Nižší daně v březnu? Nakupte ještě letos

Nižší daně v březnu? Nakupte ještě letos
Asi nikdo z nás nechce do daňové kasičky státu přihazovat víc, než je nezbytné. Proto bychom měli na daně myslet už v průběhu roku a nikoli až v březnu, kdy se k nim budeme ať už jako zaměstnanci či OSVČ přiznávat. Jak budoucí daňovou povinnost snížit ještě do konce roku?

Daňový základ si můžete, ať už jste zaměstnanec nebo osoba samostatně výdělečně činná (OSVČ), snížit o takzvané nezdanitelné části základu daně (ZD). Těmi jsou nejčastěji: zaplacené příspěvky na penzijní připojištění se státním příspěvkem, zaplacené pojistné na soukromé životní pojištění, úroky zaplacené z úvěru ze stavebního spoření či hypotečního úvěru a hodnota darů. Na konkrétní částky, které si můžete odečíst podle zákona o dani z příjmů, se podívejte do sloupku níže.

Představa, že si kvůli snížení daní pořídíte hypotéku, je přinejmenším zvláštní. Navíc letos už byste na úrocích asi moc nezaplatili. Avšak u penzijního připojištění či životního pojištění možnost nižších daní může hrát svou roli, bez ní byste možná svodům finančních institucí koupit pojištění nepodlehli.
Zejména u sjednávání životní pojistky se vyplatí dobře vybírat, aby odpočet byl co nejvyšší a poplatky co nejnižší, zároveň také myslet na to, jaký druh pojištění chcete (kapitálové, investiční,…). Jak na to vám poradí článek Nejlepší pojištění pro daňové odpočty, aneb čtyři triky jak vydělat. U penzijního připojištění různých fondů nejsou rozdíly tak značné.

Dary - odečíst si můžete dary v hodnotě, která přesahuje 2 % ze ZD, min. však 1 000 Kč, maximálně 10 % ze ZD. Například jedno dárcovství krve vám sníží ZD o 2 000 Kč.
Úroky z úvěru ze stavebního spoření či hypotečního úvěru (musí se však jednat o úvěr, který použijete na financování bydlení, tedy například překlenovací ano, americká hypotéka ne) - odečíst si můžete až 300 000 Kč.
Penzijní připojištění (PP) - odečíst si můžete 6 000 až 12 000 Kč, záleží na výši zaplacených příspěvků (od jejich celkové výše se odečítá 6 000 Kč, abyste tedy dosáhli maximálního odpočtu 12 000 Kč, musí vaše příspěvky činit min. 18 000 Kč).
Životní pojištění (ŽP) - odečíst si můžete až 12 000 Kč, záleží na výši příspěvků. (Máte-li v rámci životní pojistky sjednáno i připojištění, nevztahuje se na něj možnost daňového odpočtu. Od celkových příspěvků byste tyto příspěvky na připojištění museli odečíst).
Poznámka: máte-li sjednáno PP i ŽP, můžete si ZD zkrátit za použití obou produktů zároveň, nejvýše tedy o 24 tisíc Kč.


S pojistkami neotálejte

Pokud si se sjednáním životního pojištění či penzijního připojištění pospíšíte, můžete uplatnit maximální odpočet ze ZD za letošní rok. Rozhoduje totiž celková platba za rok, stačí tedy vložit najednou 18 tisíc Kč u penzijního připojištění a 12 tisíc Kč u životního pojištění. Zaplacení pojistného ale není jedinou podmínkou pro daňový odpočet. Oba produkty jsou dlouhodobé a pro účely daňových odpočtů musí být splněna tzv. podmínka 60 a 60 - alespoň 60 měsíců spoření (neboli 5 let) a současně dosažení věku nejméně 60 let. U smluv na životní pojištění na 5-15 let musí být navíc pojistná částka alespoň 40 tisíc Kč, u delších alespoň 70 tisíc Kč.

Nezapomeňte také na to, že v případě, kdy se rozhodnete peníze z životního pojištění předčasně vybrat (nedodržíte výše uvedenou podmínku 60 a 60), budete muset všechny tyto daňové úspory zahrnout do základu daně a zaplatit z nich daň dodatečně. Především v případě, kdy vypovíte pojištění po delší době, může jít o značnou sumu.
U předčasně ukončeného penzijního připojištění budete muset zdanit tu daňovou úlevu, která vám vznikla až v roce 2006 (a později). Od letošního roku totiž platí novela zákona o daních z příjmů, dříve nebylo dodańování nutné. 

Penzijní připojištění musíte uzavřít nejpozději ve čtvrtek 30. listopadu (počátek smlouvy se datuje k prvnímu dni následujícího měsíce), jen tak si budete moci snížit daňový základ za rok 2006.

