Pojišťovny: A to se letos také stalo…

František Mašek | rubrika: Co se děje | 31. 12. 2010
Pojišťovny: A to se letos také stalo…
Poslední den v roce působí na leckoho poněkud sentimentálně, mnozí se rádi baví a vyprávějí si různé kuriózní či zábavné historky. Přečtěte si proto, co se letos také událo při likvidaci pojistných škod v pojišťovnách.

I když působí profese pojišťováka na první pohled velmi seriózně, takže například člověku v klaunské čepici či s žertovným červeným nosíkem by asi pojistku nikdo nepodepsal, i pojišťováci jsou samozřejmě jen lidé, kteří se občas rádi pobaví a zasmějí, či dokonce poučí. Nic jiného jim ostatně nezbývá – likvidace některých pojistných událostí potvrzuje, že život někdy skutečně tropí hlouposti a lidská invence nezná hranic.

Jako příklad může posloužit klient jisté pojišťovny, který chtěl uhradit škodu na jeho automobilu z povinného ručení. Proč nevyužít toho, že má kryto i riziko střetu se zvěří?, řekl si a naaranžoval k havárii několik srnčích chlupů. Policistům, kteří případ šetřili, se ale cosi nezdálo a požádali o vyjádření soudního znalce. Jeho verdikt byl jednoznačný – ano, jde o srst, ale z prodejny rybářských potřeb, která se používá k vázání mušek pro sportovní rybolov. Jiný chytrolín dokonce použil k podobnému podvodu štětiny z kuchyňského koštěte.

Občas se bohužel stane, že se někdo snaží vydělat na neštěstí jiného. Jedna z pojišťoven tak dostala poštou prohlášení poškozeného s připojeným lístkem a číslem bankovního účtu. Když likvidátorka podle interních předpisů poškozenému zavolala, zjistila, že žádné číslo bankovního účtu pojišťovně neposílal.

Jeden poškozený se pro změnu rozhodl oblafnout pojišťovnu fakturou, kterou si sám vystavil za údajnou škodu. Likvidátor však při ověřování dat zjistil, že žádná faktura vystavena nebyla. Dotyčný se navíc při jejím falšování dopustil početní chyby.

Vyřizování pojistných událostí, zejména v případě smrti, úrazuči zdraví, často nebývá příliš zábavné. Naproti tomu zprávy od některých klientů nebo od lékařů občas nápadně připomínají písničky či zápisky zpívajícího právníka Ivo Jahelky a jeho rubriku Ze soudních síní a předsíní.

Jistý lékař například nejprve popsal zranění pacienta po napadení útočníkem slovy: tržná rána na hlavě, otok očí, nosu, nos sedlovitý. Popis pak doplnil poznámkou: dle manželky již takto vypadal před úrazem.

Kuriózní bývá i popis, jak došlo k dopravní nehodě. Jeden z pojištěných, který zřejmě pospíchal, popsal událost následovně: „Vozidlo bylo zaparkováno tak, že nenechalo průjezd. Proto jsem do něj narazil.“ Klient jiné pojišťovny zase uvedl: „Stál jsem na křižovatce a dával přednost vozidlům na hlavní silnici. Najednou, kde se vzalo, tu se vzalo, přijelo neviditelné auto, narazilo do mého vozidlaa zase zmizelo.“

Jindy se zase operátorka ptá: A v jaké výši je škoda? Asi 900 tisíc korun, říká klient. Po třech vteřinách ticha se ozve znovu: Jste tam, nebo jste z toho upadla jako já? Její kolega se zeptal jiného pojištěného: Mohu pro vás něco udělat? „Ano, přijet mi píchnout injekci na uklidnění!

Nejmenovaný řidičzase hlásil pojišťovně: Byla taková mlha, že jsme v ní nemohli dohledat viníka.

Podivné nehody jsou samozřejmě hlášeny i při cestování. Jeden z cestovatelůpojišťovně sdělil: „Je fakt, že jsem v těžkém terénu uklouzl a spadl do té rokle, ale trvám na svém pojištění s tím, že houbaření není nebezpečným sportem, což jsem německým zachráncům nedokázal vysvětlit.“

„Vytopila nás sousedova pračka nad námi, a že jsme následně vytopili sousedy pod námi, je zase výsledek sousedovy pračky nad námi,“ znělo pro změnu jedno z hlášení škody na majetku.

