitou (nemožnou) cestu k jejich výběru.
2) Pokud budeme chtít aby volila jen malá část z nás, musíme si ten nový způsob odhlasovat v našem starém systému, kde volí všichni. Nevím jaká síla by většinu donutila si demokraticky odevzdat hlasy.
3) Snižuje se tím svoboda. V současném systému mohou všichni volit a tím je spravedlnost alespoň v tom, že mohu použít svůj hlas. Nespravedlné to je v tom, že někdo má vládu kterou si zvolil a jiný ne. V novém systému by někdo ani volit nemohl.
------------------------------ --
Protože omezení svobod je neschůdná cesta mohla by být schůdnější cesta zvýšení svobod a to svobodný výběr místo svobodné volby. Soutěžící vlády ať si najdou svoje ovečky o které se budou starat. Ta co naslibuje prebendy, Ať se o ty co naláká také stará. Za svůj výběr pak budu taky zodpovědný.
0
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

25. 8. 2011 22:04 | jezevec

je to jednoduchá aritmetika.
pokud se volby smrsknou jen na volbu, kdo dostane kolik nažrat z cizího - je to začátek konce civilizace.
a pokud bude platících voličů méně než tech co rozhoduje, nemůže to neskončit krví.
takže zůstává jen otázka, zdali dříve přijde ta občanská válka, a nebo reforma volebního práva zajišťujícího váhu hlasu podle odevzdaných daní.
může se nám to nelíbit, můžeme s tím i nesouhlasit, ale to je asi tak všechno, co se dá proti tomu dělat
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

25. 8. 2011 21:29 | reichberg

Ještě že máme ty mezinárodní úmluvy, které tuto nechutnou selekci nedovolují, jinak bychom se brzy ocitli na úrovni divochů. Lepší byl návrh na to, aby kandidáti do politických funkcí museli být povinně podrobeni psychologickým testům. Vždyť volič nakonec nevytváří zákony, ty vytváří poslanci, na jejich vědomostních i morálních kvalitách záleží nejvíce. Nechme voliče "hájit" volebním lístkem svoje životní zájmy, každý volič je má trochu jiné, a to je normální. Když 80% voličů chce, aby žába byla zelená, tak ať je zelená - přeje si to většina. To je demokracie.
Nehledě k tomu, že podlehnout předvolebním klipům, bilboardům ap. není výsadou jen určité skupiny lidí, ale naprosto všech! Skoro nikdo se mytí mozku neubrání, ale hodně lidí si to nedokáže ani přiznat a myslí si, že se rozhodl vlastním skvělým rozumem.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

25. 8. 2011 21:27 | Pavel F.

Proč omezovat volební právo? Já bych šel cestou rozšiřováním volebního práva. Každý by měl svůj jeden hlas jako dosud a každý volič by za každých třeba 50 tisíc odevzdaných na dani z příjmu dostal další hlas, maximálně třeba 5 hlasů. Nikoho tím neomezíte a ten kdo platí daně, tak může být zvýhodněn.
+7
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

25. 8. 2011 20:57 | odkin

Slušní lidé mezi současnými politiky mohou krátkodobě prorazit, ale nemohou dlouhodobě uspět - demence, arogance, korupce a vzájemné krytí je buď donutí držet hubu a krok nebo odejít. Závěr: jsem pro omezení volebního práva. Výhody práv by měli využívat jen ti, co plní své povinnosti!
+3
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

25. 8. 2011 19:21 | nakobyl

Souhlas.Tahle skupina lidí stejně ve volbách nevyjadřuje svůj osobní názor, ale rozhoduje se podle obrázků na poutačích
-2
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

25. 8. 2011 18:46 | baronfonlempl

Z deseti lidí je šest pitomců, někde až sedm. Dva nejschopnější z deseti nevolí a nenechávají se volit. Demokracie je vždy krátká slepá ulička v dlouhých dějinách lidstva.
+1
+-
Reagovat | Citovat | Nahlásit

Zobrazit všech 50 komentářů

Informace na této stránce mají povahu diskusního fóra pro registrované uživatele. Byť je pro publikování příspěvku vyžadována registrace, vydavatel neručí za pravdivost zveřejněných informací a neověřuje jejich faktickou správnost či autenticitu. Pokud jste zaznamenali příspěvek, který by tu být neměl, napište nám na redakce@penize.cz

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Vyděláš? Zaplatíš! Měly by se bohatším zvýšit daně?

18. 8. 2011 | Ondřej Tůma | 24 komentářů

Vyděláš? Zaplatíš! Měly by se bohatším zvýšit daně?

V debatách kolem daňové reformy se nemohla neobjevit. Otázka, zda by napříště lidé s vyššími příjmy neměli platit mnohem vyšší daně, než platí nyní. O to zda má být daň spíš rovnější... celý článek

Prázdný kufr, plný teřich: měli by se na letištích s kufry vážit i cestující?

11. 8. 2011 | Martin Vlnas | 17 komentářů

Prázdný kufr, plný teřich: měli by se na letištích s kufry vážit i cestující?

Létáte? Souhlasili byste se zavedením váhového limitu, do kterého by se počítala nejen hmotnost bagáže, ale zároveň i jejího majitele? A kolik by se mělo za jeho překročení platit?... celý článek

Sex na paragon? Nebo bez? Legalizovat a zdanit prostituci?

4. 8. 2011 | redakce Peníze.CZ | 16 komentářů

Sex na paragon? Nebo bez? Legalizovat a zdanit prostituci?

Viděli jste někdy lochnesku? Těžko. Přesto dost lidí věří, že existuje. Prostitutky vidíme na každém druhém rohu. Zákonodárci se však tváří, že neexistují. Nebo aspoň neuznávají, že... celý článek

Jaká by byla rozumná cena za pěknou espézetku?

28. 7. 2011 | redakce Peníze.CZ | 7 komentářů

Jaká by byla rozumná cena za pěknou espézetku?

7A7 7777, 4B4 4004, 4H4 1234. Toužíte po zapamatovatelné české espézetce, nechcete uplácet a nemáte vykutálené kamarády? Smůla! Zatímco na Slovensku, v Rakousku, Polsku i Německu si... celý článek

Další veletoče! Znamená zkratka DPH daň pro hlupáky?

21. 7. 2011 | redakce Peníze.CZ | 23 komentářů

Další veletoče! Znamená zkratka DPH daň pro hlupáky?

Ministerstva dramaticky lomí rukama, jak za rok nevyjdou s penězi. Snaha ministra financí Miroslava Kalouska o zvýšení rozpočtových příjmů sjednocením DPH na 19 % ztroskotala na nesouhlasu... celý článek

Partners Financial Services