Seriál Jak na úvěry aneb život na splátky, které vás nepoloží
Na dluh žije čím dál tím víc českých domácností. Úvěry nepochybně mají svoje klady, dovolují nám pořídit si zboží či služby, na které je naše peněženka krátká. Pokud ale jejich kouzlu bezhlavě podlehneme, mohou nás zavést až na samé finanční dno. Následující série článků vám poradí, jak proplout úvěrovým mořem bez úhony a co dělat v případě, pokud už se snad vaše finanční loď potápí. Spoustu užitečných článků, rad a informací týkajících se úvěrových produktů a zadluženosti naleznete v našem novém seriálu Jak na úvěry aneb život na splátky, které vás nepoloží.

Životní pojištění si můžete u některých pojišťoven sjednat i v průběhu prosince, u jiných jen do konce listopadu. Životní pojištění však nezískáte jako penzijní připojištění ze dne na den, ale pojišťovně nějakou dobu potrvá, než si ověří údaje o vašem zdravotním stavu. Pokud se na pobočku pojišťovny vydáte až ve čtvrtek, může být u některých pojišťoven už pozdě.
Nejisté ale je, zda-li se vám podaří ušetřit na daních u pojistky, na kterou celou částku vložíte až na konci roku. Výklad některých pojišťoven je totiž takový, že vám mohou poskytnout potvrzení (na základě kterého uplatníte odpočet) pouze na tzv. zasloužené pojistné. To je pojistné za dobu trvání smlouvy v daném roce. Pokud tedy například uzavřete pojistku na začátku prosince a zaplatíte 12 tisíc korun na celý rok (tedy zpětně 1 000 Kč za každý měsíc roku), pak je podle některých pojišťovnen zasloužené pojistné v daném roce pouze tisíc (za prosinec), zbytek je předplacené pojistné na příští rok.  Většina pojišťoven to ovšem posuzuje jinak a potvrdí vám celých 12 tisíc korun (více si o tomto "divu" naší legislativy můžete přečíst zde).

V případě, že již oba produkty vlastníte a měsíčně odkládáte částku, která vám nezaručí maximální daňový odpočet, můžete chybějící obnos vložit jako mimořádný vklad nebo navýšit prosincový příspěvek (pokud pak chtete nadále platit původní, nižší částku, nezapomeňte na snížení lednového příspěvku). Na konto finančního domu však musí přijít nejpozději do konce letošního roku. Některé instituce nabízejí i takzvanou službu daňové optimalizace, kdy vám hlídají, zda suma vašich příspěvků dosahuje na nejvyšší možnou míru daňového odpočtu, a případně kolik peněz ještě musíte vložit. V tomto případě se tedy sami o nic starat nemusíte.


Podnikatelovy pomůcky

Nejen nákupy finančních produktů před koncem roku mohou přinést daňovou úsporu. Jste-li OSVČ, máte nejvyšší čas promyslet, zda jste letos dostatečně daňově utráceli. Pochopitelně za předpokladu, že výdaje nesledujete tzv. paušálem (více se dočtete v článku Zvýšení výdajových paušálů podnikatelům pomůže).
Pokud jsou vaše skutečné výdaje nižší nebo i o málo převyšují výdaje paušální, je jednodušší využít paušálu. Jinak sáhněte po daňové evidenci. Pokud byste však měli mít noční můry z případné kontroly z finančního úřadu či dělat si těžkou hlavu z toho, co jsou ještě daňové výdaje a co už ne, je pro vás paušál vysvobozením.
Přecházet mezi paušálem a daňovou evidencí však není tak jednoduché, musíte navíc podat dodatečné daňové přiznání za předchozí rok (více na tomto místě).

Výčet výdajů na dosažení, zajištění a udržení příjmů nikde nenajdete, záleží na tom, co k podnikání potřebujete a co před finančním úřadem obhájíte. Budou vaše letošní Vánoce bohatší o nový počítač, notebook, židle, křeslo, kancelářský nábytek či potřeby, tiskárnu, skener, MP3 přehrávač (sloužící jako přenos dat), DVD (pro prezentaci firmy), software či například mobil? Pak podnikáte-li doma nebo využíváte-li věc zároveň k podnikání a k soukromým účelům, nebudete smět odečíst celou částku, ale jen určité procento. Jeho výše se může lišit úředník od úředníka, podnikatel od podnikatele. Co jeden podnikatel před úřadem jako daňový výdaj (nebo jeho část) obhájí, to se druhému podařit nemusí.
Pochopitelně nejlepší by bylo vznést na finanční úřad dotaz, v jaké výši si co můžete odečíst, avšak konkrétní odpovědi se vám je málokdy dostane. Úřad je vám sice povinen na základě zákona o svobodném přístupu k informacím odpovědět, vaše žádost však musí splnit zákonem stanovené podmínky (viz na tomto místě). A ani poté vám nikdo uspokojivé zodpovězení nezaručí. Pokud se chystáte posílat na úřad mail, přečtěte si tento článek.