Největší perličky jsme si pro Vás připravili na závěr:

- Můj pes zakousl sousedce tři slepice. Kdyby mi je náhodou dala, tak je schovám do mrazáku pro likvidátora.

- Když do mě zezadu narazila, vystoupil jsem z vozu a slušně jí řekl, že si měla hlídat svůj předek, čemuž každý řidič rozumí. Vzápětí mne začala urážet, abych si raději hleděl svého zadku a vinu nechtěla uznat.

- Vyhnula jsem se zajíci, který vběhl do silnice. Přitom jsem narazila do protijedoucího auta. Auto v protisměru mě tak rozhodilo, že jsem místo brzdy šlápla na plyn a narazila do auta přede mnou. Nejvíc mě ale mrzí, že zajíce potom přejelo auto v protisměru. To jsem ho mohla přejet rovnou a nemusela jsem mít škodu na vozidle.

- Nejprve jsme se dohodli, že nemá cenu volat policii, ale potom mě napadlo, aby na mě dýchnul. To nechtěl učinit a navrhoval, že by na mě plivnul.

- Když jsem přijížděl domů, vjel jsem omylem do jiného dvora a naboural do stromu, protože ho doma na tomto místě nemáme.

- Ten Turek se chtěl z pojistné události vykroutit pomocí jazykové bariéry.

- Manipuloval jsem v rodinném domkus elektrickým kabelem a stál přitom na vysokých štaflích. Když se mi zapojený drát ulomil, dotkl se kovového tělesa a tím se dostal na osm vteřin do proudového okruhu, takže jsem se nemohl pustit a začal jsem křičet. Na to zareagovala manželka tak, že přiběhla a štafle se mnou porazila. Spadly bohužel rovnou na novou sedací soupravu a velké akvárium s cizokrajnými rybičkami, které prasklo a polilo koberec. Já navíc při pádu vykopl okenní sklo a vytrhl 1,75 m stropní kabeláže.

- Nejdřív se zřítil silou větru stříbrný smrk a poté manželka leknutím upustila porcelánovou soupravu na nový kobereci s kafem.

- Výbuch způsobil těsně uzavřený burčák, na jehož sílu jsem však nebyl upozorněn.

Připraveno na základě pojistných událostí pojišťoven Allianz, Generali a Kooperativa.

Snad nakonec vše dobře dopadlo. Která z těchto příhod vás nejvíce zaujala? Znáte či slyšeli jste nějakou podobnou historku? Podělte se o ni s ostatními čtenáři!

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Jak postupovat při dopravní nehodě

18. 1. 2010 | Věra Tůmová | 4 komentáře

Jak postupovat při dopravní nehodě

Podle policejních statistik to vypadá, že řidiči v Česku jezdí opatrněji. Za jedenáct měsíců 2009 policie šetřila nejméně nehod od roku 1990. Jenže pojišťovny řeší nehod více než dřív.... celý článek

Hitparáda rozverných historek z pojišťoven

30. 12. 2009 | Věra Tůmová

Hitparáda rozverných historek z pojišťoven

Práci v pojišťovně si mnoho lidí představuje jako jednu velkou nudu. Že to ale tak nemusí být, dokládají některé neuvěřitelné průpovídky, které vyslechnou pracovníci pojišťoven i jejich... celý článek

V čem se nevyplatí dělat chyby při pojištění majetku

17. 2. 2009 | Věra Tůmová | 19 komentářů

V čem se nevyplatí dělat chyby při pojištění majetku

Snaha ušetřit na pojištění domácnosti za každou cenu se může vymstít. Stejně tak nechat si zastaralou pojistnou smlouvu či nepřečíst si pojistné podmínky. Zní to jako banální rady,... celý článek

Kdy a proč je užitečné aktualizovat pojistku domácnosti

21. 1. 2009 | Eva Sovová | 3 komentáře

Kdy a proč je užitečné aktualizovat pojistku domácnosti

Pojistku domácnosti je potřeba průběžně aktualizovat. Důvodů pro změnu je několik. Rizikem je například podpojištěná domácnost. Při změně pojišťovny se vyplatí připravit si konkrétní... celý článek

Jak se odhalují pojistné podvody

8. 12. 2008 | Věra Tůmová | 27 komentářů

Jak se odhalují pojistné podvody

Koho láká „vydělávání peněz“ pojistnými podvody, měl by možná začít přemýšlet o jiné „profesi“. Pojišťovny už leckterý podvod dokáží odhalit díky systému indikátorů. Do budoucna by... celý článek

Partners Financial Services