Jak dále snížit daňovou povinnost?

  • Nechte se proškolit či zakupte odbornou literaturu
  • Dejte o sobě vědět, a to například reklamou v médiích nebo reklamními dárky pro své zákazníky a partnery. Do podvědomí se vaše firma dostane i sponzorskými či charitativními dary
  • Nezapomeňte na neživotní pojištění, například pojištění majetku nebo odpovědnosti za škody jsou také daňovým výdajem. 
  • Potřebujete při podnikání pracovní oděv? Perete a žehlíte jej sami? Nákup oděvů, pračky a žehličky je také daňovým výdajem. Pokud však nebudou sloužit jen k podnikání, na odečtení celé částky musíte zapomenout. Její výši můžete určit například poměrem hmotnosti pracovního a nepracovního prádla. Totéž platí pro odpočty spotřeby pracího prášku, elektřiny, vody.
    Místo oděvu pracovního vás prezentuje spíše pánský oblek či dámský kostým? Vyrazte do butiku a nezapomeňte ani na kravatu, opasek, kabelku či obuv.

Pokud máte dostatečně velké výdaje, které budete umět před finančním úřadem obhájit, pak je pro vás daňová evidence výhodnější. Jestliže si ale svými výdaji nejste jisti nebo nedosahují ani na výdaje paušální, dejte přednost odpočtu paušálem. Nemáte-li sjednáno penzijní připojištění či životní pojištění a jste přesvědčeni, že tyto produkty pro vás mají smysl, vydejte se urychleně na pobočky finančních domů.

Hrála u vás roli možnost daňového odpočtu při sjednávání životního pojištění či penzijního připojištění? Sjednali byste si je i bez této státní podpory? Vedete daňovou evidenci? Nebo jste dali přednost jednoduchosti a jistotě a využíváte paušál?

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+8
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 9 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

30. 11. 2006 11:40, isa

A víte, že právě kvůli lidem jako vy byl zaveden minimální vyměřovací základ? ;-)
Ale nic ve zlém, težko se divit živnostníkům, že nechtějí platit přemrštěné daně.

Zobrazit celé vlákno

+46
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

29. 11. 2006 22:31, jezevec

Jako daňový výdaj si oblek dát můžete, ale pochopitelně je lepší, pokud vám ho krejčí vyfakturuje jako troje montérky. Neb pracovní oděv musí být opatřen neodstranitelným logem společnosti - a zkuste takovou vjec nazvat oblekem vhodným pro jednání.

Zobrazit celé vlákno

-24
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (9 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Nejlepší pojištění pro daňové odpočty aneb čtyři triky jak vydělat

22. 11. 2006 | Aleš Náhlík

Nejlepší pojištění pro daňové odpočty aneb čtyři triky jak vydělat

Blíží se konec roku a reklama nás upozorňuje, že máme poslední možnost zajistit si snížení daňového základu o zaplacené pojistné na soukromé životní pojištění. Základní podmínkou je... celý článek

Univerzální životní pojištění: kolik můžete naspořit?

24. 10. 2006 | Simona Ely Plischke

Univerzální životní pojištění: kolik můžete naspořit?

Chcete si na stáří spořit pomocí životního pojištění a hledáte co nejpružnější produkt? Univerzální (variabilní, flexibilní) životní pojištění vám umožní zvyšovat či snižovat výši pojistného... celý článek

Nelehký je výběr kapitálové životní pojistky

4. 11. 2005 | Simona Ely Plischke

Nelehký je výběr kapitálové životní pojistky

Rozhodli jste se pro kapitálovou životní pojistku? Nevíte ale jaký produkt si vybrat? Pomůžeme vám. Hlavní charakteristiky jednotlivých pojistek, včetně srovnání "cena/výkon", jsme... celý článek

Zvýšení výdajových paušálů podnikatelům pomůže

12. 9. 2005 | Kateřina Havlíčková

Zvýšení výdajových paušálů podnikatelům pomůže

Ministerský návrh na zvýšení procenta pro uplatnění výdajů paušálem nikomu neuškodí a mnoha lidem pomůže. Paušální výdaje totiž prakticky eliminují kontroly finančních úřadů, náročné... celý článek

Vyberte si životní pojištění podle fér informací

20. 7. 2005 | Simona Ely Plischke

Vyberte si životní pojištění podle fér informací

Sousloví "životní pojištění" na nás útočí ze všech možných reklamních ploch. Víc než pocit, že jste vlastně pěkný sobec nemyslící na rodinu, nemáte-li tento produkt ještě uzavřen, vám... celý článek

Partners Financial Services